If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мисълта ми беше друга,в всичките тези вериги цените са европейски а заплатите български,тоест печелят и от ниските заплати и от ниското данъчно облагане.
---------- Post added at 14:19 ---------- Previous post was at 14:14 ----------
Нищо,което е на пук не е положително.
Аз предпочитам да ги няма тези притеснения,децата ми да са добре,облечени и нахранени....тогава мога да съм щастлив....примерно казано
Всички го предпочитаме, но понякога не се получава.Това не значи обаче, че не можем да се радваме на други неща извън тях!
Които кара Ферари е от висока класа ,този дето му мие Ферарито е средна класа,а този дето мие голфа на този дето мие Ферарито е нисша класа,и после някой Бездомник мие Жигулата на този дето мие голфа,на този дето мие Ферарито.
От схемата излиза ,че наи добре е да караш Ферари,защото не ти се налага да миеш чужди коли.
Най добре е, и ако имам Ферари ще си го мия аз, собственоръчно, както си мия Алфата, имайки впредвид подходящите условия които имам.
Никога не е лесно, девойко.
Ти от позицията на коя класа се изказваш, тук в това мнение.....?
Не ме разбирай погрешно.Това да се радваш на малките неща и да си по-читав или скромен, не е въпрос на класа, а на светоглед, възприятие, възпитание и още много неща.
Да живееш с минимални средства е ужасно, изпитвала съм го....не малко време на свой гръб.Така, че с това съм съгласна.
Но да се радваш на малките неща и да бъдеш скромна личност, можеш винаги..независимо от коя "класа" си.[COLOR="Silver"]
Не се изказвам потози въпрос,просто ей така,защото нямам какво да правя,а защото имам страшно много примери пред себе си и защото и аз съм работила за никакви пари ,а разходите не са ми били само обувки и чанти.Това,че съм по-млада,не означава,че не съм изпитала гадостите на живота в големи количества.
Съглласна съм с теб,наистина нямам голям опит,но горе-долу знам какво е ,за това си позволих да изразя мнение.
...
Не ме разбирай погрешно.Това да се радваш на малките неща и да си по-читав или скромен, не е въпрос на класа, а на светоглед, възприятие, възпитание и още много неща.
Да живееш с минимални средства е ужасно, изпитвала съм го....не малко време на свой гръб.Така, че с това съм съгласна.
Но да се радваш на малките неща и да бъдеш скромна личност, можеш винаги..независимо от коя "класа" си...
Това е най-уместното нещо което съм чел от доста време насам, това е сентенцията на цялата тема. И колкото повече хора го разберат - толкова по-малко комплексирани малоумници ще има сред нас!
Имало голяма средна класа преди 1944г. ама друг път, пък икономиката била занаятчийска.
Абе Павлине, ти не се научи че равнището на доходите определя средната класа, а не наличието на миньори, стругари и зидаро-мазачи. Щото имаше един виц за чукчето, дето нямало диплома и не станало стругар в Москва, а избягало в Канада и гледало елени, но имало в това, което в Москва не би имало никога, ако ще и директор на машиностроителен завод да е било...
Икономиката, като отраслева структура е била доминирана селското стопанство, а иначе е била много добре развита леката и хранително вкусовата промишленост.
Да имало е занятчии и работилници, но те са дребнобурожазия, която както е казал правилно сифилистика Ленин - това ражда ежедневно капитализъм.
Икономиката ни е била добра, като се има предвид, че говорим за икономика отпреди 70 години, а и повече, тоест, изключваме, този немалък период в който би се развила в едни нормални за Европа темпове.
Eто един сериозен труд, с цифри, статистики и т.н .който може да се запознаеш, ако желаеш де, който е интересен и за всички които се интересуват от подобни теми Макар че се разглежда икономиката до 1924, а както знаем, най силният ни период е бил в навечерието на Втората световна война.
Тук пък намерих пак издание на БНБ на един от най добрите ни икономисти от онова време -Асен Христофоров, това си е сериозен труд (сборник статии и т-н.) с разни изводи и диаграми тоже-тоест който иска може да понаучи нещо, а който не да плаче за синджира на комунизма.
Това е най-уместното нещо което съм чел от доста време насам, това е сентенцията на цялата тема. И колкото повече хора го разберат - толкова по-малко комплексирани малоумници ще има сред нас!
Стига се мазни де!
"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Прочетох много внимателно това, което Фреди ни е дал.
Това се припокрива с онова, което са ми разправяли дядовците и пра-дядовците ми.
Един работник работи по-малко от половината месец, за да задоволи семейството си.
С останалото крои планове и той да стане капиталист.
Показателно е, че единия ми пра-дядо имаше комбайн Ягуар. Специално планинско изпълнение.
Казвам имаше, защото до началото на осемдесетте години тоя комбайн още съществуваше.
ТКЗС-то не е комунистическа измислица.
Комасацията е била актуална в тия години.
За съжаление цялото това богатство го поглъща войната, а другото, което е чакало да се продаде след войната и пак да излезем победители е ограбено от "Освободителите"
Освободили са ни от добитъка, тютюна, зърното, държавния резерв и каквото още се сетите.
На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Икономиката ни е била добра, като се има предвид, че говорим за икономика отпреди 70 години, а и повече, тоест, изключваме, този немалък период в който би се развила в едни нормални за Европа темпове.
Eто един сериозен труд, с цифри, статистики и т.н .който може да се запознаеш, ако желаеш де, който е интересен и за всички които се интересуват от подобни теми Макар че се разглежда икономиката до 1924, а както знаем, най силният ни период е бил в навечерието на Втората световна война.
Ето един цитат от твоя източник, който обобщава нещата. Изводът е че като се вземе в предвид инфлацията и ниската база след първата световна война, развитието на икономиката ни е в отрицателна насока. Отделно се посочва че хората са се самозадоволявали с голяма част от продуктите за лично потребление, един вид домашно производство.
The new GNP series is indicative that Bulgarian economy did not achieve staggering results during the period in
review – an average of 0.93% on a yearly basis. True, there were sub-periods in which the GNP was growing a bit
faster (2.76% between 1899 and 1905 and 2.16% during 1905-1911). However, this is both misleading (due to the
low base of the crisis 1899) and unsustainable phenomenon. Inserting the population factor into the picture makes
the situation even more dismal. In per capita terms the Bulgaria achieved a negative growth rate of –0.32% annually.
Apparently, the economy felled behind the population increase, which turned to be a serious obstacle for switching
over to a higher gear.
In an economy in which the vast majority of the population were selfprovisioning
in food and in which heavy industrial protection distorted the urban price level upwards, such a procedure
is likely to give rise to serious biases.
Средна класа в България е да имаш работа (някаква) и все още да можеш да връщаш кредитите дето си ги изтеглил
Има резон в това което пишеш, но мисленето на хората у нас е все още сбъркано.
Повечето банки у нас отпускаха кредити на физически лица на база приходите, но имаше такива които взимаха за база разходите на едно домакинство и по тях съдеха за приходите.
Comment