Моля някой запознат да ме просветли как седят нещата, че вече тотално ме объркаха. Историята е следната. Вчера ме спират и проверката минава точно докато не стигаме момента с талончето за прегледа. Започнаха да ми вдигат пара защо не съм минал преглед. Това което ми беше обяснено първоначално е, че нов автомобил минава на преглед, чак на 3-тата година от регистрирането му в КАТ. С това обяснение излезнах и аз. Колата съм я регистрирал на 11.10.2007. Демек едвам е навършила 2 години от първата си регистрация. Веднъж минах през един пункт и там ми казаха същото - нов автомобил минава на преглед чак на 3-тата година. Според чичковците вчера обаче няма такива филми или поне се опитваха да няма защото се поинтересуваха кога е регистрирана колата и малко след това ме пуснаха. Преди малко намерих някакво инфо в нета, че нов автомобил минава на преглед на 2-рата, 4-тата и 6-тата година от регистрацията в КАТ. След това започва да минава редовно всяка година. Като ходих да проверя какво ше ми кажат тези от пункта за ГТП думите на човека бяха "ако искаш вкарай я, аз с удоволствие ще ти взема парите, но докато не стане на 3-години колата този преглед си е само за твое успокоение, че всичко на колата си и работи както трябва". Ами...вие сте на ход. Кажете какво знаете, че вече не знам какво да правя. Да мина на преглед и да хвърля едни 30 лева, които могат да се окажат излишни или да се чудя как да споря с катаджиите в случай, че ме спрат.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Нов автомобил и технически преглед
Collapse
X
-
За да не си говорим на изуст:
http://www.rta.government.bg/n_uredba/n32.pdf
Приятно четене. Жокер - интересува те чл.37Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
-
Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщениеМоля някой запознат да ме просветли как седят нещата, че вече тотално ме объркаха. Историята е следната. Вчера ме спират и проверката минава точно докато не стигаме момента с талончето за прегледа. Започнаха да ми вдигат пара защо не съм минал преглед. Това което ми беше обяснено първоначално е, че нов автомобил минава на преглед, чак на 3-тата година от регистрирането му в КАТ. С това обяснение излезнах и аз. Колата съм я регистрирал на 11.10.2007. Демек едвам е навършила 2 години от първата си регистрация. Веднъж минах през един пункт и там ми казаха същото - нов автомобил минава на преглед чак на 3-тата година. Според чичковците вчера обаче няма такива филми или поне се опитваха да няма защото се поинтересуваха кога е регистрирана колата и малко след това ме пуснаха. Преди малко намерих някакво инфо в нета, че нов автомобил минава на преглед на 2-рата, 4-тата и 6-тата година от регистрацията в КАТ. След това започва да минава редовно всяка година. Като ходих да проверя какво ше ми кажат тези от пункта за ГТП думите на човека бяха "ако искаш вкарай я, аз с удоволствие ще ти взема парите, но докато не стане на 3-години колата този преглед си е само за твое успокоение, че всичко на колата си и работи както трябва". Ами...вие сте на ход. Кажете какво знаете, че вече не знам какво да правя. Да мина на преглед и да хвърля едни 30 лева, които могат да се окажат излишни или да се чудя как да споря с катаджиите в случай, че ме спрат.156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
Bosch Motronic M2.10.4 MPFi
Comment
-
Първоначално публикувано от Pepo Покажи съобщениеАко е лек автомобил датаа за следващото ГТП е на третата година, а след това всяка следваща година. При товарните в след 1 година и след това, на всеки 6 месеца.
Дал съм едно линкче, прочети го.Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщениеДали?
Дал съм едно линкче, прочети го.156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
Bosch Motronic M2.10.4 MPFi
Comment
-
Първоначално публикувано от Pepo Покажи съобщениеДа, товарните са и по категоризация
Просто нищо дето си написал не е вярно.
А за колегите - дал съм наредбата, прочетете я.Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
И аз да извърша най-сложното нещо на света и да кажа, че в документа пише:
Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2005 г.) Сроковете за представяне на пътните
превозни средства за периодичен преглед за проверка на техническата изправност са:
1. за леките автомобили - на третата и петата година от първоначалната
регистрация като нови, след което всяка година;
2. за автобусите и таксиметровите автомобили - на шест месеца;
3. за тролейбусите и трамвайните мотриси - на шест месеца;
4. (изм. и доп. - ДВ, бр. 32 от 2003 г.) за товарните и специалните автомобили и
ремаркета с допустима максимална маса над 0,75 т - на една година;
5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 32 от 2003 г.) за мотоциклетите и ремаркетата с допустима
максимална маса не повече от 0,75 т - на две години.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Никак не е лошо да се подава конкретна и вярна информация.Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001
Comment
-
Аз не разбирам, защо изобщо се коментира с полицаите този въпрос, при положение, че на картончето за ГТП си ПИШЕ кога е датата за следващия ГТП.
Те, че са малумни - малоумни са, ама поне си мислех, че могат да четат
Извади картончето, прочети датата на гърба му и следващия път я посочваш на плиткоумните ченгели....
П.П.
Търти, товарните автомобили на възраст над 10г. минават технически преглед на всеки 6 месецаsigpic
Comment
-
На мен като ме спряха ми казаха от 50 до 150 лв е акта и 12 точки + спиране на колата от движение докато не мине на канал в кат и през нощта нямаш право да возиш пътници. Нещо коренно различно от това което пише в правилника:
Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;The greatest of all scientific hobbies!
Comment
-
Когато ви налагат глоба ЗАДЪЛЖИТЕЛНО им искайте да ви дадат да прочетете законовото основание (или наредба, не знам как се води точно).
Аз така се разправях с едни полицаи, които си просеха лев.
Полицай да иска да те измами... нямам думи
Comment
-
Първоначално публикувано от Speeder Покажи съобщениеПолицай да иска да те измами... нямам думи
Comment
Comment