Проблема с названията идва от комплекса за малоценност, аз например не се чувствам малоценен ако ме наричат българин ,а дали ще ме наречеш нормален или хетеросексуален ми е все тая.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Политкоректност?
Collapse
X
-
Не съм чувала за нито едно прекаляване, което да е довело до нещо добро.
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение... но дали пък не трябваше да ги питаме и тях дали искат и какъв термин искат да се използва за това?...
Първоначално публикувано от Pinky Покажи съобщениеМите, много ме дразниш. Защо трябва да обяснявам основни понятия, приети и доказани, за да запазя това, което уж трябва да ми е гарантирано? Много неадекватно модераторско включване правиш, макар и за момента действайки като редови потребител...Преди време имаше в подписа си една много мъдра мисла, според която беше готов да се себепожертваш за възможността другият да изкаже мнението си, дори да не си съгласен с него. Хайде, докажи го сега
Щото инак остават просто писани думи, думи, думи.. красиви слова, без покритие. Бъди политкоректен, така да се каже.
И изобщо, в зародиша си идеята за ПК е хубава, но реализацията (по стара традиция) е окупирана от ръчичките на демагози, които са я направили по удобен (а не изключвам - и печеливш) за себе си начин.
Comment
-
Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщениеМи не е редно да му викам "Куция накъде така", ще му вкарам едно Привет и от там нататък се държа с него като нормален човек. В крайна сметка на ниво комуникаций той си е редовен. За разлика от един циганин да речем. Имам познати инвалиди и при тях има мнго високо ниво на самоирония. А лицемерието го разбирам като преминаване на линията с доброто възпитание и нормално държание в посока затваряне на очите за очевидни неща.
Нищо не се спомена за политическо коректните автомобили като Prius и Insight.
Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Извън горното, което написах, ще се опитам с няколко думи да кажа какво мисля конкретно по темата.
Инвалидите се обиждат от етикета "хора с увреждания", а циганите сами наричат себе си "цигани" (твърдя го, защото лично съм го чувала). По мое мнение, границата е там, където се правят обобщения: не понятието "инвалид" е обидно, а обобщението "инвалидите са неспособни да направят това и това"; не названието "циганин" е обидно, а обобщения от типа: "циганите са крадци", "циганите са мързеливи". Вторачването в буквичките е преиграване отвсякъде. Покрай вманиачаването в четене/спазване на буквички, заправяме генералния дух на дадена идея. Това е и най-краткият път до опорочаването на идеята "да не обиждаме малцинствените групи".
Comment
-
Какич, виждаш, че не съм направил нищо, за да отнема правото на изразяване. Мога, обаче, да се разочаровам от някого, когото познавам. Нали, не е поредният дебил.
Цялата работа, според мен, е да не използваме за описание на някого или група, най-негативната възможна страна. Съгласен съм, че "циганин" не е такъв пример. Както обикновено, ако избягаме до самата крайност, това е вредно. Не пречи, обаче, да ги наричаме и приемаме като равни, като хора.I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
Roosevelt
Comment
-
Дам, щекотлива се оказа темата
Моето мнение по въпроса е, че политкоректността във вида в който я наблюдаваме и у нас а и в доста други страни, е поредната окепезена добра идея... и поредното доказателство, че пътя към ада е постлан с добри намерения.
Негативите и са основно в това, че дава добра почва за популизъм и манипулация на масите, дава инструменти за налагане на цензура и шаблонизация на мисленето.
Косвен негативен ефект има когато политкоректите термини се налагат с методите на възродителния процес, тогава уж коректните думи се оказват още по-негативни за описаните или се превръщат в нов обиден жаргон.
Позитивите са основно в образователен аспект - показва на обществата нов начин за комуникация с/между различните групи, морално-етичен аспект - позволява групиране по показатели без влагане на обиден или негативен подтекст и в аспекта на самоопределението, когато дадена група може да поиска смяната на определен термин така както човек си сменя името.
Някои неща свързани с тази материя определено могат да се свършат много по-добре, например инвалидите могат да бъдат анкетирани, за термин който смятат за по-удачен от инвалид/увреден.
Някои неща определено могат да отидат и на по-зле... както се оказва, например със законодателни мерки, да се налагат санкции за употребата на неодобрени от политкоректорите думи... дори в частни разговори, което ще е наистина налагане на новговор и загуба на свободата на словото, следователно и на демокрацията.
Надявам се най-после да сте проумели, че не думата има значение, а начина по който се употребява.Welcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Политкорекността е за кретени.
Е давам прост пример.
Циганите.
Викат им джипси/gipsy, щото в Европа са дошли от Египет.Циганин идва от древногръцки - гадател.
До тук нищо обидно според мен.
Още повече, че те самите се наричат така.
Роми на цигански значи хора. Ни повече ни по-малко. Един вид ние политкоректно признаваме, че и те са хора. А хасмукар, обидно е некси изобщо да има съмнение в това дали циганите са хора.
И един поздрав за сичкото сигани, сиганчета и прочее римляни
http://www.youtube.com/watch?v=iZjZpUMhZ1sLast edited by търтей; d.m.y г., 19:11.Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
За циганин/циганите и аз не виждам нищо обидно... за това се чудя какъв е тоя зор да я изполиткорегират тая дума, при все, че за тях има една торба обидни жаргони.
Да не говорим, че негативната употреба на думата, не е свързана с нея самата, а с негативни прояви на групата или негативни предразсъдъци към групата, как ще ги наричаме след 20 години като и тая дума се натовари?
Ром/Роми... поставя един интересен казус... който е любима дъвка на ония дето искат да прокарат разделение или да извлекат полза от такова, ако именуваме циганите като хора, нециганите - нехора ли са?
Тъпее ми име на подгрупа да е името на цялата група, все едно порода коне - Коне?!?... аджаба Арабския кон магаре ли е по тая логика?
Но циганите са само част от политкоректността, а на мен явлението ми е по-интересноWelcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Нищо чудно, че тръгва от америката значи
Но там ниггер е по-близко до нашенското мангал от колкото до нашето циганин... та не е съвсем без основание при тях.
От друга страна, афро-американец, дебре... как ще различиш един такъв роден в африка и взел гражданство, от един роден в америка се чудя
А за българомохамеданин... не ща и да почвамWelcome to the real world
Comment
-
Първоначално публикувано от Pinky Покажи съобщениеКакич, виждаш, че не съм направил нищо, за да отнема правото на изразяване. Мога, обаче, да се разочаровам от някого, когото познавам. Нали, не е поредният дебил.
Цялата работа, според мен, е да не използваме за описание на някого или група, най-негативната възможна страна. Съгласен съм, че "циганин" не е такъв пример. Както обикновено, ако избягаме до самата крайност, това е вредно. Не пречи, обаче, да ги наричаме и приемаме като равни, като хора.
Колкото до предното - разочаровай си се, разбира се, колкото ти душа иска. Аз ти разрешавам, дет се вика, че и ще се себепожертвам за правото ти да декларираш разочарованието сиКакто се казва, колкото по-строго специализирани са очакванията ти по отношение на нещо, толкова по-силно разочарован рискуваш да останеш, когато/ако те не бъдат оправдани.
Само че, колкото и да си разочарован, не може да квалифицираш нечие изказване като "неадекватно модераторско включване",
първо: защото не помня някъде да е писано, че след като даден потребител на форума позеленее, не следва да пуща теми като обичаен потребител (освен, ако не визираш нещо, върху което ние - простосмъртните, нямаме поглед, но тогава би изникнал резонният въпрос ти пък откъде имаш поглед) и
второ: защото думичката "неадекватно" предполага твоят критерия да е общоприет и установен като форумен закон, за което не съм информирана до момента.
Доколкото те познавам, си човек с претенции, в този смисъл - не може да си позволяваш разхвърляне на обиди наляво и надясно, без оглед на ефекта върху околните. Ако аз сметна, че някой казва нещо, което (според личния ми критерий) е неадекватно, няма да го изплющя във форума, а ще му пиша ЛС. И то само при условие, че (пак според собствения ми критерий) преценя, че има смисъл. И ако достатъчно ми пука за въпросния човек.
Силно се надявам, че разбираш тънката ми мисла.
Едно е да кажеш "не съм съгласен с теб", а съвсем различно нещо е "включваш се неадекватно".
п.п. Морфиус, моля да ме извиниш за леко дългото оклонение от основната тема, ама все ми се струва, че това, за което питаш и това, за което сега пиша, са свързани по някакъв начин.
Comment
-
Абстрахирайки се от написаното пред мен, макар, че одобрявам мнението на кака ви, която като я видя ще я нацунам по рошавата главандура, смятам, че наистина се преиграва с термините.
Името на една група е от години, като самите членове на общностите са свикнали с него, но за съжаление с името вървят и общите белези и не се разграничават личностите.
С времето се променят имената на групите - самата практика установява названията, които удовлетворяват всички и се изговарят или пишат без да се замисля някой.
Винаги някой ще бъде недоволен и от двете страни и ще се прави на интересен, но названията не могат да се насаждат изкуствено.Last edited by old alfist; d.m.y г., 19:16.Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
sigpic
Comment
-
Като никога съм на 101% съгласен с Търтея и няма какво да добавя към неговите постове. Политкоректността е неумело замаскиране на проблемите чрез преиначаване на думите.Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment
Comment