Известие
Collapse
No announcement yet.
Банките и банковата система
Collapse
X
-
По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE
-
Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение....и с него да си върви))
п.п. чул те господ!Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеМа няма москвичи много сега на пазара?!Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеЗависи, просто за да избегнат мерките за ръст на кредитите ги отписват от баланса си, все едно са ги продали на теория, ама на практика не е точно така, а второ, бизнес клиентите са една сравнинтелно малка част от всички кредити
Но обратния вариант , който масово крият , е отписването от баланса на просрочени кредити с цел изкривяване данните в БНБИ намаляване на общата лоша експозиция.
Comment
-
Първоначално публикувано от cyberhill Покажи съобщениеПродават ги на дъщерни дружества, както примерно правеше Пощенска ( и не само ).
Но обратния вариант , който масово крият , е отписването от баланса на просрочени кредити с цел изкривяване данните в БНБИ намаляване на общата лоша експозиция.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТези дъщерни дружества най-вероятно са временни предприятия където се прехвърлят рисковите активи и стоят там докато им изтече срокът. Тези активи също така могат да се пакетират в друг вид ценни книжа и да се продават на инвеститори...
Някои банки имат профилирани дъщерни дружества, които поемат разни съпътстващи дейности и нито са временни, нито поемат само рискови активи.
Comment
-
Първоначално публикувано от cyberhill Покажи съобщениеПродават ги на дъщерни дружества, както примерно правеше Пощенска ( и не само ).
Лошите кредити просто се продават на трети лица, но не банки, а компании, които се занивамават с прибирането им.Така или иначе те са изцяло провизирани за сметка на печалбата на банките.
В противен случай не би имало ръст на лошите кредити, които у нас са сравнително малък процент, на фона на европейските такЪви.Last edited by fred; d.m.y г., 20:06.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщениеСтига с това пакетиране. На българския пазар има 5 големи банки и 5 големи инвеститора, така че тука не вървят такива номера. Освен това, както вече казах, има свръхрегулация на капиталовия пазар, което е една от причините в България да няма сложни финансови инструменти.
Някои банки имат профилирани дъщерни дружества, които поемат разни съпътстващи дейности и нито са временни, нито поемат само рискови активи.
---------- Post added at 20:32 ---------- Previous post was at 20:22 ----------
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеЛошите кредити просто се продават на трети лица, но не банки, а компании, които се занивамават с прибирането им.Така или иначе те са изцяло провизирани за сметка на печалбата на банките.
В противен случай не би имало ръст на лошите кредити, които у нас са сравнително малък процент, на фона на европейските такЪви.Last edited by pavlin; d.m.y г., 00:05.
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеЗависи, просто за да избегнат мерките за ръст на кредитите ги отписват от баланса си, все едно са ги продали на теория, ама на практика не е точно такаLast edited by pavlin; d.m.y г., 00:21.
Comment
-
Първоначално публикувано от cyberhill Покажи съобщениеСпоред последните публикации, лошите кредити са около 13,7 %.
Нали се сещата че по реалния процент е около 40 %.
Това се опитвам аз да кажа.... Не говоря за високо рисковите , а за необслужваните.
Въобще риск от лоши кредити за финансовата система у нас няма.Даже да нарастнат значително, те са изцяло обезпечени, пак казвам, за сметка на печалбата на банка, която многократно превишава разходите по тях.Единственото, което следва е отпускане на кредити на по малък брой хора с добри доходи и кредитна история.
Необслужваните кредите са под 10%, а от тях, фирмените са под 3%
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТази реплика ме кара да мисля че може да се използва SPV което може да е временно или не дружество и се използва от банки и други компании за да се намали опасния риск. Пак казвам това е само предположение от моя страна и целта е да се води дискусия за да се стигне до истината.Last edited by fred; d.m.y г., 15:53.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТази реплика ме кара да мисля че може да се използва SPV което може да е временно или не дружество и се използва от банки и други компании за да се намали опасния риск. Пак казвам това е само предположение от моя страна и целта е да се води дискусия за да се стигне до истината.
1. Рисковите кредити засега не са особен проблем;
2. Като няма проблем, няма нужда и от решением
3. Пазарът в БГ е малък и всичко се знае, така ако някой все пак реши да прави SPVта, няма да може да намери инвеститори.
---------- Post added at 17:09 ---------- Previous post was at 17:00 ----------
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение...Аз в моят пост имах предвид кедитите с висок риск и как банките намират начин да се отърват от тях преди да са се превърнали в лоши...
Появиха се и не толкова интелигентни решения от страна на една или две банки, примери за които бяха показани по телевизията. Макар да не споменаха имена, аз лично дълбоко се съмнявам някоя от т.нар. "чужди" банки да прибягва до такива методи. Все пак, впечатлението ми е, че става дума за отделни случаи, а не за масова практика.
Comment
-
Първоначално публикувано от fred Покажи съобщениеВъобще риск от лоши кредити за финансовата система у нас няма.Даже да нарастнат значително, те са изцяло обезпечени, пак казвам, за сметка на печалбата на банка, която многократно превишава разходите по тях.Единственото, което следва е отпускане на кредити на по малък брой хора с добри доходи и кредитна история.
Необслужваните кредите са под 10%, а от тях, фирмените са под 3%
---------- Post added at 14:20 ---------- Previous post was at 14:12 ----------
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщениеХубаво де, прави си предположения каквито искаш, ние с колегата Фред ти казваме как реално стоят нещата у нас, а именно:
1. Рисковите кредити засега не са особен проблем;
2. Като няма проблем, няма нужда и от решением
3. Пазарът в БГ е малък и всичко се знае, така ако някой все пак реши да прави SPVта, няма да може да намери инвеститори.[COLOR="Silver"]
---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:20 ----------
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
Ами повечето банки намират достатъчно интелигентни начини да се справят с рисковите кредити, ама някак си няма как да ти изнасям неща от кухнята тука във форума.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеОт това което разбирам, кредитите с висок лихвен процент са изнасяни в Европа за да може банката в България да отпусне още кредити с високи лихви. Мен ме интересува какво е станало с тези кредити след като са били прехвърлени.
1. Както колегата обясни, става дума за прехвърляне на част от кредитните портфейли с едничката цел да се запази експанзията, като по легален начин се заобиколят мерките на БНБ за ограничаване на експанзията.
2. Самата дума "експанзия" би трябвало автоматично да те връща във времената 2006-2008 г.
3. Като се върнеш в тези времена, би следвало да се сетиш, че няма как да са прехвърляли рисковите кредити, защото тогава те не бяха рискови.
4. Ненужно е да се отделя толкова голямо внимание на това прехвърляне, защото за никого не е интересно дали съм си го преместил в левия крачол, или в десния. В крайна сметка рискът остава в групата.
А по отношение на "лъскането" на балансите, естествено е да го има. Само че в България има само търговски банки, а инвестиционни няма. Съответно, регулацията и надзорът на търговските банки след 1997 г. са достатъчно ефективни, за да не позволят това "излъскване" да доведе до сериозни проблеми. С други думи, няма достатъчно мегдан за толкова сериозни манипулации, че нещата да излязат от контрол. Пък и нека за 3-ти път да кажа, че тук всичко се знае, т.е. и БНБ го знае.
---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 17:29 ----------
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение...Ти така ли не разбра че аз не говоря само за пазара в България ами и за това как е свързан с пазара в Европа и с други части на света...
На въпроса за пазара в България и за това как е свързан с пазара в Европа и с други части на света вече отговорих.
---------- Post added at 17:38 ---------- Previous post was at 17:36 ----------
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение...Освен да ги продаде или да вземе обезпечение от някакъв фонд или актив след като се превърнат в лоши кредити не виждам какво друго може да направи.Last edited by Коки; d.m.y г., 17:40.
Comment
Comment