Първоначално публикувано от pavlin
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
За социализма
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеАми и средна да е. Една средна заплата по онова време беше около 300лв. едно кисело мляко беше 0.27, средно 740 млека с тази заплата. Сега средната заплата ако е
400лв. и цената на млякото е около 1 лв. прави около 400 млека. Проста сметка ама що годе показателна.
Нагло лъжеш...
Лекарска/учителска/инженерна заплата на човек без връзки беше около 200 лв, 300 и нагоре вземаха само комуноидите.
Простата ти сметка пропуска и това, че по едно време в същия строй и мляко нямаше по магазините!Welcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщениеИ ти понеже обичаш да те държат изкъсо живееш в България.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеТук в САщ нещата също не са перфектни.Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
Защо се забивате в разни цифри, заплати и млека като очевидното е ясно:
След 45 години изкуствени цени, заплати и измислена и бутафорна икономика базирана на "нА ти доматите, дай ми ладите", всичко рухна и се започна от начало. Ако меродавна за pavlin е ситуацията между 1980 и 1984 и колко млека и лади си е купил, то той си е прав за себе си...
В дългосрочен план се вижда до къде сме я докарали и къде е колегата, за да живее по-добре и колко по-назад сме в икономически, социален, духовен и всякакъв план.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщениеТози път гарнирани с тоталитарни мераци ли ще ги получаваме лъжите?
Позиция типична само за завършен комуноид (или близнака му фашизоид), ония там трябва да се държат из късо, а аз отгоре/отстрани да ми е добре.
Comment
-
Абе ти Павка хубаво посочваш (PPP) - "Паритет на покупателната способност" , ама как е изчисляван, дали реално е можело по тези цифри да купиш нещо , дали случайно не е било по скъпо ?
Пример:
1986 купуваме Лада 1500S на 3 години за 13 500 лева.(можехме и бяла волга за 14 да вземем) Тя си струва по офиц. цена ладата 6500 и то чисто нова, ама айде купи де - та като смяташ по тези цифри ...за какъв PPP говорим като не можеш да си купиш на тези цени.
П.П. Да не кажеш пък , че тези пари са от соц. заплата. Не ...не са, а са от ЧАСТНА (незаконна тогава) работа. Дядо беше много известен майстор стройтел и правеше ЧАСТНО къщи и вили ......ОПС да не кажеш , че хорта са богати щом дядо прави толкова вили ...Неее вилите бяха на партийни секретари, генерали, полковници и .....бармани .
(то затова никой не го и закачаше за частната работа щото всеки знаеше, че освен на местните величия прави и на по-големи ...по София - Бояна)
Това последното ще ти обясни и мнението за вилите и къщите, че много са се стойли, а от дядо съм подочувал и от къде хората мъкнеха матерялите за тяхLast edited by BatVas; d.m.y г., 18:12.2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф
Comment
-
Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщениеА ти къф си бе?sigpicAlfa 155 2.0 16v
Comment
-
Че не мисля като промит от комуноидите мозък ли са ми проблемите бре аналитика
Мислел той... като не мина лъжата и дай да скачаме на персонална основаWelcome to the real world
Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеЗащо се забивате в разни цифри, заплати и млека като очевидното е ясно:
След 45 години изкуствени цени, заплати и измислена и бутафорна икономика базирана на "нА ти доматите, дай ми ладите", всичко рухна и се започна от начало. Ако меродавна за pavlin е ситуацията между 1980 и 1984 и колко млека и лади си е купил, то той си е прав за себе си...
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеВъпреки всичките му недостатъци този период създаде значителни ресурси, които бяха разпиляни и окрадени през последните 20 години. Това искам да кажа. Една от главните причини за провала беше забраната за свободна инициатива и лична търговска собственост . През началото на 80те когато икономиката започна да зацикля някои хора се усетиха и започнаха се разрешават кооперативна и от частично лична собственост, но промените така и не бяха достатъчни.Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment
-
Ресурси няма, просто беше изградена една МТБ, както се казваш, материялно техническа база на социализма.Тя се състоеше предимно от морално остарели технологии, които произвеждаха ниско конкурентна и некачествена продукция, която се купуваше само в рамките на страната и СИВ.Тая база си беше изградена на идеологически основи, беше скъпа, нерентабилна и обречена на гибел,
Имаше и някои вложни средства в наистина качествени технологии, ама те пък не проработиха, или поработиха малко и остаряха и така или иначе и от тях нищо не излеце.
Пак казвам-как може да бъде развита и успешна една икономика, която има 12 милиарда долара външен дълг и още 20 милиарда лева вътрешна задлъжнялост, в която селското стопанство е ликвидирано, работят баби, мързеливи виетнамци и студенти по обиране на реколтата.
Ми то СССР се срина, дето е фрашкан с ресурси, поради измислената соц икономика, та ние ще изградим ресурси...
Нашия стандарт се крепеше на евтин съветски нефт, половината от който се изнасяше по второ направление и
далавери с оръжия, наркотици и прочее на държавно нивоAlfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщениеАз с това съм съгласен. Само с уточнението, че си ги окрадоха същите хора, които бяха по върховете и тогава.
Comment
Comment