Известие

Collapse
No announcement yet.

Надига се революция срещу култа към скоростта

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Надига се революция срещу култа към скоростта

/Може би е за раздела чат, ама се обърках и я пуснах тук, ако трябва, моля да се премести/

Споко, не става дума буквално за скоростта на автомобилите, а изобщо към забързания начин на живот, на мен лично това ми допада определено.
    В епохата на свръхбързите компютри и на новите технологии всичко напредва прекалено бързо. Спешно трябва да забавим темпото, иначе планетата ще се разбие в стената.
    Такава е философията на движението "слоу", (от slow - бавен) което е на път да се превърне в културна революция, предаде БТА. Зародило се преди 20 години около организацията "Слоуфуд" (с девиз: "Яж добре, правилно и чисто") на Карло Петрини в Италия, създадена в отговор на нездравословното хранене "Фастфуд", днес движението "слоу" вече има разклонения и разновидности в почти целия свят.

Ето и цялата статия
    http://dnes.dir.bg/news/skorost-slou-7186220?nt=4
    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
    Нагоре по стълбата, която води надолу
    sigpic

докато се ровех в дебрите на изкуството на античността и средновековието си мислех, ако пустата му църква не се месеше, до къде ли щяхме да сме стигнали сега и да хвърчим из космоса
    което няма отношение с "бавното" като качество на живот, а има отношение с "бързото" на еволюцията
    до някъде се радвам, че последните 2 века най-сетне обществото се е "отпушило" от тапите на догмите

ама това са си едни мои мисли
    Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
    AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Този бавен живот е сравнително лесно достъпен - всяко едно селце ще може да ви го предложи. Ама айде сега 'сичките да са връщами на село??!! Иначе много ми хареса Клуб на мързела - мога да му стана почетен председател
      Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
      ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Да, и мен ме впечатли тази статия. От 2-3 години и аз се опитвам да забавя темпото, но не ми се получава особено. Само като спра в задръстване, хаха което всъщност трябва да се избягва според тази теория. Колко ли хора се сещат, че са нещастни, тичайки насам-натам като мухи без глави, само за да си купят нещо си последен писък на модата...
        А на мен живота на село (макар че не съм пробвала) ми се струва, че ще ми допадне повече - и ще съм си близо до коня всеки ден Само дето професията ме е закотвила яко тук... някой ден... може би...
        GTV 2.0 TS '95
        Alfa 145 1.6 Boxer '96 - ex

Comment

Първоначално публикувано от mim Покажи съобщение
          докато се ровех в дебрите на изкуството на античността и средновековието си мислех, ако пустата му църква не се месеше, до къде ли щяхме да сме стигнали сега и да хвърчим из космоса
          което няма отношение с "бавното" като качество на живот, а има отношение с "бързото" на еволюцията
          до някъде се радвам, че последните 2 века най-сетне обществото се е "отпушило" от тапите на догмите
          ама това са си едни мои мисли
          Да не пораждаме друга тема, ама не е така.Човешката природа е единсвено виновна за нашето житие битие.Да не мислиш, че краля и феодалите са били много отворени към света, пък църквата ги е спъвала.Някои човеши действия могат да ускорят или забавят тоя ход, но не и да изменят коренно хода на историята.

---------- Post added at 08:04 ---------- Previous post was at 08:03 ----------

Първоначално публикувано от rossenvn Покажи съобщение
          Този бавен живот е сравнително лесно достъпен - всяко едно селце ще може да ви го предложи. Ама айде сега 'сичките да са връщами на село??!! Иначе много ми хареса Клуб на мързела - мога да му стана почетен председател
          Така е, но тук става дума да се противопоставим на този процес и цялото ни общество, демек и големите градове.
          sigpic

Comment

ако погледнеш какво е изобретено в древния свят и след това е изгорено и забравено
            и как медицината например е "откривана" на ново след 15 века лечение с кръвопускане и молитви

всъщност може да се задели нова тема
            Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
            AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

ако погледнеш какво е изобретено в древния свят и след това е изгорено и забравено
              и как медицината например е "откривана" на ново след 15 века лечение с кръвопускане и молитви

Днешната медицина направи хората толкова здрави че вече се чуди как да ги разболее.
              Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

Ааааааа, хич даже не се чуди, ами си го прави! То не беше луда крава, птичи грип, свински грип. Сега се чудя кое ще е следващото. А фармацефтичните компании бълват ли бълват ваксини и лекарства. Даже един министър си отиде зян за такова нещо. А колко преди и заедно с него е трябвало да заминат, не е ясно
                Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Първоначално публикувано от Alfa Pilot Покажи съобщение
                  Днешната медицина направи хората толкова здрави че вече се чуди как да ги разболее.
                  Тва здрави е в кавички нали?
                  Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Култ към бавността, ама искаме интернет, искаме коли, искаме да стигаме бързо до всяка точка на света ... Еми то не може и душата в рая. Цивилизацията се развива и все по-динамичното ежедневие е част от това развитие и ако от това загине, значи така е трябвало да стане. А на който не му харесва - затънтени села, че и пещери все още се намират на Земята.
                    Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                    AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                    Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Мда, но я ми кажи в други общества и народи, където не е имало църквата, във вида, който ти си я предствяш, в крайна сметка развитието на обществото е на същото ниво.Отделно, че човека е суеверен и винаги ще име НЕЩО.

---------- Post added at 11:24 ---------- Previous post was at 11:23 ----------

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
                      Култ към бавността, ама искаме интернет, искаме коли, искаме да стигаме бързо до всяка точка на света ... Еми то не може и душата в рая. Цивилизацията се развива и все по-динамичното ежедневие е част от това развитие и ако от това загине, значи така е трябвало да стане. А на който не му харесва - затънтени села, че и пещери все още се намират на Земята.
                      Е, Кольо, искаме, ама и не искаме.Гоненето на Михаля си остава и сега и преди.Не става дума да живеем в пещери, а да се успокои топката, както се казва
                      sigpic

Comment

И на мен не ми харесва забързаността на живота, но това е действителността. Никой ме ноже да направи нещо по въпроса. Никой не може да спре развитието. Коолио е много прав - цивилизацията се развива и който не се развива достатъчно бързо, просто остава много назад.
                        Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                        Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Така е, но пък колко безсмислена активност кипи? Съвсем не съм съгласен, че скоростта на живота е набрана само от развитие.
                          I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
                          Roosevelt

Comment

Първоначално публикувано от Pinky Покажи съобщение
                            Така е, но пък колко безсмислена активност кипи? Съвсем не съм съгласен, че скоростта на живота е набрана само от развитие.
                            Не е само от развитие, но има и неизбежни странични ефекти .
                            Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                            AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                            Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Безсмислената активност винаги е съществувала, а иначе ако се замислиш последните петдесетина години са живота се е променил много повече от колкото предишните 5-6 века.
                              Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                              Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Working...
                              X