Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво е "Средна класа" в България

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Какво е "Средна класа" в България

Сутринта мярнах с четвърт око и ухо някакво интервю за частните училища, което не е точно предмет на питането ми, но там се споменаваше, че Средната класа в БГ доходите й започват от 500лв, да речем нето, на глава от домакинството. Само че на мен това ми се струва мнооого далеч от понятието "Средна класа".

Къде според вас е долният праг на това понятие?

За мен поне е някъде около 1000лв/глава от домакинството - покривайки разходи по сметки, храна, нужното облекло, кредит по жилище и транспорт. В никакъв случай не включвам почивки, парцалки и "скъпи коли", а само нужното за ежедневието.
    Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
    AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Средна класа за мен е от 900 - 1400 на глава от домакинството на месец.......
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

За мен понятието Средна класа е предимно начин на мислене.
      1000лв. на парче е добра сума за някои, а други се чувстват бедни при такива доходи.
      Все пак не е лошо едно семейство да си задава по-честичко въпроса - а, бе не се ли изхвърляме в стандарта ни на живот, имаме ли такива доходи да живеем по този начин и други самокритични въпроси, особено когато се стига до кредити.
      В същото време има хора трупащи средства и живеещи постоянно в скрънзалък - да им се чуди чоек къде ще ги носят тези пари.
      Човек трябва да простира според чергата си, да не живее в страх, но да не забравя откъде е дошъл и, че не е застрахован от връщане към изходна позиция.
      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
      sigpic

Comment

Трудно е да се дефинира средна класа според мен.
        За мен средна класа звучи като след като си платя всички сметки и задоволя физическите и социалните си финансови нужди ( храна,излизания ..... ) то да мога да си позволя повечето неща с които ме заливат в рекламите - техника,козметика,автомобили..... без особени затруднения...
        В този ред и моментното състояние на пазара за двама работещи мисля че около 2000-3000 лева биха отговаряли на понятието на минимума за средна класа в София!
        От друга страна примерно средна класа е човек който има собствен апартамент - а знаем че в момента за да си купиш такъв с този бюджет означава 20 годишен заем , което може би разклаща самочувствието ти на средна класа.

А тези 500 лева не зная как ги определят като средна класа при условие че имаше друга статистика която казваше че за да живее нормално едно БГ семейство то са нужни поне 500+ на челен от семейството....

Аз предлагам да добавим към темата едно въпросче :
        Каква заплата бих искал за да удовлетворявам нуждите и желанията си напълно
        Alfa Romeo 147 1,9 JTD 8v 115 cv + STEINHOF SPORT

Comment

У нас такова чудо никога не е имало(според мен ).
          За каква средна класа говорим,като хората масово се насочват към магазините "втора употреба"?
          За каква средна класа говорим,след като хората масово се лишават от необходими!!! медицински услуги и зъболечение?
          За каква средна класа говорим,след като посещенията на театър,кино и купуването на книги е лукс???
          За каква средна класа говорим,след като хората масово купуват най-евтините продукти?
          За каква средна класа говорим,след като ровещите в кофите за боклук се увеличават
          Почивките ,екскурзиите са немислими за масата хора .
          Средна класа,о Боже ...
          п.п.
          За нормален живот трябват минимум 1000 лева на човек.Всичко под тази цифра са компромиси.Най-вече с достойнството на човека
          “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
          ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
            У нас такова чудо никога не е имало(според мен ).
            За каква средна класа говорим,като хората масово се насочват към магазините "втора употреба"?
            За каква средна класа говорим,след като хората масово се лишават от необходими!!! медицински услуги и зъболечение?
            За каква средна класа говорим,след като посещенията на театър,кино и купуването на книги е лукс???
            За каква средна класа говорим,след като хората масово купуват най-евтините продукти?
            За каква средна класа говорим,след като ровещите в кофите за боклук се увеличават
            Почивките ,екскурзиите са немислими за масата хора .
            Средна класа,о Боже ...
            п.п.
            За нормален живот трябват минимум 1000 лева на човек.Всичко под тази цифра са компромиси.Най-вече с достойнството на човека

++++1.
            Средната класа в България е един много малък процент от населението,процент,който няма да просъществува много,средната класа е на изчезване в световен аспект,какво остава за България.....
            Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
            Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
            Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
            Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

Много е тъжно всъщност.
              Хората масово работят на 300-400-500 лева.
              Принудени са просто.Причини бол и не става дума само за вноски по кредити или необмислени разходи.Недай си боже пък човек да се разболее и да не може да работи.
              И как тези хора да се радват на живота, да мислят позитивно и да вярват колко се подреждат нещата в държавата...

Сетих се една песен на Милена...

"Понякога, когато оставам сама,
              започва да ме мъчи мисълта,
              че живея в клетка без никаква врата.
              Не мога да се махна, ни да вдигна ръка,
              защото господарят е измислил това -
              да стоя натясно срещу порцийка храна.

Друг път превъртяла от ужасен сън,
              ставам от леглото и поглеждам навън,
              да видя там ли си е всичко,
              в комплекта както си стои.
              Въздуха, небето, дървета и река
              станали са черни, но това е от нощта,
              о всичко си е тука - не съм ограбена аз.

Смахнати сме всички, а другите ги няма,
              останали са малко и копаят пак.
              Искат да прокарат мост над нищетата,
              но трудно ще прескочат този мръсен ад.
              ....
              Защо трябва да стоим натясно
              някъде за порцийка храна? "
              “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
                Много е тъжно всъщност.
                Хората масово работят на 300-400-500 лева.
                Принудени са просто.Причини бол и не става дума само за вноски по кредити или необмислени разходи.Недай си боже пък човек да се разболее и да не може да работи.
                И как тези хора да се радват на живота, да мислят позитивно и да вярват колко се подреждат нещата в държавата...

Сетих се една песен на Милена...

"Понякога, когато оставам сама,
                започва да ме мъчи мисълта,
                че живея в клетка без никаква врата.
                Не мога да се махна, ни да вдигна ръка,
                защото господарят е измислил това -
                да стоя натясно срещу порцийка храна.

Друг път превъртяла от ужасен сън,
                ставам от леглото и поглеждам навън,
                да видя там ли си е всичко,
                в комплекта както си стои.
                Въздуха, небето, дървета и река
                станали са черни, но това е от нощта,
                о всичко си е тука - не съм ограбена аз.

Смахнати сме всички, а другите ги няма,
                останали са малко и копаят пак.
                Искат да прокарат мост над нищетата,
                но трудно ще прескочат този мръсен ад.
                ....
                Защо трябва да стоим натясно
                някъде за порцийка храна? "
                Много точно написано.
                За съжаление вярно почти за всеки българин.
                Не е нормално да работиш на 3 места от 7 до 19 часа за 1000лв..
                нито е нормално да се ограничаваш постоянно и в главата ти да е :дали ще го изкараме тоя месец..
                Peugeot 307
                A hundred mothafuckaz cant tell me nuthin

Comment

Не е
                  При нас има някакъв феномен,който може да се нарече "работещи бедняци"
                  Много искам някой политик да се опита да живее с 300 лева на месец.Не знам дали изобщо проумяват каква е реалността в държавата.
                  Някой ще каже,че човек винаги има избор.Да,така е.Но много малко хора (вече ) могат да си позволят лукса да имат принципи.Като трябва да избираш дали да си нахраниш детето,или да купиш лекарства за болен близък...всякакви чест и достойнство умират на секундата.
                  п.п.
                  Не искам да звуча негативно,но за жалост виждам тези неща все по-често.И то все във семейства от "средната класа".

Comment

Средна класа у нас няма, защото от социализма почти всички излязохме потчи еднакво бедни , а за годините на прехода не се е създала икономика, която да произвежда повече, съответно да носи доходи на една средна класа, които би трябвало да се изразяват в средни заплати от поне 1-1200 евро.Не броим разни позабогатели с различни средства.Средната класа затова е средна, защото се състои нито от малката богата прослойка, нито от бедната.Би трябвало да е поне 50% от обществото.
                    Имало е такава класа, за времето си преди 1944, която би станала нормална средна класа, както е станало във всички европейски държави, извън соц. системата.Следгодини ще има, ама кога точно не се наемам да прогнозирам
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

Дайте малко по-оптимистично.
                      Да, преобладават хората едвам свързващи двата края, но пак може да са щастливи, а в същото време повечето богати хора са нещастни.
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                        Дайте малко по-оптимистично.
                        Да, преобладават хората едвам свързващи двата края, но пак може да са щастливи, а в същото време повечето богати хора са нещастни.
                        Щастието е относително и разтегливо понятие.... но не може човек да е щастлив чудейки се как да си плати сметките,как да пазарува и с какви пари да си изпрати детето на училище,ако такъв човек е щастлив то за мен е тъп и заслужава своето битие.........

Comment

Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение
                          Щастието е относително и разтегливо понятие.... но не може човек да е щастлив чудейки се как да си плати сметките,как да пазарува и с какви пари да си изпрати детето на училище,ако такъв човек е щастлив то за мен е тъп и заслужава своето битие.........
                          Всеки има върхове и падове в живота си.
                          Нека не губим надежда - изживявал съм и двете крайности и знам, че човек не трябва да се отчайва, а да запази ценностите си и при сгоден случай да тръгне напред.
                          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                            Всеки има върхове и падове в живота си.
                            Нека не губим надежда - изживявал съм и двете крайности и знам, че човек не трябва да се отчайва, а да запази ценностите си и при сгоден случай да тръгне напред.

Възход и падение,приливи и отливи в личният живот е едно,друго е когато говорим за липсата на средна класа в една държава.
                            Нека не губим надежда.....добре казано,но надеждата стомах не храни,а на гладният ценностната система се свежда до това да си напълни стомаха.....
                            Точно средната класа е пазител на ценностите,а в България няма ценности поради липсата на средна класа.

Comment

Първоначално публикувано от kaio156 Покажи съобщение
                              Възход и падение,приливи и отливи в личният живот е едно,друго е когато говорим за липсата на средна класа в една държава.
                              Нека не губим надежда.....добре казано,но надеждата стомах не храни,а на гладният ценностната система се свежда до това да си напълни стомаха.....
                              Точно средната класа е пазител на ценностите,а в България няма ценности поради липсата на средна класа.
                              Всички които пишат тук не са от хората, които няма какво да сложат в стомаха си, иначе нямаше да видим написаното от тях - тъй, че не ревете, и не се изживявайте като мъченици.
                              Бъдете благодарни, че сте живи и здрави и правете каквото смятате за необходимо.
                              Средната класа се изгражда сама и е трън в очите на всички у нас.
                              sigpic

Comment

Working...
                              X