Известие

Collapse
No announcement yet.

Един поглед върху историята ни и и националния празник

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Ех деца деца
    Възможността да търгуваш с практички половината свят без да плащаш данъци и да ти трябват визи е неоценима.
    Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Нека Pinky да ме извини, че не го цитирам точно, но не ми се търси. Та той беше казал, по повод идея за тоталитарно управление на Свинята, нещо в тоя стил.

"Всяка минута свобода си струва цената и е за предпочитане пред всичко останало."

Робството и свободата нямат само физически измерения. Независимо от това къде можеш да ходиш и дали имаш собствена земя то ти може да си роб. Мисленето в стил "дай да поседим така още 10 годинки и сичко ше се оправи" е изключително ярък пример на робско мислене. Всъщност то по ярък няма. Каквото и да ни е коствало да се отървем колкото се може по рано от тоя начин на мислене, от робството вътре в нас самите, си е струвало. Струвало си е и се възвърнало хилядократно.
      Боли ми ме когато откривам робско мислене в съвременни българи.
      Нима всичко онова е било напразно?
      Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
      ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
      Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

ерна

Такаааа!Стана интересно!Колега,АлфаГеорги,ако поне знаеше кой съм,сигурен съм,че нямаше изобщо да си позволиш такива категориазации за мен,но ти смесваш нещата и явно не можеш да мислиш рационално,без да се отдаваш на емоциите.Те са полезни,но само в позитивните неща:любовта,приятелството,хубавото хапване и в якия сън.Ти смесваш периода до Мурад 3-ти и след него,но явно за тебе клането на 60 или колкото бяха боилски рода,заедно с децата,жените и старците е същото като сутрешната литургиа в селската църква.Прочетох нещо и за Триполи.Май ме пратихте далечко!Аз често ходя в първия град с това име.Намира се на 1300 км от София,точно в сърцето на Аркадия.Говориш и за младотурците!А знаеш ли кой е Кемал Ататюрк и от къде е!?Знаеш ли какво е причинил на собствения си народ!?Знаеш ли,че хуйвенбините на Мао са се учили от него!?Ако знаеше отговорите на тези въпроси,щеше да кажеш младоевреите главорези!
        За Батак ли ми говориш!?Бил съм там,преди да опитомят обстановката и още много пъти след това.Докосвал съм се и до други кръгове на ада:Бухенвалд,Черна нива,Скравена,остров Пипе в Индонезия,Хамбург, Холандия. Не ми се сеща повече!
        Точно с такъв изказ бяха момчетата около Жельо Желев на беседата му със студентите в една от аулите на Икономическия Институт през !990 година.Обаче точно тия ибрикчии направиха така,че да се появи ДПС и всичките хубосии,които ни се случват и до ден днешен.Приемам,че при тебе е само от патриотизъм и нишо повече!
        Ако не можеш да разглеждаш историята обективно и без емоции-не си за тая тема.Оценявам патоса ти,но не влагаш много разум.
        Старата лисица изопачава нещата.Аз намекнах на необходимостта за подготовка!Да влеземе в европейските дворове,да укрепнем икономически,да се размножим и да дочакаме децата си да се върнат от университетите от Европа и да поемат управлението на икономиката и политиката.И тогава ,вече силни на всички нива е можело да се постигне това,за което е написал и Паисий своята История славянобългарская.Аз разсъждавам като ловец,а вие като жертви.За да ви стане ясно , ще ви дам един пример.Ловец и заек.Ясно е кой какъв е.Ако им разменим ролите и ловеца се държи като жертва,а заека като ловец,какво ще се получи!?Ловеца ще гъми на посоки и ще си изразходва патроните,а заека ще го дебне от зад.Той няма да бяга от него,а ще е винаги на позиция,която му дава предимство.
        Винаги съм твърдял и съм защитавал тезата,че Форума ни е преди всичко БЪЛГАРСКИ!Аз също съм от ония динозаври,които се борят за чистотата на езика и културата ни.И съм ровил по гори и чукари и в пунгиите на бабите ни да намеря от тия късчета,от които зглобяваме историята ни,за да можеме да дадеме самочувствие на децата ни!
        Зле ме разбрахте.
        Разбраха ме много,но браво на колегата fein86.Той е Ловец!Взел ме е на прицел!И ако съм казал някоя глупост-ще ме застреля с един изстрел.Ако не ще ме подкрепи или поне няма да ме праща в Анадола и да ми предлага мазило за анален секс,аме не защото мене ще ме боли,а ония да не се ожулят!
        Дайте да разсъждаваме трезво.
        Все пак , подвъпроса на темата беше:какво щеше да се случи,ако не ни бяха "освободили братушките"!
        На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
        Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Ето какво е било "икономическото и политическо положение в България по онова време":

ТУРЦИ ЕНИЧЕРИ И ХУБАВА МАРИЯ

Отиде мома за студена вода,
          пладне доде, мома не дохожда.
          Притекле я турци еничери,
          че фанали хубава Мария,
          фърлили я във тъмна тъмница,
          че й дали сух пелин да яде,
          че й дали ясна кръв да пие,
          кръв да пие, дано погрознее.
          Колко пила - по-хубава става.
          Турци Мария леком попитуват:
          - Щеш ли, Марийо, млада да та турчим?
          А Мария тъй им отговаря:
          - Глава давам, вера не погазвам.
          Отрезали нейна руса коса,
          извадили нейни черни очи.
          Черни очи на трън нанизали,
          с тънка снага друма прековали,
          за да мине нейна стара майка,
          та да види Марийкина снага.
          Че минала нейна стара майка
          и познала Марийкина снага.
          Турци питат Марийкина майка:
          - Познаваш ли тая тънка снага?
          Че би я страх да не я погубат,
          та отказа от нейно мило чедо.
          Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

Крепостният в Русия е не е имал никакви права или икономическа независимост, както и въобще крепостния из ЕВропа.Крепостния на практика е роб без никакво право на собственост и е бил прикрепен към помещчика или феодала, това не го е имало никога за българина през турското робство, затова в последно време термина робство се счита за неправилен.Българина не е живял толкова бедно по време на робството, разбира се бил неверник, не е имал правата на турчина, бил е по долна категория, но е бил признат за човек, който има право на собственост и т.н.Не случайно обикновените руски войници, освободени наскоро от Царя ОСвободител /така се нарича, защото премахва официално крепонстото право/ се шашва като вижда как живее поробения българин за разлика от свободния руски селянин, който няма нищо на гърба си
            Last edited by fred; d.m.y г., 19:45.
            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
            Нагоре по стълбата, която води надолу
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
              .Говориш и за младотурците!А знаеш ли кой е Кемал Ататюрк и от къде е!?"!
              Ето да поразясня малко, за някои на които не им се търси кой е Мустафа Кемал(Ататюрк):

Безспорният връх обаче е Мустафа Кемал, наречен Ататюрк (“баща на турците”) - прозвище, дадено му от Великото народно събрание на Турция на 24.11.1934 г., който е с типични славянски черти (русокос, със сини очи) и произхожда от българомохамеданско семейство от Голо Бърдо, Албания, а това противоречи на девиза на идеолога на “Сивите вълци” (Nihal Atsiz, 1905-1975), че “не е турчин онзи, в жилите на който не тече турска кръв”. Мустафа Кемал е военно аташе в София през 1913-1914 г. - време, в което пламва единствената голяма любов в живота му към дъщерята на ген. Стилиян Ковачев, въпреки че след това е женен за кратко време. Военният гений на Мустафа Кемал блясва с победата му над войските на Антантата при десанта в Дарданелите (6-7.08.1915 г.), както и по-късно над руските войски в Кавказкия фронт и над англичаните в Сирия и Ирак, а през 1918-1923 г. възглавява войната за независимост. Създава нова, прозападно мислеща категория хора в Турция. До края на живота си се е отнасял приятелски към България и българите.

Comment

Не знам дали знаеш, че когато се обявява Съединението и всички чакат да ни нападне Турция, защото Източна Румелия е била под разпореждането на султана, ни нападат сърбите...
                sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fein86 Покажи съобщение
                  Мустафа Кемал(Ататюрк):

Бтипични славянски черти (русокос, със сини очи)
                  Нда славянски,
                  само дето това със същия успех са типични черти на левантинец

Comment

Първоначално публикувано от fein86 Покажи съобщение
                    Голо Бърдо, Албания
                    е това не го знаех... все си мислех че е роден в Солун
                    Alfa Romeo 145 1.6 16V TSpark '98

Comment

Не си пиша наизуст, пиша това което съм прочел!!! Мога и още да пусна, ама знам че на вас ви е интересно и сами ще си намерите за да ми докажете невежеството, така че....!

Comment

Аз нещо ми е къде къде по интересно, времето преди да доде Аспарухчо тука, какво артик е станало с траките.....щото то секи знае дошъл тоя, и основал БГ - да де, ама тука що за пипъл е имало.....о.....да...славяни.....ама пък те не били толкова много, и надали южните ни съседи биха оставили толкова мегдан на някакви славяни.....
                        "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                        F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Я ква хубавка тема сте заформили тука...жалко че съм я изпуснал....
                          ...мързи ме да чета всичките тъпотии дето са изписани....
                          ...едно искам да кажа "Поклон пред паметта на хилядите руски, румънски и финландки войни загинали, по време на ОСВОБОДИТЕЛНАТА за България война"...
                          ...на останалите - Вас просто няма да Ви има след време, никой няма да Ви помни, Вие сте както се пееше в една популярна песен "...Прах разпилян от вятъра..." а 3-ти март ще се помни и ще се чества и от децата на моите деца...
                          Mitsubishi Outlander
                          Mitsubishi Space Star
                          Daihatsu Terios

Comment

Първо да кажа, че много ми липсваше форумът през тези 10 дена.
                            А като се сетя, че скоро изобщо няма да мога да пиша в него и ми се къса сърцето.

Сега по същество.
                            Незнам защо четейки повечето постове оставам с впечатлението, че се намирам в кръчмата на с. Опицвет.
                            Един вика слава на руския войник, друг вика долу тиранската руска империя, а те двете нямат нищо общо.
                            Но така сме ний българите, всеки иска гърди да изпъчи и своето мнение да изкаже. Много русофили и русофоби, много тукофоби и туркофили, а твърде малко българофили.
                            Аз няма да давам моето мнение, защото ми омръзна честно казано, но ще цитирам някои от най великите българофили и революционери, някои от които останали в сянка по времето на тоталитарна България.

...................................
                            Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От негоподкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!
                            Във Видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят множество челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителст-во, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.
                            …Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как подобре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползувала се е от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството Въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако Българите добият независимото си свещенство, то не ще й веки допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.
                            Георги Раковски
                            ......................................

Жалостни слухове достигат до нас из руска Бесарабия, т.е. из оная обетована земя, в която една част от нашия народ намери прибежище в страшните години на своите страдания. И там, както и на всяко друго място, българинът е биен, обезчестен, излъган, съсипан и наказан по закона на варварския деспотизъм! ,,Кажете ни, пита един наш приятел из Комрат, виждате ли вие край на българските страдания? В Турция ни мъчеха и предаваха едно време като скотове, а днес душат всяко едно стремление към човечески живот; в Румъния ни преследваха и продаваха на турците, а днес с още по-голяма енергия ни лъжат, експлоатрат, обират и отнемат всяко едно средство за съществувание; "Сърбия ни е лъгала със своя шарлатанствующи патриотизъм в продължението на всичкото свое съществувание и още дълго време ще да ни лъже и ще да се ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти, а Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни с всичката своя немска строгост и подлост под закона на „общата повинност" и когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татари, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да се върнем в своето старо отечество, изпроводи няколко черни български души, за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можеха да направят устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите тъмници, със своя Сибир и със своите 25 по гърба. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха всичките старци, мъже и е гени и като ги изпроводиха "куда Макар телят не гонял", не оставиха ни една жена необезчестена, ни една мома неразвалена, ни едно дете неизнасиловано. Тия изпокрадоха имането и покъщнината на селяните, изпоклаха им птиците и добитъка и всичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На места даже и кръв се проля! Кажете ми после това – не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли всичкото това знак, че тоя народ се смяташе, и сега даже се смята, за стока, с която всеки има право да се обръща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славяните и на нашите трудове за прехраната на тираните никой почти не обръща никакво внимание.
                            Христо Ботев
                            В. "Знаме", год. I, бр. 13, 04.04.1875 г.
                            ..................................................
                            Но ще да кажат мнозина: „Русия беше, която ни освободи." Да, това е вярно, това е велико сьбитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священо до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем бла-годарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време; благодарни сме и на покойний император; но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има: бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки, камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз – добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с аг-нето!...
                            Захарий Стоянов

След всичко това, аз лично, не се чувствам достатъчно подготвен да анализирам, коментирам и давам някакви заключения.
                            И все пак безпорен факт е, че България като независима държава се появява на картата на Европа след Руско-турската война.
                            На хората, които използват често думата "АКО", ще кажа, че тя няма място в историята. Абсурдно смешно ми звучат сценарии, при които ни освобождава Великобритания или Австро-унгарската империя.
                            Колкото и да е трудно да го признае някой, винаги и единствено Русия е способна да хвърли толкова военна сила и да даде толкова жертви за подобна кауза, може на някои да има се стори не добро сравнението, но вижте втората световна война, та нима там с "десанти" и бомбардировки Хитлер щеше да бъде пречупен, не мисля, отново онзи до "идиотщина" в добрия смисъл всеотдаен и корав руски войник свърши мръсната работа.
                            Вечна слава на всички загинали войници за Свободата на България.
                            Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 09:47.
                            "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                            К.М.

Comment

Първоначално публикувано от suscrofa Покажи съобщение
                              И все пак безпорен факт е, че България като независима държава се появява на картата на Европа след Руско-турската война.
                              Я прасчо

Така,
                              всъщност това не е безспорен факт, а откровена лъжа. България е независима държава от 22 септември 1908, което няма нищо общо с руско-турската война от 1878.

Comment

Първоначално публикувано от suscrofa Покажи съобщение
                                Колкото и да е трудно да го признае някой, винаги и единствено Русия е способна да хвърли толкова военна сила и да даде толкова жертви за подобна кауза, може на някои да има се стори не добро сравнението, но вижте втората световна война, та нима там с "десанти" и бомбардировки Хитлер щеше да бъде пречупен, не мисля, отново онзи до "идиотщина" в добрия смисъл всеотдаен и корав руски войник свърши мръсната работа.
                                Вечна слава на всички загинали войници за Свободата на България.
                                Русия винаги е жертвала човешкия живот, включително и на собствения си народ за политическите си машинации.
                                Това важи и за войната с Хитлер. Русия първо слючва договор мирен договор с Германия, в резулат на който Полша е поделена с Хитлер.Като сложим преди това, че Сталин избива почти целия ръководен състав на армията, какво да кажем??Ако Хитлер не беше нападнал Русия, надай на война с Германия...ама пак е друга тема
                                В контекстта на тази ще ти кажа, че наиситина само Русия може да води безотговорна политика с много ненужни жертви
                                А интересно как се освободиха всички други народи без Русия.....
                                Last edited by fred; d.m.y г., 10:45.
                                sigpic

Comment

Working...
                                X