View Full Version : Има ли проблеми да се пътува през Сърбия само с лична карта???
raffaello
17-11-2010, 07:11
Имам пътуване към Германия и ще минавам през Сърбия, та въпроса ми е има ли проблеми ако съм само с лична карта или е задължително да имам задграничен паспорт???
Разбрах, че сръбските митничари пускали от юни месец вече само с българските лични карти, но не знам дали това им е официална разпоредба или по симпатия пускат.
Личната ми карта е от новите и ако може да се пътува с нея през Сърбия то поне да не си вадя сега задграничен. Ако някой знае повече подробности нека сподели.
Furious 155
17-11-2010, 08:18
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=543756
http://balkani.actualno.com/news_300315.html
това има писано из нета!
Няма проблем да пътуваш само с лична карта.
Ако пътуваш с кола спазвай стриктно ограниченията на скоростта и за всеки случай си вземи 3-4 редбула и си приготви дребна банкнота от 5 евро...спирали са ме непосредствено преди границата,идвайки от Унгария без каквото и да е нарушение и започнаха да ме блъфират,че са ме снимали с камера и в крайна сметка им дадох 2 редбула и 5евро(хахахха).....:gruebel:
От известно време вече, а при някои от страните - от някоя и друга година, преминаването през Сърбия, Македония и Хърватско за български граждани, може да се направи и само с лична карта.
Реално погледнато, паспорт вече е нужен само ако заминаваш за Русия, Украйна, САЩ или Турция и т.н. В рамките на ЕС и страните помежду тях, които още не са в ЕС, с лична карта без проблем се придвижва човек.
Mind_Control
17-11-2010, 12:20
От известно време вече, а при някои от страните - от някоя и друга година, преминаването през Сърбия, Македония и Хърватско за български граждани, може да се направи и само с лична карта.
Реално погледнато, паспорт вече е нужен само ако заминаваш за Русия, Украйна, САЩ или Турция и т.н. В рамките на ЕС и страните помежду тях, които още не са в ЕС, с лична карта без проблем се придвижва човек.
С други думи ако тръгна към Италия ми е нужна само лична карта, така ли?
Абсолютно да. И ако някой не е сигурен, както мой колега преди 2-3 месеца, да звънне и да пита в консулски отдели на сръбското и хърватското посолство, той така направи, и после само ми каза "така е, да" и си отиде до Испания само с лична карта.
Няма проблеми, това е договорено на официално ниво, аз съм пътувал, макар и ненавътре, но си минах официално границата.
sestrata_na_tonov
17-11-2010, 14:35
Не трябва да имаш проблем.Пътувах скоро до Италия през Сърбия, спокойно минаваш само с лична карта :)
raffaello
17-11-2010, 15:01
благодаря на всички за бързите и точни отговори
Колеги,ако влизате в Швейцария обаче задължително ви трябва паспорт.
Преди месец бях в Милано,Италия и решихме да отскочим до Швейцария до най-близкият град Мендрисио.Необходими бяха задгранични паспорти,макар,че не ни ги провериха,понеже бахме с туристически автобус.:mobile:
Швейцария не е в ЕС, ама ако влезем в Шенген няма да искат и там паспорти, май че, не съм на 100% сигурен за последното
има ли значение дали е с новите лични или със старите ?!
sestrata_na_tonov
17-11-2010, 20:53
Аз минах със старата без проблем.
Няма нови и стари карти, има валидни и невалидни, важно е докога важи документа, според датата изписана на него.
В ЕС няма задължителен вид на документите, както косвено го изкрават тия, дето им гласувате доверие.
В Гърция например например никой не си сменя личната карта, а самите карти изглеждат като ученически със снимка закрепена с телбод /картон сгънат на две и снимка/, това че нас ни доят, не значи че и европейците ги издояват редовно.Същото важи и за номерата на автомобилите, само ние, май и белгийците са с изцяло подменени номера, за разлика от всички други държави членки на ЕС.
Да Ви кажа инфо от първа ръка, попътувах миналия месец и то с кола - пътувате си с личните карти Сърбия, Хърватска - нямате грижи стига да са валидни , няма значение нови - стари. За Швейцария със сигурност пак само с лична карта. Казвам това понеже пътувах само с личната си карта и то от старите (валидна ми е) 100% сигурно.
ФЕРАРИСТ
18-11-2010, 07:42
Същото важи и за номерата на автомобилите, само ние, май и белгийците са с изцяло подменени номера, за разлика от всички други държави членки на ЕС.
Белгийците си точат със старите номера без проблеми......
Белгийците си точат със старите номера без проблеми......
Бях чувал, че при тях имало такова, ама явно и там няма.