View Full Version : въпрос за копчетата на ел.стъклата
Колеги,
днес ми се случи следното нещо:
Както си свалях прозореца(шфьорския) и изведнъж копчето се разклати все едно нещо се е разкачило и на можах да вдигна обратно стуклото.След това малко го размърдах и леко,леко го вдигнах.Това какво означава,че е счупено или може да се оправи с разглабяне?
Pepko-Bepko
15-07-2010, 20:36
Това означава че е счупен бутона.Тои лагерува на една пъпчица която се чупи лесно.Сменя се не толкова трудно /само пласмасата/ Става и от 156 пак само пласмасата.
Предполагам говориш само за самото копче ,защото те не са им еднакви дръжките.А това няма никакъв шанс да се оправи,така ли-само смяна?
Pepko-Bepko
15-07-2010, 21:27
дам за самия бутон
Предполагам говориш само за самото копче ,защото те не са им еднакви дръжките.А това няма никакъв шанс да се оправи,така ли-само смяна?
Ремонтират се тези бутони ;)
Възможно ли е сам да си го оправя,или е нешо сложно за "специалист".
Смисъл запоява ли се ,лепи ли се или по-точно какво се прави,че не съм го разглобил още и не знам какво точно има вътре?
Прав си
leketo84
16-07-2010, 15:03
Прав си
И като е прав ! Айде разкажи ти поне как става номера че на мене и 2-те за предните са ми счупени , но им знам чалъма да си ги натискам , ма друг седне ли абсурд !!!:roll:
И като е прав ! Айде разкажи ти поне как става номера че на мене и 2-те за предните са ми счупени , но им знам чалъма да си ги натискам , ма друг седне ли абсурд !!!:roll:
Правилно колега,ама май тази информация е кът,или е много скъпа?:-).Нищо де,ако някой друг знае да драсне някой ред.
Повечето са така в този раздел. Знаят нещо и си го кътат за себе си :D
Не крия информация но ми отне около седмица за да ги оправя и четирите копчета. На самите пластмаси на бутоните има едни пъпчици които дефакто държат копчето стабилно и му позволяват да се движи, отделно под самия бутон има едни текстолитови пластинки ....но си ги представете в размер 2х7х0,5 мм това са ширина, дължина и дебелина... които предават натиска от бутона към платката да кажем и тези пластинки понякога се счупват в края и няма кои да натиска. Аз бях с два развалени бутона и една такава счупена пластинка. Трябват Ви пинсети няколко вида, хубави лепила бързо лепящи и не дотам бързо лепящи малки финни пилички ситна шкурка с номер 100 или 120 и търпение. Отделно че е шибано отварянето на самия блок и аз се принудих някои зъбчета да ги махна защото го отварях и затварях блока сигурно 100 пъти. Само съжалявам че не документирах процеса както и ремонта на неизключващите мигачи на алфа 166.
Няма нищо скришно но като отворите ще видите.
Поздрави
Прецака ми се едното копче ....така че може да направя малко снимков материал.
Поздрави
Доколкото разбрах,има доста хора с този проблем,така че със сигурност ще бъдеш много полезен колега.
Обещаните снимки.
1. Това е панела с копчетата който след махане на гумичката в дръжката и развиването на двете видички излиза.
2. С кръстата отверка развивате 4 бр. видички и сваляте капачето.
3. Внимателно изваждате цялата платка.
4. Внимавайте да не загубите голямата пружина за копчето което заключва отварянето на задните стъкла.
5. Проблемното копче е за заден ляв прозорец.
6. Внимателно отваряте зъбчетата 4 бр. и отделяте бутона с основата му от долната част.
7. Пред вас е платката на бутона. С поялник на две или три места има калай който отстранявате. С малки клещи изправяте много финните пластини под калая.
8. Изваждате платката и пред вас са двата механизма на копчето. Виждате текстолитовите пластинки. Трябва да са еднакви. При мен едната е счупена. За целта използвах парче от платка около 0,5 мм дебелина /от на малкия една радиоуправляема кола която се предаде/ и внимателно си изрязвате нова пластинка. Напасвайте я точно да влиза в каналчетата в смисъл да не затяга, а да е свободна.
9. Поставете старата здрава пластина и новата на местата им и по обратен ред сложете малката платка. С леко притискане сложете калай на местата където е имало.
10. Обратно сглобете бутона с основата и долната част. Зъбчетата трябва да щракнат. При мен ги махнах /изпилих/ и затова е привързано с капронов конец и КАПЧИЦА за да не се развърже конеца но в същото време да е стегнат.
11. На последните снимки е бутон с направени пъпки за движение напред и назад с помоща на ПОКСИПОЛ и финна пиличка.
Имате работещи копчета.
Дано съм бил полезен.
Поздрави
Обещаните снимки
Мамка му... Благодаря за снимките.... КАК се маха тази платка - от втора към трета снимка???? Как ли не я напъвах и сглобих всичко обратно? Благодаря...
От двете страни на всяко копче има по две зъбчета които за мое улеснение изпилих но внимателно и смело с тънка отверка излизат.
Поздрави
Обещаните снимки.
1. Това е панела с копчетата който след махане на гумичката в дръжката и развиването на двете видички излиза.
2. С кръстата отверка развивате 4 бр. видички и сваляте капачето.
3. Внимателно изваждате цялата платка.
4. Внимавайте да не загубите голямата пружина за копчето което заключва отварянето на задните стъкла.
5. Проблемното копче е за заден ляв прозорец.
6. Внимателно отваряте зъбчетата 4 бр. и отделяте бутона с основата му от долната част.
7. Пред вас е платката на бутона. С поялник на две или три места има калай който отстранявате. С малки клещи изправяте много финните пластини под калая.
8. Изваждате платката и пред вас са двата механизма на копчето. Виждате текстолитовите пластинки. Трябва да са еднакви. При мен едната е счупена. За целта използвах парче от платка около 0,5 мм дебелина /от на малкия една радиоуправляема кола която се предаде/ и внимателно си изрязвате нова пластинка. Напасвайте я точно да влиза в каналчетата в смисъл да не затяга, а да е свободна.
9. Поставете старата здрава пластина и новата на местата им и по обратен ред сложете малката платка. С леко притискане сложете калай на местата където е имало.
10. Обратно сглобете бутона с основата и долната част. Зъбчетата трябва да щракнат. При мен ги махнах /изпилих/ и затова е привързано с капронов конец и КАПЧИЦА за да не се развърже конеца но в същото време да е стегнат.
11. На последните снимки е бутон с направени пъпки за движение напред и назад с помоща на ПОКСИПОЛ и финна пиличка.
Имате работещи копчета.
Дано съм бил полезен.
Поздрави
:bravo:
Браво колега,
ето това е една изчерпателна информация с добре документиран снимков материал.
Със сигурност ще има възползва ли се колеги.
Браво отново.
Благодаря колега! Обеща снимки и ги направи, за разлика от други, които са само по обещанията :)
teodor80
27-07-2010, 06:42
Моите копчета съм ги опасал всичките със по една миша опашка от най тънките.Да не е много голяма-достатъчно е да може да се закопчее.И не се стяга на макс,а да може да си работи копчето.Стана година и половина съм така без ядове.Като нови щракат.