PDA

View Full Version : Темпомат / Автопилот / Круз контрол

Pages : [1] 2

p3shku
19-09-2008, 18:41
Колеги тази екстра позната като Темпомат / Автопилот / Круз контрол много ми липсва и се чудех дали не може да се снабдя с нея. Обръщам се най-вече към технически грамотните алфисти.... Може ли да се вземе устроиството/вата с всичките му там прилежащи периферии от някоя алфа на части и да се присади на моята хубавица? Благодаря ви предварително :big_bow_down:

didod
19-09-2008, 18:49
Трябва да може. Нещата, които изреди + програмиране на EDC- то (вероятно), че вече има круиз контрол. :holiday: То не че има кой знае каква периферия... Сигнал (бутон) от съединителя, сигнал от спирачката, лостче или бутони за командите.

p3shku
19-09-2008, 19:05
Тоест искаш да кажеш че цялото устройство е всъщност ръчката за мигачите и няма никаква друга механична част? ако е така остава въпросът каде могат да препрограмират компютъра и да вземат сигнал от съединителя.

didod
19-09-2008, 22:54
Ми това е... За дизел като този толкова. Всички сигнали и команди отиват в EDC (ECU)- то. Управлението е с 4 команди- 'set +', 'set -', 'memory (resume)', 'off'. Сигнала за скоростта така или иначе си го има. За спирачката или се взима от стоп- машинката, или се слага отделно бутонче. Ако успееш да намериш схема, много ще помогне де. :) За програмирането- може би колегата Бобо от сервиза ще знае. Това EDC15 м/ у другото го слагат и на HDI моторите на Пежо, виждал съм го и на Рено Еспас 2.2 dCI.

Alfa166
23-09-2008, 23:44
колега а дали няма направо изведени кабели да си сложиш ръчката и да имаш Темпомат без никакви настроики на ECU-то поне при либрата е така предполагам че и на алфата ще е така

p3shku
24-09-2008, 18:52
намерих ръ4ката но ми казват 4е вурвели и двете в един блок за управление... цена 200 лв от автоморга.. как ви се струва? и може ли само едната да се вземе или трябва и двете?

p3shku
28-09-2008, 02:38
така.... малко ъпдейт... намерих си ръчката за 55лв но след много блъскане се установи че нямам изведена букса за темпомата... и сега имам ръчка с много копчета по нея която не мога да ползвам :(.... надявам се по някакъв начин да се намери решение :(.... ако някой се сеща за нещо ще съм безкрайно благодарен

Lucky
29-09-2008, 22:29
така.... малко ъпдейт... намерих си ръчката за 55лв но след много блъскане се установи че нямам изведена букса за темпомата... и сега имам ръчка с много копчета по нея която не мога да ползвам :(.... надявам се по някакъв начин да се намери решение :(.... ако някой се сеща за нещо ще съм безкрайно благодарен
Абе Пинко е в час с ръчките ма нещо не пише на последък.
Виж го на лични тои мисля беше се итересувал как се слага .
ПП Откъде я намери ръчката че и аз търся ма ядец досега не съм намерил?

p3shku
30-09-2008, 02:00
Абе Пинко е в час с ръчките ма нещо не пише на последък.
Виж го на лични тои мисля беше се итересувал как се слага .
ПП Откъде я намери ръчката че и аз търся ма ядец досега не съм намерил?

Значи ръчката я взех от горубляне има една автоморга.. викат му италиянеца... като караш по самоковско посока околовръстното подминаваш сфетофара където се събират самоковско и павел красов и втората пряка вдясно... казва се ул. Пионерска... гледаш за табела Кафе Идън и там свиваш от самоковско... намира се от дясната страна с/у кафето... ама май имаха само едно... инач звънях на такива обяви за коли на части и там ми обаждаха някви ЪпСуртни цени от сорта на 200 лв. Тази автоморга край пазарджик Найденов го има тва нещо за 200лв и е от кола с десен волан но в епера писхе че са еднакви ;)

didod
30-09-2008, 10:16
Значи намерих схема за свързване точно от Либра. Там лоста е с 6 кабела. 1 е плюс при контакт, другите 5 отиват към компютъра, на 2 от буксите му. Не знам има ли заложена инсталация в колата за темпомат. Няма ли някой от форума с фабричен такъв, да каже как е? Не вярвам схемата да е много по- различна. Ако няма окабеляване, може да се пуснат 5 кабела до компютъра, да им се сложат пинове и да се включат в съответните букси на EDC- то. М/у другото колегата Alfa166 изказа едно много вярно предположение.

JOVANI_1974
09-10-2008, 16:41
продаваш ли ръчката

p3shku
09-10-2008, 20:37
продаваш ли ръчката

Коя ръчка.... тази с темпомата не я давам .... тази обикновенната мога да ти я продам.... а такава с темпомат има в автоморга Найденов край Пазарджик но там и искат нереално висока цена .... пробвай при Италиянеца в Овча Купел там ми казаха че 100% има за по 1хх лв

JOVANI_1974
10-10-2008, 17:40
мерси

Christweil
22-08-2009, 12:35
колеги,
Някои може ли да обесни по по-дробно какво и що се прави на ECU-то ?
Трябва ли наистина да се препрограмира ?? бих помислил че програмата за темпомат си го има стандартно за по лесно произолство... просто опцята е да има или да няма ръчката със темпомат.
Гледах моя и дури букса за темпомат си го има (като се отвори пласмасовя капак пред волана веднага се вижда. Не мога да повявам че слагат кабелите (т.о. доста пари) а не тъпа опця ведин процесор (без пари).

Дурго, има ли няква спецялна електроника във ръчката или са просто няколко прекъсвач ?
идеята ми беше да пробвам първо дали си работи но без ръчката (да не купувам за нищо).

p3shku
23-08-2009, 02:45
няма електроника.... само кабели и копчетата

Christweil
23-08-2009, 09:37
няма електроника.... само кабели и копчетата

четох по бритаинския сайт (alfaowner.com) че когато ръчката е сложена, лампичката по таблото за темпомат свети когато се дава контакт.
Под това разбирам че най вероятно Алфата си прави някъв чек и провери дали ръчката си е тук или не.
Тогава, как го прави ако само са кабели и копчета ?? може би има някакъв резистивен товар във ръчката или...

Но значи ако викаш че са само копчета, може да ми кажеш дали когато натискаш, дали те правят контакт със линята за +12V или друго ? и обратно когато не ги натискаш дали правят контакт със масата (т.е. GND) ?

Благодаря ти предварително.

Christweil
26-08-2009, 12:50
Колеги,

Моля ви кажете в какъв сервиз може да се ходи за да се направи процедурата "сваляне на волана както трябва" за да се смени ръчката за темпомат.
Имам предвид че след като трябва някъв "steering wheel puller" на демонтаж + динамометричен клуч за 24 нютон за монтаж, не искам да го дам за някъв маестор дето само ще ме преебе курмилното със чук...

Четох по форум че го правят във Вантотред, някаде друга де ??

Christweil
06-09-2009, 09:19
Да помоля колегите със Алфа 166 2.4ЖТД 136 к.с. (важно е да е точно този модел) които имат функца Темпомат, можете ли да обаждат по форума ??

Знам че ЕКУ-то е различен на другите двигатели (>140кс) - тези знам че темпомат има.
На 136кс, ако някои вече си го има тогава ще съм уверен че комп-а подържа тая екстра.

Благодаря предварително.

SoHm
06-09-2009, 10:39
Темпомат предполагам има на която е поръчван такъв.
Друг е въпроса, че явно тези със 140 и 150 коня са най-малкото подготвени с тая букса.
Моята е 99-а и няма темпомат нито букса.

ACEHOB
06-09-2009, 13:42
Друг е въпроса, че явно тези със 140 и 150 коня са най-малкото подготвени с тая букса.

Напротив... аз си мисля че е точно обратното.

SoHm
07-09-2009, 00:00
Не че най-малко от тях имат букса или темпомат, а точно обратното - поне букса имат.

ACEHOB
08-09-2009, 12:13
Точно така.

Christweil
09-09-2009, 12:25
Май като гледам няма много хора със 2.4 136кс със темпомат ??
Айде колегите със този модел моля ви отговорете, кой от вас си има темпомат ?

Christweil
14-03-2010, 22:36
Колеги, да ви се похваля : най сетне успях сам да накарам този темпомат да работи :dance:
Много е готино направо, работи перфектно и сега кеф ГОЛЯМ !!!

EMo0o
14-03-2010, 23:07
И аз съм така колега ;) Голяма работа е, и е много удобно :) Каква ти е разликата при разхода на извънградско каране или не си тествал още?

Christweil
15-03-2010, 07:43
Още не съм - трябва да сложа ръчката първо, мисля да мина при Вантотрайд днес за тая работа.
Като отивам да длъг път а имам повече данни за разход ще пиша ! :thumbup:

didod
15-03-2010, 07:47
А защо трябва да има разлика? :)

Christweil
15-03-2010, 08:36
По простата принчина че първо не бараш педал на газта, тей че не даваш ряско газ + може би след като двигател може да се стабилизира по лесно то става и по ефективен.

Всяка кола със темпомат със сигурно харчи по малко на дълъг път - но то е минимално освен ако караш като спортист - там ще си види огромна разлика... ;)

pr_00f
15-03-2010, 10:21
Да се похваля и аз , от онзи ден съм с монтиран круиз контрол - ръчна изработка.
2.4 140 коня със ECU EDC15C7.

На знам как точно са нещата при 166 но при мен буксата е в кората на волана.

Схема на свързването :

Малко снимки на работният процес + краен резултат.

http://pr_00f.clubalfaromeo.com/Lybra/CruiseControl/

Както се вижда на снимките имам 2 бутона.

Десният ми е стартиране на круиз контрола ( или увеличаване на поддържаната скорост - всяко кратко натискане вдига с 1.5 км/ч, или ако се задържи бутона колата се набира яко)
Левият е за възстановяване на последно избраната скорост.
Мястото за монтаж си го измислих самичък, и ако не знаете че там има нещо няма и да го видите.
Май за разлика от оригинала единственото което ми липсва е възможността да намалявам зададената скорост.

Надявам се да е от полза ( ако са сходни нещата)

leketo84
15-03-2010, 20:57
Евала на колегата pr_00f ! С желание всичко става !!! :clap2:

Galeano
15-03-2010, 21:19
Някой има ли идея дали при 156JTD 136hp ще сработи? Силно се интересувам.:shocking:
В английския форум пишат ,че колата трбва да е след 2002г, говори се за CF3.

nvladev
15-03-2010, 22:00
Колеги дайте подробности: Къде ги правихте, За какви пари и така!!!

pr_00f
15-03-2010, 22:38
CF3 e.
И ако не беше Бо, нямаше да се навия скоро.

pr_00f
17-03-2010, 17:28
Christweil (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=7126) - е писал че го е подкарал на 166 @ 136.
Колега имаш ли спомени буксата с колко пина е ?
Идеята е дали нещата са същите като при Либра, и ако да - колегите да се възползват.

п.с Моята букса беше зверски забутана - почти до двигателният отсек.

Christweil
17-03-2010, 17:45
Днес сложихме ръчката - всичко е 6 сега.
За инфото моята е 136кс и ЕКУ-то е EDC15C5.

Ето и снимка на буксата, тя по прицип се намира лесно но може да се е заврила на майната си...

На Либрата е подобно - на схемата само буксите кум ЕКУто използват други имена + ръчката на Либрата явно има светодиод (може би няма "Cruise" на таблото ??)

pr_00f
17-03-2010, 18:53
Ами така като гледам буксата е същата, само цветовете на кабелите са различни.
Т.е. ако някой се зарови в ел. схемите ще можете да определите кой кабел за какво е. А може и подредбата да е еднаква , само цветово да се различават.

Eто какво е писал Bo в ланча Форума за кабелите

Та Теоретично имаме 6 пина. 5 от тях ще ни трябват. Шестия е просто да свети ръчката, че е активиран авто пилота.

Пин 1 - Това е общия изход от Бутона ON/OFF. Този бутон задържа позицията си (це-ка ключе). Той пуска като общо авто пилота (ръчката) да работи. Подава 12в към ЕКУ-то на колата. Или с други думи казано, след като завъртите ръчката на ON позиция между Пин 1 и Пин 3 трябва да има постоянна връзка. Когато бутона е на OFF позиция на Пин 1 не трябва да има сигнал - 12в.
Теоретично трябва да го видите с сиво-червена жица върху колата си.

Пин 2 - Това най-вероятно е маса за светлинния индикатор разположен в ръчката. След като активирате авто пилота, теоретично ЕКУ-то трябва да замаси този пин и да светне диода. С две думи не ви трябва.
Теоретично трябва да го видите с черно-синя жица върху колата си.

Пин 3 - Общото захранване на ръчката с 12в след като подадете на контакт. Това е входа на бутона ON/OFF. На OFF позиция не пуска 12в към пин 1. Както вече го описах, като се даде на позиция ON ръчката, тези 12в се пращат към общата шина на ръчката и излизат на пин 1, където отива в ЕКУ-то, за да му кажете, че ръчката е включена.

Пин 4 - бутон "-". Ръчката като е включена (ON позиция) с натискането на бутона се праща сигнал 12в към ЕКУ-то от общата шина на ръчката.
Теоретично трябва да го видите с зелено-жълта жица върху колата си.

Пин 5 - бутон "+". Ръчката като е включена (ON позиция) с натискането на бутона се праща сигнал 12в към ЕКУ-то от общата шина на ръчката.
Теоретично трябва да го видите с жълта жица върху колата си.

Пин 6 - бутон "RCL". Ръчката като е включена (ON позиция) с натискането на бутона се праща сигнал 12в към ЕКУ-то от общата шина на ръчката.
Теоретично трябва да го видите със синя жица върху колата си.

п.с Нямам лампа на таблото за круиз, Бо каза че е индикацията е на самата ръчка.
Ще му кажа да погледне темата и ако може да ви удари едно рамо.

BO
17-03-2010, 19:07
Ако някой замери дали при подаване на контакт ще му "дойде" +12в от акумулатора на крачето на снимката, може и да имаме отговор на задачата :)

Christweil
17-03-2010, 23:25
На самата ръчка, няма разлика на пиновете между либрата и алфата. само светодиод на алфата няма след като е на таблото. Имам схемите на компа, утре мога да кача ако е полезно.

todorgg
09-04-2010, 14:01
колеги, дали ще стане лоста от мигачите който е с управлението на круизконтрола, но е от Бензинова алфа 166 автоматик, на моята 2.4 jtd ? Моята има буксата под волана( открих я преди няколко дни )

Christweil
09-04-2010, 14:59
Спроъд мене да, няма защо да има разлика точно за ръчката между автоматик и ръчна.

didod
09-04-2010, 20:17
Според Епер лостчетата се делят само на такива с и такива без темпомат. Т.е. трябва да стават на всички. :)

todorgg
09-04-2010, 22:41
Благодаря !

nvladev
09-04-2010, 22:46
Колеги кажете лесно ли се сваля волана и има ли нещо по-специфично по операцията.

EMo0o
11-04-2010, 23:13
Колеги кажете лесно ли се сваля волана и има ли нещо по-специфично по операцията.

Трябва ти дълга кръстата отверка ;)

nvladev
11-04-2010, 23:30
Днес направих манипулацията, но и при мен сигурно е като при колегата Christweil. Някой има ли идея къде се намират модули М10 и D23a. Oткъде да си изтегля eLearn за 166.

DJANI 86
26-04-2010, 20:21
колега и моята е 166 2,4 jtd и има такава букса но не ми е ясно как става работата ако някои го направи да каже как точно става та и ние да си направим темпомат

todorgg
03-05-2010, 09:30
И последно не разбрах разположението на пиновете на буксата за круиз контрол на алфа 166 2.4 136 к.с. дали е същото като на либрата ( дизел със същия мотор)

Pepko-Bepko
04-05-2010, 22:50
Принципа им е подобен ,но пиновете се различават.Също така стоп машинаката на 136 коньовата обезателно се сменя с такава с три крачена на буксата.Продава се навсякъде по магазините струва 11 лева.

todorgg
05-05-2010, 09:55
А схема на пиновете на буксата някой има ли? Както ги е описал пиновете един колега на неговата либра в началото на темата.

todorgg
07-05-2010, 16:06
Колеги, да ви се похваля : най сетне успях сам да накарам този темпомат да работи :dance:
Много е готино направо, работи перфектно и сега кеф ГОЛЯМ !!!

Колега, я сподели ама в детайли как накара 136 коньова алфа да и сработи поставен круиз контрол?
Вчера ми дойде ръчката с круизконтрола ( от бензинова алфа 166, автоматик ) свалих старата поставих новата , как си му е реда, смених и стоп машинката на спирачката, защото на буксата имаше 3 пина, но на самата машинка 2, на съединитела си има машинка, окабелено е но...........................така и не сработи. Дори според един колега е невъзможно на 136 коньова да се постави круиз контрол:bash::bash::bash::bash:
Проверих и предпазитела който е за управлението на круиз контрола, 10 А, както си му е реда.........но тц.......неиска.

Linkestis
08-05-2010, 13:01
Дори според един колега е невъзможно на 136 коньова да се постави круиз контрол:bash::bash::bash::bash:

Значи при мен е направено невъзможното :)

todorgg
08-05-2010, 13:44
Моля те би ли споделил как я направи, или поне микажи къде я правиха.
Благодаря

Christweil
08-05-2010, 22:30
Моля те би ли споделил как я направи, или поне микажи къде я правиха.
Благодаря

Сори бях вотпуск във Харватска една седмица и бях далече от каквото и да е (телефон, интернет, компютър,...) и между другото така се изкефих със темпомат че не е истина.
Няколко статистика за Емо : 2500км за 38час -> 6.3л/100км разход - преди темпомат бях по скоро на около 7л/100.

Значи 1вя савет : вземи колегата който ти обесни че на 136кс не става темпомат и му върли един здрав шамар и му кажи да си изкаже като знае !! :chair:

После по полезно, като чета твои пост разбирам че си сменил стоп машинка (имаше тази със 2 пинчета както и при мен и трябваше да я смениш сус тази със 3 пинчета) --> 100% ако се свържеш през ОБД система (т.е. на дягностик) имаш изписана грешка за стоп машинка --> Докато не я изчистиш няма да ти тръгне темпомат.
2ро: сигурен ли си че окабеляване е безгрешки ? аз лично използвах FiatECUscan и една леко пиратска верся на алфадиаг за проверка на окабеляване.

За колегите във София който се мъчат, евентуелно можем да си направим една обща среща някаде да видим положението при всеки един от вас. Пишете на лс ако искате.
... само да знаете че пия бира :)

todorgg
09-05-2010, 14:41
За колегите във София който се мъчат, евентуелно можем да си направим една обща среща някаде да видим положението при всеки един от вас. Пишете на лс ако искате.
... само да знаете че пия бира :)

А ние дето не сме от софия - онлайн помощ по телефона или скайпа :rotfl: като количеството бира се умножи х 2

Колега при тебе имаше ли някакъв проблем с окабеляването и как го разреши?

Pepko-Bepko
09-05-2010, 20:12
Колега Christweil от обясненията ти не се разбира къде какво окабеляване си направил за да тръгне круиза.Нужно ли е да се добавят изобщо някакви жици по инсталацията?И къде точно по колата се намират?Появилата се грешка ще я изтрием.В теб ни е надеждата само ти си успял да го подкараш явно до сега.

todorgg
09-05-2010, 21:21
Ето цялата схема на круизконтрола, но все нещо ми убягва.....тцтцтцтц
И накрая май ще намеря решение - една 2.5 бензинка автомат V6, и ще реша проблема с круиз контрола ...

Christweil
10-05-2010, 15:52
Вече го обесних преди но явно не стана още ясно.
Само да кажа че това ще важи само за 136кс че при другите е различно.

http://clubalfaromeo.com/forum/picture.php?albumid=474&pictureid=1660

На тази снимка на линка, които е схемата на темпомат както по Елеарн (пост на тодоргг), липсваше кабели със червен кръст, т.е. между D23A и М10 (B или C).

М10 = ЕКУ-то
--> има си 4 букси : М10А, М10B, M10C, M10D и M10Е
Всичките имат различни брой на пинчета така че не може да се обърка.
М10B има 24 пинчета (4 реда по 6 пинчета).
М10C има 52 пинчета (4 реда по 13 пинчета).
На самата букса е показано 1вя пин - от там се смята лесно до желаня пин.

Като това е направено се търси D23A. Това е едиа букса близо до ЕКУто. Лесно го видях щото взлизаше 6 кабели от ръчката но нищо не излизаше. После със мултицет проверих кой кабел за какъв сигнал е (Сет+, Сет-, Рекол, ОН/ОФ ...).
И от там лесно се прави нужните връски между Д23А и М10.

За съжеление нямам снимки да покажа и не ми се отвори пак там че достатъчно време се мъчих за тая процедура. Обаче ако някой иска помощ можем да се разберем за една бърза среща да покажа какво каде се намира.

Още нещо, не казвам че това който пиша е валидно за всеки - При Емо само ръчката и тръгна, при друг колега вобще нямаше кабелите за ръчката... но като чета постовете изглежда че положението е както при мене за повече от вас.

todorgg
10-05-2010, 19:58
Колега Christweil
На буксата на ЕКУ-то ( М10Б ) всички пинове дето ще се закачат новите кабели всичките ли са свободни, или има някой дето ще се подава още един сигнал "( Струва ми се, че при мен на букса М10Б на пин14 и пин 21 има кабели ??? - е то се стъмни вече и трудно за гледане, но всепак ако има там кабели как се процедира?
На таблото имали си лампичка за индикацията "круис" или трябва да се сваля таблото с уредите да сепостави такава?
Кога светва тази лампичка? Когато се завърти ръчката на круизконтрола в позивия ( ОН ) или когато вече е сетиран да потдържа вече определена скорост.
И благодаря колега Christweil за оказаната онлайн помощ днес по скайпа:-)

Christweil
10-05-2010, 20:18
Колега Christweil
На буксата на ЕКУ-то ( М10Б ) всички пинове дето ще се закачат новите кабели всичките ли са свободни, или има някой дето ще се подава още един сигнал "( Струва ми се, че при мен на букса М10Б на пин14 и пин 21 има кабели ??? - е то се стъмни вече и трудно за гледане, но всепак ако има там кабели как се процедира?

2 опци :
- човешка грешка (като във 99% от случайте) т.е. не си сметнал както трябва. Наистина по добре го прави на светло щото много лесно можеш да пропуснеш един пин.
- вече кабелите са сложени както на колегата Емо

На таблото имали си лампичка за индикацията "круис" или трябва да се сваля таблото с уредите да сепостави такава?

Естествено че си има лампичката. Ако не я виждаш да свети като палиш съм сигурен че се връщаме към 1вата опця горе (т.е. пак сметни внимателно пинчета).
Нищо не ти трябва да свалиш от таблото.

Кога светва тази лампичка? Когато се завърти ръчката на круизконтрола в позивия ( ОН ) или когато вече е сетиран да потдържа вече определена скорост.

Свети само :
- като палиш свети няколко секунди и после изгаси сама (нещо като чек)
- като Темпомат регулира т.е. положение ОН + сетната скорост

И благодаря колега Christweil за оказаната онлайн помощ днес по скайпа:-)
;) Много ви моля - за мен е удоволствие да работя по Алфичката :)

nvladev
10-05-2010, 20:48
Колега Christweil, как го направи от ECU-то към другата букса? Откъде взе пинове или си го направил по друг начин

Christweil
10-05-2010, 23:40
Колега Christweil, как го направи от ECU-то към другата букса? Откъде взе пинове или си го направил по друг начин

Към ЕКУто използах подобни пинчета както се използват по компутрите за конектор на вентилатор примерно.
Към другата буска можеш просто да режеш кабелите но аз още по хитро ги измислих - отидох на автоморга, намерих подобна букса само и само да имам същите пинчета със кабели и ги пъхнах във буксата Д23. Така чиста работа.

Сега пак не съм във БГ, като се завърна ще снимам това които ти трябва със обеснение че без снимки няма да стане.

todorgg
12-05-2010, 17:56
:bravo:
Днес вързах липсвашите кабели и круизконтрола ТРЪГНААААА...

Огромни благодарности на колегата Christweil

А сега за другите двама колеги:

За целта на мероприятието ще ви трябва :
Кабел - 2 м. х 0.12 ст от железарията = 24 ст ( аз взех бял)
Хартиено тиксо ( за да надпишете направените кабели в краищата ) - 1.25 лв от железарията
пинове - във всеки магазин за електроника ги продават - има поне 30 вида - вземете по 6 или 8 от поне 4-5 вида, едните по-големи, кза Д23А, а другитр по-малки за М10Б, и Ц. Аз си купих 3 вида заедно с буксите, и дадох около 60 ст. за всичките.
Нарязвате кабела на по 40 см, и в къщи на бюрото спокойно си запоявате пиновете. От едната страна по-малък от едната по-голям пит "( преди това пробвайте дали пиновете ще се съберат в буксите - М23А и респективно М10Б и Ц.
После като направите тази операция в къщи с рязането на кабелите и запояването на пиновете, във всеки край на кабела си записвате : Д23А пин .... - а на другия край - М10Б пин ..... и така на всеки от 6 те кабла. После при колата, и как са надписани ги поставяте в респективните букси, много внимателно........
Амои това е.
Успех и на колегите още веднъж благодарности на Christweil

Christweil
12-05-2010, 18:24
Радвам се за теб колега, още си спомням как умрях от кеф като почна да работи този темпомат :)

Сега виждам че също след малко мъки и колегите от alfaowner успяха да докарат темпомат да работи. Дури направиха една хубава снимка който ще е полезна на всеки така че ето я.

nvladev
12-05-2010, 18:27
:bravo:
Днес вързах липсвашите кабели и круизконтрола ТРЪГНААААА...

Огромни благодарности на колегата Christweil

А сега за другите двама колеги:

За целта на мероприятието ще ви трябва :
Кабел - 2 м. х 0.12 ст от железарията = 24 ст ( аз взех бял)
Хартиено тиксо ( за да надпишете направените кабели в краищата ) - 1.25 лв от железарията
пинове - във всеки магазин за електроника ги продават - има поне 30 вида - вземете по 6 или 8 от поне 4-5 вида, едните по-големи, кза Д23А, а другитр по-малки за М10Б, и Ц. Аз си купих 3 вида заедно с буксите, и дадох около 60 ст. за всичките.
Нарязвате кабела на по 40 см, и в къщи на бюрото спокойно си запоявате пиновете. От едната страна по-малък от едната по-голям пит "( преди това пробвайте дали пиновете ще се съберат в буксите - М23А и респективно М10Б и Ц.
После като направите тази операция в къщи с рязането на кабелите и запояването на пиновете, във всеки край на кабела си записвате : Д23А пин .... - а на другия край - М10Б пин ..... и така на всеки от 6 те кабла. После при колата, и как са надписани ги поставяте в респективните букси, много внимателно........
Амои това е.
Успех и на колегите още веднъж благодарности на Christweil
Браво колега !!!

nvladev
15-05-2010, 20:59
Колеги помагайте!!! Днес направих гореописаната процедура, но круйза неще да се включи. Когато дам на контакт се чеква круйза на таблото, но после немога да го задействам. Трябва ли да се чистят грешки за да тръгне или да търся друга причина?

didod
15-05-2010, 21:24
За всеки случай си виж ключето на педала на съединителя.

Alexandra
15-05-2010, 21:51
А на моята алфа 166 2.0 TS с ръчна скоростно кутия мога ли да и сложа това нещо?

nvladev
15-05-2010, 22:18
За всеки случай си виж ключето на педала на съединителя.

Проверих го колега, но не е!

Christweil
16-05-2010, 00:40
Проверих го колега, но не е!

Колега, както вече го повторих поне 10 пъти, във случай че няма грешка по окабеляване и че всичко друго е наред (т.е. си сменил ключето на спирачката), сигурно ти остава да изчисти грешката при комп-а през ОБДто.

nvladev
16-05-2010, 01:09
Колега, както вече го повторих поне 10 пъти, във случай че няма грешка по окабеляване и че всичко друго е наред (т.е. си сменил ключето на спирачката), сигурно ти остава да изчисти грешката при комп-а през ОБДто.

Опа... Това го пропуснах нещо!!!

Alexandra
21-05-2010, 08:50
А на моята алфа 166 2.0 TS с ръчна скоростно кутия мога ли да и сложа това нещо?

?????

EMo0o
21-05-2010, 13:07
?????

Може ;) Даже има такава с подкаран темпомат във форума :)

qpwo
21-05-2010, 18:54
Може ;) Даже има такава с подкаран темпомат във форума :)
Ха , аз досега не обръщах много внимание на темата , защото мислех , че става въпрос само за дизели... Да проверявам ли дали имам букса под капаците на ръчките.?:book:

EMo0o
21-05-2010, 22:35
Колегата leketo84 е с 2.0ТС и го подкара на неговата, значи .. ;) Гледай

Alexandra
22-05-2010, 07:47
И аз искам да видя,но не знам какво да гледам и как да сваля капаците.Може ли хелп?!

Pepko-Bepko
22-05-2010, 15:02
Хаиде още един в отбора с монтираните круиз контроли.Благодаря на колегата Christweil за подробните обяснения.

---------- Post added at 15:02 ---------- Previous post was at 14:58 ----------

Александра трябва да свалиш пласмасито които обгръщат волана.5 броя 4милиметрови шестограмчета се развиват.Там трябва да имаш висяща букса с 5 кабела на нея.Огледаи хубаво защото понякога е навряна надълбоко.Имаш ли буксата круиза трябва да тръгне,след монтажа на ръчката.Поздрави!

Christweil
22-05-2010, 22:01
Хаиде още един в отбора с монтираните круиз контроли.Благодаря на колегата Christweil за подробните обяснения.

Радвам се да съм бил полезен. Със здраве и много км да го полваш!!

Tasho
23-05-2010, 23:40
Трябва да разгледам и аз моята дали има буксичка и да сложа една такава джаджа ако може.Звучи добре за дълго шофиране по магистрала. :go:

didod
24-05-2010, 11:19
За мераклиите с бензинови двигатели - поне трябва да сте с т.н. електронна газ, за да заработи темпомат просто така. Т.е. да нямате жило за газта. Значи 2.0 CF3, 2.5, 3.0, 2.0 турбо. :)

Alexandra
24-05-2010, 16:16
За мераклиите с бензинови двигатели - поне трябва да сте с т.н. електронна газ, за да заработи темпомат просто така. Т.е. да нямате жило за газта. Значи 2.0 CF3, 2.5, 3.0, 2.0 турбо. :)

Така ли?Моята е с жило,но не знам защо педала на газта,когато тръгвам на обороти сам си подава газ - слиза леко надолу.А иначе за болтовете по пластамсите - моите са 4-ри + 2 щипки....дето са като нз...като щипки :D.

EMo0o
24-05-2010, 17:19

Аз мисля, че на Любо(leketo84) е CF2 мотора и пак е тръгнало :)

didod
24-05-2010, 21:49
Е нещо трябва да движи дросела, все пак. Ако е с жило, трябва да се монтира моторче за целта.

leketo84
24-05-2010, 21:58
Аз мисля, че на Любо(leketo84) е CF2 мотора и пак е тръгнало :)
Емо почваш вече да ме дразниш ! Какви CF2 са ти в главата :smackbum: ? Карай си автопилото и си свиркай :kicking: !

EMo0o
24-05-2010, 22:13
Емо почваш вече да ме дразниш ! Какви CF2 са ти в главата :smackbum: ? Карай си автопилото и си свиркай :kicking: !

Чакай бе .. ти ще се бъзикаш с мене, че си 2.4 аз пък да не мога.. откъде накъде :D:D

qpwo
24-05-2010, 22:16
Гати обърквацията.. 2.0 1999 - става или не става. Ф2, Ф3 ... хм. трябва да проверя за букса

leketo84
24-05-2010, 22:22
Чакай бе .. ти ще се бъзикаш с мене, че си 2.4 аз пък да не мога.. откъде накъде :D:D

:handshake:

nvladev
25-05-2010, 22:13
Няма невъзможни неща!!! След много борба от моя страна благодарение на колегата Christweil всичко стана готово за минутка. Големи благодарности на Christweil и много бира от мен. Благодаря и на todorgg с който обменяхме опит и дори ми изпрати кабелчета с пиновете на тях... и пак ще има бира. Много съм доволен от новата придобивка!!!

todorgg
26-05-2010, 18:40
Браво колега nvladev и сега следва проба накруиз контрола по следния начин : мяташ 3 руси мадами в алфата и на круизконтрол я караж до Бургас ( ако са по-малко от 3 или чернокоси, няма да сработи круизконтрола ) :-)

nvladev
26-05-2010, 23:35
Браво колега nvladev и сега следва проба накруиз контрола по следния начин : мяташ 3 руси мадами в алфата и на круизконтрол я караж до Бургас ( ако са по-малко от 3 или чернокоси, няма да сработи круизконтрола ) :-)

OK ще го пробвам!!!

emzo
07-09-2010, 22:41
Не знам дали е писано, но може и със СТОП машинка с 2 пина.
Просто на пина на ЕКУто, в който отива сигнала от машинката за круиза се подават 12в.
ЕКУто си е като мултиплексор и при получаване на сигнал от другия пин за стоп машинката превключва.Ако няма 12в. на съответния пин забива P0703 грешка.
Поне при мен работи така де ... :)

emzo
07-09-2010, 23:19
Ето и схема с 2 бутона за JTD105:
http://prikachi.com/images/441/2486441a.png

Все още не е изпробвана, така че на собствен риск :)

Galeano
08-09-2010, 00:27
Kолеги при 156 преди 2002 има ли шанс да заработи автопилот. Питам за 2.4 жтд и 2.5 в6?

zumitaka
14-09-2010, 11:29
Колеги какви пари дадохте за ръчка ? Да знам долу горе да не ме метнат :)

Pepko-Bepko
14-09-2010, 22:30
Около 100-тина лева мисля че е справедлива цена,но повечето морги затварят очи и поглеждат нагоре и казват сума квато им скимне.Всичко си е късмет.

Satanism
15-09-2010, 13:26
Eдин приятел скоро изкорми един Пасат, ръгна круз контрола (ръчката) на едно Толедо и всичко си заработи....няма обучаване, няма нищо...може и някои от тук да има късмет така... :D

nvladev
15-09-2010, 17:07
Eдин приятел скоро изкорми един Пасат, ръгна круз контрола (ръчката) на едно Толедо и всичко си заработи....няма обучаване, няма нищо...може и някои от тук да има късмет така... :D

Колега, доста е изписано по темата.............!!!!!

vegatta
22-09-2010, 15:46
някой пробвал ли го е на 156 1.9 JTD преди фейслифта
според колегите в alfaowner не става...........
аз все си мисля че трябва да стане щото на 147 има круиз контрол с EDC15C7 а мойто ЕКУ е същото..........
Букса нямам та ще трябва да пускам жици (тва не е проблем)
гледам че колегата emzo е дал схема за JTD105 така че трябва да стане и на 110-115 коньовите версии

emzo
25-09-2010, 18:15
Не колега, в момента, в който си погледнеш ЕКУто и ще разбереш, че не става.

http://prikachi.com/images/358/2503358B.png

Ето и схемичката и за Евро3 JTDтата.
http://img843.imageshack.us/img843/5312/85526816.th.jpg (http://img843.imageshack.us/i/85526816.jpg/) http://img688.imageshack.us/img688/6126/62330548.th.jpg (http://img688.imageshack.us/i/62330548.jpg/)

Пробвано на:
- Bravo JTD100
- Alfa 166 JTD

JOVANI_1974
27-09-2010, 15:45
Аз имам следния проблем помагаите. Имам монтирана ръчка с темпомат- така купих колата, когато дам на контакт ми изписва круиз и изгасва с другите ламби, но круиза неработи. От какво може да е???
карам 166 2.4 ЖТД 136- коня.

Pepko-Bepko
27-09-2010, 20:20
Наведи се под педалите и огледаи стоп машинката и другата която е на педала на съединителя ......Наи-вероятно не контактуват в затворено положение при НЕнатиснати педали....ако ме разбра какво исках да ти кажа...

nvladev
27-09-2010, 21:48
Наведи се под педалите и огледаи стоп машинката и другата която е на педала на съединителя ......Наи-вероятно не контактуват в затворено положение при НЕнатиснати педали....ако ме разбра какво исках да ти кажа...
При мен беше точно това, но благодарение на колегата Christwei всичко вече е ток!!!

Pepko-Bepko
27-09-2010, 22:19
Хаиде колега оправяи круиза че е голяма мания....Днеска си правих експерименти ...Ямбол Варна закрепен на 90 км/ч по магистралата 5,5 нафта по борд ком.

emzo
27-09-2010, 22:28
http://img138.imageshack.us/img138/1161/11092010001.th.jpg (http://img138.imageshack.us/i/11092010001.jpg/)

Обикновено е така машинката :D

ACEHOB
28-09-2010, 00:13
Днеска си правих експерименти ...Ямбол Варна закрепен на 90 км/ч по магистралата 5,5 нафта по борд ком.

Аз както и да карам винаги разхода ми е по-малък от този на темпомата.

didod
28-09-2010, 07:27
Средната скорост - също :)

vegatta
28-09-2010, 12:27
Не колега, в момента, в който си погледнеш ЕКУто и ще разбереш, че не става.

в смисъл че Еку-то не поддъжа тая функция ли или че няма пиновете на буксата

Ако е само до пиновете не е проблем

emzo
28-09-2010, 15:20
Не си ми погледнал поста, става, просто схемата е друга, виж предната страница.
Дори съм писал, че работи на 166 евро3

JOVANI_1974
29-09-2010, 13:58

Е как да ги провера? видях ги там са си ::bored:
а трябва ли да вдигна определена скорост за да се включи автопилота или при включване трябва да индикира на таблото???

ACEHOB
29-09-2010, 14:04
Включва се над 50 км/ч мисля. Тогава ти светва и индикацията. Трябва да проверя със сигурност на каква точно скорост можеше да се пусне.

pr_00f
29-09-2010, 14:05
На либрата трябва да се движиш поне със 30 км/ч за да се активира.
Системата няма да работи ако "датчиците" на спирачката и съединителя не са изправни.

На диагностика си показва проблемното местенце.

Вземете си един кабел за 20-30 лева и фиатекускан и сте в джаза. ( п.с поне за дизелите де )

Pepko-Bepko
29-09-2010, 19:57
Е как да ги провера? видях ги там са си ::bored:
а трябва ли да вдигна определена скорост за да се включи автопилота или при включване трябва да индикира на таблото???
То е ясно че са там!Огледаи дали микроключетата им опират в педаите при ненатиснати такива!И огледаи стоп машинката дали е с 3 крачета.Нормалните машинки са с 2.За круиза трябва да е с 3.

BO
30-09-2010, 10:49
Малко инфо да ви дам.
При Е3 двигателите, ако няма букса до волана, то кабелите спират до черната букса на планка, която се намира над педала на съединителя.

emzo
30-09-2010, 10:52
Вижте схемата на предната стр. за Евро3, няма нужда да сменяте машинката ако случайно е 2пинова.

nicks1
30-09-2010, 14:41
И аз да питам като колегата Галеано. За 156 преди 2002 бензин, дали става да се сложи темпомат?

JOVANI_1974
30-09-2010, 16:40
То е ясно че са там!Огледаи дали микроключетата им опират в педаите при ненатиснати такива!И огледаи стоп машинката дали е с 3 крачета.Нормалните машинки са с 2.За круиза трябва да е с 3.

машинката си е 3 букси, автопилота си е фабричен, но някаде не дава контакт явно!

Pepko-Bepko
30-09-2010, 20:30
машинката си е 3 букси, автопилота си е фабричен, но някаде не дава контакт явно!
Огледаи внимателно микро-ключетата на машинките тогава!Опират в една квадратна ламаринена планка издадена от самия педал,която се изкривява с времето.Забележи точно в кои момент отцепват при натискане на педалите.Ако е нужно коригираи с изкривяване на планката или с наместване позицията на машинката.

p3shku
01-10-2010, 12:52
Малко инфо да ви дам.
При Е3 двигателите, ако няма букса до волана, то кабелите спират до черната букса на планка, която се намира над педала на съединителя.

Колега какъв е тоя Е3 двигател?

didod
01-10-2010, 14:02
Евро 3 сигурно. CF3 познати тук-там

JOVANI_1974
02-10-2010, 18:37
колеги благодаря много:cheers:
пластината на педала не даваше контакт. вече работи - пробвах го на градски условия и пак е супер:cheers:

val_mcrae
13-10-2010, 21:04
А някой може ли да ми каже как се пуска този Круйз контрол? Нещо не мога да си го включа, а уж проблеми няма!?

Pepko-Bepko
13-10-2010, 21:48
А някой може ли да ми каже как се пуска този Круйз контрол? Нещо не мога да си го включа, а уж проблеми няма!?
вземи напиши каква кола караш колега....

val_mcrae
13-10-2010, 21:54
вземи напиши каква кола караш колега....

Колата е Алфа 166 2,4 JTD

Pepko-Bepko
13-10-2010, 22:18
Круиза можеш да го включиш като ускориш колата на не по малко от 30 км в час.Махаш крака си от спирачка и съединител.Завъртиш врътката ПЛЮС/МИНУС,като бутона ON трябва предварително да ти е на включен.Тогава светва оранжева лампа на таблото Круиз.

val_mcrae
13-10-2010, 23:07
Круиза можеш да го включиш като ускориш колата на не по малко от 30 км в час.Махаш крака си от спирачка и съединител.Завъртиш врътката ПЛЮС/МИНУС,като бутона ON трябва предварително да ти е на включен.Тогава светва оранжева лампа на таблото Круиз.

Да тази процедура я извърших но не светна круйз! За това питам но явно ще има някакъв проблем. А интересно че днес закачвах на диагностика колата и нямаше проблеми или грешки!

Pepko-Bepko
13-10-2010, 23:13
Наи-вероятно и ти имаш проблеми с датчиците на педалите ...По горе в темата съм обяснил какво трябва да се направи!

val_mcrae
15-10-2010, 23:26
Наи-вероятно и ти имаш проблеми с датчиците на педалите ...По горе в темата съм обяснил какво трябва да се направи!

Да така и се оказа, закачих за диагностика колата и показа грешка на превключвателя на съединителя. :) Ще търся къде се намира това бутонче и да видя в какво състояние и може ли да се отремонтира.

val_mcrae
27-10-2010, 21:02
Проблема е оправен, оказа се че датчика на съединителя не се връща след натискане и трябва малко да се дръпне педала за да сработи :) Сега с WD40 (вълшебния спрей) всичко ще си дойде на мястото. :)
Много приятно се кара с круйза :)

myato
27-10-2010, 22:45
Колеги,захапал ме е щъркела и няма да мирна,докато не успея да си подкарам круиз контрола или не се убедя,че за тази кола няма да стане.За целта моля колегите,подкарали круиза на ECU 15C5 да ми дадат тук или на ЛС следната имформация:
1.Пиновете на ръчката,както са описани във файла,който прилагам,с кои пинове на ECU-то са свързани,на втория приложен файл?
2.Третият пин от машинката на спирачния педал,на кой пин на ECU-то отива и какъв е сигналът на него при отпуснат и при натиснат педал?
Окабеляване не намерих и ще трябва да пускам от ECU-то.

BO
28-10-2010, 22:45
Пиновете в единия файл не са като за 166-ца. По-различни са.
Виж тук, ще ти подскаже нещо http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=63021

myato
29-10-2010, 09:59
Това са пиновете на 156 1.9/2.4 от ремонтното ръководство.Ако можеш да ми изпратиш тези на 166,за да погледна къде са разликите,ще съм ти много благодарен.
От описанието на схемата да разбирам ли,че пин В22 е on/off сигнала,а В21 е за сигнал от педала на спирачката и ако сложа три пинова машинка и подам сигнал от там,при натискането на педала пак ли ще набива грешка.
Питам толкова,защото още нямам кабел и искам да си подготвя всичко,че като я вържа на диагностика при един познат,да мога да действам бързо.
Ако имаш номерата и на пина за сигналната лампа и (-),ще стане като заводски.Набройкал съм си местенце за бутоните,където мога да реализирам пълната схема и да не е като кръпка.

myato
11-11-2010, 10:25
И така,след доста ровене стигнах до схемата в атачмента,като на нея е означен грешно с С конектора на ECU-то,на който се връзва управлението на темпомата,в същност е В.Остана ми да уточня В15 ли е конектора за индикатора на круиза и какви са елементите за реализацията на схемичката на индикатора(светодиода и трите резистора).
Колегите от Фиат форума,които са опитали да пуснат темпомата при ECU15C5 на JTD 1.9 да си вържат и този пин за индикацията,защото иначе при подаване на контакт,круиза не се чеква и за това вероятно после не тръгва.
Ще съм благодарен,ако някой може да ми даде дани за елементите от индикатора и дали наистина пина е В15.

niento
23-11-2010, 13:57
И така,след доста ровене стигнах до схемата в атачмента,като на нея е означен грешно с С конектора на ECU-то,на който се връзва управлението на темпомата,в същност е В.Остана ми да уточня В15 ли е конектора за индикатора на круиза и какви са елементите за реализацията на схемичката на индикатора(светодиода и трите резистора).
Колегите от Фиат форума,които са опитали да пуснат темпомата при ECU15C5 на JTD 1.9 да си вържат и този пин за индикацията,защото иначе при подаване на контакт,круиза не се чеква и за това вероятно после не тръгва.
Ще съм благодарен,ако някой може да ми даде дани за елементите от индикатора и дали наистина пина е В15.

Много моля за по добро изображение!
Нищо не мога да видя на схемата! От фиат форума съм и ще постна резултата ама ми трябва точно тази схемичка! Май без да е включена индикацията наистина не става при ECU15C5 на JTD 1.9. Освен това ми се струва, че и машинката за педала на спирачката трява да е с три извода - към ECU-то и всичко останало т.е. към стоп светлините.

myato
23-11-2010, 21:02
За съжаление,не съм успял да намеря по ясна схема.Тачно за това се триумя,точно кой е пина на чека,както и какви са резисторите от схемата.Ясна подобна схема намерих ето тук http://www.lancia-bg.com/forum/download/file.php?id=21908&mode=view ,но пиновете са различни.

niento
25-11-2010, 00:33
Ето това трябва да свърши работа! Не мога да го пробвам до неделя! Зает съм доста! Резултата ще е ясен най-късно в понеделник! Колкото до веригата на светодиода - мисля да пробвам с един потенциометър 2.2 килоома /абсолютно сигурно е, че не е повече/ и експериментално да установя колко трябва да е съпротивлението между пин 44 и +12V.
Ако някой от форума има такъв оригинален превключвател за темпомат може да удари едно рамо със стойностите на съпротивленията. А най-добре от Либра 1.9 jtd! Друго за уточняване не остана! И последно пин44 е на конектор "С" - само той. Останалите са на "В"!

myato
25-11-2010, 08:48
Мерси много за имформацията.За съжаление и мойта работа е такава,че няма делници,няма празници.Ще мога да си седна малко на трите букви чак средата на декември за около седмица.Ако все пак ми остане някой свободен ден,ще запрятам ръкави.Вече съм се снабдил с повечето необходими неща.
Успех със задействането на круиза!

myato
10-12-2010, 12:24
Ето едно предложение от мен,как да се реализира схемата при обикновена машинка на педала на спирачката.Добавяме едно реле и избягваме сманата на машинката.Колкото до резисторите,от консултациите,които направих ми предложиха да сложа и трите по 1килоом,а диодът да е 5мм зелен,дифузен.

pr_00f
10-12-2010, 14:17
А успя ли да го подкараш напълно ?

Galeano
10-12-2010, 15:36
Мерси много за имформацията.За съжаление и мойта работа е такава,че няма делници,няма празници.Ще мога да си седна малко на трите букви чак средата на декември за около седмица.Ако все пак ми остане някой свободен ден,ще запрятам ръкави.Вече съм се снабдил с повечето необходими неща.
Успех със задействането на круиза!

Kолега на 156 цата от подписа ли ще монтираш круиз?

Понеже питах по назад в темата ,ама никой не отговара как стоят нещата с по старите компютри и то на 156.

myato
10-12-2010, 17:05
А успя ли да го подкараш напълно ?
Тия дни трябва да ми дайде кабела от e-bay,че да мога да си я закачам,когато ми трябва,а и от понеделник ще съм отпуска една седмица и се надявам да имам време да я накача.

Kолега на 156 цата от подписа ли ще монтираш круиз?

Понеже питах по назад в темата ,ама никой не отговара как стоят нещата с по старите компютри и то на 156.
Да,на нея.Колегата niento вече подкара круиза на това ECU,но му се появи проблем с намирането на машинката за спирачката с двата контакта.За това в предния пост направих една примерна схемичка,как може да стане и с оригиналната.

PSAVOV
12-02-2011, 20:13
Тия дни трябва да ми дайде кабела от e-bay,че да мога да си я закачам,когато ми трябва,а и от понеделник ще съм отпуска една седмица и се надявам да имам време да я накача.

Да,на нея.Колегата niento вече подкара круиза на това ECU,но му се появи проблем с намирането на машинката за спирачката с двата контакта.За това в предния пост направих една примерна схемичка,как може да стане и с оригиналната.
Колеги значи машинката на педала при темпомата с колко пина трябва да е моеята е с 3 ил и 4
имам ръчка от 147 и искам да го подкарам на 156 фейслифт окабеляване няма някой може ли да съдейства

myato
12-02-2011, 20:45
Колеги значи машинката на педала при темпомата с колко пина трябва да е моеята е с 3 ил и 4
имам ръчка от 147 и искам да го подкарам на 156 фейслифт окабеляване няма някой може ли да съдейства
Машинката за спирачката при круиза е с 4 крачета,но и да е с 2,не е проблем.И при мен няма окабеляване и ще мотам жици.Вече съм ги приготвил,както и букси,бутони,диоди и кабел за диагностика и софтуер.Чакам да се стопли,че да мога да работя вън.Пробвах се в гаража,но е тясно и трябва да вися като прилеп.
Провери,дали на дисплея нямаш индикация за круиза.Ако имаш,ще си спестиш малко от работата.
Схемите ги има в темата.
Ако не можеш да ги разбереш,или ти трябва нещо,пиши на ЛС.Имам вече схеми за всички ЕКУ-та.Твоето трябва да е EDC 15C7.
При наличие на оргиналното лостче ще си улеснен с инсталирането.
Успех!

lokara
24-02-2011, 17:04
брей да можеше да се сложи и на алфа 146 такава газарийка щеше да е супер

PSAVOV
27-02-2011, 04:02
Някой има ли идея дали при 156JTD 136hp ще сработи? Силно се интересувам.:shocking:
В английския форум пишат ,че колата трбва да е след 2002г, говори се за CF3.
Колега и да нее след 2002 година стига да е с потенциометър на газта може да се подкар, най-верочтно ще трябва да ти се качи софтуера на компютъра и това може да направи ако не се лъжа Бобо от ежтреем сервивиз :pp:

myato
27-02-2011, 15:25
брей да можеше да се сложи и на алфа 146 такава газарийка щеше да е супер

На JTD-то не би трябвало да е проблем.Ако ми припадне някоя 145 или 146,да видя какво ще рапортува ECU-то,ще мога да съм сигурен,но не би трябвало да е по-различно от при 156 105hp.

Колега и да нее след 2002 година стига да е с потенциометър на газта може да се подкар, най-верочтно ще трябва да ти се качи софтуера на компютъра и това може да направи ако не се лъжа Бобо от ежтреем сервивиз :pp:

Не е нужно да се качва нищо,сафтуерът си е наличен.Трябва само реализация на веригите за управление.

PSAVOV
27-02-2011, 23:44
На JTD-то не би трябвало да е проблем.Ако ми припадне някоя 145 или 146,да видя какво ще рапортува ECU-то,ще мога да съм сигурен,но не би трябвало да е по-различно от при 156 105hp.

Не е нужно да се качва нищо,сафтуерът си е наличен.Трябва само реализация на веригите за управление.
ем значи тогава няма проблем

schoko
14-03-2011, 18:56
Колеги става два три месеца круйза ми прави номера В повечето случаи при опит да го пусна не се получава Круйза е добавен и пускаха някакъв допълнителен кабел Но при палене на колата лампата му винаги светва Дали допълнителният кабел не е добре сложен в смисъл да губи контакт или другаде да търся проблем примерно в ръчката

Pepko-Bepko
14-03-2011, 22:37
Ами някъде там е проблема ти сам си се досетил...,но огледаи и стоп машинките на двата педала долу!!!

schoko
14-03-2011, 22:59
Забравих да добавя че и тях ги огледах Чува се цикането на машинките при включване и изключване Само да не правят номера да цикат пък да не изключват и то най вече при съединителя защото при спирачката ще забележа светещите стопове Благодаря все пак за отзива

myato
15-03-2011, 09:07
Колеги става два три месеца круйза ми прави номера В повечето случаи при опит да го пусна не се получава Круйза е добавен и пускаха някакъв допълнителен кабел Но при палене на колата лампата му винаги светва Дали допълнителният кабел не е добре сложен в смисъл да губи контакт или другаде да търся проблем примерно в ръчката

Забравих да добавя че и тях ги огледах Чува се цикането на машинките при включване и изключване Само да не правят номера да цикат пък да не изключват и то най вече при съединителя защото при спирачката ще забележа светещите стопове Благодаря все пак за отзива

Закачи я на диагностика и виж какво става.Ако са машинките на педалите,ще ги отчете.Да не би да ти е включен круиза постоянно и при палене да задържаш спирачката или съединителя.Индикацията му само при чекването ли светва и после да изгасва или свети постоянно?

schoko
15-03-2011, 19:12
Светва само при чека и угасва Но наистина задържам педала на спирачката като паля защото зимата избягвам да дърпам ръчната заради опасност от замръзване А това го прави откакто застудя И не го изключвам никога но това не мисля че е проблем защото и лятото не съм го спирал Дали наистина натиснатата спирачка при палене е причината Все пак утре веднага ще пробвам Благодаря за отзива

myato
15-03-2011, 20:54
За нищо.Просто се сетих,че коментираха колегите от Фиат форума за подобно нещо.

schoko
20-03-2011, 22:18
През тези три четири дни паля без да натискам спирачка в смисъл вече си дърпам ръчната Този круйз заработи в доста повече случаи но пак не хваща всеки път Понеже знам че прави бела постоянно го пускам да видя резултата Дали не е насъбрал някакви грешки задето зимата палех в повечето случаи при натиснат педал на спирачката и сега да се включва когато си поиска

myato
21-03-2011, 10:39
Закачи я на диагностика и провери за грешки,но най-вероятно те гъбарка някоя от машинките.Вероятно не винаги се изключва.Пробвай преди да дадеш на контакт да натиснеш спирачката и съединителя по няколко пъти и рязко да ги пуснеш или да върнеш принудително педалите нагоре,за да видиш как ще се държи.

kartell
27-03-2011, 11:30
Дойде време и аз да пиша в тази тема, доста съм я чел, но с алфата нямах успех понеже е с жило на газта.
Сега ще се опитам да подкарам круйза на Пунто 1,9 JTD 80к.с. За съжаление схемите и инфото което откривам се отнася за 85 конявата версия. Някой има ли инфо дали пиновете на екуто са различни при двете версии?

Ето схемите които успях да изровя в нета:
69548 69549 69550

Интерестно е дали при дву пиновата машинка на спирачките, ако се подаде 12V на определения пин на екуто, както някой беше дал инфо в темата, няма ли да отпадне функцията за спиране на темопомата при натискане на спирачката? Май е по-добре да се сложи едно реле което да подава 12V при отпуснат педал.

Някой има ли идея от къде да намеря инфо за всичките пинове на екуто за моя двигател и къде да проверя коя е версията ми на екуто?

По принцип не е ли по-добре тези 12V които се замостват към определените пинове, да им се ограничи тока, за да не му дойде в повече на екуто, незнам просто мисля логично, може би не съм прав за последното.

myato
28-03-2011, 00:03
Не би трябвало да има разлика,както и с това http://www.diesel-club.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=2352

kartell
31-03-2011, 21:45
Порових се по буксата на екуто и на въпросните пинове няма кабели, така че ще трябва да се сложат. Някой слагал ли е по буксата кабели, да каже от къде е взел буксичките и как точно ги е мушнал? Аз опитах с един модел букси, но не стана номера - ФЕС-а не отчете включване на cruise control. Може буксата да не е дала контакт с екуто.
Аз подадох 12V само на пин 53, който е ON/OFF сигнала, но не отчете никаква промяна в показанията за cruise опциите в ФЕС, не ми записа и грешка за спирачката, въпреки че съм с мажинка с 2 кабела.
В момента съм зациклил и незнам какво да опитвам. :drinking:

pr_00f
04-04-2011, 01:23
Не знам до колко ще ти помогне , но круиза се активира само над определена скорост... примерно базово да го кажем 30км/ч.
Ако правиш тестове на място , не би следвало да сработи.

kartell
04-04-2011, 07:53
Искаш да кажеш, че FES-a няма да отчете, че е ON, ако не съм вдигнал тази скорос, така ли?
Аз мислех, че ще отчете ON/OFF, но няма да сработи.
70119
Нещо като на тази снимка, но без да пише ACTIVE. Дано да си прав, днес ще го тествам пак :drool:

pr_00f
04-04-2011, 13:41
Aми не знам, не съм правил точно този тест защото при мен сработи от първият път круиза.

PSAVOV
04-04-2011, 14:58
Не знам до колко ще ти помогне , но круиза се активира само над определена скорост... примерно базово да го кажем 30км/ч.
Ако правиш тестове на място , не би следвало да сработи.
Колега круиза е актвира винаги, за да го използваш трябва да си над 30 км когато пуснеш 12те волта трябва да се чекне независимо дали си на място или с 30 !

---------- Post added at 14:58 ---------- Previous post was at 14:57 ----------

Искаш да кажеш, че FES-a няма да отчете, че е ON, ако не съм вдигнал тази скорос, така ли?
70119
Нещо като на тази снимка, но без да пише ACTIVE. Дано да си прав, днес ще го тествам пак :drool:
Колега трябва да отчете че е он или оф дори трябва да се чекне като дадеш на контакт !

---------- Post added at 14:58 ---------- Previous post was at 14:58 ----------

70119
Колега трябва да отчете че е он или оф дори трябва да се чекне като дадеш на контакт !

kartell
04-04-2011, 22:37
Какво имаш впредвид да се чекне, понеже при мен няма лампа за cruise на таблото?
Днес не остана време да го тествам пак, но забелязах, че на FES има някаква функция като адаптация, но не е активна в фрее версията. Ще се мисли и тества пак като остане време.

PSAVOV
05-04-2011, 12:32
Какво имаш впредвид да се чекне, понеже при мен няма лампа за cruise на таблото?
Днес не остана време да го тествам пак, но забелязах, че на FES има някаква функция като адаптация, но не е активна в фрее версията. Ще се мисли и тества пак като остане време.
Ами колега аз имах в предвид, че трябва да светне лампатичката за круиза ! Виш по схемата дали имаш пинове за лампа и закачи някоя за проба, ако нямаш като опция ми се струва, че ще трябва диагностика и ще видиш най- добре какъв е проблема !

pr_00f
05-04-2011, 14:00
@PSAVOV (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=15802)

При мен лампа няма.
12-те волта са пуснати постоянно.

Ето един лог от оня ден - просто разцъквах по менютата на място с работещ двигател.

READ PARAMETERS:
Odometer: 107,062.8 km
Cruise Switch: ON

READ PARAMETERS:
Set Cruise acceler.(+): Not requested

READ PARAMETERS:

READ PARAMETERS:
Set Cruise deceler.(-):

READ PARAMETERS:
Set Cruise deceler.(-): Not requested

READ PARAMETERS:

READ PARAMETERS:
Cruise control: Not active

PSAVOV
05-04-2011, 15:46
@PSAVOV (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=15802)

При мен лампа няма.
12-те волта са пуснати постоянно.

Ето един лог от оня ден - просто разцъквах по менютата на място с работещ двигател.

READ PARAMETERS:
Odometer: 107,062.8 km

READ PARAMETERS:

READ PARAMETERS:

READ PARAMETERS:
Set Cruise deceler.(-):

READ PARAMETERS:

READ PARAMETERS:

READ PARAMETERS:
Cruise control: Not active
Колега гледам, че си с либра на тях има светодиод на лостчето идикиращ дали е актовен или не круиза !

pr_00f
05-04-2011, 17:57
Да знам, ама аз понеже със го направил с бутони под волана си нямам никакви лампи.

По-важното обаче беше че с ФЕС може да се види дали круиза може да се активира
Понеже при мен 12в са постоянно подадени - за това и

PSAVOV
05-04-2011, 21:20
Да знам, ама аз понеже със го направил с бутони под волана си нямам никакви лампи.

По-важното обаче беше че с ФЕС може да се види дали круиза може да се активира
Понеже при мен 12в са постоянно подадени - за това и

Това какво ще рече, че стои постоянно пуснат ли ?
а за индикацията винаги можеш да си сложиш светодиод някаде :)

pr_00f
05-04-2011, 23:37
Виж пост 29 в темата - пуснал съм схемата на свързване при мен

Във 36-ти съм дал описанието на кабелите. При мен 1 и 3 са постоянно свързани.
Индикация за круиза според мен е напълно излишна.... трябва да си егати и шофьора за да не усеиш че е активиран :)
Иначе в на либра колеги са слагали вариант с копчета като моя и при еку EDC EDC15C5 пише грешка, че не светва лампата за круиз контрола ( просто защото я няма де ). То грешката е минорна, и круиза си работи без грижа. Но при мен със EDC15C7 няма никакви грешки.

Та Теоретично имаме 6 пина. 5 от тях ще ни трябват. Шестия е просто да свети ръчката, че е активиран авто пилота.

Пин 1 - Това е общия изход от Бутона ON/OFF. Този бутон задържа позицията си (це-ка ключе). Той пуска като общо авто пилота (ръчката) да работи. Подава 12в към ЕКУ-то на колата. Или с други думи казано, след като завъртите ръчката на ON позиция между Пин 1 и Пин 3 трябва да има постоянна връзка. Когато бутона е на OFF позиция на Пин 1 не трябва да има сигнал - 12в.
Теоретично трябва да го видите с сиво-червена жица върху колата си.

Пин 2 - Това най-вероятно е маса за светлинния индикатор разположен в ръчката. След като активирате авто пилота, теоретично ЕКУ-то трябва да замаси този пин и да светне диода. С две думи не ви трябва.
Теоретично трябва да го видите с черно-синя жица върху колата си.

Пин 3 - Общото захранване на ръчката с 12в след като подадете на контакт. Това е входа на бутона ON/OFF. На OFF позиция не пуска 12в към пин 1. Както вече го описах, като се даде на позиция ON ръчката, тези 12в се пращат към общата шина на ръчката и излизат на пин 1, където отива в ЕКУ-то, за да му кажете, че ръчката е включена.

Пин 4 - бутон "-". Ръчката като е включена (ON позиция) с натискането на бутона се праща сигнал 12в към ЕКУ-то от общата шина на ръчката.
Теоретично трябва да го видите с зелено-жълта жица върху колата си.

Пин 5 - бутон "+". Ръчката като е включена (ON позиция) с натискането на бутона се праща сигнал 12в към ЕКУ-то от общата шина на ръчката.
Теоретично трябва да го видите с жълта жица върху колата си.

Пин 6 - бутон "RCL". Ръчката като е включена (ON позиция) с натискането на бутона се праща сигнал 12в към ЕКУ-то от общата шина на ръчката.
Теоретично трябва да го видите със синя жица върху колата си.

PSAVOV
06-04-2011, 18:43
Виж пост 29 в темата - пуснал съм схемата на свързване при мен

Във 36-ти съм дал описанието на кабелите. При мен 1 и 3 са постоянно свързани.
Индикация за круиза според мен е напълно излишна.... трябва да си егати и шофьора за да не усеиш че е активиран :)
Иначе в на либра колеги са слагали вариант с копчета като моя и при еку EDC EDC15C5 пише грешка, че не светва лампата за круиз контрола ( просто защото я няма де ). То грешката е минорна, и круиза си работи без грижа. Но при мен със EDC15C7 няма никакви грешки. Така и така е спомента темата за индикацията искам да попитам дали някой от колегите знае на 156 феислифт дали има окабеляване и диод под символа на круиза защото аз несъм го подкарал още понеже нямам много време та имам всичко лостче машинката ми е с 4 пина оригиналната няма да я сменям то до нея дори има окабеляване просто ми е лиубопитно дали 6те светне индикацията като го подкарам ?

Dob4i
03-06-2011, 00:32
Пак вдигам темата... Рових около волана, около педалите, около централната конзола, но букса за круиз нямам. Къде се включва другия край на буксата ? В екуто ли къде, евентуално да почна да търся и кабела...
Едит: Колата е 2000г 136кс

myato
03-06-2011, 10:47
Пак вдигам темата... Рових около волана, около педалите, около централната конзола, но букса за круиз нямам. Къде се включва другия край на буксата ? В екуто ли къде, евентуално да почна да търся и кабела...
Едит: Колата е 2000г 136кс

Има междинна букса на таблото с предпазителите,от където се взима захранване и се намират(по спомен) два предпазителя за веригите включени в схемата.От таблото с предпазителите веригата отива към ECU-то.

Dob4i
03-06-2011, 18:12
Можеш ли да обясниш къде горе долу да търся ?

myato
03-06-2011, 22:13
Можеш ли да обясниш къде горе долу да търся ?

Със 166 не съм си имал работа да базикам инсталацията,но на 156 нещата изглеждат като в атачмента.Буксите са на гърба на панела.

lokara
31-07-2011, 18:34
колеги може ли да се сложи на бензинова АР146 2.0тс темпомат или не.И трябва ли задължително колата да е с потенциометър на газта или не,че ми е много интересно и ако става за 2.0-ката да запрятам ракавите
Поздрави

myato
01-08-2011, 08:57
колеги може ли да се сложи на бензинова АР146 2.0тс темпомат или не.И трябва ли задължително колата да е с потенциометър на газта или не,че ми е много интересно и ако става за 2.0-ката да запрятам ракавите
Поздрави

По начинът,за който се говори в темата,при теб не става.Става само на двигателите,които се управляват by wire.

Jivko7777
04-08-2011, 18:06
А сега един кратък въпрос, става ли за 156 2,4jtd 136ps, 99g.

PSAVOV
04-08-2011, 19:45
А сега един кратък въпрос, става ли за 156 2,4jtd 136ps, 99g.
виж в алфа диаг там пише всичко за точната кола ако го нямаш дай скаипеь да ти го пратя. Описано е даже и с цветовете на кабелите и номерата на крачетата на буксите :bravo:пишеш годината и ти излиза за твоята кола !

nasko_e81
23-09-2011, 22:34
А някои знае ли дали Алфа 146 1.9jtd има такова окабеляване за темпомат( буксата до волана)? :gruebel:

myato
21-10-2011, 13:59
А някои знае ли дали Алфа 146 1.9jtd има такова окабеляване за темпомат( буксата до волана)? :gruebel:

Няма.

Dob4i
08-12-2011, 22:29
Аз пак да питам... Предния собственик е слагал някаква аларма и има някакви преправяния на кабели под волана, но са за алармата. Предполагам тогава е била махната тази букса за круиза(невярвам само моята 166ца да няма прекарана инсталация). Четох по разни мануали и някакви схеми, но не разбрах къде е другия край на тоя кабел. Къде се включва в еку-то ли къде ?

NVG
08-12-2011, 23:04
Не е само твойта без прекаран кабел. Мойта също нямаше, но си го прекарах. Кабела свързва ръчката с ЕКУ-то, но мисля, че оригинално се минава през междинен куплунг.
Накратко:
Има ли коли без прекарана инсталация? -да;
Има ли ЕКУ(JTD), на което да не може да тръгне круиз-контрол? - не;
Трябва ли да се смени бутона на спирачката? - да;

Dob4i
09-12-2011, 17:28
......Трябва ли да се смени бутона на спирачката? - да;.........

За стоп машинката ли говориш ?
Без този междинен куплунг би трябвало да няма проблеми да го подкарам нали ?

myato
09-12-2011, 17:51
Ето едно предложение от мен,как да се реализира схемата при обикновена машинка на педала на спирачката.Добавяме едно реле и избягваме сманата на машинката.

Ето така може и с оригиналната машинка.

......Трябва ли да се смени бутона на спирачката? - да;.........

За стоп машинката ли говориш ?
Без този междинен куплунг би трябвало да няма проблеми да го подкарам нали ?

Да, за машинката на спирачката става въпрос и схемата може да се реализира и без междинен куплунг.

PSAVOV
09-12-2011, 18:58
Колега първо трябва да се провери с колко кабела е машинката аз си имах окабеляване и машинка за автопилот !

Boby
09-12-2011, 19:47
:-|Колеги нещо м отказа темпомата.На отиване до работа работеше без проблем, ама на връщане не се включваше.При проблем не трябва ли да светне някаква индикация на таблото?

didod
09-12-2011, 20:47
Викни стария брат с лаптопа и вижте ключетата на педалите дали реагират. :joly:

NVG
09-12-2011, 22:41
Стоп машинка = бутон на спирачка = краен изключвател.
До него отиват три кабела, т.е. опроводен е като за вариант с круиз контрол. Обикновената машинка (с каквато бях и аз) е с един контакт. Тази за круиза е с два контакта, които работят инверсно.
Да, може да се добави реле, което да играе ролята на втория контакт. Въпрос на личен избор. Аз предпочетох да го направя така както е оригинално. Другото също ще работи.
Не е необходимо да се ползва междинния куплунг. Още повече, че на няма пинчета на позициите които не се ползват(както е в случая). Аз си опънах кабелите директно.

Dob4i
15-12-2011, 19:20
Така, доста време прекарах над тези схеми и обяснения от колегите за инсталация и пак има едно-две въпросителни и ми се иска да ги изясня преди да започна с инсталацията. Така първо нямам кабел за круиз контрола, според прочетеното от мен до тук двамата колеги които са обяснили как са ги свързал круиза те са имали кабели. Аз понеже нямам никакви и се чудя немога ли да прескоча направо тази букса д23 и да прекарам кабели от лоста за направо до м10б буксата? Така според мен ще си спестя половината работа и също ще се увеличи шанса да го подкарам впредвид познанията ми по електротехника... И ще ми останат да прекарам кабели до б1(това трябва да са бушоните или греша?) и до е50, което според е-леарн трябва да е таблото или буксата за таблото, която нямам представа къде да я намеря(или пак греша) ? Общо взето какво мислите, по въпроса да "заобиколя" буксата д23, и какво е всъщност Б1 и е50 ?

myato
15-12-2011, 19:32
Спокойно може да я няма преходната букса В1 е таблото с предпазителите, а Е50 е индикатора на таблото.

NVG
15-12-2011, 22:00
Още нещо преди да започнеш!
Имай предвид, че позициите на "м10б буксата", които ти трябват за да свържеш кабелите е "куха". Пинчетата ги няма. Намери си първо подходящи клеми, които да пъхнеш в пластмасовия конектор.

Dob4i
29-12-2011, 21:30
Днеска цял ден намествах всичко. Всичко по 20 пъти прегледах да не объркам някаде, след като включих пинчетата, стоп машинката и другите кабели пак поне 5 пъти проверих всичко. Слагам клемата на акумулатора и нищо не светва, нито плафоните нито радиото(без да слагам ключа). Дадох на контакт, светна таблото само, нито ицс-а, нито плафоните, не показва и колко гориво имам. Светна си чека, всички лампи изгаснаха(лампичката на круиза не светна), но остана лампата за проблем в инжекциона(мисля, че преди несветеше след чека, като съм на контакт). Не посмях да запаля, да не влоша работата съвсем. Абсолютно съм сигурен, че всичко съм свързал както трябва по схемата. Закачих колата към лаптопа на ФЕС, неможа да се свърже кум ЕКУ-то... Колата стоя 20-тина дни без закачен акумулатор, възможно ли е да се шашка така от слабо напрежение или еб*х майката на всичко ?

myato
29-12-2011, 22:05
Днеска цял ден намествах всичко. Всичко по 20 пъти прегледах да не объркам някаде, след като включих пинчетата, стоп машинката и другите кабели пак поне 5 пъти проверих всичко. Слагам клемата на акумулатора и нищо не светва, нито плафоните нито радиото(без да слагам ключа). Дадох на контакт, светна таблото само, нито ицс-а, нито плафоните, не показва и колко гориво имам. Светна си чека, всички лампи изгаснаха(лампичката на круиза не светна), но остана лампата за проблем в инжекциона(мисля, че преди несветеше след чека, като съм на контакт). Не посмях да запаля, да не влоша работата съвсем. Абсолютно съм сигурен, че всичко съм свързал както трябва по схемата. Закачих колата към лаптопа на ФЕС, неможа да се свърже кум ЕКУ-то... Колата стоя 20-тина дни без закачен акумулатор, възможно ли е да се шашка така от слабо напрежение или еб*х майката на всичко ?

Провери предпазителите.Прилича на липса на захранване.

Dob4i
29-12-2011, 22:12
Утре смятам всичко да разкача, и да проверя всички предпазители. В момента се сещам за 3 места където има - под волана, в багажника и до чистачките. Май имаше и на още едно място или бъркам ?

PSAVOV
30-12-2011, 18:22
Утре смятам всичко да разкача, и да проверя всички предпазители. В момента се сещам за 3 места където има - под волана, в багажника и до чистачките. Май имаше и на още едно място или бъркам ?
Колега при мен от начало не тръгна и причината не беше , че нещо не е вързано не както трябва, а защото кабелите които бях сложил бяха по тънки и не стигаше захранването реших да пробвам с по дебели и нямаше проблеми !

Dob4i
30-12-2011, 19:21
Този круиз ми е най-малкия проблем вече. Днес със зареден акумулатор, откачено всичко, което бях закачал. Колата няма никакви светлини, освен лампичките на таблото. Нищо не работи, нито ицс-а, нито километража(брояча), нито плафоните, стопове, габарити и т.н. Кабела ми за диагностика има едно диодче, преди светеше като го вкарам в буската, сега и то несвети, нито диагностика мога да направя. Разгледах бушоните - всичко наред единствено един 15А беше изгорял и един 30А леко стопен, от тези под чистачките. Като дам на контакт, колата подгрява, подкачва гориво, чека си светва после изгасва. Някой от вас ще забележи ли дали дюзата остава да свети след чека(сякаш трябва да изгасне)?

myato
30-12-2011, 20:04
Този круиз ми е най-малкия проблем вече. Днес със зареден акумулатор, откачено всичко, което бях закачал. Колата няма никакви светлини, освен лампичките на таблото. Нищо не работи, нито ицс-а, нито километража(брояча), нито плафоните, стопове, габарити и т.н. Кабела ми за диагностика има едно диодче, преди светеше като го вкарам в буската, сега и то несвети, нито диагностика мога да направя. Разгледах бушоните - всичко наред единствено един 15А беше изгорял и един 30А леко стопен, от тези под чистачките. Като дам на контакт, колата подгрява, подкачва гориво, чека си светва после изгасва. Някой от вас ще забележи ли дали дюзата остава да свети след чека(сякаш трябва да изгасне)?
С риск да се повторя,губят ти се захранвания на част от веригите.
Чекът трябва да угасва трайно.Не го ли прави,има проблем.
Замери на диагностичната букса напрежението между пин 16(+) и пинове 5 и 4 (земя) или към купето.Ако на пин 16 няма 12V(+) кабелът не се захранва.
За всеки случай,пробвайте кабела на друга кола.
Може да прегледаш пак буксите на ЕКУ-то,да не се е подгънал някой от пиновете.

Dob4i
30-12-2011, 20:06
След нова година ще проверя диагностичната букса. Просто много работи неработят дали не съм прецакал еку-то нещо ?

myato
30-12-2011, 20:35
Не мисля,че е ЕКУ-то.Много от нещата,които не работят,нямат управление от там.
Нямам под ръка документацията от 166,та да погледна схемите.Ще се поровя в една "версия" на Autodata-та да видя,какво ще намеря.

Dob4i
30-12-2011, 21:08
Ще съм ти много благодарен.

myato
30-12-2011, 22:18
На първото табло с предпазители провери тези по 70А и 30А.
На второ и трето табло - 15А

Dob4i
04-01-2012, 17:46
Проверих абсолютно всички предпазители(отпред зад левия фар, до чистачките, под волана, отзад до акумулатора, и отдясно в багажника), няма изгорял, само 150А до акумулатора неразглобих защото ми се видя здрав... Пробвах да запаля, но неможа да запали, а иначе подгрява, прави си чека, изгасва всичко освен стандартните и "дюзата". Да спомена само, че преди да се прецака всичко, смених еку-то с едно друго същото, да пробвам нещо - но там не разпозна ключа(а и небях свързал още круиза). Ако някой колега от Шумен знае някой кадърен ел.техник нека ми даде кординати. Благодаря предварително...

myato
04-01-2012, 19:01
Проверих абсолютно всички предпазители(отпред зад левия фар, до чистачките, под волана, отзад до акумулатора, и отдясно в багажника), няма изгорял, само 150А до акумулатора неразглобих защото ми се видя здрав... Пробвах да запаля, но неможа да запали, а иначе подгрява, прави си чека, изгасва всичко освен стандартните и "дюзата". Да спомена само, че преди да се прецака всичко, смених еку-то с едно друго същото, да пробвам нещо - но там не разпозна ключа(а и небях свързал още круиза). Ако някой колега от Шумен знае някой кадърен ел.техник нека ми даде кординати. Благодаря предварително...
Я загледай внимателно дали гасне CODE,защото при обстоятелствата,които описваш,най-вероятно си се обзавел с проблем от имобилайзара.Успя ли да се свържеш с ЕКУ-то?

Dob4i
04-01-2012, 19:25
CODE изгасва, още няма връзка с еку-то. Това второто ЕКУ е също за моята кола, чудя се дали да го сложа само за проба- дали ще светне нещо, нищо че не отключено. Но да не изгърми и то евентуално ако виновника на проблема не е отсранен да не го изгърмя нещо(както май е станало с мойто)...

myato
04-01-2012, 19:48
CODE изгасва, още няма връзка с еку-то. Това второто ЕКУ е също за моята кола, чудя се дали да го сложа само за проба- дали ще светне нещо, нищо че не отключено. Но да не изгърми и то евентуално ако виновника на проблема не е отсранен да не го изгърмя нещо(както май е станало с мойто)...
Провери ли да няма някой подгънат пин на буксите на ЕКУ-то и мери ли пин16 на диагностичната букса.
В темата,по напред съм качил един word файл с пиновете на ЕКУ-то.Провери дали има захранване на съответните пинове на буксите.http://www.clubalfaromeo.com/forum/attachment.php?attachmentid=59363&d=1288208634

Dob4i
04-01-2012, 20:08
Доколкото виждам сякаш ЕКУ-то не играе никаква роля за светлините. Прегледах пиновете - всичко наред. Утре по схемата за пиновете ще проверя всеки един дали си е на мястото както и има ли ток на диагностичната букса... Към кои по-точно да видя дали има захранване или към всички ? Само че как да ги проверя при положение, че са закачени буксите?

myato
04-01-2012, 21:03
Във файла срещу номерът на пина е описано с какво е свързан.Трябва да са разкачени буксите и мериш на тях,там където пише че има (+).Мериш към маса(купе).
Ако всичко там е наред,лошо.Ще трябва да се тества ЕКУ-то,но това вече е друго ниво и там не мога да помогна.
Не разкачай ЕКУ-то веднага след като разкачиш акумулатора,защото кондензаторите са заредени.

myato
04-01-2012, 21:39
Напрежения на буксите на ЕКУ-то.

koolio
04-01-2012, 21:44
Да не пускам нова тема - имам проблем с темпомата. Включва се веднъж от петнайсет опита. Правя си всичко както трябва - включвам го от "вътрешната" врътка и натискам плюса. Но не винаги сработва. Къде може да е проблемът?

myato
04-01-2012, 21:47
Да не пускам нова тема - имам проблем с темпомата. Включва се веднъж от петнайсет опита. Правя си всичко както трябва - включвам го от "вътрешната" врътка и натискам плюса. Но не винаги сработва. Къде може да е проблемът?
В София ли си или в Плевен?
Най-вероятно е от машинките на педалите.

koolio
04-01-2012, 22:54
В София съм, някой от следващите уикенди ще се прибирам.
Какви са тия машинки?

nightroller
04-01-2012, 22:59

Извинявай ако ще се прочете тъпо ама нали го включваш над 80 км/час. или май 60 бяха иначе не се активира.

koolio
04-01-2012, 23:17
Няма такова нещо, когато иска се включва и на под 60.

myato
04-01-2012, 23:37
В София съм, някой от следващите уикенди ще се прибирам.
Какви са тия машинки?
Зад педалите.От тази на спирачката се управляват стоповете.

Извинявай ако ще се прочете тъпо ама нали го включваш над 80 км/час. или май 60 бяха иначе не се активира.
Включва се над 30км/ч.

nightroller
04-01-2012, 23:49
Зад педалите.От тази на спирачката се управляват стоповете.

Включва се над 30км/ч.

да ти кажа доста противоречиви информации имам моя под 60 не се включва мисля съм опитвал - просто не светва индикацията при стартиране на автопилота след 60 ли беше или 80 няма никакъв проблем а го използвам постоянно. Но за да съм сигурен ще проверя пак, да не съм голословен.

PSAVOV
05-01-2012, 00:02
да ти кажа доста противоречиви информации имам моя под 60 не се включва мисля съм опитвал - просто не светва индикацията при стартиране на автопилота след 60 ли беше или 80 няма никакъв проблем а го използвам постоянно. Но за да съм сигурен ще проверя пак, да не съм голословен.
Колега каде ги видя тия противоречивите информации ?
И За да няма противоречиви информации : включва се след 30 км/ч ако има колега на когото не му се включва след 30 значи има проблем за отстраняване ! Моя лично аз сам си го слагал и работи точно както е описано в книжката на колата. А и колега няма как да се активира при различна скорост понеже това е стандартна характеристика мисля, че имаше марки коти имаха различни километри за активация но не бяха много, а алфа определено не беше една от тях ! :fish:

Коки
05-01-2012, 16:09

Аз редовно го включвам на 50 и работи. По-надолу не съм пробвал.

---------- Post added at 16:09 ---------- Previous post was at 16:05 ----------

Вътрешната врътка изобщо не я барай - нека си стои постоянно на ON. Външната врътка я завърташ с горния край напред - към плюса И задържаш докато светне ламБата. Освен това трябва да си НА скорост и да НЕ си натиснал нито един педал.

leketo84
05-01-2012, 18:22
Ето отговора на загадката за мин. и мак. километри !

IMPORTANT The Cruise Control can
only be engaged with speed over 30
km/h and, just for certain versions up to
180 km/h.

iveli
05-01-2012, 22:15
Аз имах такъв проблем дори някъде по напред може би съм писал Не писах за решението но то се случи преди месец Бялата букса над волана преходната за темпомата беше с прекалено опънат кабел Видях го при сваляне на таблото При мен също включваше когато си поиска но това взе да става почти никога Когато отпуснах кабела към тази букса и я наместих всичко си дойде на мястото От тогава нямам пропуск Или разгледай за хлабави връзки и опънати кабели С това мога да помогна Успех

myato
09-01-2012, 21:48
Доколкото виждам сякаш ЕКУ-то не играе никаква роля за светлините. Прегледах пиновете - всичко наред. Утре по схемата за пиновете ще проверя всеки един дали си е на мястото както и има ли ток на диагностичната букса... Към кои по-точно да видя дали има захранване или към всички ? Само че как да ги проверя при положение, че са закачени буксите?
Има ли развитие по проблема?

Dob4i
09-01-2012, 21:56
Прекъснат беше главния кабел към конзолата с предпазителите под волана. Толкова елементарно... И понеже се паникьосах тогава и изтръгнах всички кабели, които бях наредил. До края на седмицата ще споделя подкарал ли съм го този прословут круиз. Също така, прекараните ми кабели са 0.75квадрата, а оригинално трябва да 0.5. С по-малко сечение не намерих, дали е възможно да се губи ток евентуално ? Благодаря ти за помоща !!!

koolio
09-01-2012, 22:14
При мен пък се оправи от самосебе си.
Това е Алфа, за Бога! :drinking:

nightroller
09-01-2012, 22:18
Над 30 километра се включва - проверено и изпробвано :) а до това което казва Кольо - това е Алфа за бога - това пък е абсолютен факт само тази кола има способността да се оправя от само себе си :)

myato
09-01-2012, 22:33
Прекъснат беше главния кабел към конзолата с предпазителите под волана. Толкова елементарно... И понеже се паникьосах тогава и изтръгнах всички кабели, които бях наредил. До края на седмицата ще споделя подкарал ли съм го този прословут круиз. Също така, прекараните ми кабели са 0.75квадрата, а оригинално трябва да 0.5. С по-малко сечение не намерих, дали е възможно да се губи ток евентуално ? Благодаря ти за помоща !!!
В крайна сметка,както предполагах.Добре,че намери прекъсването.
За кабелите,не се притеснявай.По-голямото сечение не е проблем.Лошо е,когато са по-тънки,защото ще греят.

При мен пък се оправи от самосебе си.
Това е Алфа, за Бога! :drinking:
Ами тогава го ползвай с кеф и много безаварийни.
Ако се засечем на някоя сбирка,може да я закачим профилактично.

Над 30 километра се включва - проверено и изпробвано :) а до това което казва Кольо - това е Алфа за бога - това пък е абсолютен факт само тази кола има способността да се оправя от само себе си :)
Да.Това си е абсолютно сигурно.

koolio
09-01-2012, 23:50
В крайна сметка,както предполагах.Добре,че намери прекъсването.
За кабелите,не се притеснявай.По-голямото сечение не е проблем.Лошо е,когато са по-тънки,защото ще греят.

Ами тогава го ползвай с кеф и много безаварийни.
Ако се засечем на някоя сбирка,може да я закачим профилактично.

Да.Това си е абсолютно сигурно.

Ти май беше вчера на хотела, ако черната 156 беше твоята, ама аз за съжаление не можех да остана повече :(.

myato
09-01-2012, 23:54
Не съм ходил на последните две сбирки,че бях на път.
Мойта каручка е тъмно синя.

Dob4i
13-01-2012, 20:49
Айде подкарах го този прословут круиз. Благодаря на всички за помощта. Утре ще го пробвам на малко по-дълъг път :) Ако има други ентусиасти да си го прекарат, мога да им изпратя останалите ми пинове, за да не се лутат като мен сумати време докато ги намерят.

myato
13-01-2012, 22:46
Айде подкарах го този прословут круиз. Благодаря на всички за помощта. Утре ще го пробвам на малко по-дълъг път :) Ако има други ентусиасти да си го прекарат, мога да им изпратя останалите ми пинове, за да не се лутат като мен сумати време докато ги намерят.
Честито и хиляди безаварийни.:drive::thumbup:
Ако са ти хартисали от оригиналните пинове на буксите,ще съм ти много благадарен,ако можеш да ми изпратиш.Каквото струва,няма проблем,че съм на self made.

Dob4i
13-01-2012, 22:55
Всъщност имам цяла букса без 5 пина, които използвах(може би има към още 20тина пина). Дай координати на лично и в понеделник ще ти я пратя. Нищо няма да струва...

tweety
04-08-2012, 19:19
При мен случаят е следния: колата е 2.4 JTD 140 к.с. и нямам буксата за темпомата, а доста го искам. Ето до сега съм се ровил в колата и разглобих доста,но букса няма. Странното в случая е, че газта не е с жило, имам датчика на педала на спирачката и от него излизат 4 кабела (т.е. има готовност за темпомат) и имам и датчик на съединителя от който излизат 2 кабела. Сякаш всичко е готово, но няма букса. Последното което си мислех да проверя е да откача буксата от ЕКУ-то и да видя там дали има необходимите пинове и да видя къде водят ако ги има, а ако ги няма да пусна кабелите. Въпросът ми в случая е кои пинове трябва да са заети на буксата на ЕКУ-то и ако го откача ще запише ли някаква грешка или няма проблеми да го сваля при изгасен двигател? Има ли и колега навит да съдейства?

Dob4i
05-08-2012, 15:01
Прегледай цялата тема има доста схеми и инструкции. Еку-то няма да запише нищо и няма да имаш проблеми. За всеки случай ако исках махни клемата на акумулатора.

myato
06-08-2012, 09:31
При мен случаят е следния: колата е 2.4 JTD 140 к.с. и нямам буксата за темпомата, а доста го искам. Ето до сега съм се ровил в колата и разглобих доста,но букса няма. Странното в случая е, че газта не е с жило, имам датчика на педала на спирачката и от него излизат 4 кабела (т.е. има готовност за темпомат) и имам и датчик на съединителя от който излизат 2 кабела. Сякаш всичко е готово, но няма букса. Последното което си мислех да проверя е да откача буксата от ЕКУ-то и да видя там дали има необходимите пинове и да видя къде водят ако ги има, а ако ги няма да пусна кабелите. Въпросът ми в случая е кои пинове трябва да са заети на буксата на ЕКУ-то и ако го откача ще запише ли някаква грешка или няма проблеми да го сваля при изгасен двигател? Има ли и колега навит да съдейства?

JTD с жило няма.
Твоето ЕКУ трябва да е с двете букси, така че гледай схемата при тях.

tweety
06-08-2012, 11:17
Да с двете букси е. Прегледал съм цялата тема и остана само да проверя на буксата на ЕКУ-то дали има пиновете. Ако ги няма трябва да пусна само 5-те кабела до ръчката, а ако ги има трябва да намеря къде отиват. Хубавото е, че имам всички датчици на педалите и са свързани с ЕКУ-то

myato
06-08-2012, 11:43
Да с двете букси е. Прегледал съм цялата тема и остана само да проверя на буксата на ЕКУ-то дали има пиновете. Ако ги няма трябва да пусна само 5-те кабела до ръчката, а ако ги има трябва да намеря къде отиват. Хубавото е, че имам всички датчици на педалите и са свързани с ЕКУ-то

Ако ги има, отиват на първата муждинна букса след ЕКУ-то.

DiStefano
08-08-2012, 11:23
Аз да питам .. при мен си бачкаше екстра темпомата, но врътката за плюс и минус малкия не знам как успя, но я превъртя и сега си се движи свободно около лоста. Трябва ли да сменям лоста или това може да се оправи. Питам някой ако се е сблъсквал с подобен проблем преди да разглобявам и да поръчвам.

Поздрави на всички

myato
08-08-2012, 21:13
Аз да питам .. при мен си бачкаше екстра темпомата, но врътката за плюс и минус малкия не знам как успя, но я превъртя и сега си се движи свободно около лоста. Трябва ли да сменям лоста или това може да се оправи. Питам някой ако се е сблъсквал с подобен проблем преди да разглобявам и да поръчвам.

Поздрави на всички

Той така или иначе изборът ти не е голям.Сваляй и пробвай да го отремонтираш, ако не, така и така си за ново.
Успех!

tweety
25-08-2012, 18:53
Споделете на JTD-to 140 к.с. как се вадят буксите от ECU-то. Те са 2 и се намират от горната страна на компютъра. Как ли не опитах - настрани ги бутах, нагоре ги дърпах и не помръдват. Искам да ги сваля да проверя има ли пиновете за темпомата.

myato
25-08-2012, 19:29
Споделете на JTD-to 140 к.с. как се вадят буксите от ECU-то. Те са 2 и се намират от горната страна на компютъра. Как ли не опитах - настрани ги бутах, нагоре ги дърпах и не помръдват. Искам да ги сваля да проверя има ли пиновете за темпомата.

Не дърпай, имат ступорни скоби, които се изтеглят настрани.Огледай внимателно и ще ги видиш.Вървят като пластмасови шини по бордовете на буксите.

tweety
28-08-2012, 20:35
Хайде сега помагайте. От цялата прочетена тема намерих само 2 снимки на който е показано на ЕКУ-то за JTD кои са пиновете. Преди малко извадих буксата и направих снимки. Ако са верни отбелязаните на снимката 5 (които са поредни) ги имам и един който е в страни го нямам. Погледнете снимките и кажете имам ли кабелите на буксата или не? Преди няколко поста писах, че машинката на спирачките ми е с 4 извода, имам и тази на съединителя и кабелите стигат до ЕКУ-то. Ако и кабелите на ЕКУ-то са вързани къде се намира междинната букса за която се говори в темата, защото буксата до ръчката при мен я няма а всички кабели отиват някъде (ако са правилни де) но не знам къде.:big_whoops:

myato
28-08-2012, 22:39
Хайде сега помагайте. От цялата прочетена тема намерих само 2 снимки на който е показано на ЕКУ-то за JTD кои са пиновете. Преди малко извадих буксата и направих снимки. Ако са верни отбелязаните на снимката 5 (които са поредни) ги имам и един който е в страни го нямам. Погледнете снимките и кажете имам ли кабелите на буксата или не? Преди няколко поста писах, че машинката на спирачките ми е с 4 извода, имам и тази на съединителя и кабелите стигат до ЕКУ-то. Ако и кабелите на ЕКУ-то са вързани къде се намира междинната букса за която се говори в темата, защото буксата до ръчката при мен я няма а всички кабели отиват някъде (ако са правилни де) но не знам къде.:big_whoops:
Доколкото мога да видя, при положение че си снимал правилната букса, кабелите ги имаш, без един.
Ако ти помага, погледни и това : http://axm-auto.com/pBB2/viewtopic.php?t=1800
Междинната букса трябва да е някъде под жабката.

tweety
29-08-2012, 15:22
Под жабката в краката на пасажера ли и трябва ли да се свали жабката за да огледам за нея и как изглежда? Относно липсващия кабел някой може ли да каже за какво е, тъй като имам останалите 5 а знам, че на буксата за ръчката отиват 5 кабела?

tweety
29-08-2012, 20:07
Разгледах доста добре нещата в eLearn-a но не успях да си отговоря на няколко въпроса:
- коя е букса А и коя Б на ЕКУ-то (предполагам, че Б е по-голямата)
- в какъв ред се броят пиновете на буксата на ЕКУ-то
- къде се намира букса D23A

myato
29-08-2012, 21:36
Разгледах доста добре нещата в eLearn-a но не успях да си отговоря на няколко въпроса:
- коя е букса А и коя Б на ЕКУ-то (предполагам, че Б е по-голямата)
- в какъв ред се броят пиновете на буксата на ЕКУ-то
- къде се намира букса D23A

Две картинки жокер, нищо че едната е от ланча.

west421
02-09-2012, 08:31
Как си го направих аз: Алфа 147 1.9 JTD.
Нямам окабеляване за темпомат,не е проблем 4 кабела от компа до волана ,лостче от 147 оригинално.На жълтия на лостчето +12 след контакт,оранжевия към 53 краче на компа,зеленото към 55 краче,червено към 56 краче,и синьо към 57 краче.Ако не сте със стоп машинка с 4 кабела не е проблем - от оранжевия кабел или 53 краче на компа пускате кабелче към 54 краче на компа и изтривате ако е записана грешка Р0703.Всичко работи и е голямо удоволствие при шофиране.

tweety
08-09-2012, 12:28
Пълна мистерия - открих букса D23A зад жабката на в краката на пасажера и там има всички необходими кабели. Разкачих буксата и замерих кабелите на женската част на буксата директно към ЕКУ-то и всичко е наред. Въпросът е кабелите от мъжката част къде отиват...? По схема би трябвало да отиват директно в буксата при ръчката, но при мен я няма (или поне не мога да я открия). Кабелите влизат под всички кори и под цялото табло. За да проследя къде отиват и да намеря края на въпросните кабели трябва да разглобя половината кола за да разбера какво се случва. Някакви идеи как да открия къде отиват кабелите без свалянето на цялото табло ИЦС и всичко останало вътре...?

leketo84
08-09-2012, 20:17
Колега търси упорито , защото при мен беше така замаскирана и облепена че дори и не вярвах че като разкъсам целия сноп при волана ще искочи въпросната букса :flirt:

ecotronic
08-09-2012, 21:20
Пълна мистерия - открих букса D23A зад жабката на в краката на пасажера и там има всички необходими кабели. Разкачих буксата и замерих кабелите на женската част на буксата директно към ЕКУ-то и всичко е наред. Въпросът е кабелите от мъжката част къде отиват...? По схема би трябвало да отиват директно в буксата при ръчката, но при мен я няма (или поне не мога да я открия). Кабелите влизат под всички кори и под цялото табло. За да проследя къде отиват и да намеря края на въпросните кабели трябва да разглобя половината кола за да разбера какво се случва. Някакви идеи как да открия къде отиват кабелите без свалянето на цялото табло ИЦС и всичко останало вътре...?

Може би ако свалиш арматурното табло (което не се сваля трудно) ще си откриеш пространство да намериш буксата за ръчката. Ако не е отрязана, трябва да е там някъде. Клюкарката и таблото с предпазителите също се свалят лесно и от там също би могъл да я намериш.

tweety
08-09-2012, 21:23
Таблото с предпазителите и този зеленият модул до него както и всички капачета около педалите свалих. Показаха се страшно много кабели но буксата я няма, а не мога да проследя кой е снопа идващ от D23A.

ecotronic
08-09-2012, 21:49
Таблото с предпазителите и този зеленият модул до него както и всички капачета около педалите свалих. Показаха се страшно много кабели но буксата я няма, а не мога да проследя кой е снопа идващ от D23A.

По скиците в E-learn, кабелната форма в която вървят кабелите за търсената букса (H7) е същата в която вървят кабелите от трите конектора на арматурното табло (E50 - A,B и C).
Така, че свали арматурното табло и ще се ориентираш по кабелите за трите му конектора. Те отиват във въпросната форма и там някъде трябва да е и буксата за ръчката.

Залагам 5 бири на това, че ще я намериш непосредствено зад и под арматурното табло.:beer:

Galeano
11-09-2012, 10:00
Някой със 156-136 JTD да се похвали с подкаран круиз?:lupe:

BO
11-09-2012, 10:14
Не на всички 166-ци има буксата за ръчката.
Общо взето има 3 варианта.
1. Да няма окабеляване никакво от ЕКУ-то
2. Да има частично окабеляване от ЕКУ-то до една голяма букса над педалите
3. От буксата над педалите да има изходящи още малко проводници с буксата за ръчката.

tweety
11-09-2012, 10:56
Коя е тази голяма букса над педалите??? По схеми в eLearn-a няма такава. Единствената букса между ЕКУ-то и буксата за ръчката е D23A - тя е голяма но се намира под жабката в краката на пасажера. При педалите няма нищо.