If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Наистина е забавно, научих че печатането на пари например не било зло.Другите печатали, а ние сега не можем, мдааа. Явно са забравили Беров и Виденов
Приватизацията също е лоша, говори се износ на капитал от банките, а къде е капиталът от тия банки до 1997 г., като накрая пак ние, обществото плати масрафа на уж "частните банки", финансирани обилно от държавата и т.н.
Да, това донякъде е така, но не значи, че е вярно.Четивото има някои верни неща, има и истини и полуистини, но най вече бъка от грешни изводи и внушения!
Ако искате добро четива търсете тук:
Не знам дали сте наясно с това, че реалните пари в обръщение представляват около 3% от виртуалните пари, които се въртят. А "печатането" на виртуални пари става натискане на бутона "enter".
Наистина е забавно, научих че печатането на пари например не било зло.Другите печатали, а ние сега не можем, мдааа. Явно са забравили Беров и Виденов
Приватизацията също е лоша, говори се износ на капитал от банките, а къде е капиталът от тия банки до 1997 г., като накрая пак ние, обществото плати масрафа на уж "частните банки", финансирани обилно от държавата и т.н.
Да, това донякъде е така, но не значи, че е вярно.Четивото има някои верни неща, има и истини и полуистини, но най вече бъка от грешни изводи и внушения!
Ако искате добро четива търсете тук:
Не знам дали сте наясно с това, че реалните пари в обръщение представляват около 3% от виртуалните пари, които се въртят. А "печатането" на виртуални пари става натискане на бутона "enter".
Наясно съм и не е така.Виртуалните пари, електронните, всъщност улеснявам обръщението и не са въображеми, макар, че ги няма реално-те произлизат от общата парична маса.
Ето начално четиво: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%...B0%D1%80%D0%B8
ето и тук също, но не е начално http://www.bnb.bg/PaymentSystem/index.htm
визирам цялата страница, а не само конкретната препратка към платежните системи. ---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 23:48 ----------
Наясно съм и не е така.Виртуалните пари, електронните, всъщност улеснявам обръщението и не са въображеми, макар, че ги няма реално-те произлизат от общата парична маса.
Ето начално четиво: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%...B0%D1%80%D0%B8
---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 23:48 ----------
[/COLOR]
Е ти може и Дума да четеш, а Дневник си има доста добри статиии, много по добри от тия в Дума, 24 Часа, Труд и т.н.
Не бъркай собственика с анализите
Просто не чета вестници, освен за новини.
Ако има 40 % вероятност една книга да е поръчкова, то статиите са с 98 % поръчков характер.
"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
К.М.
Не е точно така, не ми се и спори-говоря за анализи, за теми, които се дискутират и може да се прочетат и сравнят навсякъде, а не дали Огнян Донев е еди какъв си, има разлика.Една статия може да бъде поръчана, 10 и 20 да, а всичко се поръчваше при Тошо Тошев в Труд навемето
Но в специализираните вестници има постоянна сериозна линия-това имам предвид.
Съотношението е различно, в различните държваи, но не значи, че това нереални и безконтролни пари.
Най общо: По повод това многообразие от смисли Милтън Фридман казва следното. "Абстрактното понятие за пари ясно: парите са всяко нещо, което се приема по принцип в замяна на стоки и услуги - приема се не като предмет на потребление, а като предмет, представляващ временно обиталище на покупателна способност, която ще бъде използвана за закупуването на други стоки и услуги. Емпиричното съответствие на това абстрактно понятие е далеч по-неясно. В продължение на векове, докато основните средства за обръщение са били златото и среброто, икономистите и другите хора са считали само монетите за пари. По-късно прибавили и банкнотите, които при поискване можели да бъдат обменяни срещу златни или сребърни звонкови пари. Още по-късно, преди малко повече от век(10) , приели и банковите влогове, платими при поискване и прехвърлими с чек. В момента ... редовно се съставят редица парични агрегати и всеки от тях може да се разглежда като емпирично съответствие на определението на парите."(11) Парите, казва Фридман, могат всъщност да се разглеждат като "позиция в баланс".(12)
Накрая можем да дадем още едно определение на парите, което позволява известно обобщение: пари са всичко, което, в някакъв относително широк мащаб, служи за размяна на стоки и услуги и плащане на дългове. Това широко определение позволява на икономистите да говорят за "тясно" и "широко" предлагане на пари, за "тесни" и "широки" пари. Към първите ("П-1", "М-1") те отнасят монетите и банкнотите в обръщение, разплащателните влогове и чекове. Към вторите ("П-2", "М-2") най-често спадат: самите тесни пари (М-1) плюс всички инструменти, които лесно и бързо могат да бъдат заменени за М-1.
Източник на цитата + допълнителна литература: http://www.easibulgaria.org/money.php
Съотношението е различно, в различните държваи, но не значи, че това нереални и безконтролни пари.
Никой не казва, че е еднакво. За щатския долар съотношението е около 1:10. (10%) Вземи молива и го сметни.
Глобално за целия свят е вече изчислено:
между 2 и 3 %
И не съм казал, че са нереални.
Казах само, как се "печатат".
---------- Post added at 21:31 ---------- Previous post was at 21:21 ----------
Ето малко интересно четиво:
Какво е частичен банков резерв
По дефиниция частичният банков резерв (fractional banking reserve) е практика, при която банките могат да “произвеждат” пари, като за обезпечение се използват депозити. Трикът е, че “произведената” сума може да е 10 пъти повече от стойността на депозитите. Това е разгърнат вариант на схемата с лихварите и златото от по-горните редове. Може би сте чували някой да казва: “Ако всички хора си изтеглят парите от банките едновременно, няма да има толкова банкноти”. Реалността е че банкнотите са около 2-3% от съществуващите на компютър пари.
Какво се случва на практика – ако аз съм банка и имам 1 лев капитал, на база на този лев мога да “произведа” (разбирай да въведа едни цифри в един компюрът, в който се води счетоводството) 10 лева, които мога да дам като кредит срещу лихва, условието е просто да запазя 1/10 част от първоначалната сума като резерв. След което някой идва и взима кредит на стойност тези 10 лева (генерирани от нищото), за които ми дължи и лихва. Той отива и вкарва 10-те лева в депозит в друга банка, която на база на тези 10-лева може да “произведе” 100 лева. Друг човек отива и взима 100 лева кредит и ги депозира в друга банка, която банка на база на тези 100 лева, може да “произведе” 1000 лева и да ги отдаде. И така на база на 1 левче в края на деня има 1000 виртуални лева, които чакат да се умножат и завъртят в същия омагьосан кръг. Същата е схемата и с всяко левче, което минава по какъвто и да било начин през банка. Ако например си купя принтер на изплащане, всяко левче от кредита, който съм взел за принтера, има легална основа да се умножи по 10 и да се използва от банката, от която съм го взел, по описаната по-горе схема. Всяко левче от заплатата ми, което работодателя ми превежда по сметка, зад сцената се използва по този начин. Всяко левче, което издърпам от кредитната си карта, се използва по същия размножителен метод.
Ами така е, но в крайна сметка и те си имат дъно.Принципно колко е по развита една икономика, толкова по малко кешови разплащания се използват.
На всяка една операция в банката съотвестват две съответните счетоводни записвания - дебит и кредит, излизайки пари отнякъде, те се взимат от другаде.Това, което ти говориш-ликвидността е каква част от парите могат бързо да се обърнат в разплащателни средства.
Та в примера е така, но това означава, че банката трябва да поддържа определени параметри и показатали, като:
капиталова адекватност, съотношение между раздадените кредити, привлечените средства и собствения капитал.Общо взето собствения капитал е около 10%, останалото е привлечени срества-депозити и т.н. Раздадените кредити пък трябва да прави класификация, в зависимост от вероятността да бъдат изплатени и състоянието на кредитополучателя.Съответно да ги провизира-тоест да заделя от печалбата си и в случай на загуба от невръщане на кредита да ги покрие и т.н. Естествено тези пропорции могат да бъдат нарушавани по различни причини, най вече при липса на финаснова дисциплина или слаба такава, както и прекаленото превъртане на парите, с цел по-големи доходи.
Така дойде и ипотечната криза-кредити, отпуснати за закупуване на жилища с ипотека, са залагани пред банки, като обезчепение срещу нови кредити, съответно сконтирани и т.н.Но в един момент балонът може да се спука, иде криза и тя регулира пазара.Тези кризи си имат цикличен характер и като цяло не могат да бъдат избегнати окончателно.Могат да бъдат отложени, могат да бъдат смекчени, но ще се появят.Но те са и естествен регулатор, пак повтарям на икономиката-възстановяват нарушените пропорции в крайна сметка, един вид необходимо зло.
Та примерът е отчасти верен, но не казва всичко, казва много малко.
Е това, което си показал източника - чувал съм за него, не съм достатъчно запознат да го коментирам.Но в тая връзка, писаното е цел човек да се присъедини към тази услуга.
..........
Е това, което си показал източника - чувал съм за него, не съм достатъчно запознат да го коментирам.Но в тая връзка, писаното е цел човек да се присъедини към тази услуга.
Моето мнение относно bitcoin паричната единица е, че системата е измислена от злонамерени индивиди а хората, които се хващат на това хоро, без да разбират за какво иде реч, стават съучастници в престъпна схема.
Comment