Известие

Collapse
No announcement yet.

Европейска книжка и Българските катаджии ??

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

добре де но нали на книжката пише настоящият адрес,какво става тогава. не пишат ли акта на този адрес.на моята си е написан адреса в италия,но не съм отписън от бг адреса
    alfa romeo 145 1.3 boxer K&N replacement MOMO GT2 WHEELS OMP Lowering Springs kit now on GPL rest in peace
    alfa romeo 147 2.0 ts DISTINCTIVE MY07 powered by Landi Renzo GPL

Comment

В твоят случай адреса който ще запишат в акта ще е този в България. Пак повтарям , че проблема не е в адреса. В Румъния ако ти съставят акт ще е на румънски език и това, че си български гражданин не е проблем- глобата се плаща на място или ти взимат книжката и ходи се оправяй. В Гърция за тежки нарушения на правилата за движени, например превишаване на ограниченията за скорост над 50 км , глобата е жестока, могат да те осъдят веднага, а може да ти свалят и номерата на автомобила. А управлението на МПС без рег. номера и в Гърция и в Румъния е престъпление също както и ако ти наложат забрана за шофиране в Румъния, ако искаш може да пробваш да караш без номера или без СУМПС. Мой познат беше задържан в Румъния за две денонощия защото немските временни номера на колата му бяха с изтекъл срок и сега има присъда, а автомобила му не знам дали още не е в Румъния. Въпреки общото мнение на колегите, че в България някои от правилата са безсмислени и създадени само за актове или гуша на катаджиите, според мен те даже и да се прилагат са си доста либерални.
      Last edited by BLUE1; d.m.y г., 20:02. Основание: допълнение
      SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

мен повече ме интересува въпроса с регистрацията в бг,защото не съм се отписал.а вече 4 години съм италия и не знам колко още ще съм,колкото до акта гледам да съм изряден.не искам да опонирам но мисля че по закон катаджия няма право да ти задържи книжката освен ако няма издадено постановление за това
        alfa romeo 145 1.3 boxer K&N replacement MOMO GT2 WHEELS OMP Lowering Springs kit now on GPL rest in peace

Comment

Книжката ти я взимат в Румъния, а тук ти взимат талона. Ако живееш в Италия е хубаво да промениш настоящият си адрес, което не налага смяна на личната ти карта ако все пак имаш постоянен адрес и в България. В момента режима за адресна регистрация все още е слаб, но положението ще се затегне. Ако имаш италианска шофьорска книжка можеш да се откажеш и да върнеш българската, но ще трябва да посочиш основанието и при справка в МВР ще ти излиза, че имаш и чужд документ за самоличност. Ако в Италия караш с българската книжка и тамошните органи по някаква причина ти е отнемат в никакъв случай не заявявай в КАТ, че си я загубили или са ти я откраднали, ще имаш гооолеми проблеми.
          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първо ще почна от издаването на книжката. Това става с отиване в най-близката поща ,попълва се един формуляр "D1" ,към него се прибавят чек от 45 паунда или детайли за банкова сметка ,от която да бъде взета таксата и също така се прибавя и БГ книжката. Всичко това се праща на тукашният КАТ и след около 2 седмици си получавате английската книжка по пощата
            На книжката пише адреса на който сте регистрирани тук.
            От всичко изписано горе разбрах ,че ако направя нарушение ,полицайте ще ме накарат да си сменя английската книжка с българска за да ме глобят ,така ли е ??? Звучиии .... няма да казвам как ми звучи това ,щото в България всичко е възможно (щатите пасти да ядат) Това с превода на книжката също е глупаво ,защото не всеки го знае това ,а аз го разбирам от вас !
            Интересно ми е също какво се случва с БГ книжката ми ,след като я върнат в БГ ?
            Искам да отбележа ,че нямам за цел да си шаря по пътищата безнаказано ,просто английската книжка ми трябва.
            Чух ,че са пуснали отново фишовете дето се плащаха на място ?
            Alfa Romeo GTV 2.0 16V Twin Spark 150hp
            Fiat Bravo II 1.4 90hp
            sigpic
            Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another!

Comment

ами моята съм я изкарал тук,нямам от бг.второ пшо закон максимум след 6 месеца след регистрацията тук трябва да предадеш тази от бг и ти дават италянска ,като тя се съхранява тук в италия ,като дойде време да се прибереш я връщаш и си взимаш твоята.италянските нямат талон,всичко е по компютърен път

Comment

Първоначално публикувано от mochko1 Покажи съобщение
                Първо ще почна от издаването на книжката. Това става с отиване в най-близката поща ,попълва се един формуляр "D1" ,към него се прибавят чек от 45 паунда или детайли за банкова сметка ,от която да бъде взета таксата и също така се прибавя и БГ книжката. Всичко това се праща на тукашният КАТ и след около 2 седмици си получавате английската книжка по пощата
                На книжката пише адреса на който сте регистрирани тук.
                От всичко изписано горе разбрах ,че ако направя нарушение ,полицайте ще ме накарат да си сменя английската книжка с българска за да ме глобят ,така ли е ??? Звучиии .... няма да казвам как ми звучи това ,щото в България всичко е възможно (щатите пасти да ядат) Това с превода на книжката също е глупаво ,защото не всеки го знае това ,а аз го разбирам от вас !
                Интересно ми е също какво се случва с БГ книжката ми ,след като я върнат в БГ ?
                Искам да отбележа ,че нямам за цел да си шаря по пътищата безнаказано ,просто английската книжка ми трябва.
                Чух ,че са пуснали отново фишовете дето се плащаха на място ?
                Още от римското право важи принципа, че непознаването на закона не те оневинява. За повече ясното прочети ЗДвП мисля, че членовете които те засягат са от 161 нататък.
                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                  Още от римското право важи принципа, че непознаването на закона не те оневинява. За повече ясното прочети ЗДвП мисля, че членовете които те засягат са от 161 нататък.
                  Е не мога да следя държавен вестник и да търся промените на всички закони. Още повече ,че законите са толкова грубо и понякога неразбираемо написани ,че не вярвам изобщо някой обикновен човечец да ги е изчел всичките. Както и да е това не е темата на дискусията.

Каза за Румъния и Гърция ,а тук имат ли право катаджиите да ми вземат книжката ?
                  Fiat Bravo II 1.4 90hp
                  sigpic

Comment

Не. Тук ти взимат контролният талон когато ти напишат акта, което е по-добре отколкото да ти вземат свидетелството за управление, както е в някой европейски държави в които между другото не съществува обжалването на актове.
                    SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                      ...
                      Евала човече ,познаваш закона детайлно

Свидетелство за управление по чл. 161, т. 5 на водач, който е установил обичайното си пребиваване в Република България, се заменя с българско при установяване на административно нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точки, потвърждаващи валидността на свидетелството за управление на моторното превозно средство.
                      Смятам ,че това е отговора на зададеният от мен въпрос. И все пак това е доста глупаво ,защото разправията по самата процедура ще продължи доста време ,а времето е ценно.
                      Никой нищо не каза за фишовете ,има ли ги ,няма ли ги ?
                      Fiat Bravo II 1.4 90hp
                      sigpic

Comment

Да, фишовете ги има, за неправилно паркиране могат да ти го напишат и без да си присъствал на място, фиша трябва да се плати в едноседмичен срок, след това се превръща в АУАН. Иначе това за СУМПС го има и в други държави, но там са го направили задължително при всички случаи след определен срок пребиваване в държавата.
                        SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първоначално публикувано от mochko1 Покажи съобщение
                          Първо ще почна от издаването на книжката. Това става с отиване в най-близката поща ,попълва се един формуляр "D1" ,към него се прибавят чек от 45 паунда или детайли за банкова сметка ,от която да бъде взета таксата и също така се прибавя и БГ книжката.
                          Доколкото четох в Укхелп.ком, искат и задграничен паспорт към документите, някой се мръщели на лична карта, те нямали такова нещо и един вид не го зачитали като документ......
                          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                            Доколкото четох в Укхелп.ком, искат и задграничен паспорт към документите, някой се мръщели на лична карта, те нямали такова нещо и един вид не го зачитали като документ......
                            Наистна ,не я харесват личната карта и искат паспорти почти на всякъде ,но нали сме в евросъюза и като им го кажеш и няма на къде да бягат ,веднага я признават личната карта Но с DVLA се кореспондира основно само по пощата и не можеш да им вдигаш скандали Мисля ,че и личната карта ще свърши работа
                            Fiat Bravo II 1.4 90hp
                            sigpic

Comment

@ ФЕРАРИСТ "Какви са условията по издаването и? - предполагам не си карал курсовете там?"

Тогава още не бяхме в Евросъюза и трябваше да се минава на изпит - теория и практика. Изпита беше около 100-ина Евро, а таксата за издаване не си я спомням. В момента: без изпит, такса за издаване 35 Евро, биометрична снимка, българска лична карта и шофьорска книжка, и регистрация на немски адрес.
                              Last edited by bochkata; d.m.y г., 10:41.
                              Alfa Romeo 146 ti, K&N replacement
                              Alfa Romeo 156 Arese

Comment

Ясно, мерси....
                                "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                                F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Working...
                                X