Известие

Collapse
No announcement yet.

За социализма

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Колега,моля ти се!По мое време образованиято също си беше наред,смятам че и сега нее по-различно.Учителите са си пак същите,училищата също.Не бъркай учебната програма с учението.Това че нашата е още от 70-те години,си личи колко на ниво е била тогава.До последно учехме по учебници преди 89-та (пътностроителни машини) Факт е че като завърших,освен за работа в България,с дипломата мога да си избърша задника в Европа примерно!Нейсе,остави учението,просто сега има свобода и по-интересни начини да си прекараш времето отколкото да седиш в час и да гледаш картинка/разрез на двигател на ГАЗ-24.Ако министрите на образованието се поинтересуват от какво се вълнува днешната младеж,мога да направят много по въпроса!НО те неискат,защото имат нужда от глупав електорат,задоволяващ се с чалга,футбол и клюки.
    Нямам много спомени от комунизма,бил съм на 4 когато е рухнал като строй.Но имам някакви бледи спомени за море на Ахтопол,заз 968м на баща ми,щайгите с буркани,котлони....... и мизерията в бунгалата.Въпреки всичко ми е много интересно да слушам какво е било.Интересувам се и от двете страни на "барикадата" Според баща ми е било хубаво до толкова,че без работа няма да останеш,без дом,гладен.....НО,работиш нещо което неразбираш,получваш толкова колкото всички,независимо дали се скатаваш или се напъваш.Всеки е гледал да краде,защото всичко е ставало с подкупи и под масата.Зазката,татко е чакал 3 години и всичките лихво-точки на баба и дядо.Апартамента ни беше 32 квадрата (боксониера).Според негого (баща ми) сега живеем във време в което АКО работиш много и имаш малко акъл (и си честен) няма начин да останеш гладен и бездомен.Това че държавата не ти помага е така!Че гледа да вземе двойно от това което предлага и това е така.Просто мисля че нещата в България станаха много бързо.Всеки се юрна да краде и да забогатее бързо.На никой не му беше обяснено или набито в главата (с учение в училищата) че капитал се прави с труд и ум.В училище и до момента съм убеден че няма предмет който да те подготви за трудовия пазар и ти си поредната ниско платена работна ръка.
    Това че българската демокрация и изкривена до невероятна призма,само показва колко сме неориентирани в нещата.
    За бригадите Всички имат спомени от тях.Изпълваш нормата до обед,после цял ден бели,а вечер опипваш съученичките . Според мен учениците и сега биха отишли на бригада на село,вместо в Англия (само че не за орден или грамота,а за някой лев) Само че на никой не му дреме на дядовия да помисли за този вариант.Вчера чух по новините че Япония искала пилешко месо от България.....ами айде де.Къде е държавата да се задейства?Отново захапали някое скандално СРС и чудейки се с какъв скандал да отвлекат вниманието на електората,може би?!
    И времето преди 89-та и времето след,НЯМА ЗА ЦЕЛ ДА ИМА МИСЛЕЩИ ХОРА.Затова според мен дали е социализъм или демокрация - няма никакво значение,в България действа друга система.

Аз не деля хората на големи и малки,а на велики и жалки...

Comment

• Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение
      Комунистите когато са взимали властта са били предимно бедни хора, мисля си, че това е било причината да мразят богатите, а по онова време само хората с пари са могли да си позволят образование, това, че имаш образование не значи, че си интелигентен или пък умен и отсъствието на знания, не те правят глупав.
      властта не завземат бедни и глупави хора, напротив. Комунизма идва с интелигентни и образовани лидери , обсебени от жаждата за власт. Завземането става насилствено (още от тук не може да се очаква нищо добро) и интелигенцията се смачква за да се управлява стадото лесно, да върви под строй и да вика - колко сме равни всички. Накрая цялото нещо се извращава в един як тоталитаризъм. Европейските жп линии и магистрали свършват на нашата граница, то се вижда какво е построил комунизма , та не знам за какво се вайкате.
      А за демокрация ще трябва да почакаме поне още 20 години докато излязат от властта комунистически подлоги като сергей,костов, доган и други, барабар с бодигарда на живков.

ей тука има нещо интересно,писано още преди 60 и повече години.
      http://ime.bg/pr_bg/203-6.htm
      http://bg.wikipedia.org/wiki/Пътят_към_робството
      точка

Comment

• Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
        Младежо, за 24-те ти години би ли ми казал някакъв твой личен смислен спомен от времето преди '89, че да правиш сравнение? Я ми отговори на един простичък въпрос: Компютъра ти ел. енергия ползва ли за да работи или е на дърва и въглища? Тая ел. енергия по какъв начин достига до теб? Ел. преносната мрежа, кога и от кого е изградена в тая държава? За 22 години демокрация някакви генерални подобрения по нея да са правени? Като отидеш до мивката и завъртиш кранчето вода потича ли? Същите въпроси както за тока са актуални и за водата!
        Драги господине, а според вас тези неща само при комунизма ли са били изобретени и създадени, че да им се радвам като манна небесна. Нали цялата тема е дали строят е бил добър или напротив? Може би милионите ми връстници от некомунистическите държави въртят манивели и се подмиват с канчета? Подобрения на какво да се направят? Да позлатят тръбите и ел. мрежата ли? Или от полупроводници да правим цели? Неща са правени и хората са живели, но се вижда с просто око, че е можело и по-добре, а резултатите в дългосрочен план ги сърбаме и ти, и аз младият и нищо неразбиращ.

А смисленият ми спомен знаеш ли кой е? Като фалира тъпата комунистическа държава и тъпите и гнусни комунистически управници се чудеха как да си разделят парите, аз се редях с майка ми и сестра ми, която беше току що родена, на опашка за олио, понеже я пускаха да се пререди с двете деца. А баща ми отиваше в 6 сутринта за кисело мляко! И това се случва непосредствено след невероятния комунистически режим. Вода пиехме и ток имаше, ама не беше много засищаш. Ааа и дядо ми поръчваше сухо мляко и хумана от Германия през 350 човека, защото тук нищо нямаше и можеше да се сдобиеш с дефицитните стоки(НЕВЕРОЯТНИ ЛУКСОВЕ, невиждани в света като храна за бебета) само с връзки или ако имаш валута.
        Last edited by DerMeister; d.m.y г., 16:58.
        Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
        Mazda 6 2.3 2005
        sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
          Стига лъга бре Павлине... факта не се доказва по никакъв начин... социализма възпитава овчедушие, сивота и доносничество, а соц. образованието - зубрачество, нагаждачество и всичкология.
          Неща които се оказва, че са полезни точно толкова, колкото знанията как да наточиш кремъчно копие.

По-доброто образование беше всъщност резултат от все още неразпадналото се възпитание в следствие цървула и каскета... ти може и да не знаеш, но възпитанието се променя през поколение... за това и плодовете на соц. морала ги берем сега.
          Добре е че има такива умници като теб където казват на бялото черно и се чудят кого да нахокат и кого да обвинят. Затова и образованието е в това положение сега. Направи си една равносметка колко нови училища има построени през последните 20 години и колко преди това. Да не споменаваме колко са тези където въобще не ходят на училище.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
            Добре е че има такива умници като теб ...
            ---------------------------------------------
            Колега pavlin,
            постоянно се оплакваш, че някой те обиждал, а ти какво правиш?!?

Считай това за официално предупреждение, следващият подобен пост ще бъде санкциониран с точки, а това в твоят случай означава - бан!

Правя го публично, за да няма после: не бях предупреден!

Поздрави

Comment

Днешната младеж е точно резултат на тези безплодни 20 години когато ценностите в обществото падхнаха до минимум.
              Това е абсолютно невярно твърдение ,като между впрочеми повечето неща които пишеш.
              Първо ще кажа че родителите- изразяват себе си чрез децата си - днешните родители знаем кога са израснали.
              Второ има изключително интелигентни млади хора в България израснали и изучили се точно през последните 20 години най пресния пример който ми идва наум е 18-годишният Радко Котев -петият човек в света, намерил решение на задача на 2000 години и първият, който я решава по триизмерен начин http://news.plovdiv24.bg/topics/215785.html
              sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

• Павлине, отново се опитваш да излъжеш някого... но не си уцелил аудиторията.

КПД на образованието у нас и на соц. морала вече е доказано, че е клонящо към нула (в някои случаи от долната страна).
                Доказано от факти, не от любимите ти лозунгови фрази.

Архитекти, инженери, лекари избягали от тук преди и в първите години след падането на "соц. рая", са учили наново в държавите в които са отишли, не си мисли, че си единствения българин в САЩ (за Европа няма и да почвам).
                Учили са наново защото родното средно и висше образование беше въздух под налягане, боравещо с политикономика, остарели данни и факти, остарели програми, остарели знания и нелепа липса на специализация и практика.
                Абе образование само да има дипломата...

Обори тези факти и тогава ме обвинявай за състоянието на образованието у нас!

Факта, че основното работеше няма общо със строя, а с тоягата... и с възпитанието и морала наследени от царска България.

А да, и за промяната на възпитането през поколение също можеш да пробваш с факти да ме оборваш
                Ако не можеш, се извини за лъжата, че само последните 20 години са виновни за настоящото положение!

До останалите, наричането на нещата с истинските им имена може да е всичко друго но не е омраза или отрицание.
                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Както и с частната собственост, да добавя, относно морала на българите до 1944.Хората тогава са уважавали труда, земята си, бизнеса.Затова и ТЗКС та в първите 20 години са били относително стабилини - просто хората, които са работили тогава са били кръвно свързани със земята и добитъка си поколения наред, а сега са кръвно свързани с простотията, мързела и кражбата.

---------- Post added 28-01-2011 at 00:01 ---------- Previous post was 27-01-2011 at 23:55 ----------

Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение
                  Комунистите когато са взимали властта са били предимно бедни хора, мисля си, че това е било причината да мразят богатите, а по онова време само хората с пари са могли да си позволят образование, това, че имаш образование не значи, че си интелигентен или пък умен и отсъствието на знания, не те правят глупав.
                  Е не е точно така.Наистина, по богати и прогресивни хора са имали образование, но поради простата причина, че другите са имали собствен бизнес-занаяти, земя и прочее.И в днешна развита западна Европа, много хора учат само задължителното си образование и се отдават на сравнително добре платени професии, а вишистите са по малобройни, особено пък тези, които остават и развиват интелктуален продукт в университети, лаборатори и так далеОбразованитето не може да те направи умен, но поколения образовани предци - да.Образованието е елемент от интелигетността, но не е задължително, да го кажа така
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                    Както и с частната собственост, да добавя, относно морала на българите до 1944.Хората тогава са уважавали труда, земята си, бизнеса.Затова и ТЗКС та в първите 20 години са били относително стабилини - просто хората, които са работили тогава са били кръвно свързани със земята и добитъка си поколения наред, а сега са кръвно свързани с простотията, мързела и кражбата.

---------- Post added 28-01-2011 at 00:01 ---------- Previous post was 27-01-2011 at 23:55 ----------

Е не е точно така.Наистина, по богати и прогресивни хора са имали образование, но поради простата причина, че другите са имали собствен бизнес-занаяти, земя и прочее.И в днешна развита западна Европа, много хора учат само задължителното си образование и се отдават на сравнително добре платени професии, а вишистите са по малобройни, особено пък тези, които остават и развиват интелктуален продукт в университети, лаборатори и так далеОбразованитето не може да те направи умен, но поколения образовани предци - да.Образованието е елемент от интелигетността, но не е задължително, да го кажа така
                    Да, съгласен съм.

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

Днешната младеж е точно резултат на тези безплодни 20 години когато ценностите в обществото падхнаха до минимум.
                      Абсолютно е вярно това! И не мога да разбера колегата dimo,който ти опонира с пример за това, че "родителите- изразяват себе си чрез децата си...", защо даде само един положителен пример за момчето-математик, а не цитира ежедневните примери в медиите за убийства извършени от млади хора! И те изразяват и са огледало на родителите си,обаче в тях няма ценности и душата им е опустошена! Хайде пък да не вадя линкове за състоянието на интелектуалност и образованост на младежта ни към момента!
                      Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

• Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                        Абсолютно е вярно това! И не мога да разбера колегата dimo,който ти опонира с пример за това, че "родителите- изразяват себе си чрез децата си...", защо даде само един положителен пример за момчето-математик, а не цитира ежедневните примери в медиите за убийства извършени от млади хора! И те изразяват и са огледало на родителите си,обаче в тях няма ценности и душата им е опустошена! Хайде пък да не вадя линкове за състоянието на интелектуалност и образованост на младежта ни към момента!
                        Много ми е интересно как според теб се формира характер, възпитание, ценности и душа? Всъщност ми се струва, че въобще не схващаш смисъла на "те изразяват и са огледало на родителите си". Щом "обаче в тях няма ценности и душата им е опустошена" => родителите им не са им дали тези ценности и не с обогатили душата ми. Естествено голям принос имат среда на живот, приятели, училище и т.н., които пак са пълни с деца на отгледаните в комунизЪма и живелите през тази златна ера за България.

ЕСТЕСТВЕНО, далеч съм от мисълта да слагам всички деца и от родители преди, след и повреме на 89-та година по общ знаменател... Говрим за цялостната картинка.
                        Last edited by DerMeister; d.m.y г., 21:21.
                        Mazda 6 2.3 2005
                        sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
                          Много ми е интересно как според теб се формира характер, възпитание, ценности и душа? Всъщност ми се струва, че въобще не схващаш смисъла на "те изразяват и са огледало на родителите си". Щом "обаче в тях няма ценности и душата им е опустошена" => родителите им не са им дали тези ценности и не с обогатили душата ми. Естествено голям принос имат среда на живот, приятели, училище и т.н., които пак са пълни с деца на отгледаните в комунизЪма и живелите през тази златна ера за България.

ЕСТЕСТВЕНО, далеч съм от мисълта да слагам всички деца и от родители преди, след и повреме на 89-та година по общ знаменател... Говрим за цялостната картинка.
                          Явно не си разбрал, какво цитирах иначе щеше да разбереш, че въпросът ти трябва да е към друг колега! Иначе за средата на живот си прав защото за нея е темата!
                          А с последното ти изречение съм съгласен!
                          Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

• Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
                            Драги господине, а според вас тези неща само при комунизма ли са били изобретени и създадени, че да им се радвам като манна небесна. Нали цялата тема е дали строят е бил добър или напротив? Може би милионите ми връстници от некомунистическите държави въртят манивели и се подмиват с канчета? Подобрения на какво да се направят? Да позлатят тръбите и ел. мрежата ли? Или от полупроводници да правим цели? Неща са правени и хората са живели, но се вижда с просто око, че е можело и по-добре, а резултатите в дългосрочен план ги сърбаме и ти, и аз младият и нищо неразбиращ.

А смисленият ми спомен знаеш ли кой е? Като фалира тъпата комунистическа държава и тъпите и гнусни комунистически управници се чудеха как да си разделят парите, аз се редях с майка ми и сестра ми, която беше току що родена, на опашка за олио, понеже я пускаха да се пререди с двете деца. А баща ми отиваше в 6 сутринта за кисело мляко! И това се случва непосредствено след невероятния комунистически режим. Вода пиехме и ток имаше, ама не беше много засищаш. Ааа и дядо ми поръчваше сухо мляко и хумана от Германия през 350 човека, защото тук нищо нямаше и можеше да се сдобиеш с дефицитните стоки(НЕВЕРОЯТНИ ЛУКСОВЕ, невиждани в света като храна за бебета) само с връзки или ако имаш валута.

Колега наистина си смешен! 20-тина годишните блондинки може и да ти се възхищават, но не и аз. Сори! Не си забавен. Успех в живота!
                            Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

Колега, както казах родителите ми не са били членове на партията. Дори баща ми е отказвал да стане такъв след като няколкократно са му намеквали, че кариера без да си член на БКП е равно на 0 (нула). Живеехме във ведомствена панелка, изплащана на ДСК до '91. Баби и дядовци от едната страна са обикновени селски хора, а от другата скромно живеещи под наем, а после закупен апартамент пак изплащан години наред. Та след това лирично отклонение да ти кажа следното:
                              Да! През '84, '85, '86, '88, '89 и '91 лятото родителите ни водеха на почивка в чужбина колега! Ей така! Не си купувахме билети, а се купуваха едни пътнически чекове от клуба на СБА за страните, които си обявил, че ще посетиш, натоварваш се в автомобила си и потегляш! Даже '89 бяхме в Унгария когато унгарците премахнаха митническият режим по границата си с Австрия и докато бяхме на ГКПП Дунав мост по радиото съобщиха че Берлинската стена пада!
                              Относно престъпността я мини покрай едно училище да видиш колко от хлапетата се ходят или се прибират сами, замисли се дали пак така беше преди '89 и ако можеш да бъдеш обективен кажи си думата.
                              Колега, не говоря за пътувания в рамките на соцлагера. И то след т.нар. перестройка.
                              За престъпността - ами мене не ме пускаха сам до градината или предучилищната, чак в 1-ви клас. Това беше през 90-та.
                              Което естествено няма връзка с темата. Но все пак битовата престъпност си я е имало както и сега. Разликата е, че не е била на първите страници на вестниците.
                              Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                              AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                              Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Колега наистина си смешен! 20-тина годишните блондинки може и да ти се възхищават, но не и аз. Сори! Не си забавен. Успех в живота!
                                Щом не съм забавен, значи смешен е обида, май? Интересно е да приключиш дискусия със "ти си смешен ТОЧКА". Успех и на теб и нищо лично. Аз казах каквото мисля, а ако 20 годишните блондинки ми се възхищават, ще е супер.
                                Mazda 6 2.3 2005
                                sigpic

Comment

Working...
                                X