Дублет е и приключваме с тази тема.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Проект 2405
Collapse
X
-
-
Декларацията за независимост на САЩ е приета от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г., обявяващ, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания , вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Декларацията дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г. Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта – се празнува на 4 юли, денят в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса. Документът обаче е подписан на 2 август 1776 г.[1] Новината за Декларацията пристига в Лондон на 10 август.
Защо ли
Тези хорица зад океана не се чудят дали да преместят на 2 юли празника че тогава е гласувано или на 2 август че тогава е подписан документа или пък чак на 10 ти август, че тогава са разбрали хората до които е адресиран ...и не го местят и на 9ти април -края на гражданската война довела до обединението на САЩ.
Иначе 24 ти май(един от любимите ми празници) не е само на славянската ами на казакстанската и монголската писменост нищо че последните си мислят че Ленин им е измислил азбуката.
И Като стана дума за Ленин да видим как стои въпроса при руснаците: 12 юни 1990 г. - Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%...81%D0%B8%D1%8FsigpicAlfa 155 2.0 16v
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеВсичко това което казваш потвърждава моето твърдение че след 3ти март бълг. население получава права за които преди това е само можело да си мечтае и че това е първата важна стъпка към независимост...
Та както казах, след въпросния конгрес 1/3 от България си остава на същото дередже, втората 1/3 получава автономия, но пак е зависима от Османската империя, а третата 1/3 попада под много сериозна зависимост от Руската империя. Това някак си не прилича много на независимост.
Всички борци за свобода са били като попарени от решението за това разделение и са били отчаяни, защото докато имаш един народ срещу един враг, имаш шанс за освобождение, а като имаш един народ срещу 2-ма, 3-ма и повече врагове, независимостта става химера.
Така че не само, че не сме станали независими на 3-ти март, ами дори и да приемем, че Княжество България е относително независима държава, тя не съществува от 3-ти март, а от около година по-късно.
Ето защо, както казах в една друга тема, редно е националният ни празник да чества събитие, в което ние сме направили нещо за независимостта си, а не такова, при което користен окупатор е победил нашия враг. За мен по-достойни дати са 20-ти април/2-ри май, 20-ти юни/2-ри юли, 6-ти септември, 11 август.
Comment
-
24 Май е единственото гориво, което може да зареди съвременният български двигател. "Върви народе възродени" е химна, които трябва цял живот да гоним...
Априлското възстание е чисто българско действие. За мен избухването му е в пъти по-важно събитие от договора за край на Р-Т война.
Comment
-
Първоначално публикувано от aav Покажи съобщениеАприлското възстание е чисто българско действие. За мен избухването му е в пъти по-важно събитие от договора за край на Р-Т война.
Първоначално публикувано от aav Покажи съобщение24 Май е единственото гориво, което може да зареди съвременният български двигател. "Върви народе възродени" е химна, които трябва цял живот да гоним...
Първоначално публикувано от Pinky Покажи съобщение2405 е покана за разговор, надежда за смислен дебат за това какви сме ние българите в XXI и можем ли да се намерим чрез празниците си. Защото ако има нещо, което най-добре показва какво представлява една нация това са символите и. И най-важният от тях е денят, който си е избрала за национален празник...
Comment
-
Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщениече последните си мислят че Ленин им е измислил азбуката.
[/url]Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
ОК, чета, чета ама нещо...
Да приемем че 24 май стане национален празник, хора я се замислете колко % от младото поколение са грамотни (не повече от 20% според мен), да не коментирам и правописа във форума.
простУ няАм думи...Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
Горе главата, нищо че е празна...
Comment
-
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщениеТова казвам и аз. Да не говорим, че през 19-ти век Русия е водила 5 войни срещу Турция и единствено тази през 1978 г. е успешна. Това донякъде се дължи и на отзвука от Априлското възстание и реакцията на великите сили.
Проблемът е че с тази инициатива се подменя основния дебат: кои сме ние и къде е нашето място в съвременния свят. Точно така започна тази тема:
Избягването на дебата за истината за нашата независимост, избирайки празника на азбуката обаче НЕ отговаря на тези въпроси. Отговорът може да дойде САМО когато си кажем право в очите кой каква роля е изиграл за нашите освобождение и независимост и най-вече ролята на БЪЛГАРИТЕ.Last edited by pavlin; d.m.y г., 22:55.
Comment
-
Придобиването на независимост е процес, който е започнал по-рано от въпросния 3-ти март и е приключил много по-късно.
А след съединението, българският княз вече е бил много повече българин, ако се анализират действията му.I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
Roosevelt
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеКакто и да го въртиш и сучиш с 3ти март се поставя началото на третата Българска държава...
Comment
-
Според мен ако 24 Май стане национален празник ще се опорочи значението му като Ден на просвещението и културата.
Това е един светъл празник станал символ на знанието и повечето хора го свързват само с хубави спомени.Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
А защо национален празник би носил негативи на датата?I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
Roosevelt
Comment
-
Първоначално публикувано от Pinky Покажи съобщениеА защо национален празник би носил негативи на датата?Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
А защо, питам аз, всичко трябва да се върти около турското робство и въобще последните няколко века? Защо не изберем празник от преди това. Не съм запознат много добре с историята, но сме достатъчно стара държава, за да имаме голям избор от събития в историята ни. А вие се ограничавате в последните няколко столетия. Аз личнобих желал национален празник да е датата, на която е обявена България, като държава, но нямам представа дали изобщо се знае тя.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщениеНачалото на третата Българска държава се поставя с решението на Берлинския конгрес, който не е на 3-ти март. Ако пък тръгнем да нищим поредицата събития, довели до Освобождението и създаването на тази държава, ще стигнем до Априлското възстание, което също не е на 3-ти март.
Comment
Comment