Известие

Collapse
No announcement yet.

Планова икономика с/у свободен пазар

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
    е тва е щото глобалната е планова а не свободна

ма за това никой не спори, или?
    Търтей наистина незнам как да ти го обясня.
    Една национална икономика не може да не планува, ако глобалната такава е планувана.
    И сега да вметна, че аз не съм против свободният пазар, просто твърдя, че той е точно толкова неосъществим, колкото и комунизмът в идеалния му вариант.
    Но злоупотребата с него, може да нанесе доста големи вреди, за разлика от вариант с превес на плановата икономика.
    Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 13:11.
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

е тва е щото глобалната е планова а не свободна

ма за това никой не спори, или?
      ами щом глобалната е планова, то надолу всичко следва да е в голяма или малка степен контролирано...

извод...

няма 100% свободна икономика

тъй като свободата е малко абстрактно понятие, ако не е 100% свободна, значи не е свободна въобще

=> няма свободна икономика въобще
      sigpic
      днес съм в почивка ---

Comment

да
        в момента няма
        хората градят социализъм

но не съм съгласен за невъможността да има свободна икономика
        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

да
          в момента няма
          хората градят социализъм

И аз мечтая за 100 % планова икономика. Общество без социално разслоение, ЛЕБ за всички ама нестанааааааа.
          Та така и с твоя свободен пазар.
          К.М.

Comment

Aма айде да правим разлика между икономика където се планира и планова икономика.
            А иначе ако хората са нашите презокеански приятели то там творят нещо по страшно и от социализъм.
            Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
            ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
            Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
              Aма айде да правим разлика между икономика където се планира и планова икономика.
              А иначе ако хората са нашите презокеански приятели то там творят нещо по страшно и от социализъм.
              Хайде да направим разлика между, свинята и прасето.
              К.М.

Comment

Само на мен ли ми се струва, че спорите за едно и също нещо
                sigpic

Comment

Върнете петилетките!

soscrofa само не засягай темата за АЕЦ"Козлодуй" ,моля те. Аз съм от там, наште работят от 25 години там. Има шепа хора извън Козлодуй, които знаят, защо затвориха блоковете, как, кой източваше и продължава да източва централата и т.н.
                  Alfa Romeo 156 1.8 TS 98' + FIAT Marea Weekend 1.9JTD 00' + FIAT Tipo 1.9TD 93'

Comment

Едва ли някой от нас иска да се върне социализма и неговата планова икономика. Но както гледам коментарите нагоре и от това, което уча в момента е сигурно, че не може да съществува съвършен свободен пазар с перфектна конкуренция.
                    Тук идва и ролята на Държавата да "регулира" обектите намиращи се на свободния пазар, а не да планира тяхната дейност.
                    Държавата трябва да се намесва винаги когато на един пазар има монопол или олигопол, както и картелни образования, за да се избегнат спекулативни цени.
                    При нас случая е точно обратния-Държавата закриля точно тези-спекулантите, монополистите и прекупвачите, които ни товарят с огромни цени, а те от своя страна трупат огромни печалби.
                    Пример: GSM операторите ни, Булгартабак(с изкупните цени на тютюна), картелите произвеждащи слъчогледово олио, както и взички прекупвачи на всичко!
                    Според мен ролята на държавата е не да планира, а да регулира(в двете има огромна разлика)
                    sigpic
                    Alfa Romeo 33 1.5iE-EX
                    BMW E30
                    BMW E36

Comment

Първоначално публикувано от sudnika Покажи съобщение
                      Върнете петилетките!

soscrofa само не засягай темата за АЕЦ"Козлодуй" ,моля те. Аз съм от там, наште работят от 25 години там. Има шепа хора извън Козлодуй, които знаят, защо затвориха блоковете, как, кой източваше и продължава да източва централата и т.н.
                      Това е друга тема, но аз знам защо затвориха блоковете и вече го казах. Регулация на "национална икономика" от ЕС - Римския сенат.
                      Колкото и да са източвали, аз знам с каква печалба работеха тези два блока.
                      Регулацията е един вид плануване.
                      Пешо е по як от Гошо, ако му бие един шамар Че го утепа, обаче Ицко е шеф и на двамата и казва, Че вържем едната ръка на Пешо, за да е честно (ама не знаел, че Пешо е левичар).
                      Е това не е свободно.
                      К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Grozdan Покажи съобщение
                        Едва ли някой от нас иска да се върне социализма и неговата планова икономика. Но както гледам коментарите нагоре и от това, което уча в момента е сигурно, че не може да съществува съвършен свободен пазар с перфектна конкуренция.
                        Тук идва и ролята на Държавата да "регулира" обектите намиращи се на свободния пазар, а не да планира тяхната дейност.
                        Държавата трябва да се намесва винаги когато на един пазар има монопол или олигопол, както и картелни образования, за да се избегнат спекулативни цени.
                        При нас случая е точно обратния-Държавата закриля точно тези-спекулантите, монополистите и прекупвачите, които ни товарят с огромни цени, а те от своя страна трупат огромни печалби.
                        Пример: GSM операторите ни, Булгартабак(с изкупните цени на тютюна), картелите произвеждащи слъчогледово олио, както и взички прекупвачи на всичко!
                        Според мен ролята на държавата е не да планира, а да регулира(в двете има огромна разлика)
                        В България никога не е имало социализъм, имаше тоталитаризъм. Социализъм има във финландия.
                        Именно свободния пазар е причина да възникват монополи, олигополи и други СОПОЛИ.
                        К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Grozdan Покажи съобщение
                          Ето, кой е учил от учебника по "Макроикономика" на Кристалина Георгиева.
                          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                            Ето, кой е учил от учебника по "Макроикономика" на Кристалина Георгиева.
                            На Лилия Йотова.
                            sigpic
                            Alfa Romeo 33 1.5iE-EX
                            BMW E30
                            BMW E36

Comment

да
                              в момента няма
                              хората градят социализъм

Що спорите за глупости. Идеален пазар и идеални условия има само в икономическата теория. Напрактика не може да има такова нещо. Това го пише в учебниците по икономика за първи курс. Колко и защо трябва държава да се намесва е спорен въпрос, но не може и да не участва в регулирането на пазара. Това е все едно футболен мач без съдия. Той може и да скапе мача, ако сбърка, ма без него пак не върви.
                              2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                                Що спорите за глупости. Идеален пазар и идеални условия има само в икономическата теория. Напрактика не може да има такова нещо. Това го пише в учебниците по икономика за първи курс. Колко и защо трябва държава да се намесва е спорен въпрос, но не може и да не участва в регулирането на пазара. Това е все едно футболен мач без съдия. Той може и да скапе мача, ако сбърка, ма без него пак не върви.
                                не баш
                                либертарианството говори ли ти нещо?
                                Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Working...
                                X