Известие

Collapse
No announcement yet.

Компютърната индустрия в България, минало и настояще.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
    Ти си пълен смешник. Напъваш се да пишеш в икономическия форум, а си нямаш идея от икономика.
    Епъл какво произвеждат? На всичките им продукти пише "проектирано от Епъл в Калифорния, произведено и сглобено в Китай". Печалбите на фирмата са достигнали космически стойности именно по тази формула. Това е тенденцията в икономиката изобщо в последните 30 години. Дизайнът се прави на Запад, а производството - на Изток. Въпросът е какво остава за нас, понеже ние не сме конкурентни нито в едното, нито в другото.
    Aбе, смешник,
    дай да го видим този продукт където проектира камери за ГСМ и електроника за коли, къде се произвежда и каква му е търговската марка.
    Хайде кажи в компютрите на Dell, колко от частите са Dell.

---------- Post added at 17:11 ---------- Previous post was at 17:05 ----------

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
    Колкото е възможно на подводница да сложиш двигател от самолет, толкова и на Правец платформа ще сложиш 486.
    Ако не разбираш от компютри, прочети тук там.
    Във варианта 300 000 сглабят 60 000 цената на труда ни е била в десетки пъти по-висока от азиатците.
    Значи трябва да останат 30 000 и да сглабят 300 000.
    А цената на новите машини и лицензите де да я сложим?
    Икономика, за това си говорим... когато няма политическия мотив да пазиш едно нерентабилно производство, то просто отпада.
    Ей ги и Кодак фалираха... а преди 20 години бяха символ.
    Хайде пак извадихме бакалския тефтер и смятаме по диагонала. Какво пречи да направим нова платформа, нали материала от млади специалисти по това време бил много добър , да бяха измислили нещо тогава.
    Кодак фалира, защото лентовата форография умря а ние закриваме фабрика за компютри когато тази индустрия се развива с огромни темпове и свободни капитали по света колкото си искаш.

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
      Ти по-голяма глупост не можа ли да изтърсиш. Да не би да си мислиш че всичките тези 300 000 заети са работили в Правец и да не си мислиш че всичките компоненти и разработки за компютрите са правени там.
      Къде си тръгнал да сравняваш фабрика за производство на компютри с тази за производство на автомобили 20 години по-късно когато технологиите и начина на работа са съвсем различни. Колко струва един автомобил, колко струва един компютър и да не би всички части за автомобилите да ги произвеждат работниците на Даймлер Бенц.
      Последно, къде сравняваш БВП на една малка страна с продажбите на производител
      който продава на стотици пазари по цял свят. [COLOR="Silver"]
      Сравнявам защото знам, че служителите на Бенц са толкова. Само, че в автомобилната пром. печалбите и добавената стойност са много по-малки от тези в компютърната индустрия. С други думи ако имаше конкурентна компютърна индустрия в България и в нея бяха заети 300 000 човека, то държавата нямаше да фалира толкова лесно през 1990.
      Мерцедес продава по цял свят защото продуктите им се търсят. Ако Правец се търсеше на световния пазар и те щяха да се продават на стотици пазари по цял свят. Когато имаш да предложиш нещо качествено и на добра цена е много лесно да го продадеш.
      Проектирането и сглобяването на автомобили и това на компютри са два доста различни процеса. Едното е индустрия - да. Да "проектираш" персонален компютър с готови части НЕ Е ИНДУСТРИЯ. Това е съвсем просто. Жена ми го прави всеки ден, а момчетата от сервиза на фирмата ги сглобяват за минути.
      2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
        да да, въздишай си там по правеца и по комунизъмъ .......
        Колев,
        дай малко конкретика, стига с тази политическа патетика.

Comment

Аз само не мога да разбера , защо е това маниакално отричане на всичко правено от родителите ви ???? За компютри не знам сигурно сме били по назад (имайки впредвид че това е времето когато почва да се разпада цялата работа, имам предвид соцблока) ама 86-87 не знам какво толкова свръхестествено са правили с компютрите.. Но примерно някой да ми каже разликата между нашите телевизори и японските през примерно 79г . Или разликата между калкулаторите , техните са смятали по бързо ли???? Не се заяждам, наистина не знам и искам да ми кажете разликите !!!!
          Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
            Кодак фалира, защото лентовата форография умря а ние закриваме фабрика за компютри когато тази индустрия се развива с огромни темпове и свободни капитали по света колкото си искаш.
            Кодак правеха и дигитални фотоапарати. Те даже са измислили цифровия апарат. В пълна заблуда си ако мислиш, че са фалирали, щото са правели само лентови. Просто цифровите им апарати не бяха достатъчно конкурентни спрямо азиатските.
            Отново се опитвам да ти обясня - сглобяването на компютри с вносни части не е индустрия. ОК, Правец го няма, но има десетки фирми, които правят компютри. И моят е сглобен в Българя и всички настолни.
            За да е имало комп. индустрия в България е трябвало да има направени супер компютри примерно или да е имало собствено производство на процесори или дъна. Такова нещо не е имало. Черно-зелените монитори на Правец (даже не бяха и цветни) не са компютърно производство.

---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 20:24 ----------

Първоначално публикувано от Orm Покажи съобщение
            Аз само не мога да разбера , защо е това маниакално отричане на всичко правено от родителите ви ???? За компютри не знам сигурно сме били по назад (имайки впредвид че това е времето когато почва да се разпада цялата работа, имам предвид соцблока) ама 86-87 не знам какво толкова свръхестествено са правили с компютрите.. Но примерно някой да ми каже разликата между нашите телевизори и японските през примерно 79г . Или разликата между калкулаторите , техните са смятали по бързо ли???? Не се заяждам, наистина не знам и искам да ми кажете разликите !!!!
            По-лесно е да ти кажа за автомобилите. Там разликите са много ясни - Лада и Москвич срещу Алфа и Мерцедес.
            За телевизорите не знам какви са били 1979. Знам само, че японските се модернизираха с бързи темпове, а нашите си бяха все едни и същи. Причините са кристално ясни. Те развиват технологиите и продуктите си, за да продават повече, да завоюват по-голям пазарен дял и съответно по-големи печалби. Нашите се модернизираха само ако имаше директива "отгоре". Друг мотив за развитие нямаше.
            2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
              Кодак правеха и дигитални фотоапарати. Те даже са измислили цифровия апарат. В пълна заблуда си ако мислиш, че са фалирали, щото са правели само лентови. Просто цифровите им апарати не бяха достатъчно конкурентни спрямо азиатските.
              Отново се опитвам да ти обясня - сглобяването на компютри с вносни части не е индустрия. ОК, Правец го няма, но има десетки фирми, които правят компютри. И моят е сглобен в Българя и всички настолни.
              За да е имало комп. индустрия в България е трябвало да има направени супер компютри примерно или да е имало собствено производство на процесори или дъна. Такова нещо не е имало. Черно-зелените монитори на Правец (даже не бяха и цветни) не са компютърно производство.

---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 20:24 ----------

По-лесно е да ти кажа за автомобилите. Там разликите са много ясни - Лада и Москвич срещу Алфа и Мерцедес.
              За телевизорите не знам какви са били 1979. Знам само, че японските се модернизираха с бързи темпове, а нашите си бяха все едни и същи. Причините са кристално ясни. Те развиват технологиите и продуктите си, за да продават повече, да завоюват по-голям пазарен дял и съответно по-големи печалби. Нашите се модернизираха само ако имаше директива "отгоре". Друг мотив за развитие нямаше.
              За колите е ясно някои могат да правят коли , други не ... примерно чувал ли си за португалска кола.... но за техниката ... изобщо не съм сигурен че са имали кой знае какви неща , които ние не сме ... вярно е конкуренцията бута към прогрес , ама Гледайки техни филми от 60-те , 70-те , наистина не виждам какво толкова са имали в повече (освен колите и че милионерите са били легални)
              Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Ти си уникален бе Никалай,
                Като не можем да правим нещо като Мерцедес и дай нищо да не правим. Прогреса се движи от хора които са упорити и не се отказват. Както има мерцедеси така има и киа има и лада има и татра. За всеки един продукт си има пазар стига да си достатъчно далновиден. Какво стана със фабриката в Правец, какво стана с машините и съоръженията им, използваха ли се по най-рационалния начин. Какво спечели нашата икономика от тази ликвидация. какво е положението сега и т.н. За това е темата, не да философстваш за Даймлер и Кодак където едва ли знаеш какво и как се е получило.

Comment

Ами сравни една Жигула с една Тойота от 1971-ва!
                  Нищо, че Жигулата си е Фиат!
                  Все пак, руснаците са предпочели да копират Фиат, а не Тойота!
                  На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                  Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                    Ами сравни една Жигула с една Тойота от 1971-ва!
                    Нищо, че Жигулата си е Фиат!
                    Все пак, руснаците са предпочели да копират Фиат, а не Тойота!

И копирайка нещо свястно,правят един абсолютен коптор.
                    Може да са копирали и от Тойота,ама така и да не е тръгнала от поточната линия.

Аз не деля хората на големи и малки,а на велики и жалки...

Comment

Аз за колите знам , въпреки че не съм карал фиат от 70-та или рено, мисля че са били по добри , но тука става дума за техника , и аз не виждам разлика между наща и тяхната, всмисъл не са гледали 3D докато ние гледаме черно бели телевизори....

Comment

Аз за колите знам , въпреки че не съм карал фиат от 70-та или рено, мисля че са били по добри , но тука става дума за техника , и аз не виждам разлика между наща и тяхната, всмисъл не са гледали 3D докато ние гледаме черно бели телевизори....

Колега ти се шегуваш, нали?
                        SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                          Колега ти се шегуваш, нали?
                          За колите - естествено , за другото питам!!!

Comment

За какво друго? За телевизори за hifi техника за климатици. Никога няма да забравя първият си досег със Сони през 1984 година в дома на един мой приятел (баща му беше виден партиен деец) видео Сони бетамакс и телевизор Сони Тринитрон........извънземна работа в сравнение с боклуците продавани тук и то с връзки. За тази техника не мога да ти я покажа сега, но мога да ти снимам истински климатик Саньо от 91 година на миналият век който не само работи още но е и на светлинни години пред съветските творения БК. Като дете няма да забравя как баща ми купи един български касетофон КОМ на който и така не се зарадвахме, постоянно беше в сервиза и най-накрая с хиляди машинации си купихме касетофон Филипс от кореком- луда работа, извънземна.......
                            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                              За какво друго? За телевизори за hifi техника за климатици. Никога няма да забравя първият си досег със Сони през 1984 година в дома на един мой приятел (баща му беше виден партиен деец) видео Сони бетамакс и телевизор Сони Тринитрон........извънземна работа в сравнение с боклуците продавани тук и то с връзки. За тази техника не мога да ти я покажа сега, но мога да ти снимам истински климатик Саньо от 91 година на миналият век който не само работи още но е и на светлинни години пред съветските творения БК. Като дете няма да забравя как баща ми купи един български касетофон КОМ на който и така не се зарадвахме, постоянно беше в сервиза и най-накрая с хиляди машинации си купихме касетофон Филипс от кореком- луда работа, извънземна.......
                              Да , след 80-та вече нещата отиват на провал, но преди това не е било така , май са същите технологии били ( казвам май щото не знам наистина), винаги съм се възхищавал на умението и политиката на САЩ да привличат и задържат умове от целия свят , и идиотската политика на СССР да ги унищожава и заключва ........
                              Знам за микровълновата че технологията , естествено я е имало , ама докато СССР я пазят за военните , САЩ продават печки на хората , в това отношение няма спор , ама вие говорите за , време когато всичко почва да умира и угасва помалко , а аз питам за преди това

Comment

Как ще не беше бе човек? На майка ми родата са комуняги от висшият ешелон. Първите ми истински спомени са от 5~6 годишна възраст, когато ходихме на гости в лелята на майка ми все едно отивах в друг свят, тогава за първи път видях сателитна чиния не помня коя година е било, но помня огромният телевизор телефункен на който гледахме една манифестация ЦВЕТНА, това си беше шок. Същите тези комуняги пращаха децата си още тогава на запад да се учат а, след 89 година печеливши предприятия в Пловдив се оказаха в техните ръце, но те вече бяха капиталисти.......ужасно тъжно ми става като чета рева на някой наши колеги по форум по не признатите постижения на соца.....
                                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Working...
                                X