Log in

View Full Version : Диагностика и грешка p1172

Tasho
13-06-2011, 10:42
Здравейте ,колеги!От седмица и нещо близо две ми прави впечатление,че колата ускорява много леко друг път не ,но все пак си дърпа осезаемо.Обаче това с ускорението майната му - по необясними причини разхода на гориво падна до 9 на 100 градско.Няколко пъти правих експерименти пак същото.И нещо ме чопли отвътре и закачам си я на FES и хоп излиза това:
http://prikachi.com/images/604/3446604U.jpg

Изтривам я,паля и след малко пак се появява грешката.Реших да си поиграя малко и тук съм снел едни данни ,които леко ме притесниха и не знам и при вас ли са така :

http://prikachi.com/images/612/3446612b.jpg
http://prikachi.com/images/612/3446612b.jpg

По конкретно става въпрос за въздуха - преминаващо количество и поискано количество - стойностите не трябва ли да са почти еднакви?

Погледнах и ламбда сондата - волтажа играе,обаче като пуснах графика нещата там не са толкоз добре май:

http://prikachi.com/images/621/3446621c.jpg
http://prikachi.com/images/620/3446620N.jpg

Първата снимка е на ниски обороти втората е на 2500.Мисля,че не в час въпреки,че е на около 500км тази сонда - NGK универсална.
Тук ме навежда мисълта че проблема е или във нея или в TPS-а,защото през тия две седмици за които споменах оборотите леко се колебаеха в смисъл 850 -1000-850 и замръзват като най-често го прави при включен климатик.Моля за мнение,благодарско предварително!

oem
13-06-2011, 11:32
Дай да видим TRA каква е, почисти дросела, покарай, остави я и на празен ход да работи 10 - 15 мин и дай да видим стойността на TRA отново :)

Tasho
13-06-2011, 11:33
Почисти дросела първо, пробвай пак и дай да видим стойността на TRA :)

Ще иска адаптация като го изчистя нали?
А какво е TRА - що за абривиатура!?

oem
13-06-2011, 11:34
И без да правиш адаптация тя ще се адаптира за 20 - 30 км. Стига да не вадиш TPS-a. Извадиш ли го задължително адаптация.

Tasho
13-06-2011, 11:41
Мерси ,но докато се адаптира ще се държи странно сигурно?!А за ламбда сондата какво ще кажеш ,според мене не е в час нещо?

oem
13-06-2011, 11:45
Докато се адаптира ще се държи странно, да. Но ще се оправи. Ламбдата е втора грижа.

Tasho
13-06-2011, 19:44
Още сутринта изчистих дросела - не беше мръсен ,лъскаше,но само местата където опира клапата при затваряне бяха с едно ръбче от някаква лепкава черна гадост.Изчистих я ,колата запали малко странно - ниски оборит изведнъж 1100 и 800-900 кротна.Изчистих и грешката и цял ден я карах ,закачам сега на компа няма грешка.Мерси ,колега за инфото!

oem
14-06-2011, 09:31
Ан тъй. Обади ми се сега да ти пусна фактура :rotfl:

Майтапа на страни. Покарай още ден, два и дай да видим стойностите на TRA и FRA low. Пусни да видим графика от ламбдата и да видим и Relative throttle position на колко градуса е на празен ход. Ако има някакви други проблеми ще ти кажа какво да направиш :)

Tasho
14-06-2011, 15:16
Ама без ДДС ли ще е :flirt:

А иначе при работещ двигател ли да ги смъкна данните или само като е на контакт?

oem
14-06-2011, 17:02
Ама без ДДС ли ще е :flirt:

А иначе при работещ двигател ли да ги смъкна данните или само като е на контакт?

На работещ.

Tasho
14-06-2011, 17:53
Аз бива да ги смъкна и днес ,че навъртях вече 100-км.Иначе си върви без проблем и доволно си ускорява.

Tasho
15-06-2011, 11:10
Преди малко я вклювам пак - няма грешка.Обаче докато смъквах данните се появи пак.Изгасих колата изчистих я и ми направи впечатление,че грешката се появява още при само въртене на стартера.Ето ги и тия неща дето искаше да видиш:
Ламбда на празен ход и 2500 - 3000 об./мин. :

http://prikachi.com/images/216/3454216m.jpg
http://prikachi.com/images/222/3454222v.jpg

А това са другите неща:

http://prikachi.com/images/223/3454223X.jpg
http://prikachi.com/images/237/3454237a.jpg

Защо ли си мисля,че ще ми се наложи смяна на TPS.

oem
15-06-2011, 18:33
Пффф ти си трагичен случай. Я вземи направи един ресет на адаптациите и покарай пак. Имаш много бедна смес на празен ход и малко не толкова много бедна на частично натоварване. Трябва да търсиш причинителя на проблема.

Ламбдата пада ли до 0 волта?

Трудно е да се разбере така по снимки дали сместа наистина е бедна или ламбдата е побъркана.

Bobo
15-06-2011, 23:36
Пффф ти си трагичен случай. Я вземи направи един ресет на адаптациите и покарай пак. Имаш много бедна смес на празен ход и малко не толкова много бедна на частично натоварване. Трябва да търсиш причинителя на проблема.

Ламбдата пада ли до 0 волта?

Трудно е да се разбере така по снимки дали сместа наистина е бедна или ламбдата е побъркана.

Много си му е добре ламбдата проблема е съвсем друг ;)

Tasho
16-06-2011, 04:07
Много ме съмнява,че цялата дъндания идва от TPS -a.Грешката я дава още при завъртане на ключа дори двигателя не е запалил още и се появява.С риск да кажа глупост ще игнорирам ламбдата защото съм чел пак по форуми,че първите няколко секунди не работела след запалването на двигателя - пак казвам не знам колко е вярно.Имал съм умрял дебитомер/сегашния е на Бош/ и въпреки,че колата миришеше адски на бензин тогава и едвам държеше обороти и палеше трудно ,имаше записана като че ли друга грешка.
Мисля си,че е TPS-a,защото от известно време съм забелязъл нещо доста странно.Когато карам независимо градско или не педала на газта понякога стават много лек друг път по тежък ,а най-фрапращото е ,че му става малък хода и по някое време пак се оправя.

oem
16-06-2011, 08:10
Не знам за ТПС-а. Аз съм до тука :) Трябва сам да откриеш причинителя на бедната смес :)

Може да имаш пропуск на въздух след дебитомера, може дебитомера да не е на ред, може преди ламбдата да имаш дупчица, може клапата на дросела да е износена и да стои повече отворена, може да нямаш налягане на горивото (слабо вероятно), може зацепването на ангренажа да е сбъркано... това са основните неща... и ТПС-а де :)

Tasho
16-06-2011, 15:48
Да мерси все пак тази седмица ще я поровя през уикенда.Но пък така с грешката върви много готино и гори адски малко както казах в началото на темата.и

oem
16-06-2011, 15:52
Да, но не е добре така.

Tasho
21-06-2011, 20:47
Май ще се окаже температурния датчик.Прегледах всички въздуховоди от дебитомера до дросела,изпускателните тръби преди ламбдата за дупки/дупчици/не открих такива.Обаче на няколко пъти като дам на контакт особено студена като е колата,стрелката на температурата за секунда скача до 130 градуса и се връща пак на 50,а няколко пъти преди това съм забелязал,че пада бавно от 70 до 50 едва след като запаля двигателя - и това при студена кола!

oem
21-06-2011, 20:49
Ами какво се чудиш. Сменяй го.

Tasho
21-06-2011, 21:17
Нямам време тези дни ама никакво.Иначе ще взема един и ще го сменя.Той на термостата беше нали?При смяната губи ли се антифриз?

oem
21-06-2011, 21:25
Ако си бърз ще загубиш няколко капки само.

Tasho
21-06-2011, 21:30
Дано поне се развие лесно :D

A иначе пък си мери уж добре температурата какво се шашка такъв първоначално....???

Tasho
05-07-2011, 10:53
Вчера решиш преди да купя датчик да и пусна една адаптация и нали имам безлатна диагностика в един сервиз отидох,направих я.Минах около 100 км прибрах се,закачих я за лаптопа грешка няма.Днес ми предстоят пак едни 100км да видим след това.

Mury
06-07-2011, 17:13
Абе така от самосебе си няма да се оправи,според мен проблема ти е в дебитомера:unsure::unsure::unsure:

Tasho
07-07-2011, 10:34
Ми тя не се оправи от самосебе си.Тук колега ми предложи да и пусна една адаптация и стана.Засега е ОК.

Tasho
18-09-2011, 10:17
След около 2 месеца грешката се появи отново,може да е била и от преди това,но пак се регистрира още със завъртането на стартера.Пробвах с друг дебитомер както предложи колегата Mury,но пак същото.Ще пробвам да сменя тези дни температурния датчик,този на термостата който е и да видим.Ако не се получи ми свършиха идеите вече.
Не ми се рискува да купувам нов дебитомер ,че паричките му не са малко ,защото в доста форуми чета ,че виновен е той.Но и защо с другия ,с който съм карал преди това и я нямаше тази грешка пак се появи....?

unlimitedman
19-11-2012, 23:44
Колега, докъде стигна с проблема ? Ако си го оправил моля да споделиш, че и аз имам подобен проблем.
Благодаря предварително!

Doomguy
17-12-2012, 23:01
Как реши проблема колега? При мен дава същите грешки на бензин, харчи ми 20/100 и на свободна клати оборотите от 600 до 1200. Колкото и да чистя грешката, тя се появява пак след палене. Най-големия ми проблем са нестабилните обороти, някой път ще изгасна чакайки на светофар. Дайте съвети какво да правя, мога да пусна графики от ФЕС в движение. Дебитомера е сменян, свещите също.

Bumer123
27-05-2015, 23:54
Колега как и пусна тази адаптация?

pabul
31-08-2015, 18:57
Здравейте, колеги, аз също получих тази грешка. Моля, Tasho сподели, какво стана. Смени ли датчика и от него ли е проблема?

Diroll
17-10-2016, 08:15
Здравейте,
и аз се наредих със същия проблем в групата.
На пръв поглед нищо...само на бензин съм, лятото махнах катализатора , сложих резонатор, дросела е чистен и му е правена адаптация, оборотите се стабилизираха всичко ОК и след диагностика смених ламбда сондата -оригинална на Bosh...до преди седмица грижи никакви, грешки няма - периодично я закачах на FEC. До тук добре,но преди седмица се появиха две грешки Р1172 и Р1173. Изчистих ги и след това се появява само Р1172. Ако някой е решил проблема и има желание да сподели ,може и на лични. Кофти време се случи, а колата е навън...не е гаражна, но проблема ме човърка ...та ще го намерим, ако никой няма решение.

Лека седмица на всички колеги

Alex_26
17-10-2016, 11:12
Здравейте,
На пръв поглед нищо...само на бензин съм, лятото махнах катализатора , сложих резонатор, дросела е чистен и му е правена адаптация, оборотите се стабилизираха всичко ОК и след диагностика смених ламбда сондата -оригинална на Bosh...до преди седмица грижи никакви, грешки няма - периодично я закачах на FEC. До тук добре,но преди седмица се появиха две грешки Р1172 и Р1173. Изчистих ги и след това се появява само Р1172. Ако някой е решил проблема и има желание да сподели ,може и на лични. Кофти време се случи, а колата е навън...не е гаражна, но проблема ме човърка ...та ще го намерим, ако никой няма решение.

каква сонда сложи - истинската или универсална

lordliness
17-10-2016, 12:28
Здравейте,

Виж си моторчето за празен ход, нулирай му настройките. Виж дали е цяло, от него е.

Tasho
17-10-2016, 22:13
Залагам на сондата или дебитомера. Виж колко кг въздух вкарва дебитомера и графиката на сондата каква е - има ли я, няма ли я!

Diroll
18-10-2016, 22:01
Добра вечер колеги,

както каза lordliness, днес сутринта нулирах настройките на TPS цял ден колата е в движение и грешки няма.Ще я следя да видя какво ще покаже поне до края на седмицата и ако няма нищо затварям капакака на бушоните.

Сондата е на 2м..август я смених...Bosch 0258006190 по каталог оригиналната,която дават за колата ...старата беше същата и ме изкара 2г.,тази ще видим колко ще ме изкара.

Утре ще погледна това, за което Тasho споменава.

lordliness
19-10-2016, 07:42
Добра вечер колеги,

както каза lordliness, днес сутринта нулирах настройките на TPS цял ден колата е в движение и грешки няма.Ще я следя да видя какво ще покаже поне до края на седмицата и ако няма нищо затварям капакака на бушоните.

Сондата е на 2м..август я смених...Bosch 0258006190 по каталог оригиналната,която дават за колата ...старата беше същата и ме изкара 2г.,тази ще видим колко ще ме изкара.

Утре ще погледна това, за което Тasho споменава.

Причината за тези грешки е, че компютъра не знае в какво положение е дросела. Сега всичко е наред и ще работи нормално след като покараш, другите неща са в норми, ламбда и дебитомер.

Alex_26
19-10-2016, 08:18
Сложил си оригиналната и това е добре. Но защо реши, че старата е аут?