Да ти имам източниците на информация. Отричам нещо което не съм разбирал, ти добре ли си бе пич? Искаш да кажеш, че съм толкова тъп, че не помня и не съм разбирал половината от живота си ли? Че бащата на майка ми е убит на фронта, но е бил безпартиен и, баба ми неговата жена си хвърли партийният билет много преди 10 ноември щото не можа да понесе гнусните лъжци и селяндури безкнижници, които се намърдваха в "партията", че дядо ми по бащина линия му взеха фурната и обречеха фамилията му на глад, че жена ми ако не беше дошъл 10 ноември никога нямаше да бъде приета в университета защото баща и е бил в ЗМС, а чичо и са го убили в гората без съд щото е бил Николапетковист, за погубените 10 години от живота му по затвори и лагери, че съм виждал баща си пребит в милицията по поръчка на партийният секретар на Димитровградският млекозавод защото не е искал да си обръсне бакенбардите преди да влезе с цистерната с мляко и е казал, че ще го върне в Пловдив вкиснато, че дружинната ръководителка в основното ми училище ме връщаше да се подстрижа и ме унижаваше пред цялото училище, че съм ходил с дълга коса като някакъв пропаднал битълс, а първата ми учителка се заканваше да ми върже лявата ръка за чина ако не съм се откажел, да пиша с нея и когато баща ми и каза, че и Кенеди е бил левичар го викаха да дава обяснение за думите си пред профпредседателя на завода в които работеше. Не помня премръзналата ми майка която е висяла с часове да купи два скапани банана за Нова година от показният магазин,не виждам болните деца на мой приятели от с. Куклен щото някакви малоумни комуняги са построили невероятно печелившият и конкурентоспособен КЦМ сред най-плодородната земя на България, не помня невъзможността да мръднеш от България без разрешението на партията, не бивалата радост на чичо ми който след почти 10 години чакане си купи "москвич", или не помня, че кока кола се купуваше с връзки, също както и цветните телевизори, хладилниците, пералните, че какво ли още не. Мен лично са ме гонили от Античният театър в Пловдив когато беше без ограда защото приятелите ми свиреха "западна упадъчна" музика, а най-добрият ми приятел го изпратиха в Звездец защото кварталният му беше написал характеристика, че е внук на кулак. Нима не помня как в селото на дядо ми комунистите изгониха попа от църквата, а след 10 ноември станаха най-големите капиталисте и палеха най-дебелите свещи на Велик ден. Мога да изпиша примери още много, но знам, че повечето четящи в тоя форум не се нуждаят от тях защото помнят и знаят.Трябва да си абсолютно промит мозък и абсолютно без духовен за да намираш нещо положително в най-мрачните и тиранични години от историята на България.
Известие
Collapse
No announcement yet.
9ти септември ...
Collapse
X
-
Мда ... принципа е "Който 'дигне повече врява - истината е на негова страна!"
se'la'vie
Comment
-
Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщениеДа ти имам източниците на информация. Отричам нещо което не съм разбирал, ти добре ли си бе пич? Искаш да кажеш, че съм толкова тъп, че не помня и не съм разбирал половината от живота си ли? Че бащата на майка ми е убит на фронта, но е бил безпартиен и, баба ми неговата жена си хвърли партийният билет много преди 10 ноември щото не можа да понесе гнусните лъжци и селяндури безкнижници, които се намърдваха в "партията", че дядо ми по бащина линия му взеха фурната и обречеха фамилията му на глад, че жена ми ако не беше дошъл 10 ноември никога нямаше да бъде приета в университета защото баща и е бил в ЗМС, а чичо и са го убили в гората без съд щото е бил Николапетковист, за погубените 10 години от живота му по затвори и лагери, че съм виждал баща си пребит в милицията по поръчка на партийният секретар на Димитровградският млекозавод защото не е искал да си обръсне бакенбардите преди да влезе с цистерната с мляко и е казал, че ще го върне в Пловдив вкиснато, че дружинната ръководителка в основното ми училище ме връщаше да се подстрижа и ме унижаваше пред цялото училище, че съм ходил с дълга коса като някакъв пропаднал битълс, а първата ми учителка се заканваше да ми върже лявата ръка за чина ако не съм се откажел, да пиша с нея и когато баща ми и каза, че и Кенеди е бил левичар го викаха да дава обяснение за думите си пред профпредседателя на завода в които работеше. Не помня премръзналата ми майка която е висяла с часове да купи два скапани банана за Нова година от показният магазин,не виждам болните деца на мой приятели от с. Куклен щото някакви малоумни комуняги са построили невероятно печелившият и конкурентоспособен КЦМ сред най-плодородната земя на България, не помня невъзможността да мръднеш от България без разрешението на партията, не бивалата радост на чичо ми който след почти 10 години чакане си купи "москвич", или не помня, че кока кола се купуваше с връзки, също както и цветните телевизори, хладилниците, пералните, че какво ли още не. Мен лично са ме гонили от Античният театър в Пловдив когато беше без ограда защото приятелите ми свиреха "западна упадъчна" музика, а най-добрият ми приятел го изпратиха в Звездец защото кварталният му беше написал характеристика, че е внук на кулак. Нима не помня как в селото на дядо ми комунистите изгониха попа от църквата, а след 10 ноември станаха най-големите капиталисте и палеха най-дебелите свещи на Велик ден. Мога да изпиша примери още много, но знам, че повечето четящи в тоя форум не се нуждаят от тях защото помнят и знаят.Трябва да си абсолютно промит мозък и абсолютно без духовен за да намираш нещо положително в най-мрачните и тиранични години от историята на България.
Казах ти вече, че не съм пич и нека да си имаме уважението.Тук не виждам някой да отрича отрицателните страни на социализма и партийния живот. Това което исках да кажа е, че през социализма бяха направени неща които след промените се унищожиха умишлено и облагодетелстваха определена група мошеници които замениха кон за кокошка . Ако не бяха унищожени тези неща сега преходът ни щеше да е много по-лесен. Това което казваш е доста преувеличено. И аз съм слушал Бийтълс, Пинк Флойд и Хеви Метъл по кварталните градинки и ако не сме създавали проблеми никой не ни е гонил. В училището в което съм учил най-големият ми приятел беше левичар и никой не го е тормозил за това. В Звездец изпращаха всякакви и не само по партиен принцип. Това което казваш за университета на жена ти не е вярно, истината е че в някои университети децата на земеделци и заслужили работници се ползваха с предимство( не съм го одобрявал но нека да не преиначаваме). За Москвич, Трабант и Вартбург не се чакаше много, чакаше се за Лада, защото се търсеше повече. Кока Кола нямаше но затова пък имаше Кооп Кола и Алтай (с по-малко вредни съставки) на корем и по-добре защото виждаме докъде ги доведе американците прекомерната употреба на Кола. Накрая, да ти кажа че мозъкът ми не е промит ами просто се опитвам да гледам реално на нещата и да не правя трагедии. Както при социализма, така и сега има свестни и не свестни. Питам се, защо българското общество винаги толерира мошениците и тарикатите.Last edited by pavlin; d.m.y г., 23:50.
Comment
-
Исторически факти, а не лъжа!
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеСори батенце, ама като не помниш не лъжи хората... Ф. Димитров го пързулнаха Жельо и Доган, преди да почне раздаването... съсипията на земеделието и надебеляването на мутрите бяха по времето на Л. Беров - спомни си кой държеше мандата и кой го подкрепяше!
Ликвидатори и реститути нарекоха анализаторите министрите на Филип Димитров. Защото освен с политическите интриги онова, с което първото демократично правителство остана в историята, бе ликвидацията на АПК-тата и приемането на Закона за реституцията. И двата проекта предизвикаха скандали и полярни мнения. Опозицията възрази, че едва ли Законът за реституцията ще ускори хода на икономическата реформа, и заподозряха СДС в амбиции за лично облагодетелстване (по-късно част от лидерите на демократите като Стефан Савов например наистина се оказаха богати наследници).
Не по-малко бяха и споровете около ликвидирането на кооперативите. „Смятах, че най-разумно е ТКЗС-тата да станат АД, а не да се ликвидират", твърди зам.-министърът на земеделието в правителството на Филип Димитров Георги Танев. Тогавашният министър на земеделието Станислав Димитров избягва да говори на теми, свързани със селското стопанство. Защото е от Втори адвокатски колектив и за разлика от правните науки, както сам признава, от земеделие нищо не отбира, затова не се срамувал, че не различава коза от овца. Сред най-твърдите привърженици на ликвидацията се оказват Александър Праматарски и Румен Биков. „Смятах, че можем да управляваме, без да рушим, но от СДС не бяха съгласни. Те искаха с един замах да премахнат всичко, което смятаха, че е останало от комунизма", не крие разочарованието си Георги Танев, когото Филип Димитров уволнява през февруари 1992 г.
Пред факите трябва просто да замълчиш!!!
А всичко това е история, на която всички бяхме свидетели! Мога и за изчезналите милиарди през 1991-ва да ти дам много интересни факти, но не си струва! Малък си бил по това време и няма да разбереш!Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !
Comment
-
Интервю с prostak
Материала е взет от блога на Иво Инджев.
В коментарната част на блога днес ми бяха зададени въпроси от “prostaka” , които ми се струват доста представителни за начина на мислене на много голяма част от населението на България. Приемам предизвикателството да отговоря, доколкото мога. Нямам претенции нито за изчерпателност, нито за уникалност и универсалност. Само споделям мнението си в отговор на любезната покана от “ prostaka” : “МОЛЯ, КОМЕНТИРАЙТЕ ТЕЗИ ВЪПРОСИ”!
prostaka
Изпратено на 19.05.2010 в 8:41
Предполагам, че редовно четете отзивите за Вашите коментари и анализи. Моля Ви в някои от Вашите следващи коментари да дадете своята гледна точка по някои въпроси, по които всички 20 години очакват разумен отговор:
1. Какво в същност е демокрацията? Тя не се яде, не се пие!? Ако тя е само правото ни свободно да си говорим каквото искаме, то за какво ни е бил целия напън?
Отговор: Уважаеми prostak, не личи да сте такъв, какъвто се самоиронизирате с избрания от вас псевдоним. Ето защо не искам да ви отговоря като на някоя лелка на пазара, която слага на кантара “стока” като свобода, чест, достойнство, човешки права и други такива лесно развалящи се продукти на човешката цивилизация, срещу ряпа, зеле, цвекло и подобните им полезни за стомаха на преживните бозайници дълготрайни ценности. Изборът на тази сергия е ваш.
2. Кой ограби България и защо за 20 г. на никой не се търси сметка?
Отговор: Как кой ограби България? Не знаете ли? Империалистите, американците най – вече. Не сме ние. Ние сме честни и безкористни. Така сме възпитани от справедливия и изключително продуктивен, както споменавате по-долу, строй. Така че нямаме нищо общо. Те и мутрите ни са американски – не е като да са се родили и размножили по онова време.
3. Защо през „Лошия“ Соц. за 50 г. бяха построени много заводи, достатъчно км. магистрали, НДК, спортни съоръжения и т.н., а за 20 г. демокрация, само се руши и чакаме „Външни стратегически“ инвеститори?
Отговор: Честно казано, можеше и повече да се построи. Я Хитлер как успя за някакви си двайсетина години да построи аутобани, автомобилни заводи за народа ( фолксваген), комуто даде хляб, че и масло. Човекът, макар и за кратко, изцяло ликвидира безработицата. Ами Сталин? Чудеса направи човекът. Е, вярно, двамцата причиниха някои бели, има – няма стотина милиона жертви общо ( с превес на Сталин, все пак), но – голяма работа!
Като казвате НДК: познавам лично един шофьор на камион, който си построи вила от систематичното източване на обекта. Схемата била много проста. Курсовете се отчитали по ”изгорения” бензин. Шофьорите просто го изливали и сипвали нов. Стигал до 500 лева на ден, хвали се с носталгия той. Опитайте се да си представите простата ( като един prostak) сметка, какво се случваше по веригата нагоре, щом за един шофьор “печалбата” е била такава. За опресняване на паметта ще ви припомня, че корупцията “преди” се наричаше “връзки”. А без връзки, както биха се изразили възвишено в “Шоуто на слави” и да пръднеш в асансьора не можеше ( с извинения за prostashkia пример).
Познайте в рамките на държавата за какво източване ставаше дума и си отговорете на въпроса защо се сгромоляса всичко, “построено” на такава цена. Моят отговор е, че носталгията по онова време е свързана, осъзнато или не, с прекъснатата възможност дори и най-дребният човечец да краде, както си беше. Сега крадат по – малко хора, защото от собственика, познаващ отлично манталитета на масовия крадец, трудно ще откраднеш.
4. Защо ни се внушаваше, че като влезем в ЕС и НАТО и ще стане чудо! Е, не стана!!! Че Русия ни е окупирала 50 г. и сега и т.н. трябва да обърнем гръб на руския пазар (за да се настани друг на наше място). И без това нашия дял там е пренебрежимо малък, но като пазар е необятен и може да ни помогне в трудните години, в които ни вкара „Демокрацията“ – години на беззаконие и без контрол – виж по-горе!!!
Отговор: Не знам на вас какво ви се е внушавало или ви се струвало. Чудото обаче се състоя. То е във факта, че изобщо ни приеха ( предвид онова, за което вече споменах).
А на Русия, при цялото ми уважение, не ние сме обърнали гръб, а тъкмо напротив. Съветският пазар изчезна и руският се отвори за стоки от цял свят – нещо като петролно шейхство, което има с какво да си пазарува.
Колкото до демокрацията, този път американците, по изключение, са невинни. Подари ни я СССР, който ни подари най- напред комунизма, после ни освободи и от него. С личните усилия на генерала от КГБ, съветския посланик Виктор Шарапов. Впрочем, като говорите за сегашните години на беззаконие, нали не искате да кажете, че “едно време” имаше закони, които важаха за всички? Не че от това безобразията на днешния ден стават по – приятни…
5. Защо партокрацията е в пъти по-голяма отпреди??? С какви и колко средства се издържа?
Отговор: По официални данни партийната маса “преди” беше някъде около милион души ( мислите ли, че огромният партиен партократичен апарат се издържаше от членския внос?). Ако е вярно, че сега партокрацията е в “пъти по – голяма”, ще трябва да запишете и бебетата (освен бабетата) в днешната партокрация. На глава от населението НРБ беше , може би, най – комунистическата държава в света.
6. Защо с лека ръка се приема обяснението, че „Навсякъде има престъпност“ и е нормално само трябва да я „контролираме“?
Отговор: Не знам колко е лека ръката на вашето възприемане на това обяснение. Ако искате да кажете обаче, че “преди” не е имало престъпност, явно сте жертва на пропагандата. Единственото вярно в подтекста на вашето твърдение нещо е фактът, че в обществото на големия и постоянен дефицит на стоки престъпленията бяха от друг вид и характер. Да откраднеш нещо от празен магазин или да ограбиш (единствената) банка не беше лесно, признавам.
А че днес отсъства тежката ръка на закона, това е вярно. Американците са виновни. Тъкмо те, още при социализма, възпитаха, обучиха и подучиха бъдещите подкупни магистрати, полицаи и следователи да се борят срещу справедливостта в условията на подарената ни от СССР демокрация. Явно са знаели, гадовете, че СССР ще ни закичи с демокрация както гост на сватба с пешкирче и чрез упадъчната си музика, дънките, дългите коси и др. подобни диверсии бяха разложили стоманения, сталинстки направо морал на българското общество още в НРБ.
7. Защо няма осъдени „едри риби“ през тези 20 г. за престъпната приватизация, за трафик на дрога, цигари, наркотици, убийства и т.н.
Американците не дават. Понеже знаят, че България е силно проруска страна, тайно заговорничат срещу Русия на наша територия и не позволяват честното българско правораздаване да изправи на крака една русофилска, славянска и православна държава да процъфти в НАТО и ЕС. Току – виж после всички в НАТО и ЕС се повлияят зле от този пример и край със западните ценности. Гейполитика…пардон, геополитика!
8. За какво са ни стотиците агенции и безсмислени комисии, бюра и друга нефункционираща администрация? За да събират справки за какво ли не.
И това не знам. И аз съм простак. Бих ги закрил с един удар, мръсниците. До стената!
9. Защо за получаване на Булстат в „Агенцията по вписванията“ на гишето ти казват, че струва 15 лв. и се плаща на съседното гише, но понеже то е офис на „СИ-Бан(-да)к“ трябва да се плати 2 лв. комисионна за превод!? Егати държавата. Защо, защо, защо?
Затова, затова, затова ( виж по – горе).
10.Защо съдебната власт е „независима“? От кой е независима? Защо ни е тогава такава „власт“? Ние, народът трябва да я направим зависима от НАС!!! Иначе, още 100 г. демокрация няма да ни стигнат да се върнем поне към състоянието от 1988 г. (Някога сравненията бяха с довоенната 1939 г.)
Така е, това за народа е вярно ( макар да не смея да говоря от негово име).
А в 1988 г., можем да се върнем поне в спомените. Нямаше картофи по т.н. магазини. Средствата за масова информация масово ни информираха, че от братска Полша тръгва “влакова композиция” с този южноамерикански по произход ( южно, но американски, все пак – има нещо гнило!) хранителен продукт. В Черно море беше пристигнал корабът с портокалите. “Хоризонт” следеше за нас маршрута му. За Новата 1989 г. немалко българи, които успяха да си купят килограм – два картофи, си ги изпържиха. Френски картофки, лукс! Щастливците си пожелаха ЧНГ. Пожеланията им се сбъднаха. На следващата Нова година щастието беше още по-голямо – вече си подарявахме мляко.
При едно от първите си пътувания на Запад моя милост лично донесе за децата пълен куфар с мляко на прах от Виена през януари 1991г. Получавахме и колети с храна от ГДР, която току – що беше погълната като беден роднина от ФРГ. Абе готино беше…
Пък като споменах Германия, ходенето до обществената тоалетна там струваше колкото дневна надница в България по онова време. Бая стискахме.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
Какво смислено намерихте в разговора между носталгично настроения комунист и дъртото ченге?Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment
-
BLUE1 нещата които казваш са истина, знам за всякакви случки, но ти си седиш отатък барикадата и не искаш да видиш, че и от другата страна са хора. Комунизма не е само терор и убийства. Родителите ми никога не са били партийни членове и не са ходили да гласуват и не са имали проблеми. До идването на демокрацията майка ми си беше шивачка на частна практика и също нямаше никакъв проблем. Баба мразеше комунистите, но пък признава, че тогава живота и е бил най-добър, само дето и либсваха нивите. Един комшия си беше инат и през целия комунизъм не си е внесъл нивите в ТКЗС-то. Вярно отначало много бой е отнесъл, но накрая са го оставили и човека си гледаше нивичките с едно конче и си пасеше овчиците цял живот, единственото условие което накрая трябваше да изпълни е те да не пустеят. Откакто започна темата поговорих с по-възрастен народ и да ти кажа много хора не ги е еня за демокрацията. Та тогава ако си търчал срещу течението ще те блъскат вълните, то и сега де, стига да не си симпатичен на някого много бързо ще изчезнеш. Може да се каже особенности на строя, съобразяваш се с условията и се опитваш да постигнеш каквото можеш.
Comment
-
Олееее а аз мислех че само бабите и дядовците си въртат по радиоточката колко хубаво е било, е и някой друг шафъор който вече неможе да крадне нафта..........
Какво е направено през комунизма - НИЩО, само глупави заводи с остаряла техника, панелни жилища, натрупан е голям външен дълг, съсипали са перфектна здравна система (която е била една от първите в Европа), съсипали са плодородни земи за да сложат някой завод който да бълва некачествена продукция.......
В нормалния свят са строени пътища а у нас ....а да магистрала Хемус и е сбъркан проекта от бързане и затова се укрепва след като е открита едно поне 10г. Или е направено метро??, оооо то има проект от преди 40г......Направено е хубаво околовръсно на София или някой читав булевард??? (освен Цариградско) .......
А какъв е проблема с реституцията??, като са им одържавявали на хората имотите не е проблем ама като си ги взимат ооо ужас.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеКолега, прочете ли нещо или продължаваш да си приказваш на изуст.
Казах ти вече, че не съм пич и нека да си имаме уважението.Тук не виждам някой да отрича отрицателните страни на социализма и партийния живот. Това което исках да кажа е, че през социализма бяха направени неща които след промените се унищожиха умишлено и облагодетелстваха определена група мошеници които замениха кон за кокошка . Ако не бяха унищожени тези неща сега преходът ни щеше да е много по-лесен. Това което казваш е доста преувеличено. И аз съм слушал Бийтълс, Пинк Флойд и Хеви Метъл по кварталните градинки и ако не сме създавали проблеми никой не ни е гонил. В училището в което съм учил най-големият ми приятел беше левичар и никой не го е тормозил за това. В Звездец изпращаха всякакви и не само по партиен принцип. Това което казваш за университета на жена ти не е вярно, истината е че в някои университети децата на земеделци и заслужили работници се ползваха с предимство( не съм го одобрявал но нека да не преиначаваме). За Москвич, Трабант и Вартбург не се чакаше много, чакаше се за Лада, защото се търсеше повече. Кока Кола нямаше но затова пък имаше Коп Кола и Алтай (с по-малко вредни съставки) на корем и по-добре защото виждаме докъде ги доведе американците прекомерната употреба на Кола. Накрая, да ти кажа че мозъкът ми не е промит ами просто се опитвам да гледам реално на нещата и да не правя трагедии. Както при социализма, така и сега има свестни и не свестни. Питам се, защо българското общество винаги толерира мошениците и тарикатите.
Да, за Москвич и Трабант се чакаше по-малко, но се ЧАКАШЕ, да не говорим за панелките.
Да, на места гонеха по-малко (примерно градинката в Горно нанадолнище можеше да слушаме на спокойствие Balls to the Wall), в някои училища момчетата можеше да имат дълги коси - не 3, ами цели 5 см.
Не знам какво НАИСТИНА си видял от онова време, но аз за няколко години смислен живот в такова 'развито социалистическо общество' разбрах, че не искам никога да се повтаря!
Вярно е, че 'прехода' можеше да стане и по друг начин, но в никакъв случай "нов бардак със стари к*рви".
И още: дали наистина Кооп-колата, алтая, лозината , етърчето, сайдерчето и прочие напитки бяха по-малко вредни от кока-колата (която разяжда вътрешностите ни, особено ако си вземеш цяла каса 24х0.250 'с връзки' за Нова година примерно); щото сега има дерби-кола примерно с подобен вкус....ферариста беше писал за едни съставки...
И накрая: не знаех, че колата е виновна за дереджето на американците, ама подозирам, че пръст имат и макдоналдс и разни други вериги за подобен тип хранене!166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
x145 1.6 boxer
Comment
-
Колега, прочети доклада към линка който съм посочил в един от предишните си постове. Там подробно е описано какво е било равнището на икономиката ни през 1990 и какъв и е бил потенциала и възможностите и да се преструктурира. Описани са отрасли като електроника, машиностроене, образование, здравно осигуряване и т.н. Не защитавам социализма но истината е че не успяхме да съхраним това което имахме ( една средно развита икономика за времето си) и сега сме на дъното.Last edited by pavlin; d.m.y г., 23:44.
Comment
-
Ей това е икономиката за която говориш:
В края на 80-те години от голямото геополитическо противопоставне между западния капиталистически и източния социалистически блок все по ясно става, че жизнените сили на социализма са на прага на своето изчерпване. Политическата и икономическа криза не подминават и България. В страната става ясно, че комунизмът е прояден, и че крахът му е въпрос на време. За България остава възможността да обърне поглед за интеграция към развитите западно-европейски общества чрез политическо и икономическо преустройство и преход към пазарна икономика. Целта е да се наблегне и отчетат изходните икономически условия, от които ще се тръгне по пътя на изграждането на отворена пазарна икономика от западно-европейски тип. Очевидно е, че към края на 80-те износът има твърде важно значение за българската икономика. Същевременно износът се характеризира с твърде висок дял на търговия със страните членки на СИВ. Само СССР поглъща около 50% от износа на страната. Може да се направи изводът, че в края на 80-те г. икономиката на България е била външно ориентирана, но в рамките на регионалната икономическа система на СИВ, характеризираща се с уникален механизъм на централизирано управление и функциониране на търговията и взаимна специализация на отделните национални стопанства. Главна особеност на външната търговия на България по това време е износът на промишлени стоки към СССР срещу внос на суровини и енергийни ресурси на бартерния принцип. Тази черта на икономиката ни разкрива силната зависимост на страната както по отношение на износа, така и на вноса.
В края на 80-те години икономиката на България се нуждае от все повече ресурси за произвеждане на продукция. Износните изделия, осигуряващи насрещния внос, се характеризират с ниска конкурентноспособност от гледна точка на качество. Пласментът им на съветския пазар бе гарантиран от силната защита на взаимната търговия, а заради ниската конкурентноспособност на българските стоки те не могат да намерят място на световния пазар. Поради тази зависимост във вноса и износа икономиката ни попада в капан в началото на пазарната реформа. Значителна част от промишлената ни продукция бе специализирана за износ и в останалите членки на СИВ. През 1987 г. Чехословакия, Румъния, Унгария и Полша заемат около 33% от износа ни. Поради характерните за СИВ разделение на труда и държавния монопол при определяне на продуктовата структура на износа и вноса между търговските партньори се премахва възможността за специализиране в онези сектори, в които България притежава сравнителни предимства, както и стремежът към достигане на световните показатели на конкурентноспособност. От казаното може да бъде обобщено, че експортната зависимост намира израз в ниско конкурентни стоки, предназначени за пазара на страните от СИВ. Осъществяване на преход към пазарна икономика в условията на силна експортна зависимост от пазара на СИВ беше специфичен проблем с фундаментално значение за България и както се убедихме, с големи и дълготрайни последици. Значимостта му в краткосрочен план се определяше от необходимостта да се запази равнището на износа за Страните от Централна и Източна Европа (СЦИЕ). Това би предотвратило опасността от срив в икономиката поради влошаване на външноикономическите условия. Затова от първостепенно значение за икономиката бе да се запази преференциалният достъп до пазарите на СЦИЕ.
В дългосрочен план стратегията трябва да включва преодоляване на зависимостта от пазара на СЦИЕ. Това може да стане само с технологично обновяване на експортния сектор и привеждане на неговата продуктова структура в съответствие с динамичните и статични предимства, характерни за икономиката ни. Главно условие за това обаче бе привличане на чуждестранни инвестиции. Дългосрочният и краткосрочен план обаче застават в противоречие. Невъзможността да се приложи пазарна реформа, осигуряваща запазване на достъпа на българскя износ до преференциалните пазари на СЦИЕ, би обрекло на неуспех решаването на дългосрочната цел, доколкото би отпаднала главната мотивация за приток на чуждестранни преки инвестиции в България.
Преустановяването на преференциалния достъп до пазарите на СЦИЕ довежда до дълбока рецесия в икономиката, където загубата на обширния външен пазар се съчетава с и без това свития вътрешен пазар. В такива условия възвращаемостта от чужди инвестиции би била нищожна. При съчетаването на икономическите с политическите условия забавянето на реформата не трябва да бъде изненада за никого.
SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
-
Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщениеЕй това е икономиката за която говориш:
В края на 80-те години от голямото геополитическо противопоставне между западния капиталистически и източния социалистически блок все по ясно става, че жизнените сили на социализма са на прага на своето изчерпване. Политическата и икономическа криза не подминават и България. В страната става ясно, че комунизмът е прояден, и че крахът му е въпрос на време. За България остава възможността да обърне поглед за интеграция към развитите западно-европейски общества чрез политическо и икономическо преустройство и преход към пазарна икономика. Целта е да се наблегне и отчетат изходните икономически условия, от които ще се тръгне по пътя на изграждането на отворена пазарна икономика от западно-европейски тип. Очевидно е, че към края на 80-те износът има твърде важно значение за българската икономика. Същевременно износът се характеризира с твърде висок дял на търговия със страните членки на СИВ. Само СССР поглъща около 50% от износа на страната. Може да се направи изводът, че в края на 80-те г. икономиката на България е била външно ориентирана, но в рамките на регионалната икономическа система на СИВ, характеризираща се с уникален механизъм на централизирано управление и функциониране на търговията и взаимна специализация на отделните национални стопанства. Главна особеност на външната търговия на България по това време е износът на промишлени стоки към СССР срещу внос на суровини и енергийни ресурси на бартерния принцип. Тази черта на икономиката ни разкрива силната зависимост на страната както по отношение на износа, така и на вноса.
В края на 80-те години икономиката на България се нуждае от все повече ресурси за произвеждане на продукция. Износните изделия, осигуряващи насрещния внос, се характеризират с ниска конкурентноспособност от гледна точка на качество. Пласментът им на съветския пазар бе гарантиран от силната защита на взаимната търговия, а заради ниската конкурентноспособност на българските стоки те не могат да намерят място на световния пазар. Поради тази зависимост във вноса и износа икономиката ни попада в капан в началото на пазарната реформа. Значителна част от промишлената ни продукция бе специализирана за износ и в останалите членки на СИВ. През 1987 г. Чехословакия, Румъния, Унгария и Полша заемат около 33% от износа ни. Поради характерните за СИВ разделение на труда и държавния монопол при определяне на продуктовата структура на износа и вноса между търговските партньори се премахва възможността за специализиране в онези сектори, в които България притежава сравнителни предимства, както и стремежът към достигане на световните показатели на конкурентноспособност. От казаното може да бъде обобщено, че експортната зависимост намира израз в ниско конкурентни стоки, предназначени за пазара на страните от СИВ. Осъществяване на преход към пазарна икономика в условията на силна експортна зависимост от пазара на СИВ беше специфичен проблем с фундаментално значение за България и както се убедихме, с големи и дълготрайни последици. Значимостта му в краткосрочен план се определяше от необходимостта да се запази равнището на износа за Страните от Централна и Източна Европа (СЦИЕ). Това би предотвратило опасността от срив в икономиката поради влошаване на външноикономическите условия. Затова от първостепенно значение за икономиката бе да се запази преференциалният достъп до пазарите на СЦИЕ.
В дългосрочен план стратегията трябва да включва преодоляване на зависимостта от пазара на СЦИЕ. Това може да стане само с технологично обновяване на експортния сектор и привеждане на неговата продуктова структура в съответствие с динамичните и статични предимства, характерни за икономиката ни. Главно условие за това обаче бе привличане на чуждестранни инвестиции. Дългосрочният и краткосрочен план обаче застават в противоречие. Невъзможността да се приложи пазарна реформа, осигуряваща запазване на достъпа на българскя износ до преференциалните пазари на СЦИЕ, би обрекло на неуспех решаването на дългосрочната цел, доколкото би отпаднала главната мотивация за приток на чуждестранни преки инвестиции в България.
Преустановяването на преференциалния достъп до пазарите на СЦИЕ довежда до дълбока рецесия в икономиката, където загубата на обширния външен пазар се съчетава с и без това свития вътрешен пазар. В такива условия възвращаемостта от чужди инвестиции би била нищожна. При съчетаването на икономическите с политическите условия забавянето на реформата не трябва да бъде изненада за никого.
До преди войната, България е била слабо развита страна със средно развита аграрна промишленост и положението въобще не е било цъфтящо.Last edited by pavlin; d.m.y г., 16:25.
Comment
-
Текста е извадка от Eastern Europe and the Soviet Union in the world economy / Susan M. Collins and Dani Rodrik , кои са Сюзън Колинс и Дани Родрик, може да провериш в Гугъл. Отговора на втората част от твърдението ти в поста е даван десетки пъти от много участници във форума. И за дете е очевидно, че това което пишеш не е вярно. И в горният ми пост е отговорено защо икономиката ни е била неспособна да се справи в нормалната пазарна среда, отговорено е и защо губим пазара в Русия. Аз ще ти дам най-прост пример с пловдивският завод "Ален Мак" бълващ над 80% от продукцията си за съветският пазар. След "перестройката" в СССР на щандовете в магазините до нашият Поморин се нареждат Колгейт, Проктър и Гембъл и т.н. и т.н. , самите руснаци започнаха да ни връщат продукция с вагони защото беше некачествена вече за тях. И това за съжаление не е единственият пример, "Пловдивска консерва", "Рекорд", "ЗЗУ" и много други....
Не мога да разбера какво искаш да кажеш със статииката от червеното сайтче? Защитаваш планът Ран-Ът или подкрепяш коментарите в статията около него?Last edited by BLUE1; d.m.y г., 17:06.SUBARU OUTBACK 2.5i MY06
Comment
Comment