Log in

View Full Version : Митът "2.0 туин спарк"...

Pages : 1 2 3 [4] 5

ecotronic
15-05-2013, 23:22
На коя казваш втората бобина? На тези на 2-ри цилиндър?

Ако разглеждам запалването на първи цилиндър, се случва следното:

1 - ECU то управлява бобината на първи цилиндър и пали голямата свещ.
2 - След определено времезакъснение ECU - то управлява бобината на 4 - ти цилиндър и тя пали малката свещ на 1 -ви цилиндър почти веднага след голямата.

Това се случва и за останалите цилиндри.

Mury
15-05-2013, 23:23
Ако разглеждам запалването на първи цилиндър, се случва следното:

1 - ECU то управлява бобината на първи цилиндър и пали голямата свещ.
2 - След определено времезакъснение ECU - то управлява бобината на 4 - ти цилиндър и тя пали малката свещ на 1 -ви цилиндър почти веднага след голямата.

Това се случва и за останалите цилиндри.

А през това време какво се случва в 4-и цилиндър ????? :cry::cry::cry::cry:

dimitar_vd62
15-05-2013, 23:25
Щото няма място за 2-ра голяма в горивната камера на тая глава. Кажи ми ти къде да се пробие 2-ра дупка с диаметър 14 мм в тая горивна камера на тази глава.

Ми отде да знам за това питам, щото не е само че малка ами и конструктивно е друга.Електрода е иридиев и издържа на по-висока температура.Що не е като голямата с платинен електрод.

ecotronic
15-05-2013, 23:28
А през това време какво се случва в 4-и цилиндър ????? :cry::cry::cry::cry:

2 искри (първо малката свещ и после от голямата) на края на изпускателния такт, които за нищо не служат, но целта е 2 последователни искри в първи цилиндър.

old alfist
15-05-2013, 23:32
Явно ти не знаеш и не четеш какво съм написал по-нагоре - НЯМА МЯСТО ЗА 2-РА ГОЛЯМА СВЕЩ В ГОРИВНАТА КАМЕРА. ИМА МЯСТО САМО ЗА ДУПКА НЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ 10ММ ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО ЗА ГОЛЯМА СВЕЩ Е В ЦЕНТЪРА МЕЖДУ 4-ТЕ КЛАПАНА. Иначе аз не се чудя, на мен ми е ясно защо е така.
Не ставай смешен - разликата в ширината на буталото е част от милиметъра.

to6ko
15-05-2013, 23:38
2 искри (първо малката свещ и после от голямата) на края на изпускателния такт, които за нищо не служат, но целта е 2 последователни искри в първи цилиндър.

Това нещо не го разбрах колега,би ли се обосновал?

ecotronic
15-05-2013, 23:42
Това нещо не го разбрах колега,би ли се обосновал?

Мен ли питаш или колегата?

Ако питаш мен, какво да поясня?

old alfist
15-05-2013, 23:44
Мен ли питаш или колегата?

Ако питаш мен, какво да поясня?
Мен пита, но да се върне да чете - не само да яде чипс и да пие бира.

Bobi_33
15-05-2013, 23:47

А при CF3 мотора как ще го отиграем това упражнение? И ако там не е така, какво губи CF3 мотра спрямо предходните варианти? ТА ТС технологията за кво ти е? Кво пали тая малка свещ отстрани, почти до стената на цилиндъра? Нищо, просто търговски трик. Все за нещо трябва да ти вземат повече пари под ембламата на алфа, спрямо варианта Фиат. Това е истината. Старите ТС с 8 калапана имат съвсем друга идея на 2-рата свещ. Разделяш мисленно целендъра на 2 части, в една част имаш 1 свещ, във втарата, пак на същото място имаш 2-ра свещ, защото клапаните са 2 за цилиндър, един срещу друг, а между тях няма място за свещ. Ако я изместиш в страни на горивната камера, нама да имаш оптимално горене в горивната камера. Затова слагат 2 свещи от 2-те страни на клапаните, за да има правилно горене. При вариант с 4 клапана на цилиндър имаш оптималният вариант да слажиш свещта в центъра на горивната камера, затова отпада нуждата от 2-ра свещ. Но Фиат са решили да има 2-ра свещ в техният мотор, за да може да кажат, че традицията продължава, въпреки, че това е безсмислено. Всъщност за Фиат има смисъл, продават по-скъпи свещи от тези за Фиат, за да може отново феновете да си помислят, че имат нещо по-класно в ръцете си. То ако имаше смисъл от 2 свещи при 4 клапанова глава, щяха първо във Ферари да го направят, а не на преоблечените Фиати. Просто търговски трик, лишен от смисъл. В днешно време не инженери решават какви да бъдат колите, а мениджъри, икономисти и т.н. Затова и Алфа Ромео потъва.

to6ko
15-05-2013, 23:49
Мен пита, но да се върне да чете - не само да яде чипс и да пие бира.

Ми вече 50 страници само повърня чета,с изключение на няколко поста!
А твоя пост с милиметрите и 1000 пъти да го прочета пак нищо няма да разбера!
П.С или вие сте на много високо ниво или аз съм много тъп!:big_whoops:

Bobi_33
15-05-2013, 23:51

Нещо не разбирам какъв отговор и на какво си дал. Не знам за каква част от милиметъра ми говориш и на кой милиметър къде точно в главата на мотора.

dimitar_vd62
15-05-2013, 23:52
А дали малката свещ на първи цилиндър не пали когато пали голямата свещ на четвърти за да доизгори неизгорялото гориво с цел да се намалят емисиите и да се осигури правилна работа на ламбдата.Мисля че няма отншение към мощноста, а към евронормите и понеже работи когато изгорелите газиве излизат от цилиндъра затова е с по-висок температурен режим.

old alfist
15-05-2013, 23:54
Нещо не разбирам какъв отговор и на какво си дал. Не знам за каква част от милиметъра ми говориш и на кой милиметър къде точно в главата на мотора.
Пиша, във връзка с твърдението ти, че нямало място за втората свещ и затова са я изкелифищили накриво.

Sunny
15-05-2013, 23:54
Тююю не ми стигнаха пуканките .... :notworthy:

Bobi_33
15-05-2013, 23:56
А дали малката свещ на първи цилиндър не пали когато пали голямата свещ на четвърти за да доизгори неизгорялото гориво с цел да се намалят емисиите и да се осигури правилна работа на ламбдата.Мисля че няма отншение към мощноста, а към евронормите и понеже работи когато изгорелите газиве излизат от цилиндъра затова е с по-висок температурен режим.

Да ама на CF3 мотора всяка бобина пали 2-те свещи на цилиндъра под нея едновременно. А все пак CF3 мотора би следвало да е по-икономичен от предходните. Ха сега, баси драмата. Истината е, че е по-икономичен и поекологичен заради повечкото ламбда сонди. За съжаление и по-муден, въпреки, че уж го дават със същата мощност като CF1 мотора. Всичко е Ала-Бала. Пак търговски трикове.

ecotronic
15-05-2013, 23:56
А при CF3 мотора как ще го отиграем това упражнение? И ако там не е така, какво губи CF3 мотра спрямо предходните варианти? ТА ТС технологията за кво ти е? Кво пали тая малка свещ отстрани, почти до стената на цилиндъра? Нищо, просто търговски трик. Все за нещо трябва да ти вземат повече пари под ембламата на алфа, спрямо варианта Фиат. Това е истината. Старите ТС с 8 калапана имат съвсем друга идея на 2-рата свещ. Разделяш мисленно целендъра на 2 части, в една част имаш 1 свещ, във втарата, пак на същото място имаш 2-ра свещ, защото клапаните са 2 за цилиндър, един срещу друг, а между тях няма място за свещ. Ако я изместиш в страни на горивната камера, нама да имаш оптимално горене в горивната камера. Затова слагат 2 свещи от 2-те страни на клапаните, за да има правилно горене. При вариант с 4 клапана на цилиндър имаш оптималният вариант да слажиш свещта в центъра на горивната камера, затова отпада нуждата от 2-ра свещ. Но Фиат са решили да има 2-ра свещ в техният мотор, за да може да кажат, че традицията продължава, въпреки, че това е безсмислено. Всъщност за Фиат има смисъл, продават по-скъпи свещи от тези за Фиат, за да може отново феновете да си помислят, че имат нещо по-класно в ръцете си. То ако имаше смисъл от 2 свещи при 4 клапанова глава, щяха първо във Ферари да го направят, а не на преоблечените Фиати. Просто търговски трик, лишен от смисъл. В днешно време не инженери решават какви да бъдат колите, а мениджъри, икономисти и т.н. Затова и Алфа Ромео потъва.

Може и да се е стигнало до извода, че няма ефект от начина по който се палят (кръстосват) свещите при CF2 мотора и затова при CF3 да са ги вързали по другия начин - по една бобина с 2 свещи на цилиндър.

Това дали е търговски трик аз не зная.
Това дали има ефект от схемата при CF2 също не зная.

Просто относно CF2 мотора си задавам следните въпроси:

1 - Защо са сложили по 2 свещи на цилиндър?
2 - След като са сложили по 2 свещи, защо са ги вързали на различни бобини?

Не е нужно (както Mury пита) да съм инженер от Бош за да си отговоря на въпросите.

Накратко - замисълът на конструкторите и бил именно това за което говорих в предишните постове.

to6ko
15-05-2013, 23:59
Боби явно и ти не си разбрал какво е искал да каже колегата,аз прибирам чипса и бирата и вадя боба почвам да хвърлям и да тълкувам!

Bobi_33
15-05-2013, 23:59
Пиша, във връзка с твърдението ти, че нямало място за втората свещ и затова са я изкелифищили накриво.

Място за голяма свещ няма. Никъде не съм написал, че е накриво. Накриво спрямо какво? Просто е в края на горивната камера. Но от другата страна има същото място за 3-та свещ. Ти ми кажи що няма 3-та свещ.
Аз пак повтарям АЛА-БАЛА , важна е традицията, поне според Фиат.

Я ми кажи защо JTS мотора не е ТС отново, въпреки, че блока, коляновият вал и биелите са същите, като на ТС?

dimitar_vd62
16-05-2013, 00:01
То само трета липсваше

old alfist
16-05-2013, 00:04
Място за голяма свещ няма. Никъде не съм написал, че е накриво. Накриво спрямо какво? Просто е в края на горивната камера. Но от другата страна има същото място за 3-та свещ. Ти ми кажи що няма 3-та свещ.
Аз пак повтарям АЛА-БАЛА , важна е традицията, поне според Фиат.
Аз пък ти писах, че е поради завихрянето на сместта от въздух и гориво в цилиндъра и обиране на неизползваните възможности.

Bobi_33
16-05-2013, 00:09
Боби явно и ти не си разбрал какво е искал да каже колегата,аз прибирам чипса и бирата и вадя боба почвам да хвърлям и да тълкувам!

Тоше, аз тамън извадих бират, ма взе да ми се доспива от нея, та не знам колко още ще издържа. Добре, че се хиля с глас, да се поразсъня, че темата отива направо за другия раздел, дето са вицове, лафове и други забавни щуротии. Ха наздраве:cheers:

---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:06 ----------

Аз пък ти писах, че е поради завихрянето на сместта от въздух и гориво в цилиндъра и обиране на неизползваните възможности.

Е как реши, че има само в единият край на горивната камера неизползвани възможности, при условие, че горивната камера, (като изключим малката свещ) е съвършенно симетрична?

to6ko
16-05-2013, 00:10
Тоше, аз тамън извадих бират, ма взе да ми се доспива от нея, та не знам колко още ще издържа. Добре, че се хиля с глас, да се поразсъня, че темата отива направо за другия раздел, дето са вицове, лафове и други забавни щуротии. Ха наздраве:cheers:

Ми значи пак я вадя...бирата де :)
Значи след третата бира :) всичко си идва на мястото!
Пробвай да видиш как няма да ти се спи!
Наздраве:beer:

lordliness
16-05-2013, 00:10
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Twin_Spark_engine

има и картинки и гугъл преводач

http://www.oocities.org/alfa146website/angles/ts.htm

old alfist
16-05-2013, 00:11
Раздвижете си малко мозъците, вместо да хвърляте в пространството само практическите си мисли без да се опитате да разберете замисъла на конструкторите.

gigi
Аууу. Относно свещите, аз лично едно време на QV-то бях пробвал без малките свещи и разлика във вървежа нямаше, като пробата беше срещу 156 2.4жтд с чип и вървяхме все кантар......На 75-цата също съм пробвал и разлика не усещам без единия канал, въпроса е че на нея не съм сравнявал с друга кола та може да има някакво отклонение.
Иначе по темата На QV-то за 50к.км мотора се чупи два пъти, първия път чаках колянов вал от Италия 3 месеца, втория път се беше взривило всичко. ГТВ-то харчеше масло като трабанка....
Като тръгнеш на някъде първо баеш да не гръмне на магистралата, после като стигнеш си почиваш от шума, и проверяваш дали има масло, на връщане същото като се ослушваш да не са копнали лагерите че то не трябвало да се кара постоянно в диапазона 5000-7000 където върви, абе.....

Bobi_33
Драги колеги, кам никого в действителност нямам лоши чувства, но наистина ми се доспа, утре продължаваме спора, дискусията или там каквото е, желая Лека Нощ на всички и ако някого съм обидил, Моля за извинение.

dimitar_vd62
http://legend155.weebly.com/twinspark-1084108610901086108810981090--the-twinspark-engine.html

ecotronic
16-05-2013, 00:24
Раздвижете си малко мозъците, вместо да хвърляте в пространството само практическите си мисли без да се опитате да разберете замисъла на конструкторите.

Именно затова призовавам и аз.

Гледам, хората четат, постват линкове, пишат.......имат море от информация......

Но НЕ разсъждават.

В нито един от постнатите линкове за TS мотора не намерих и един ред за замисъла от кръстосването на свещите и 2 искри на вятъра.

Пише как е, но не пише защо е така.

Защо се кръстосват свещите? Защо са избрали тази схема при която бобините работят на двойно по-висока честота от тази когато двете свещи са на една бобина?

Мислете бре хора!

Ето нещо интересно (http://www.honda.co.nz/assets/Technologies/Driving/IDSI.SWF) за последователното запалване.

old alfist
16-05-2013, 00:50
Аууу. Относно свещите, аз лично едно време на QV-то бях пробвал без малките свещи и разлика във вървежа нямаше, като пробата беше срещу 156 2.4жтд с чип и вървяхме все кантар......На 75-цата също съм пробвал и разлика не усещам без единия канал, въпроса е че на нея не съм сравнявал с друга кола та може да има някакво отклонение.
Иначе по темата На QV-то за 50к.км мотора се чупи два пъти, първия път чаках колянов вал от Италия 3 месеца, втория път се беше взривило всичко. ГТВ-то харчеше масло като трабанка....
Като тръгнеш на някъде първо баеш да не гръмне на магистралата, после като стигнеш си почиваш от шума, и проверяваш дали има масло, на връщане същото като се ослушваш да не са копнали лагерите че то не трябвало да се кара постоянно в диапазона 5000-7000 където върви, абе.....
Е, като си пробвал без малките свещи, какво сложи на тяхното място - може би си забил дървени чепове.

ecotronic
16-05-2013, 01:22
Искам да ми го извадиш това на хартия написано от инженерите на Бош,после може да те поканя на живо да ми го покажеш,защото тва е доста странно твърдение.:Topic-is-closed-bg::Topic-is-closed-bg::Topic-is-closed-bg::Topic-is-closed-bg: Също така господин Супермен 2,да обясниш на нас неуките каква е схемата на управление на бобините при Евро 2 ?????

Схемата на свързване:

http://i.imgur.com/dFV5L.jpg

Достатъчно ясна ли е за теб?

Наясно съм, че ако на теб нещо не ти е написано на хартия и обяснено с цветни моливи и до кенефа няма да можеш да отидеш.

Стана ти навик да ме наричаш "супермен".

Имаш ли ясна представа, защо го правиш? По-добре ли се чувстваш така?

Наричай ме, както намериш за добре.

Само да ти напомня, че не е трудно за един човек да бъде супермен, ако се сравнява с теб :)

kolev
16-05-2013, 07:54
Защо се кръстосват свещите? Защо са избрали тази схема при която бобините работят на двойно по-висока честота от тази когато двете свещи са на една бобина?

веднага ти отговарям. бобините в случая са wasted spark и по подразбиране когато единия край на едната бобина подава искра в 1 цилиндър на такт запалване, другия и край подава в 4 цилиндър (така се изпълняват всички двигатели с такова запалване независимо от марката).в цф3 са се светнали че могат да опростят нещата.такива работи като времезакъснения няма.
ето главите на истински ТС и 16в ТС. даже от пръв поглед се вижда че 2-рата свещ е безсмислена и стои като наказана там в ъгъла. просто рекламен трик.
при 8в ТС се вижда логиката от 2-те свещи - клапаните са толкова големи че няма как да се постави една свещ в средата на горивната камера.

http://www.alfabb.com/bb/forums/attachments/alfa-romeo-parts-sale-wanted/79140d1190586957-wts-155-twin-spark-head-face.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/77/Alfa_Romeo_Twinspark_combustion_chamber.jpg

lordliness
16-05-2013, 07:55
Наясно съм, че ако на теб нещо не ти е написано на хартия и обяснено с цветни моливи и до кенефа няма да можеш да отидеш.

Само да ти напомня, че не е трудно за един човек да бъде супермен, ако се сравнява с теб :)
Усещаш ли колко е безмислено да се пише в този форум? Не мислиш ли, че някои използват това което пишеш да правят пари от него? Майка Тереза звучи по- точно от Супермен.

don_pepone
16-05-2013, 08:40
Става все по-интереснооо :)
Не за първи път чувам че наличието на втора свещ е излишно,особенно на моторите с малка такава.
Но се питам ,защо тогава и от Мерцедес слагат по 2 свещи на някой от новите си мотори и то на не кои да е а на V8-компресор.... все пак ако е излишно и безполезно да има втора свещ,едвали немците ще я сложат,защото за разлика от Жабарите те са доста по педантични и традиционалисти и така изведнъж да праснат по две свещи.... И съвсем друг е въпроса дали колата (Т.С) работи както са го змиаслили инженерите. В смисъл такъв,че не се знае дали всичко му е както като е бил нов (знае се де- нее) и съответно как ли е работел като е излязъл от завода. Едва ли има някой пишещ тук който си е купил чостак барсак нов ТС,че да сподели мнение де но все пак си мисля трябва да си е тествано и тествано това докато се пусна на конвейра,а ние го тестваме на 15-20 годишни коли на по Стотин К километра.

П.С. Ся да не си помисли някой че съм фен на ТС и го защитавам,далеч не съм, просто ми стана интересно и на мен къде е "истината" на Т-спарка

Doomguy
16-05-2013, 08:55
Усещаш ли колко е безмислено да се пише в този форум? Не мислиш ли, че някои използват това което пишеш да правят пари от него? Майка Тереза звучи по- точно от Супермен.

Именно. Едните се опитват да нищят темата а другите, "майсторите" пускат по някой ироничен коментар... К*рвенска история, at its best... Въпроса е, защо като госодата майстори си стискат ноу-хау-то там където слънце не огрява, изобщо пишат в този форум? Защо си мислите, че като сте "форумни" сервизи сте последна инстанция по всяко мнение и само вие може да правите Алфи? От къде толкова ви идва безкрайното самочувствие, без особено покритие? Няма смисъл да ми отговаряте господа майстори, всички обикновенни юзери знаем, че сте с по два чепа минимум и сте се родили с баджа на алфа нарисуван на челото.

п.п. Колега ecotronic, благодаря, че има такива като вас да помагат в този форум, иначе отдавна да е станал рекламно поле на разни "форумни" сервизи...

П.С. Ся да не си помисли някой че съм фен на ТС и го защитавам,далеч не съм, просто ми стана интересно и на мен къде е "истината" на Т-спарка
То въобще що за олигофрен трябва да е човек, за да е фен на двигател? Всеки се е набутал с някакъв кенеф на незнайни километри и се успокоява сам, че не се е прецакал много. Важи и за бензина и за дизела.

badmadafaka
16-05-2013, 09:02
Въпреки, че познавам лично всички "спорещи" и уважавам мненията на всички, тук ще допълня какво и аз съм установил опитно на CF1 - с една "полу" думнала бобина (на 4-ти) и с една думнала малка свещ (май беше на втори), разлика в работата на мотора наистина НЯМА, а пък като горе-долу знам логиката на работа на CF3, мисля, че там пък хептем няма да има разлика, освен ако не гръмнат и двете свещи на един и същи цилиндър...
От този момент нататък всичките фенси и инжинерни хай-тек обяснения за смисъла им за мен са ясни, въпреки, че нито разбирам колкото вас, нито имам толкова опит...
Някой спомена JTS - ами там не се ли вижда ясно, че втората свещ е била излишна..? Този мотор не е ли 99% ТуйнСпарк ама само с по една свещ..? А и там "фиат" са си решили "проблема" със запалителната система с цената на бобините - една бобина струва колкото всичките свещи със се бобините на TS16V... :crazy:

При 8-волтовия за мен има напълно видима логика - нямам идея как се палят там свещите, но като гледам картинката сигурно ще е като при CF3 (едновременно и двете на всеки цилиндър), не знам... Ама сега като му гледам главата на картинката не се чудя защо е почти същите коне като 16-волтовия (както Борето беше посочил), чудя се защо не е ПОВЕЧЕ коне от 16-волтовия... :smile:

Някой беше питал какво е сложил Mury на мястото на малките свещи като е тествал без тях - ами не мисля, че трябва да се махат дори, доколкото имам елементарни технически познания, като и откачиш лулата, ако все още може да пали тая свещ, тия ще са разработили наистина космическа технология... ;)

ФЕРАРИСТ
16-05-2013, 09:06
Но се питам ,защо тогава и от Мерцедес слагат по 2 свещи на някой от новите си мотори и то на не кои да е а на V8-компресор....
Те и на малките слагат - Смарта също е с 2 свещи на цилиндър.....щях да почина когато махнах първите свещи на всеки цилиндър за да меря компресия уж, завъртях на стартер а тя прикюфка припатка и взе че запали - верно че едвам едвам, но все пак.....

thecleaner
16-05-2013, 09:11
Именно. Едните се опитват да нищят темата а другите, "майсторите" пускат по някой ироничен коментар... К*рвенска история, at its best... Въпроса е, защо като госодата майстори си стискат ноу-хау-то там където слънце не огрява, изобщо пишат в този форум? Защо си мислите, че като сте "форумни" сервизи сте последна инстанция по всяко мнение и само вие може да правите Алфи? От къде толкова ви идва безкрайното самочувствие, без особено покритие? Няма смисъл да ми отговаряте господа майстори, всички обикновенни юзери знаем, че сте с по два чепа минимум и сте се родили с баджа на алфа нарисуван на челото.

п.п. Колега ecotronic, благодаря, че има такива като вас да помагат в този форум, иначе отдавна да е станал рекламно поле на разни "форумни" сервизи...

А ти драги ми колега, защо си мислиш, че си някакво мерило за личност, която може да дава обобщения, заключения и т.н., за хора които дори и не познаваш? Може би факта, че щракаш по клавиатурата повече от година, във форума те оторизира, като някакъв орган даваш оценки наляво и надясно. Темата е по-скоро забавна и не е за хора с неуравновесен характер, с високо самочувствие и оперирани от чувство за хумор. А това, че някои знае нещо специфично, означава ли, че точно с теб иска да го сподели?

П.С. Давай го по-ведро, ако нямаш сексуален партньор си намери и му обръщай повече внимание, така бързо ще си изхабиш нервите, а може и да си навлечеш неприятности, заради някоя не премерена дума, казана на не точното място.

lordliness
16-05-2013, 09:24
Може ли да се запали нещо, което гори втори път? целта е да се запалят неизгорелите газове след експлозията в края на такта, ако има такива, а дали има? Когато им, се палят в изпускателната система и знаете какво следва. Напълно излишно с цел екология и съмнително повишаване на моща.

dimitar_vd62
16-05-2013, 09:38
И екотроник и аз ви постнахме линкове за работата на двете свещи явно обаче че ни ви се цъка на линкове.Ми щом са го направили хората значи има защо.За мен въпроса е изяснен,за други явно им е необходимо да си чешат клавиатурата.Ми пишете един имейл на конструкторите колко са заблудени може и да ви поканят в съответния отдел.

ecotronic
16-05-2013, 10:03
веднага ти отговарям. бобините в случая са wasted spark и по подразбиране когато единия край на едната бобина подава искра в 1 цилиндър на такт запалване, другия и край подава в 4 цилиндър (така се изпълняват всички двигатели с такова запалване независимо от марката).в цф3 са се светнали че могат да опростят нещата.такива работи като времезакъснения няма.
ето главите на истински ТС и 16в ТС. даже от пръв поглед се вижда че 2-рата свещ е безсмислена и стои като наказана там в ъгъла. просто рекламен трик.
при 8в ТС се вижда логиката от 2-те свещи - клапаните са толкова големи че няма как да се постави една свещ в средата на горивната камера.

Знам, че си технически грамотен и мислещ човек. Затова искам да ти напомня, че идеята на технологията wasted spark е съвсем друга. Примерно да се палят 4 свещи (на 4 цилиндъра) от 2 бобини, респективно 2 комутатора. Т.е . при тази технология целта е икономия и опростяване на схемата. От гледна точка на това, че и при CF2 едната искра отива на вятъра - да, може да се нарече "wasted spark"
Но в конкретния случай при CF2 идеята е очевидно друга. В този случай имаме 4 бобини с 4 независими управления (комутации) и най-важното - свещите на един цилиндър не са на една бобина. Защо според теб?

---------- Post added at 09:54 ---------- Previous post was at 09:47 ----------

Въпреки, че познавам лично всички "спорещи" и уважавам мненията на всички, тук ще допълня какво и аз съм установил опитно на CF1 - с една "полу" думнала бобина (на 4-ти) и с една думнала малка свещ (май беше на втори), разлика в работата на мотора наистина НЯМА, а пък като горе-долу знам логиката на работа на CF3, мисля, че там пък хептем няма да има разлика, освен ако не гръмнат и двете свещи на един и същи цилиндър...
От този момент нататък всичките фенси и инжинерни хай-тек обяснения за смисъла им за мен са ясни, въпреки, че нито разбирам колкото вас, нито имам толкова опит...
Някой спомена JTS - ами там не се ли вижда ясно, че втората свещ е била излишна..? Този мотор не е ли 99% ТуйнСпарк ама само с по една свещ..? А и там "фиат" са си решили "проблема" със запалителната система с цената на бобините - една бобина струва колкото всичките свещи със се бобините на TS16V... :crazy:

При 8-волтовия за мен има напълно видима логика - нямам идея как се палят там свещите, но като гледам картинката сигурно ще е като при CF3 (едновременно и двете на всеки цилиндър), не знам... Ама сега като му гледам главата на картинката не се чудя защо е почти същите коне като 16-волтовия (както Борето беше посочил), чудя се защо не е ПОВЕЧЕ коне от 16-волтовия... :smile:

Някой беше питал какво е сложил Mury на мястото на малките свещи като е тествал без тях - ами не мисля, че трябва да се махат дори, доколкото имам елементарни технически познания, като и откачиш лулата, ако все още може да пали тая свещ, тия ще са разработили наистина космическа технология... ;)

Много често се получава така, е един замисъл на чертожната дъска изглежда по един начин и по съвсем друг начин в практиката. Показателно затова е, че потребителят, както ти сам каза не усеща разлика от това дали я има или не малката свещ. Очевидно до този извод са стигнали и самите конструктори, щом са променили нещата при CF3.
Но аз за пореден път казвам, че не твърдя, че системата на палене при CF2 води но някакви практически резултати, а единствено разсъждавам върху схемата и така правя логически заключения за замисъла на конструкторите.

---------- Post added at 10:03 ---------- Previous post was at 09:54 ----------

Силно вярвам в това, че в този форум има и хора заради които си струва да се пише и с които е интересно да се водят дискусии. А за тези за които говориш, нали знаеш старата приказка за кервана и кучетата:)

Доко
16-05-2013, 10:28
На снимката която Колев е постнал се вижда ясно, че има място за трета свещ, мисля, че от Алфа подготвят новия Три-Спарков двигател на базата на стария Туйн Спарк. :devil2: :mrgreen::sex:

badmadafaka
16-05-2013, 10:28
...единствено разсъждавам върху схемата и така правя логически заключения за замисъла на конструкторите.
Е това май не го разбраха правилно хората и те нападнаха... :crazy:
Смешното е, че много от тези, които така зловещо със зъби и нокти защитават едната от тезите (дали е ТС, дали е дизел, дали е газ, дали е бира), най-вероятно базирайки се на това какво те карат в момента, след някоя и друга година като "ъпгрейднат" кошника (най-вероятно с някоя друга марка дори), ще почнат да обясняват всъщност това дето го хвалят в момента точно какъв боклук и недомислица е, в стил "аз откога ви го обяснявам това"... :flowers:

ecotronic
16-05-2013, 10:58
Като изключим моите разсъждения по въпроса, ето малко за четене (http://www.alfisti.net/304.0.html?&L=1).

Обърнете внимание на следния израз в написаното:

"The two spark plugs in the particular cylinder fire slightly offset."

gigi
16-05-2013, 11:10
Е, като си пробвал без малките свещи, какво сложи на тяхното място - може би си забил дървени чепове.

Ами не, отидох на стругар, и ми направи специални тапи......:clown::clown:
Като цяло може да пробваш да откачиш кабелите по лесно е......

digitalundgrd
16-05-2013, 11:13
Ами не, отидох на стругар, и ми направи специални тапи......:clown::clown:

БУаххахахах :magic:

old alfist
16-05-2013, 11:27
Омръзнало ми е вече от побългаряване на всичко по колата ми, вледствие мнението на велики специалисти - след време се усещат последиците от тяхната намеса.

dimitar_vd62
16-05-2013, 12:05
То да вземем и емблемата да махнем, щото никаква работа не върши освен да се лющи и да я крадът.

old alfist
16-05-2013, 12:07
Играят си с колите и ги трошат и после реват, че били боклуци - ти остави ами си правят и експерименти с колите на хората.

Doomguy
16-05-2013, 12:21
Това за свещите е обсъждано и преди, има интересни неща - http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=16981

dimitar_vd62
16-05-2013, 12:25
Мда, истината за двете свещи явно е някъде между тях.

Айде спете спокойно.http://www.sportal.bg/news.php?news=409380

ivo_red
16-05-2013, 12:40
Последно да откачам ли малките свещи и да си стане баш ФИАТ-ка?:unsure::crazy:

ecotronic
16-05-2013, 12:53
Това за свещите е обсъждано и преди, има интересни неща - http://www.clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=16981

В препратката от първия пост на посочената от теб тема, намирам следното:

"The two sparks on the Alfa twin spark engines fire one after the other on the power stroke causing higher compression as the flame front travels across the combustion chamber. The second spark fires in the extra compressed mix, ensuring a cleaner burn and less unburnt fuel in the exhaust as well as a higher thermodynamic efficiency. The 8V units have 8 identical spark plugs, while the 16V ones have a larger and a smaller plug in each cylinder. On the later 16v TS there are 4 independent 8-ampere coils, connected to plugs; 1a and 4a, 1b and 4b, 2a and 3a, 2b and 3b. This arrangement facilitates the separate firing of the spark plugs in each combustion chamber, and also saves parts by utilising a "wasted spark" system, where - between the exhaust and inlet stroke of each pistons "partner" - a useless spark occurs, this may improve emissions very slightly, but the intention is to reduce cost. The common TS 16V engines, 1.6, 1.8 and 2.0, all use a 10 mm diameter and a 14 mm diameter platinum electrode spark plug per cylinder)

Не е ясно обаче, дали авторът е инженер от Бош и следователно дали може да му се вярва.:)

Mury
16-05-2013, 12:56
Схемата на свързване:

http://i.imgur.com/dFV5L.jpg

Достатъчно ясна ли е за теб?

Ти мен и хартията ни зарежи,не си струва.Хубаво е да седнеш малко да почетеш историята на ТС мотора като цяло,защо аджеба е направено,причината е съвсем друга,не е тази която си мислите ти и бандата ти.:crazy::crazy::crazy::crazy:

П.С.Тва защо те наричам Супермен,го знаят само няколко човека тук във форума :cheers::cheers::cheers: просто приличаш на една друга личност :crazy::crazy::crazy:

ecotronic
16-05-2013, 13:01
Ти мен и хартията ни зарежи,не си струва.Хубаво е да седнеш малко да почетеш историята на ТС мотора като цяло,защо аджеба е направено,причината е съвсем друга,не е тази която си мислите ти и бандата ти.:crazy::crazy::crazy::crazy:

П.С.Тва защо те наричам Супермен,го знаят само няколко човека тук във форума :cheers::cheers::cheers: просто приличаш на една друга личност :crazy::crazy::crazy:

С най-голямо удоволствие ще прочета повече от историята на TS мотора.

А междувременно ти способен ли си с прости изразни средства (прави разлика с просташки) да обясниш на мен и на останалите колеги, къде греша в разсъжденията си?

Mury
16-05-2013, 13:14
Може и да се е стигнало до извода, че няма ефект от начина по който се палят (кръстосват) свещите при CF2 мотора и затова при CF3 да са ги вързали по другия начин - по една бобина с 2 свещи на цилиндър.

Това дали е търговски трик аз не зная.
Това дали има ефект от схемата при CF2 също не зная.

Просто относно CF2 мотора си задавам следните въпроси:

1 - Защо са сложили по 2 свещи на цилиндър?
2 - След като са сложили по 2 свещи, защо са ги вързали на различни бобини?

Не е нужно (както Mury пита) да съм инженер от Бош за да си отговоря на въпросите.

Накратко - замисълът на конструкторите и бил именно това за което говорих в предишните постове.

Просто са разбрали,че няма никаъв ефект от тази подредба на кабелите,за това са ги направили всяка бобина на цилиндър,и са наблъскали 3 сонди,било е късно да преправят главата защото са били направени много.В последствие се отказват от това,защото реално няма никакъв ефект,за това ЖТЦ-то е с по една свещ,но с 4 сонди.:cheers::cheers::cheers::cheers:

---------- Post added at 13:14 ---------- Previous post was at 13:13 ----------

С най-голямо удоволствие ще прочета повече от историята на TS мотора.

А междувременно ти способен ли си с прости изразни средства (прави разлика с просташки) да обясниш на мен и на останалите колеги, къде греша в разсъжденията си?
Значи признаваш,че са твои разсъждения,а не реалната истина,така всеки си мисли,че той е прав и се получават такива неща.:cheers::cheers::cheers::cheers:

П.С.Целия проблем,заради който са решили въобще да правят ТС технологията се крие на съвсем друго място.:handshake::handshake::handshake:

bager
16-05-2013, 13:22
П.С.Целия проблем,заради който са решили въобще да правят ТС технологията се крие на съвсем друго място.:handshake::handshake::handshake:

Да се набутам и аз при големите :) .
Тая работа с двете свещи не е за повече мощност, а за по-спокойна работа на мотора при ниски обороти и може би малка икономия на иначе лакомия мотор :) .
Говоря за истинският мотор на Алфа - 8 клапановия.
:)

Айде и от мен един линк :
http://www.alfa145.co.uk/tech_pages/ts_theory.html

:)

ecotronic
16-05-2013, 13:23
Просто са разбрали,че няма никаъв ефект от тази подредба на кабелите,за това са ги направили всяка бобина на цилиндър,и са наблъскали 3 сонди,било е късно да преправят главата защото са били направени много.В последствие се отказват от това,защото реално няма никакъв ефект,за това ЖТЦ-то е с по една свещ,но с 4 сонди.:cheers::cheers::cheers::cheers:

---------- Post added at 13:14 ---------- Previous post was at 13:13 ----------

Значи признаваш,че са твои разсъждения,а не реалната истина,така всеки си мисли,че той е прав и се получават такива неща.:cheers::cheers::cheers::cheers:

Както става видно от други дискусии, цитати от които постнах, не съм само аз стигнал до въпросните логически заключения.

Държа да повторя най-важното:

Никъде не твърдя, че схемата на запалването при CF2 мотора води до нещо положително.

А като се вземат впредвид практическите наблюдения на много хора и самият факт, че при CF3 мотора, вече въпросната идея е изоставена, това е достатъчно доказателство, че полза от тази технология очевидно няма, или поне не може да бъде усетена.

Накратко - това върху което разсъждавам не е нейната ефективност а нейния замисъл.

Mury
16-05-2013, 14:00
Както става видно от други дискусии, цитати от които постнах, не съм само аз стигнал до въпросните логически заключения.

Държа да повторя най-важното:

Никъде не твърдя, че схемата на запалването при CF2 мотора води до нещо положително.

А като се вземат впредвид практическите наблюдения на много хора и самият факт, че при CF3 мотора, вече въпросната идея е изоставена, това е достатъчно доказателство, че полза от тази технология очевидно няма, или поне не може да бъде усетена.

Накратко - това върху което разсъждавам не е нейната ефективност а нейния замисъл.

То не може да се нарече точно замисъл,а по скоро дооправяне на грешките в началото :magic::magic::magic:

Кайо
16-05-2013, 14:14
Баси гадните талянци....един път ни товарят с гадни двигатели после с ненужни свещи.
....добре,че само свещи съм купувал нови.:):):)

Тия малките севщи за некоя моторетка не стават ли?

Mury
16-05-2013, 14:21
Баси гадните талянци....един път ни товарят с гадни двигатели после с ненужни свещи.
....добре,че само свещи съм купувал нови.:):):)

Тия малките севщи за некоя моторетка не стават ли?
Стават естествено,ние си караме скутера с малка свещ от скрап :crazy::crazy::crazy:

old alfist
16-05-2013, 15:16
Стават естествено,ние си караме скутера с малка свещ от скрап :crazy::crazy::crazy:
Купи си дизелов скутер и изобщо не му слагай свещи.

don_pepone
16-05-2013, 15:17
е ако няма свещи (подгревни) ше му треба или яка манивела или пусково моторче уахаххахахахах,савсем обърнахме тука на простотия

fade
16-05-2013, 15:29
...

Изобщо тая технология с двете свещи на цилиндър идва от Авиацията! Там първото нещо което се цели е сигурността!
Наскоро имах възможност това да го изпитам на собственната си кола. Понеже имам някаква грижа с едната бобина... ми познайте, на CF2 мотор, откачам едната бобина, дори не трепна... работи си!
Ако някой това го направи на CF3 мотор чудя се дали ефекта ще същият ;)
Искам да кажа че дори да ми пробие бобина, мога да се прибера в къщи! (надявам се)

ecotronic
16-05-2013, 15:38
Изобщо тая технология с двете свещи на цилиндър идва от Авиацията! Там първото нещо което се цели е сигурността!
Наскоро имах възможност това да го изпитам на собственната си кола. Понеже имам някаква грижа с едната бобина... ми познайте, на CF2 мотор, откачам едната бобина, дори не трепна... работи си!
Искам да кажа че дори да ми пробие бобина, мога да се прибера в къщи! (надявам се)

Би трябвало при CF3 също да не се усети, но ако бобина даде фира, няма да можеш да се прибереш:)

fade
16-05-2013, 15:47
Би трябвало при CF3 също да не се усети, но ако бобина даде фира, няма да можеш да се прибереш:)

Пробвай, изкл бобината от компютъра, щото аз моята от там я изкл.! ;)

ecotronic
16-05-2013, 15:53
Пробвай, изкл бобината от компютъра, щото аз моята от там я изкл.! ;)

При CF2 и само с 2 здрави бобини (стига да не са и двете на цилиндри 1 и 4 или на 2 и 3 пак трябва да работи, макар и по-лошо.

Затова караме TS CF2 ! :)

kolev
16-05-2013, 16:54

в авиацията, където се ползват двигатели с вътрешно горене, се дублират горивната и запалителната системи. 2-рите дублиращи системи се включват да работят ръчно само ако първите са отказали. така че приликата на тс с авиацията е само в пушека който се получава когато гръмне на магистралата :crazy: освен това в авиацията от към двигатели се ползват основно опозитни такива, които са и с особено мазане и нямат картер примерно.
16в тс е обикновен фиатов двигател. нито е лош,нито пък е голямата работа, втората свещ не го кара да работи по-добре и няма нищо магично или хай-тек в запалването.

Кайо
16-05-2013, 17:10
.....са кво става ние с TS самолети ли караме или совалки?
Има бая ТС дет се използват и в подводници и луноходи.:):):)

На тая втора свещ почнаха да и придават разни магически свойства баш като на Селенията. :rolf:

Mury
16-05-2013, 17:11
.....са кво става ние с TS самолети ли караме или совалки?

Совалки бре,2,3 полета и после - :jason2::jason2::jason2:

Кайо
16-05-2013, 17:20
Совалки бре,2,3 полета и после - :jason2::jason2::jason2:

Зависи от полета....:crazy:
Ма кво ти дреме,повече трошени ТС повече работа за вас.;)
За това рекламирай ТС-a!!!!:):):)

Mury
16-05-2013, 17:24
Зависи от полета....:crazy:
Ма кво ти дреме,повече трошени ТС повече работа за вас.;)
За това рекламирай ТС-a!!!!:):):)

Както казваше инженер Енев,дал бог ТС-и,да има какво да ядат децата ни.............................:cheers::cheers::ch eers:

Кайо
16-05-2013, 17:45
Купи си дизелов скутер и изобщо не му слагай свещи.

Дизелови скутери няма...а дизеловите мотоциклети се броят на пръсти.....

ecotronic
16-05-2013, 17:59
Дизелови скутери няма...а дизеловите мотоциклети се броят на пръсти.....

Това е щото мотоциклетистът не може да удържи големия въртящ момент :)

fade
16-05-2013, 18:25
в авиацията, където се ползват двигатели с вътрешно горене, се дублират горивната и запалителната системи. 2-рите дублиращи системи се включват да работят ръчно само ако първите са отказали. така че приликата на тс с авиацията е само в пушека който се получава когато гръмне на магистралата :crazy: освен това в авиацията от към двигатели се ползват основно опозитни такива, които са и с особено мазане и нямат картер примерно.
16в тс е обикновен фиатов двигател. нито е лош,нито пък е голямата работа, втората свещ не го кара да работи по-добре и няма нищо магично или хай-тек в запалването.
Колега, нямам никакво намерение да споря за глупости особенно когато са казани тенденциозно. Щом съм казал нещо значи съм го прочел някъде (http://en.wikipedia.org/wiki/Dual_ignition)! Хайде сега и Вие го прочетете, може пък след това да не сте толкова арогантен! :flirt:

dimitar_vd62
16-05-2013, 18:50
Източници на информацията са : Auto Italia magazine, Fiat Auto S.p.A DTE, Wikipedia

Технологията “Twin Spark” на Alfa Romeo е използвана за първи път в състезателен автомобил от марката през 1914 година. В началото на 60-те се вгражда в спортните модели (GTA, TZ) с цел постигане на по-голяма изходна мощност на двигателите. От началото на 80-те Alfa Romeo започва да вгражда тази технология и в пътническите си автомобили, за да подоби техните характеристики, и за да удовлетвори по-стриктните изисквания за изгорелите газове.

„Twin Spark” - що е то ?

Името „twin spark“ обикновено се отнася за двигателите с двойно запалване на горивната смес, използвани в автомобилите на Alfa Romeo. Името идва от наличието на две запалителни свещи на всеки цилиндър. 8-клапановите двигатели оригинално се вграждат в модела 75, а в последствие – и във 164 и 155. 16-клапановите версии се появяват малко по-късно, и се вграждат в моделите 145, 146, 155, 156, 147, 166, GTV / Spider и дори в GT.

Всички TS-двигатели са 4-цилиндрови, редови, с два горно разположени разпределителни вала (DOHC).Оригиналният 8-клапанов мотор е със блок и глава от олекотена сплав (алуминиева сплав, обогатена със силиций), стоманени цилиндрови ризи с водно охлаждане, и разпределителни валове, задвижвани от двуредови вериги (къса и дълга). Този модел е доста сходен по дизайн с оригиналните и световно доказани DOHC-двигатели на марката, но е с по-малък ъгъл на клапаните. Последващия 16-клапанов двигател е с по-тежък блок от чугун, изцяло алуминиева глава и ремъчно задвижване на разпределителните валове. Друга основна разлика в двата мотора е тази, че при 8-клапановите мотори и осемте запалителни свещи са еднакви, и са разположени симетрично спрямо централната точка на запалване в цилиндъра. Няма как да се разположи централна свещ поради двуклапановия дизайн на цилиндъра, който използва смукателен клапан с диаметър 44мм. Двете запалителни свещи не подават искрата в един и същи момент – това е направено с цел избягване на вероятността най-мощната част от експлозията да попадне в централната (най-слаба) част на буталото. Наличието на две симетрично разположени свещи обуславя по-краткия път на възпламеняване на горивната смес, като по този начин процеса се доближава до оптималния. Също така тази система позволява работа с по-бедни смеси, което води до икономия на гориво.

При 16-клапановия мотор има централно разположена свещ както при всички 4-клапанови конфигурации, а втората свещ е по-малка, и разположена встрани на основната. В този вариант на мотора двете свещи подават запалителната искра едновременно поради това, че бобините са комбинирани (1+4 и 2+3). Това позволява за задействането на всичките 8 свещи да се използват 4 бобини вместо 8, и е обща практика, наречена „wasted spark” (използвана още в системата EDIS на Ford, и в някои V6 мотори на Alfa Romeo). Основната причина за въвеждането на тази система е цената. Тъй като и двете свещи са свързани към една бобина, едната от тях работи с обърнат поляритет и изисква намалено пробивно напрежение. При следващия 16v TS мотор (CF3 от 2001г) четирите бобини „палят“ свещите в същия цилиндър – т.е. не както предния вариант 1+4 и 2+3 по двойки, а бобина №1 пали двете свещи на първи цилиндър, №2 – на втори, и т.н.

Двигателите разполагат с още две системи за подобряване на производителността си – фазов вариатор на разпределителните валове, и променлива дължина на смукателния колектор (последното наричано от Alfa Romeo Modular Inlet Manifold). Втората система се вгражда само в последните версии на 1.8- и 2.0-литровите мотори. И двете системи се управляват автоматизирано от т. нар. Bosch Motronic Engine Management ECU в зависимост от моментните обороти и натоварване на мотора, и според положението на педала на газта. В общи линии системата с вариатора действа по следния начин :

При „пълна газ“ и максимално натоварване на мотора ECU измества фазата на смукателните клапани чрез завъртане на разпределителния им вал с 12.5° (25° поколянов вал) като по този начин клапаните се отварят и затварят по-рано в смукателния цикъл. Това позволява пълненето на цилиндрите да става по-рано, а по-ранното затваряне оставя по-голям обем горивна смес в цилиндъра в процеса на сгъстяване. При 16vмоторите 1.8 и 2.0 по-дългите смукателни канали съвместно с усъвършенстваната смукателна камера, са с точно определна дължина с цел подпомагане на пълненето чрез поддържане на резонансна вълна на налягането в смукателния тракт. По този начин се увеличава динамичната степен на компресия, което осигурява по-голям въртящ момент при конкретни обороти на двигателя. При по-ранното отваряне на смукателните клапани спрямо изпускателните, се увеличава времето на припокриване (при което и двата комплекта клапани са едновременно отворени). Това спомага за създаването на частичен вакуум в цилиндъра, което допълнително подпомага следващото пълнене с горивна смес.

Bobi_33
16-05-2013, 19:15
Източници на информацията са : Auto Italia magazine, Fiat Auto S.p.A DTE, Wikipedia

Технологията “Twin Spark” на Alfa Romeo е използвана за първи път в състезателен автомобил от марката през 1914 година. В началото на 60-те се вгражда в спортните модели (GTA, TZ) с цел постигане на по-голяма изходна мощност на двигателите. От началото на 80-те Alfa Romeo започва да вгражда тази технология и в пътническите си автомобили, за да подоби техните характеристики, и за да удовлетвори по-стриктните изисквания за изгорелите газове.

„Twin Spark” - що е то ?

Името „twin spark“ обикновено се отнася за двигателите с двойно запалване на горивната смес, използвани в автомобилите на Alfa Romeo. Името идва от наличието на две запалителни свещи на всеки цилиндър. 8-клапановите двигатели оригинално се вграждат в модела 75, а в последствие – и във 164 и 155. 16-клапановите версии се появяват малко по-късно, и се вграждат в моделите 145, 146, 155, 156, 147, 166, GTV / Spider и дори в GT.

Всички TS-двигатели са 4-цилиндрови, редови, с два горно разположени разпределителни вала (DOHC).Оригиналният 8-клапанов мотор е със блок и глава от олекотена сплав (алуминиева сплав, обогатена със силиций), стоманени цилиндрови ризи с водно охлаждане, и разпределителни валове, задвижвани от двуредови вериги (къса и дълга). Този модел е доста сходен по дизайн с оригиналните и световно доказани DOHC-двигатели на марката, но е с по-малък ъгъл на клапаните. Последващия 16-клапанов двигател е с по-тежък блок от чугун, изцяло алуминиева глава и ремъчно задвижване на разпределителните валове. Друга основна разлика в двата мотора е тази, че при 8-клапановите мотори и осемте запалителни свещи са еднакви, и са разположени симетрично спрямо централната точка на запалване в цилиндъра. Няма как да се разположи централна свещ поради двуклапановия дизайн на цилиндъра, който използва смукателен клапан с диаметър 44мм. Двете запалителни свещи не подават искрата в един и същи момент – това е направено с цел избягване на вероятността най-мощната част от експлозията да попадне в централната (най-слаба) част на буталото. Наличието на две симетрично разположени свещи обуславя по-краткия път на възпламеняване на горивната смес, като по този начин процеса се доближава до оптималния. Също така тази система позволява работа с по-бедни смеси, което води до икономия на гориво.

При 16-клапановия мотор има централно разположена свещ както при всички 4-клапанови конфигурации, а втората свещ е по-малка, и разположена встрани на основната. В този вариант на мотора двете свещи подават запалителната искра едновременно поради това, че бобините са комбинирани (1+4 и 2+3). Това позволява за задействането на всичките 8 свещи да се използват 4 бобини вместо 8, и е обща практика, наречена „wasted spark” (използвана още в системата EDIS на Ford, и в някои V6 мотори на Alfa Romeo). Основната причина за въвеждането на тази система е цената. Тъй като и двете свещи са свързани към една бобина, едната от тях работи с обърнат поляритет и изисква намалено пробивно напрежение. При следващия 16v TS мотор (CF3 от 2001г) четирите бобини „палят“ свещите в същия цилиндър – т.е. не както предния вариант 1+4 и 2+3 по двойки, а бобина №1 пали двете свещи на първи цилиндър, №2 – на втори, и т.н.

Двигателите разполагат с още две системи за подобряване на производителността си – фазов вариатор на разпределителните валове, и променлива дължина на смукателния колектор (последното наричано от Alfa Romeo Modular Inlet Manifold). Втората система се вгражда само в последните версии на 1.8- и 2.0-литровите мотори. И двете системи се управляват автоматизирано от т. нар. Bosch Motronic Engine Management ECU в зависимост от моментните обороти и натоварване на мотора, и според положението на педала на газта. В общи линии системата с вариатора действа по следния начин :

При „пълна газ“ и максимално натоварване на мотора ECU измества фазата на смукателните клапани чрез завъртане на разпределителния им вал с 12.5° (25° поколянов вал) като по този начин клапаните се отварят и затварят по-рано в смукателния цикъл. Това позволява пълненето на цилиндрите да става по-рано, а по-ранното затваряне оставя по-голям обем горивна смес в цилиндъра в процеса на сгъстяване. При 16vмоторите 1.8 и 2.0 по-дългите смукателни канали съвместно с усъвършенстваната смукателна камера, са с точно определна дължина с цел подпомагане на пълненето чрез поддържане на резонансна вълна на налягането в смукателния тракт. По този начин се увеличава динамичната степен на компресия, което осигурява по-голям въртящ момент при конкретни обороти на двигателя. При по-ранното отваряне на смукателните клапани спрямо изпускателните, се увеличава времето на припокриване (при което и двата комплекта клапани са едновременно отворени). Това спомага за създаването на частичен вакуум в цилиндъра, което допълнително подпомага следващото пълнене с горивна смес.

Браво за каченият материал, но от това, което прочетох, излиза, че съм бил прав във всяко отношение, нищо, че други форумни клавиатурни специалисти ме подредиха в графата "тъп незнаещ и неможещ майстор" от въпросното съсловие много неприятни личности.

Ха наздраве на всички и въпреки, че вече е изяснина технологията ТС във всичките и разновидности, дерзайте аджеба защо този мотор е по-трошлив от повечето италиански мотори. Говоря за 16В ТС, а не за 8В ТС, моля някой да не се подведе от обозначението ТС.

old alfist
16-05-2013, 19:51
Браво за каченият материал, но от това, което прочетох, излиза, че съм бил прав във всяко отношение, нищо, че други форумни клавиатурни специалисти ме подредиха в графата "тъп незнаещ и неможещ майстор" от въпросното съсловие много неприятни личности.

Ха наздраве на всички и въпреки, че вече е изяснина технологията ТС във всичките и разновидности, дерзайте аджеба защо този мотор е по-трошлив от повечето италиански мотори. Говоря за 16В ТС, а не за 8В ТС, моля някой да не се подведе от обозначението ТС.
Нещо май те праскат някакви комплекси - кой те знае теб, че да те сложи в някаква графа.
Другото ме притеснява повече - злобата, с която се отнасят много хора тук към TC двигателите и в частност към 16в.
Направо да се чуди човек къде е попаднал - като, че ли не сме във форум на Алфа Ромео.

Bobi_33
16-05-2013, 20:01
Нещо май те праскат някакви комплекси - кой те знае теб, че да те сложи в някаква графа.
Другото ме притеснява повече - злобата, с която се отнасят много хора тук към TC двигателите и в частност към 16в.
Направо да се чуди човек къде е попаднал - като, че ли не сме във форум на Алфа Ромео.

Мен ли ме налягат комплекси? Или теб? Май ти се опитваше нещо да доказваш тек като капацитет. Мен не ме интересува кой ме познава или не ме познава. Аз се опитвам да си върша работата, там където работя. Обече е истинска комплексарщина да лепиш етикети на някого, когото не познаваш. Даже си е Бай Ганьовщина.
Със сигурност сме във форум на Алфа Ромео, но марката има възходи и падения. Има успешни и не толкова успешни продукти, това е факт. Има и други небългарски форими като този:http: //www.alfabb.com/bb/forums/ например ,в които можеш също да разгледаш, прочетеш и прочие, та да видиш хората извън България към какво ги тегли предимно, а не като е тук.

old alfist
16-05-2013, 20:08
Мен ли ме налягат комплекси? Или теб? Май ти се опитваше нещо да доказваш тек като капацитет. Мен не ме интересува кой ме познава или не ме познава. Аз се опитвам да си върша работата, там където работя. Обече е истинска комплексарщина да лепиш етикети на някого, когото не познаваш. Даже си е Бай Ганьовщина.
Със сигурност сме във форум на Алфа Ромео, но марката има възходи и падения. Има успешни и не толкова успешни продукти, това е факт. Има и други небългарски форими като този:http: //www.alfabb.com/bb/forums/ например ,в които можеш също да разгледаш, прочетеш и прочие, та да видиш хората извън България към какво ги тегли предимно, а не като е тук.
Както спомена самия ти вчера говорих за съсловието, към което принадлежиш, а ти, че го приемаш толкова лично си е твой проблем, както и че наричаш хората глупаци.
Не се опитвайте да налагате мнението си - ако наистина сте професионалисти си вършете работата, пишете нещо смислено или нищо, а не злобни нападки по модела.

ecotronic
16-05-2013, 20:09
"При 16-клапановия мотор има централно разположена свещ както при всички 4-клапанови конфигурации, а втората свещ е по-малка, и разположена встрани на основната. В този вариант на мотора двете свещи подават запалителната искра едновременно поради това, че бобините са комбинирани (1+4 и 2+3). Това позволява за задействането на всичките 8 свещи да се използват 4 бобини вместо 8, и е обща практика, наречена „wasted spark” (използвана още в системата EDIS на Ford, и в някои V6 мотори на Alfa Romeo). Основната причина за въвеждането на тази система е цената. Тъй като и двете свещи са свързани към една бобина, едната от тях работи с обърнат поляритет и изисква намалено пробивно напрежение. При следващия 16v TS мотор (CF3 от 2001г) четирите бобини „палят“ свещите в същия цилиндър – т.е. не както предния вариант 1+4 и 2+3 по двойки, а бобина №1 пали двете свещи на първи цилиндър, №2 – на втори, и т.н."

От този материал на някой стана ли му ясно защо CF2 ползва wasted spark а CF3 - не?

Някой прочете ли един ред затова, че при CF2 бобините работят на двойно по-висока честота от CF3?

И защо?

Doomguy
16-05-2013, 20:12
Щом 2.0 TS е Фиатски, то ми е интересно кой е мотора, използван за база. 1.8 16в който се ползва във Браво ли? Никъде не намерих такава информация.

Bobi_33
16-05-2013, 20:29
Щом 2.0 TS е Фиатски, то ми е интересно кой е мотора, използван за база. 1.8 16в който се ползва във Браво ли? Никъде не намерих такава информация.

Няма значение дали мотора е1.8 дали е 2.0 , 1.6 или 1.4 Всички те са разработени, поектирани и произведени от Фиат. Ти като собственик на Алфа би ли желал да четеш на всякъде, че моторът или платформата или нещо друго по колата ти е на Фиат? Ако караш Шкода със сигурност би искал да разбереш, че имаш ФВ реално, защото ФВ е много по-високо в иерархията от Шкода. Но при Фиат и Алфа е обратно.

Та относно моторите на Фиат е много просто. 1.8 мотора във Алфа е 100 същият като във Фиат Купе 1.8 но има 1 свещ повече и малко по-агресивни разпределителни валове (все пак трябва да си мислиш, че имаш по добра и различна кола от Фиат, все пак имаш Алфа) както и поне на пръв поглед трябва поне на визия под предния капак на Алфа нещата да изглеждат различно спрямо Фиат. Просто търговски трик. А блока и главата на 1.8ТС 16В не се различава от тези на 1.6ТС 16В , просто има различни бутала, биели и колянов вал. 2.0 мотора е с баланс валове, демек има различен блок, но пак със съвместими компоненти спрямо другите разновидности. Например Ланча Либра 1.8 е със същият блок като 2.0 ТС, но е слава с 1 свещ и бутала, биели и колянов вал като на 1.8 ТС

Нено и назад беше обяснил що е то 16В ТС - разработка на Фиат на модулен принцип с много взаимозаменяеми части към останалите мотори на групата Фиат. Всичко това е за свеждане на разходите по производството, а не както беше официалното изявлени на Фиат преди години, че старите Алфа мотори не отговаряли на еко нормите.

kolev
16-05-2013, 20:33
"При 16-клапановия мотор има централно разположена свещ както при всички 4-клапанови конфигурации, а втората свещ е по-малка, и разположена встрани на основната. В този вариант на мотора двете свещи подават запалителната искра едновременно поради това, че бобините са комбинирани (1+4 и 2+3). Това позволява за задействането на всичките 8 свещи да се използват 4 бобини вместо 8, и е обща практика, наречена „wasted spark” (използвана още в системата EDIS на Ford, и в някои V6 мотори на Alfa Romeo). Основната причина за въвеждането на тази система е цената. Тъй като и двете свещи са свързани към една бобина, едната от тях работи с обърнат поляритет и изисква намалено пробивно напрежение. При следващия 16v TS мотор (CF3 от 2001г) четирите бобини „палят“ свещите в същия цилиндър – т.е. не както предния вариант 1+4 и 2+3 по двойки, а бобина №1 пали двете свещи на първи цилиндър, №2 – на втори, и т.н."

От този материал на някой стана ли му ясно защо CF2 ползва wasted spark а CF3 - не?

Някой прочете ли един ред затова, че при CF2 бобините работят на двойно по-висока честота от CF3?

И защо?
при цф2 е wasted spark защото единия край на бобината дава искра в цилиндър във фаза изхвърляне на изгорелите газове - тоест губи се щото е ненужна. при цф3 и 2-та края на бобината дават искра в работния такт - тоест не може да се каже че искрата се губи. предимствата са че бобината има двойно повече време да се зареди което е добре при високите обороти и освен това има възможност да се променя самостоятелно аванса на всеки цилиндър (ако тоя смотан бош го прави).

ecotronic
16-05-2013, 20:38
при цф2 е wasted spark защото единия край на бобината дава искра в цилиндър във фаза изхвърляне на изгорелите газове - тоест губи се щото е ненужна. при цф3 и 2-та края на бобината дават искра в работния такт - тоест не може да се каже че искрата се губи. предимствата са че бобината има двойно повече време да се зареди което е добре при високите обороти и освен това има възможност да се променя самостоятелно аванса на всеки цилиндър (ако тоя смотан бош го прави).

Така де, пак питам (вече за не знам кой път):

Защо при CF2 се ползва wasted spark?

code
16-05-2013, 20:53
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Wasted_spark&prev=/search%3Fq%3Dwasted%2Bspark%26biw%3D1138%26bih%3D5 05 Ефектът от втората свещ е никакъв, както каза Bobi_33 просто добре се отразява на електрическата система :) Странно но факт. На практика искрата се подава в такт изпускане т.е. не върши никаква работа.

ecotronic
16-05-2013, 20:59
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Wasted_spark&prev=/search%3Fq%3Dwasted%2Bspark%26biw%3D1138%26bih%3D5 05 Ефектът от втората свещ е никакъв, както каза Bobi_33 просто добре се отразява на електрическата система :) Странно но факт. На практика искрата се подава в такт изпускане т.е. не върши никаква работа.

Практическият ефект вероятно е никакъв.
Но не знам за конструктор във водеща автомобилна компания, който да проектира нещо ей така за да има никакъв ефект на теория.

Ще задам въпроса по друг начин:

Защо конструкторът е проектирал CF2 с wasted spark?

Doomguy
16-05-2013, 21:02
Ето и една анимациика - http://www.gill.co.uk/products/digital_ignition/introduction/8_wast_spark.asp

Щом лаик като мен го разбра... Втората искра на практика няма какво да възпламенява, защото в горивната камера няма кислород.

code
16-05-2013, 21:02
Практическият ефект вероятно е никакъв.
Но не знам за конструктор във водеща автомобилна компания, който да проектира нещо ей така за да има никакъв ефект на теория.

Ще задам въпроса по друг начин:

Защо конструкторът е проектирал CF2 с wasted spark?

Е добре де не четеш ли, по-добре се отразява на бубините. уж ..

ecotronic
16-05-2013, 21:07
Е добре де не четеш ли, по-добре се отразява на бубините. уж ..

Това не е вярно. При CF2 бобините работят на двойно по-висока честота отколкото при CF3. А те се нуждаят от време за запасяване на магнитна енергия в магнитопровода, която енергия в момента на искрата се трансформира в електрическа. Това ограничено време ограничава и двигателя във високите обороти.
Пита се - въпреки това, защо е направено?

gigi
16-05-2013, 21:10
Демек както казах вече, без да го мисля, търся и т.н. с един обикновен тест - файда от малката свещ йок. Няма смисъл да го мислите повече, то като цяло ако италянците мислеха малко повече а не се водеха от други неща то Алфа нямаше да е на това дередже.
И е факт че както и да го въртите от 97г. ЖТД-то са по сполучливите мотори.

code
16-05-2013, 21:11
Това не е вярно. При CF2 бобините работят на двойно по-висока честота отколкото при CF3. А те се нуждаят от време за запасяване на магнитна енергия в магнитопровода, която енергия в момента на искрата се трансформира в електрическа. Това ограничено време ограничава и двигателя във високите обороти.
Пита се - въпреки това, защо е направено?

Питай си тогава .. По-точно питай и си отговаряй :gayfight:

ecotronic
16-05-2013, 21:15
Ето и една анимациика - http://www.gill.co.uk/products/digital_ignition/introduction/8_wast_spark.asp

Щом лаик като мен го разбра... Втората искра на практика няма какво да възпламенява, защото в горивната камера няма кислород.

Технологията wasted spark при CF2 двигателя не се прилага с целта за която е измислена (двойно намаляване броя на бобините и на комутаторите)
Не се подвеждай по това.
Идеята е друга а wasted spark е следствието а не целта на идеята.
Та въпросът е каква е идеята?

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:11 ----------

Питай си тогава .. По-точно питай и си отговаряй :gayfight:

То май стана, като приказката на шопа:

Най-обичам га сам си говорим, оти знам, че ме слуша ителигентен човек :)

dimitar_vd62
16-05-2013, 21:26

Старуха, вчера докато търсех информация относно прословутите свещи, попаднах на един форум, май на ситроен беше, та един там си харесал Алфа 156 тс и питаше колегите си за нея.За моя изненада за колата прочетох мнения които ме накараха да се почувствам щастлив, а относто феновете на Алфа Ромео се изказаха че сме били яко фенове и до последно не сме се отказвали от колите си.Дано някой от тях не чете в нашия форум.Прелистих няколко страници и никаде не видях - абе ти тъп ли си да вземаш такъв барутник, да се обиждат и квалифицират с епитети и определения.

ecotronic
16-05-2013, 21:31
Старуха, вчера докато търсех информация относно прословутите свещи, попаднах на един форум, май на ситроен беше, та един там си харесал Алфа 156 тс и питаше колегите си за нея.За моя изненада за колата прочетох мнения които ме накараха да се почувствам щастлив, а относто феновете на Алфа Ромео се изказаха че сме били яко фенове и до последно не сме се отказвали от колите си.Дано някой от тях не чете в нашия форум.Прелистих няколко страници и никаде не видях - абе ти тъп ли си да вземаш такъв барутник, да се обиждат и квалифицират с епитети и определения.

Да допуснем, че в нашия форум обидите са нещо като следствие от темперамента на марката..........
Да ама гледам от бая време английския форум на Алфа.
За години не можех да видя някой някого да обиди.

old alfist
16-05-2013, 22:35
Мите, не знам какво да ти отговоря - направо съм изумен.
Уж би трябвало да свикна, но не мога - явно съм живял в илюзии.

dimitar_vd62
16-05-2013, 22:37
Явно марката ни е уважавана но на от нас.

Mury
16-05-2013, 22:44
Айдееее дъртаците го удариха на морал,няма нужда да давате квалификации на всички потребители,е някои не са девици фанатици като вас.Това че някои хора не харесват даден мотор/явно имат причини за това/ не ги прави не фенове.Аз съм имал скрап преди 6 г. и повече никога няма да си купя,тва е.Нищо не може да промени мнението ми,за мен този двигател след 150 000 км. е пълен боклук,може като нов да е бил страхотен,но за бога хора,та този мотор не се произвежда вече,това трябва да ви говори достатъчно. :busted_cop::busted_cop::busted_cop::busted_cop::b usted_cop:

dimitar_vd62
16-05-2013, 22:55
Еми моя минава 280к и нямам оплаквания.

old alfist
16-05-2013, 22:55
Айдееее дъртаците го удариха на морал,няма нужда да давате квалификации на всички потребители,е някои не са девици фанатици като вас.Това че някои хора не харесват даден мотор/явно имат причини за това/ не ги прави не фенове.Аз съм имал скрап преди 6 г. и повече никога няма да си купя,тва е.Нищо не може да промени мнението ми,за мен този двигател след 150 000 км. е пълен боклук,може като нов да е бил страхотен,но за бога хора,та този мотор не се произвежда вече,това трябва да ви говори достатъчно. :busted_cop::busted_cop::busted_cop::busted_cop::b usted_cop:
Твоето мнение го знаем, както и това, че не се произвежда този двигател - като не ти е приятно, не пиши.

BLUE1
16-05-2013, 23:02
Много интересна тема. С любопитство прочетох всички постове и повечето линкове към тях. В крайна сметка оставам с впечатлението, че съм бил прав в изводите си за италианското автомобилостроене в частта ФИАТ-АЛФА РОМЕО, а именно -гола вода и мокра слама. Алфа 156 се произвежда от 1997 до 2004 ако не греша, това е най-продаваният модел на марката и с голям дял на бензинови мотори използващи т.н. TS технология за която оставам с впечатлението, че самият производител не е бил много наясно дали е удачна и има ли полза от нея. Аз съм лаик в областта, но съм карал и други автомобили, прочел съм тук там, но не съм срещал друга толкова малоумна марка която да произвежда недогледан агрегат цели 8 години....

old alfist
16-05-2013, 23:08
Много интересна тема. С любопитство прочетох всички постове и повечето линкове към тях. В крайна сметка оставам с впечатлението, че съм бил прав в изводите си за италианското автомобилостроене в частта ФИАТ-АЛФА РОМЕО, а именно -гола вода и мокра слама. Алфа 156 се произвежда от 1997 до 2004 ако не греша, това е най-продаваният модел на марката и с голям дял на бензинови мотори използващи т.н. TS технология за която оставам с впечатлението, че самият производител не е бил много наясно дали е удачна и има ли полза от нея. Аз съм лаик в областта, но съм карал и други автомобили, прочел съм тук там, но не съм срещал друга толкова малоумна марка която да произвежда недогледан агрегат цели 8 години....
Осем години са тънели в заблуда - как някой форумен специалист не им е отворил очите за това време.

BLUE1
16-05-2013, 23:12
Осем години са тънели в заблуда - как някой форумен специалист не им е отворил очите за това време.

Е не е баш така! И в официалната информация за TS engine не става ясно от смисъла на двете свещи, уж първо е едно,пък после го променили, пък после пак.....това вдъхва недоверие в непредубедени потребители.

old alfist
16-05-2013, 23:16
Е не е баш така! И в официалната информация за TS engine не става ясно от смисъла на двете свещи, уж първо е едно,пък после го променили, пък после пак.....това вдъхва недоверие в непредубедени потребители.
Да не забравяме, че конструкторите и в други марки автомобили не знаят защо използват тази технология.

BLUE1
16-05-2013, 23:19
Да не забравяме, че конструкторите и в други марки автомобили не знаят защо използват тази технология.

Дай пример? В колко модела и колко години?

old alfist
16-05-2013, 23:22
Дай пример? В колко модела и колко години?
Който иска да се ограмотява - в Нета пише, макар, че и в тази тема се споменаха някои от тях.

dimitar_vd62
16-05-2013, 23:28
Ми е ви за утеха и надежда от началото на годината.http://www.sportal.bg/news.php?news=409380

Кайо
16-05-2013, 23:32
.....значи съм яко преебан...хем ТС хем ЦФ3....:chair:

BLUE1
16-05-2013, 23:35
Който иска да се ограмотява - в Нета пише, макар, че и в тази тема се споменаха някои от тях.

Прочетох за Мерцедес и Смарт, за 8 клапановият на Алфа също ми се изясни, но TS 16кл. нещо .......виж ако приемаш, че щом нещо е конструирано и произведено от фирма като Фиат значи така е правилно, лъжеш се! Историята познава много недомислици на реномирани производители. Според мен няма технология чиито истински предимства да не могат да бъдат обяснени даже и за най-големият профан. Историята на марката за съжаление не говори за особена надеждност и иновативност .

old alfist
16-05-2013, 23:36
Ти си се преебал от момента, в който си купил дизел, но не знам като започнат да слагат двигатели на Ферари, дали ще направят специални дизелови двигатели за потребителите на форума.

Кайо
16-05-2013, 23:40

Олди аз 2,0 TS много си го обичам....но това не пречи да е едно "гениално","инжинерно" творение....

thecleaner
16-05-2013, 23:43

Само селето да вмъкнеш и си ударил джакпота :)

Кайо
16-05-2013, 23:44
Само селето да вмъкнеш и си ударил джакпота :)

Ъййййй збравих....драмата е пълна!!!!!!:):):)

nicks1
17-05-2013, 00:01
Аз съм по-добре от теб. С ЦФ2 съм, но на газ. Ха ха.:firstprize:

old alfist
17-05-2013, 00:02
Олди аз 2,0 TS много си го обичам....но това не пречи да е едно "гениално","инжинерно" творение....
Не съм се венчал за този двигател, но и другите са същата хубост, тъй, че хич да не ми ги хвалят и да оплюват това творение на гениалната италианска инженерна мисъл.

Кайо
17-05-2013, 00:04
Не съм се венчал за този двигател, но и другите са същата хубост, тъй, че хич да не ми ги хвалят и да оплюват това творение на гениалната италианска инженерна мисъл.

Чак пък мисъл...чак пък гениална.....

---------- Post added at 00:04 ---------- Previous post was at 00:04 ----------

Аз съм по-добре от теб. С ЦФ2 съм, но на газ. Ха ха.:firstprize:

Шъ спъ спокойнуууу.....:)

kolev
17-05-2013, 06:38
Технологията wasted spark при CF2 двигателя не се прилага с целта за която е измислена (двойно намаляване броя на бобините и на комутаторите)
Не се подвеждай по това.
е как бе, имаш 8 свещи и само 4 бобини.

виж ако приемаш, че щом нещо е конструирано и произведено от фирма като Фиат значи така е правилно, лъжеш се! Историята познава много недомислици на реномирани производители.
мда, примерно друг доказано лош мотор на фиат от същите години е 1,4 12клапана.

Mury
17-05-2013, 07:11
Еми моя минава 280к и нямам оплаквания.

Ама всичките при теб ли ?????? Хахахахахах преди теб 100 % е отварян мотора,ако не вярваш мога да ти го докажа :handshake::handshake::handshake::handshake:

---------- Post added at 07:08 ---------- Previous post was at 07:08 ----------

Твоето мнение го знаем, както и това, че не се произвежда този двигател - като не ти е приятно, не пиши.

Напротив вие сте недоволни нещо от потребителите на форума,по-добре вие да не пишете :hehe::hehe::cheers::cheers:

---------- Post added at 07:11 ---------- Previous post was at 07:08 ----------

Напротив,такива марки има много,Фиат,БМВ,Рено,ФВ няма смисъл да продължавам,мога да спомена от всяка марка по един мотор,който е адското недоразумение,някои даже по голямо и от ТС 16в :party::party::party::party:

Кайо
17-05-2013, 07:42
Ти си се преебал от момента, в който си купил дизел, но не знам като започнат да слагат двигатели на Ферари, дали ще направят специални дизелови двигатели за потребителите на форума.

Поне с дизела имам база за по-реална преценка.....сега мисля да купя още 4 Алфи,3 ще са бензинки,на едната ще сложа газ,на другата метан и на третата балбукатор....четвъртата ще е дизел с газ за да съм напълно обективен.:hehe::hehe::hehe:

Бобби
17-05-2013, 08:05
Ха...ха, на Митака алфата не е детствена..:ranting:....а Мъри се прави на гинеколок и щял да докаже тази истина...
А бе някой беше казал, че алфите са курви.....ще вземе да излезе прав:)))))

Кайо
17-05-2013, 08:37
Ха...ха, на Митака алфата не е детствена..:ranting:....а Мъри се прави на гинеколок и щял да докаже тази истина...
А бе някой беше казал, че алфите са курви.....ще вземе да излезе прав:)))))

.....травестит е не е курва....хем Алфа...хем пък Ромео.:hehe:

don_pepone
17-05-2013, 09:27
Ма те Фиат инженерите верно не са в час. След толкова години на производство и модификации на 16В ТС,накрая го "сменят" с 2.0 JTS, който уж е нова технология а е още по-объркан и от ТС-то,последват няколко смени на валове за подобряването му и накрая го спират и почват да взимат JTS-и от Опел.......
П.С Това с намесата на Ферари в двигателният асортимент ме обнадеждава малко,че най-накрая марката Алфа ромео може да получи истински мотори, "достойни" за името си,както откъм здравина,така и откъм вървеж. Дано само и разхода не стане като на Ферари,че не Газ ами незнам кво ще им слагаме тогава ... :)

dimitar_vd62
17-05-2013, 09:48
Еми кво, кво, като един тежкар с огромен мерцедес на ОМБ-ито, за 10 лв колкото до иде до дискотеката е да се прибере.

ecotronic
17-05-2013, 09:49
е как бе, имаш 8 свещи и само 4 бобини.

Не брой свещите а цилиндрите. При CF3 защо са същия брой пък няма wasted spark?

badmadafaka
17-05-2013, 10:06
При CF3 защо са същия брой пък няма wasted spark?
Защото заради принципа на работа там, двойно по-големия брой на свещите на цилиндър има функцията на двойно по-големия брой на клапаните примерно..? :unsure:

dimitar_vd62
17-05-2013, 10:10
А колкото до колата, девствена е.По километраж беше на 127 000 естествено, по сервизна книжка последно е влизала в сервиз за съединител на 236000.Когато я купувах жена ми работеше с италиянци и от любопитство ги помолих да се свържат с предишния собственик която потвърди истинноста на книжката, щото знам че всеки джамбанизин може ми напише каквато книжка искам.А дали на някой му се вярва или не ми е все тая.Аман от гинеколози любители, и трите коли в семейството се подържат където трябва, с каквото трябва.Засега знам че не е отварян или има някакъв таен печат някъде за който малко хора знаят.И да е отварян е правено в сервиз а не по гаражи.Нали върви,когато се счупи ще я мисля.Няма вечни неща.Ма чак такъв боклук дето ги изкарахте, ми се чини че проблема е другаде.

kolev
17-05-2013, 10:11
е как, точно свещите и бобините се броят.
при дистрибуторното запалване имаш една бобина и дистрибутор който подава искрата към цилиндъра който е в работен такт.
за да се избегне дистрибутора, за 4-цилиндров двигател с 4 свещи ще трябва да имаш 4 бобини. в тоя случай форд измислят EDIS - електронна бездистрибуторна запалителна система. за 4 цилиндров двигател с 4 свещи тази система представлява един общ пакет от 2 бобини с по 2 извода.
при тс имаш 8 свещи и 2 пъти по-малко бобини -4. прието е запалване с бобини които са с по 2 извода да се нарича wasted spark независимо дали в даден момент единия край на бобината подава искра без нужда.

Mury
17-05-2013, 10:27
А колкото до колата, девствена е.По километраж беше на 127 000 естествено, по сервизна книжка последно е влизала в сервиз за съединител на 236000.Когато я купувах жена ми работеше с италиянци и от любопитство ги помолих да се свържат с предишния собственик която потвърди истинноста на книжката, щото знам че всеки джамбанизин може ми напише каквато книжка искам.А дали на някой му се вярва или не ми е все тая.Аман от гинеколози любители, и трите коли в семейството се подържат където трябва, с каквото трябва.Засега знам че не е отварян или има някакъв таен печат някъде за който малко хора знаят.И да е отварян е правено в сервиз а не по гаражи.Нали върви,когато се счупи ще я мисля.Няма вечни неща.Ма чак такъв боклук дето ги изкарахте, ми се чини че проблема е другаде.

Хахахахаха вярвай ти на италианеца,честен такъв няма,както и няма ТС 16в на 300 К ,който да е девствен

П.С.Ако не си запознат,сервизите в Италия се наричат гаражи,там понятието сервиз не съществува :bravo::bravo::bravo:

mirchozo
17-05-2013, 10:34
Напълно естествено е всеки да си харесва неговия мотор и да смята че е най....
За щастие аз съм имал и двата типа мотори, мога да кажа че жтд-то кефи повече, откъм икономия, вървеж, обслужване и здравина.
Реална оценка може да се даде ако караме нови коли, така темата е само чесане на езици. Всеки мотор си има живот, след като мине това време вече е на късмет кога ще се покажат буталата (зависи и от задкормилното устройство предимно).

Doomguy
17-05-2013, 10:39
Един гараж в Италия (https://maps.google.bg/maps?q=Via+Zermanesa,+5%2FA,+Mogliano+Veneto,+Prov ince+of+Treviso,+Italy&hl=en&ll=45.561405,12.240003&spn=0.002336,0.011362&sll=45.561450,12.240050&layer=c&cbp=13,13.43,,0,-0.93&cbll=45.561407,12.240002&hnear=Via+Zermanesa,+5A,+Mogliano+Veneto,+Provinci a+di+Treviso,+Veneto,+Italy&t=m&z=17&panoid=RuWHVvmgmeH5w60U6BhK6w)
Не изглежда зле...

dimitar_vd62
17-05-2013, 11:02
Хахахахаха вярвай ти на италианеца,честен такъв няма,както и няма ТС 16в на 300 К ,който да е девствен

П.С.Ако не си запознат,сервизите в Италия се наричат гаражи,там понятието сервиз не съществува :bravo::bravo::bravo:

Нещо си в грешка, в Италия имат много добра сервизна база.Имам/ако не сам я хвърлил/ и книжка със всички сервизи в Италия., по градове и села.С адреси и телефони.Ако и гаражните им сервизи са в тази книжка говори добре за тях.А хич не са малко.Ако съм я запазил ще ти я снимам.И добре не съм хванал господ за шлифера, и да е отварян не си личи което ме успокоява че е направено свястно, за разлика от други дето се вижда силикони и тем подобни.Все пак не съм я купил с илюзията че кола на повече от 200к не се е чупила, нито че няма да се счупи.Съвсем наясно съм че предният собственик може и де бил мърляч или да си я поддържал.Интересно че човека след тази си е купил 159, не ме питай с какъв мотор не знам подробности.Гарантирам ти че тази кола няма да роди, може да и се направи основен ремонт когато му дойде времето ако преценя че си заслужава, но в смисъла който влагате в роди, не.Всъщност какво разбирате под отварян, правен му е основен ремонт или е сваляна глава за гумички примерно.Щото второто не го смятам за отварян двигател.

ecotronic
17-05-2013, 14:45
е как, точно свещите и бобините се броят.
при дистрибуторното запалване имаш една бобина и дистрибутор който подава искрата към цилиндъра който е в работен такт.
за да се избегне дистрибутора, за 4-цилиндров двигател с 4 свещи ще трябва да имаш 4 бобини. в тоя случай форд измислят EDIS - електронна бездистрибуторна запалителна система. за 4 цилиндров двигател с 4 свещи тази система представлява един общ пакет от 2 бобини с по 2 извода.
при тс имаш 8 свещи и 2 пъти по-малко бобини -4. прието е запалване с бобини които са с по 2 извода да се нарича wasted spark независимо дали в даден момент единия край на бобината подава искра без нужда.

CF3 wasted spark ли е според твоята логика?

kolev
17-05-2013, 15:40
типът на запалителната система е wasted spark въпреки че фактически няма "изгубена искра". тоест може да не и казваме така, но принципа и на работа е такъв - една бобина с 2 извода в 2 та и края и 2 свещи. но каква е логиката като в цф1 и цф2 си и казваме така, да е друго при цф3 щото хванали единия кабел бобината и го заболи на друга свещ.

ecotronic
17-05-2013, 15:44
типът на запалителната система е wasted spark въпреки че фактически няма "изгубена искра". тоест може да не и казваме така, но принципа и на работа е такъв - една бобина с 2 извода в 2 та и края и 2 свещи. но каква е логиката като в цф1 и цф2 си и казваме така, да е друго при цф3 щото хванали единия кабел бобината и го заболи на друга свещ.

Не ползваш правилните понятия.

Wasted spak (превод: прахосана/изгубена искра) се ползва при CF2.

Практически при CF2 двете свещи се палят от 2 различни бобини, които работят в режим wasted spark.

При CF3 след като една бобина пали и двете свещи на даден цилиндър, нямаме прахосана искра и поради това тази система не може да се нарече wasted spark.

kolev
17-05-2013, 16:14
ок, няма да му викаме така въпреки че и от алфа не са го кръстили с някое фешън име.
въпроса е че това свързване не променя нищо в работата на двигателя и характеристиките му. следващата им стъпка логично е била да зарежат тая авиационна и космическа технология.

ecotronic
17-05-2013, 16:20
ок, няма да му викаме така въпреки че и от алфа не са го кръстили с някое фешън име.
въпроса е че това свързване не променя нищо в работата на двигателя и характеристиките му. следващата им стъпка логично е била да зарежат тая авиационна и космическа технология.

По-важно не е наименованието а функционалността и замисъла на конструктора.

А именно защо при CF2 двете свещи на един цилиндър се палят от 2 различни бобини, когато могат да се палят и от 1, както е при CF3

kolev
17-05-2013, 17:04
защото когато имаш такава бобина с 2 извода по подразбиране едната свещ е на цилиндър който не е в работен такт.системата по начало е така замислена. при цф3 са се светнали че от цялата работа няма смисъл и са опростили нещата като в същото време са намалили двойно честотата на бобините които пък имат невероятното свойство да се пукат. отделно се говори за различни аванси на всеки цилиндър но не знам това до колко е измислица.но е факт че ако имаш една свещ централно разположена, от 2-ра се губи смисъла.

don_pepone
17-05-2013, 17:09
Бе баш са си го кръстили правилно (при CF3)twin spark :devil:

ecotronic
17-05-2013, 17:21
защото когато имаш такава бобина с 2 извода по подразбиране едната свещ е на цилиндър който не е в работен такт.системата по начало е така замислена. при цф3 са се светнали че от цялата работа няма смисъл и са опростили нещата като в същото време са намалили двойно честотата на бобините които пък имат невероятното свойство да се пукат. отделно се говори за различни аванси на всеки цилиндър но не знам това до колко е измислица.но е факт че ако имаш една свещ централно разположена, от 2-ра се губи смисъла.

Не знам за теб, но аз ако съм конструктор и трябва да измисля начин да се палят двете свещи на един цилиндър и разполагам с бобини с по 2 изхода, първото нещо, което ще ми хрумне, това е да вържа двете свещи на 1 бобина, защото:

1 - Реализирам по-проста схема на свързване.
2 - Не губя навятъра по 2 искри.
3 - Бобините ми работят на двойно по-ниска честота и нямам проблем с високите обороти.
4 - Управлението на запалването от ECU - то става по-просто (класическо)

Най вероятно на конструкторите са им минали горе долу същите мисли.
Тогава защо са избрали по-нелогичния вариант първо и чак при CF3 са реализирали по-простия и логичния?

Очевидно са имали друг замисъл:

И той се е състоял в това да направят така, че двете свещи да се палят от 2 различни бобини за да могат да отместят двете искри във времето и така да подобрят процеса на изгаряне.

В последствие са разбрали, че този замисъл изглежда интересен и ефективен само на теория и са минали на простата схема на CF3

Аз мисля, че така са се случили нещата.

546
17-05-2013, 17:52
Ако втората свещ се бори с евентуална детонация при бедни смеси или български бензин наистина се губи смисъла,но май целта е друга,и тук най-чистосърдечно си признавам ,че на мен лично ми невъзможно да зацепя що има свещ в периферията на горивната камера.Хвърлям боб ,че е за екология.

Doomguy
17-05-2013, 18:05
Може би наистина е било от екологична гледна точка. След това са казали fuck that, лепнали една камара сонди и катализатори и са сложили двете свещи на една бобина.

п.п. Като паднат още, ще си взема една 156-ца 2.0, ще и сипя 10W-60, ще я обслужа и ще пробвам за колко време ще я счупя, като карам над 5000 оборота. После ще се прави дисекция на мотора, а другото за части.

546
17-05-2013, 18:26
Може би наистина е било от екологична гледна точка. След това са казали fuck that, лепнали една камара сонди и катализатори и са сложили двете свещи на една бобина
Май така е станало,скъпо,но по ефективно намаляване на емисиите.

i.ganchev.ganchev
17-05-2013, 22:46
Па мое да са вързани така свещите, за да се чудят хората.
Щот като се замисли човек... е че ква е пък тая кола, с 2 свещи, че и работят в различни тактове... че то ше е нещо като да изтрелваш совалка.. модерна работа :devil2: , начи мноо ше върви - самолет :D

Все тая, пак се чупи. Всичко е в молитвите :please:
Аз преди всяко изпреварване се моля на бога на алфа да ми пощади и тоя път мотора... и те така при всяко 200 :pimp:
И да чукам на дърво - още съм на пътя след 40 000 км. и яко в лютеницата :shoot:

П.С: Във всички постове с предположения има някакви верни логики, ама истината тука нема да се открие. Само инДжинерите си я знаят. Пък на нас ни остава да си караме.

code
18-05-2013, 08:17
Май така е станало,скъпо,но по ефективно намаляване на емисиите.

EGR сначале:torch: Ей сега покарах една Хонда Сивик 1,6 160коня. До 5-6000 оборота върви колкото 1,6TS в 147. Иначе е до 8000об, нагоре не я настъпвах щото не е моя. Нищо особено ми беше мисълта ..

Doomguy
18-05-2013, 10:24
Нормално е, колкото повече обороти развива един мотор, толкова по-нагоре е изтеглен максималния въртящ момент.

rossenvn
18-05-2013, 11:41
Нормално е, колкото повече обороти развива един мотор, толкова по-нагоре е изтеглен максималния въртящ момент.

много практично:mrgreen:

Fear
18-05-2013, 11:57
много практично:mrgreen:
Практично е. Зависи от целите на двигателя.
Ако двигателят е предназначен за кораб/влак, не е практично. Ако е за състезателен автомобил е съвсем практично. ;)

dimitar_vd62
18-05-2013, 12:04
Този спор е като спора за Левски и ЦСКА.В бившата ми работа имаше двама дето от 20 години са в една смяна, не могат един без друг, но никога не сядаха на стола на другия и за нищо на света не можеш ги накара да пият бира от едно шише, щото все едно се целували левскар и цесекар

code
18-05-2013, 12:30
Аааааа то не се карало Хонда така!! :roll2: Момчето току що ме повози в стил "вадене на душа" то било голям кеф.:tooth: Само да не е моята кола. :tooth: Иначе бръмчи като мотор да го еа и понавървява, ама не е нещо особено.

dimitar_vd62
18-05-2013, 13:48
И после ще разправя къв боклук са тия двигатели и немското по -здраво няма.

rossenvn
18-05-2013, 15:48
Практично е. Зависи от целите на двигателя.
Ако двигателят е предназначен за кораб/влак, не е практично. Ако е за състезателен автомобил е съвсем практично. ;)

Сивик - а състезателен ли е?

Fear
18-05-2013, 15:51
Сивик - а състезателен ли е?
Лек автомобил с ниско тегло и високооборотен двигател е.
Има си своите купувачи и за това, което е бил замислен си върши добре работата.
Други въпроси?

Или аз да задам някой "умен" такъв от сорта на: "Защо JTD-тата не щат да вървят над 5000 оборота?" :brickwall:

rossenvn
18-05-2013, 17:58
Лек автомобил с ниско тегло и високооборотен двигател е.
Има си своите купувачи и за това, което е бил замислен си върши добре работата.
Други въпроси?

Или аз да задам някой "умен" такъв от сорта на: "Защо JTD-тата не щат да вървят над 5000 оборота?" :brickwall:

Не е необходимо да скачаш :). Написах, че според мен нещо не е практично и айде хиляди извинения. Нормален човек в града рядко ще кара над 6000 оборота, щото видиш ли там вече започва да му върви колата.

п.п. Моя дизел минава 5000, не с много, но все пак ги минава.

BLUE1
18-05-2013, 18:06
EGR сначале:torch: Ей сега покарах една Хонда Сивик 1,6 160коня. До 5-6000 оборота върви колкото 1,6TS в 147. Иначе е до 8000об, нагоре не я настъпвах щото не е моя. Нищо особено ми беше мисълта ..

Е що при това сравнение http://www.zeperfs.com/en/duel3138-2661.htm Хондата "къса шортите" на 147-цата отвсякъде?

rossenvn
18-05-2013, 18:10
Е що при това сравнение http://www.zeperfs.com/en/duel3138-2661.htm Хондата "къса шортите" на 147-цата отвсякъде?

Забавно сравнение наистина - 7.8 kg/PS - 12.5 kg/PS :). Но предполагам на Code му се е сторило така заради въртящия момент. На Алфата е при 4000, на Хондата при 7000. Както написах по-горе малко хора карат в града с такива обороти.

Ето това пожелавам на всички Alfa Romeo 159 3,2 V6 Kompressor 360PS
(https://www.youtube.com/watch?v=emBAS8LxYu8)

code
18-05-2013, 18:47
Ами не върви е как да ви го обясня, малък мотор много коне витеци-митеци, ама не върви. Като го избичиш на 7000 и кусур обороти къса шорти за малко, но до 5000 си е 1,6. И то на кола-картинг. Това моторче ако го бодна на моята 9-ка ще тръгне назад :tooth:
пп е ти пък си пуснал сравнение с 1,6TS 105коня .. аз ти казвам, че върви колкото 120 коньовата до примерно 5-6000об, после крещи малко още 1000-2000об и това е целия филм.
пп да си дава въртящия момент на 7000об наистина не е много практично. Аз такъв двг в масова кола не бях срещал.

ivo_red
18-05-2013, 19:43
Ами не върви е как да ви го обясня, малък мотор много коне витеци-митеци, ама не върви. Като го избичиш на 7000 и кусур обороти къса шорти за малко, но до 5000 си е 1,6. И то на кола-картинг. Това моторче ако го бодна на моята 9-ка ще тръгне назад :tooth:
пп е ти пък си пуснал сравнение с 1,6TS 105коня .. аз ти казвам, че върви колкото 120 коньовата до примерно 5-6000об, после крещи малко още 1000-2000об и това е целия филм.
пп да си дава въртящия момент на 7000об наистина не е много практично. Аз такъв двг в масова кола не бях срещал.

Хонда s2000 е така- до 9хил оборота. За тунерите е добре. За ежедневка, не толкова.

don_pepone
18-05-2013, 21:35
Те японците някви лудаци ше излязат. Всичките им мотори са с малка кубатура и много коне,но пък не бях виждал Бигачки с повече коне от въртящия момент. Селиката примерно (Т23 -7генерация) е 192 коня при 7800об и 180 НМ при 6800,ебаси и колата,ама като я застържеш се разцепва мноо яко иначе при градско спокойно каране и като 100 коньова кола :)

rossenvn
18-05-2013, 22:10
Те японците някви лудаци ше излязат. Всичките им мотори са с малка кубатура и много коне,но пък не бях виждал Бигачки с повече коне от въртящия момент. Селиката примерно (Т23 -7генерация) е 192 коня при 7800об и 180 НМ при 6800,ебаси и колата,ама като я застържеш се разцепва мноо яко иначе при градско спокойно каране и като 100 коньова кола :)

А "раждат" ли техните мотори след като въртят на повече обороти от нашия убавец?

ecotronic
18-05-2013, 22:17
Вероятно японската идеология в конструирането на двигатели се базира на малката площ на която живеят.

code
18-05-2013, 22:22
А "раждат" ли техните мотори след като въртят на повече обороти от нашия убавец?

И те горят масло и те правят основни ремонти, като искаш да бръмчиш като мотоциклет се примиряваш с някои последствия :plane: Изработката им е по-качествена от на коя да е Алфа, но лично за мен и отвън и отвътре са си дръвца. А не са евтини.

Doomguy
18-05-2013, 22:31
Няма високооборотен мотор, който да е милионник. Едното за сметка на другото.

BLUE1
18-05-2013, 22:38
А бе все си мисля, че хонда правят мъничко по-надеждни автомобили от алфа.

ecotronic
18-05-2013, 22:46
А бе все си мисля, че хонда правят мъничко по-надеждни автомобили от алфа.

Какъвто народът, такива и продуктите му.

don_pepone
18-05-2013, 23:01

Ами имаха проблем с 1.8 143 коня мотора -излезе с заводски дефект в сегментите и харчеше масло,но го оправиха. А за тоя мотор който писах 192 коня,пак е 1,8 и се води доста добър като цяло + че е с верига ;) и прекъсвача му е на малко след 8000об. Имам познат с такава селика,купена от магазина и за около 140к км не можа да я счупи,а се опитваше редовно :) (той преди 7000 не сменя предвките) и за същите 140 к км нее бутал нищо по ходовата част.

code
19-05-2013, 08:34
Ами имаха проблем с 1.8 143 коня мотора -излезе с заводски дефект в сегментите и харчеше масло,но го оправиха. А за тоя мотор който писах 192 коня,пак е 1,8 и се води доста добър като цяло + че е с верига ;) и прекъсвача му е на малко след 8000об. Имам познат с такава селика,купена от магазина и за около 140к км не можа да я счупи,а се опитваше редовно :) (той преди 7000 не сменя предвките) и за същите 140 к км нее бутал нищо по ходовата част.

И един мормот завива .. Тия дето по 140 000км не пипат окачване ги остави. Окачването им не е като на 156-ца, но не са и вечни.

don_pepone
19-05-2013, 09:34
Е то няма нищо вечно,то тва е ясно,просто на нас (алфистите) ни се струва няква фантастика да не правиш окачване толкова километри :) . Говорих с един дето е бачкал в сервиз на тойота (за окачване и разни ремонти го разпитвах) и пича каза че е бачкал няколко години там и нее сменял шарнир нито веднъж. По ходовата им чааст заминавали първо амортисьорите май,че не им понасяло нашите пътища,нокато говорим не им понася нее за 50-60 хил км.

code
19-05-2013, 10:08
Е то няма нищо вечно,то тва е ясно,просто на нас (алфистите) ни се струва няква фантастика да не правиш окачване толкова километри :) . Говорих с един дето е бачкал в сервиз на тойота (за окачване и разни ремонти го разпитвах) и пича каза че е бачкал няколко години там и нее сменял шарнир нито веднъж. По ходовата им чааст заминавали първо амортисьорите май,че не им понасяло нашите пътища,нокато говорим не им понася нее за 50-60 хил км.

Не стига, че разбиват шарнири ами са в шенкела за по-весело. ;) Пак уточнявам, че това не е 156. Сигурно изкарват 5пъти повече км, но в крайна сметка в Бг прошка няма.

don_pepone
19-05-2013, 10:49
:) то в БГ и танк да караш се тая. Ама ида е в шенкела пак е по-добре,ако ще ги сменям на 100-120хил км отколкото 156 с тия носачи (дето са ментаци на афтърмаркета) и с тая цена.... То верно ся ше кажат всички ТРВ ама цената му е (комплекта за цялата предница) е колкото цената на 156-цата в италия :)

koolio
19-05-2013, 10:57
На 155-цата смених носачи и амортисьори като я купих и после я продадох след 60 х км яко каране без да съм пипвал окачване.
Не е до марката, а до вида окачване.

don_pepone
19-05-2013, 11:01
за 155 не говорим :) и аз карам такава знам как е :)
Проблема нее в марката,все пак носачите на 156 не са марка Алфа или Фиат,просто инженерната мисъл не им е стигнала като са ги мислели :)

Sunny
19-05-2013, 20:01
Ревете че не ви държат предниците ... ама се катерите по бордюрите да паркирате нали ?

don_pepone
19-05-2013, 21:48
Амммм чесно -НЕ ,че с тея пружини Ейбах картера ми само за бордюри си мисли :) :big_flowers:
Майтапа настрана,ама май не съм чул някой други (марки автомобили) да се оплакват толкова от тея предници,освен новите ауди и пасати с алуминките,но може ида бъркам ........

Кайо
19-05-2013, 21:49
Проблема нее в марката,все пак носачите на 156 не са марка Алфа или Фиат,просто инженерната мисъл не им е стигнала като са ги мислели :)

Хората са правили кола за пътища а не луноход.....та версията с инжинерната мисъл при окачването отпада.;)

don_pepone
19-05-2013, 21:53
И ти си много прав дееееба и пътищата му ....

Бобби
19-05-2013, 22:12
:)))....а бе Вие ходили сте в казармата?.....тогава с пътищата нямахме проблем....Урал,Зил, Газ, Уаз...и т.н....:))
За пътища и дума да не става....насреща е ББ...:big_flowers:
Какво означава тук един ТС....той във войната не е участвал:))

Кайо
19-05-2013, 23:03
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?p=1214381#post1214381

fred
21-05-2013, 20:44
:)))....а бе Вие ходили сте в казармата?.....тогава с пътищата нямахме проблем....Урал,Зил, Газ, Уаз...и т.н....:))
За пътища и дума да не става....насреща е ББ...:big_flowers:
Какво означава тук един ТС....той във войната не е участвал:))

Па и москвичи имаше, ееехахе, не за казарма, ама поне за старшина ставаха.
А, помня, че някои разправяха, че Москвич 403 са правени от немски каски и въобще трофейна стомана, абе не гниеха, вярно, без обработка и разни съвремени глезотии.

gorbi
21-05-2013, 23:07
И така сте заговорили за окачване, някой писа, че 140 000 не може да не се пипа.
Всъщност може... Може и 200 000 км. да не се пипа.
И то не нашите сравнително поносими пътища, а на украинските, които в по-голямата си част са мнооого по-зле. Направо има места, където последните 30-40 години не са пипани.
Иде реч за моето 124 купе.
Купих го на 150 000 км. и му направих всичко по окачването. Ама всичко. Отзад, отпред - където имаше дори съмнения...
Сега е на 388 000 км. и скоро му правих ремонт на окачването - някакви втулки отзад, някаква гумичка отпред и тампон на мотора - за 250 лева части ремонт се събра. Сега пак стъпва като котарак мазно и минавайки през дупката не усещаш нищо.
Та - и аз се чудя как след милионите дупки по украинските пътища държи 124-ката, ама държи. Най-смешното е, че скоро скъса бомбето - направо се съдра ламарината около амортисьора, може би от дупките, но окачването държи...!!! Заварка за 80 лева с труда и само газ... :)

Сори за офтопика, ама не се сдържах като прочетох за 140 000 км. :)

lordliness
22-05-2013, 06:47
Напълно е възможно, когато елемент от окачването се повреди и не се отстрани повредата веднага, започват да се товарят другите елементи и всичко заминава, скъсан маншон може да съсипе за няколко седмици и най марковия ябълковиден болт. Аз самия правя много рядко окачване по колите които имам или съм имал, при всяка смяна на гуми проверявам цялото окачване, което прави два пъти годишно, отделно, ако ме налегне скука оглеждам всички гумени маншони.

Mury
22-05-2013, 07:09
И така сте заговорили за окачване, някой писа, че 140 000 не може да не се пипа.
Всъщност може... Може и 200 000 км. да не се пипа.
И то не нашите сравнително поносими пътища, а на украинските, които в по-голямата си част са мнооого по-зле. Направо има места, където последните 30-40 години не са пипани.
Иде реч за моето 124 купе.
Купих го на 150 000 км. и му направих всичко по окачването. Ама всичко. Отзад, отпред - където имаше дори съмнения...
Сега е на 388 000 км. и скоро му правих ремонт на окачването - някакви втулки отзад, някаква гумичка отпред и тампон на мотора - за 250 лева части ремонт се събра. Сега пак стъпва като котарак мазно и минавайки през дупката не усещаш нищо.
Та - и аз се чудя как след милионите дупки по украинските пътища държи 124-ката, ама държи. Най-смешното е, че скоро скъса бомбето - направо се съдра ламарината около амортисьора, може би от дупките, но окачването държи...!!! Заварка за 80 лева с труда и само газ... :)

Сори за офтопика, ама не се сдържах като прочетох за 140 000 км. :)

Приятелю,124-та е последният истински Мерц,дори нещо повече,последният автомобил от ерата в която са се правили коли да издържат по 20 г. :busted_cop::busted_cop::busted_cop: Тези неща които казваш са напълно нормални за него,единствено комбитата имат по-често проблеми с едни тампони на задния мост,тва е.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

don_pepone
22-05-2013, 08:53
Един познат с сервиз ми бе казал,че ако правеха всички коли както правят 124 и голф2 ,сервизите щели да фалират.
П.С Виждал съм в Германия Мерц. 123 200д н 800 000км без основен ремонт на мотора и немеца си го караше нон стоп

vaklinator
22-05-2013, 11:10
Един познат с сервиз ми бе казал,че ако правеха всички коли както правят 124 и голф2 ,сервизите щели да фалират.
П.С Виждал съм в Германия Мерц. 123 200д н 800 000км без основен ремонт на мотора и немеца си го караше нон стоп

Не е същото!!! Мерцедесите са много старомодни и пенсионерски коли, друго си е 155 - перфектен дизай и просто радва окото-красота и изящество. Няма да я сменя за голф или 124 за нищо на света

don_pepone
22-05-2013, 15:00
Не е същото!!! Мерцедесите са много старомодни и пенсионерски коли, друго си е 155 - перфектен дизай и просто радва окото-красота и изящество. Няма да я сменя за голф или 124 за нищо на света
Ооо Брооо то това е ясно,немското (особенно преди 2000г) прилича на дялан камък от пиян склуптор, аз говоря за здравина като цяло ;) ,макар,че сравнено с 155 не мисля че има много по-здрави коли,ама за 156/147 и нагоре....

156
22-05-2013, 19:27
Аз пък съм забелязал, че много 124-ки скърцат като стара спалня, не знам защо. Не искам да кажа нищо лошо, просто ми е направило впечатление - може би отвътре не се чува нищо и хората си карат така :)

nblagoev
23-05-2013, 13:26
Аз пък съм забелязал, че много 124-ки скърцат като стара спалня, не знам защо. Не искам да кажа нищо лошо, просто ми е направило впечатление - може би отвътре не се чува нищо и хората си карат така :)

Скърцат от т. нар. "скърцащи" втулки отзад. ;)

Денис
24-05-2013, 01:01
Няма ли някой TwinSpark да се похвали с такова постижение... :bionic:
http://www.clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1215630&postcount=1

Furious 155
24-05-2013, 01:07
Не, ама има такива - http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1135077&postcount=70 с мотора от заглавието на темата и се кара на цялата газ почти постоянно. ;)

Mury
24-05-2013, 07:44
Не, ама има такива - http://clubalfaromeo.com/forum/showpost.php?p=1135077&postcount=70 с мотора от заглавието на темата и се кара на цялата газ почти постоянно. ;)

Ей,ама колко пъти е отварян/сменян мотора на тази кола............................:BIGsmile::BIGsmil e::BIGsmile:

---------- Post added at 07:44 ---------- Previous post was at 07:43 ----------

Това може да се случи на всеки,човешка грешка е,а на спарка ако му се случи ще има повече последствия с тоя сложен колектор.....................:busted_cop::busted_c op::busted_cop:

code
24-05-2013, 09:16
Така е, най-сигурния начин да не допуснеш грешка е по цял ден да си чешеш камбаните :BIGsmile:

dimitar_vd62
24-05-2013, 18:35
Най-добре да има някоя да ги чеше пък ти да си пийш бирата.

fred
24-05-2013, 19:00
В тоя случай трябва да има и някой бира да носи де8-)

Бобби
24-05-2013, 19:18
[QUOTE=dimitar_vd62;1215806]Най-добре да има някоя да ги чеше пък ти да си пийш бирата.[/QUO

---------- Post added at 16:18 ---------- Previous post was at 16:13 ----------

[QUOTE=dimitar_vd62;1215806]Най-добре да има някоя да ги чеше пък ти да си пийш бирата.[/QUOTE

Наздраве Митак, цялата тема е едно чешане....ама какво да се прави......
Като се замисля.....от как карам кола....първите двувалки - Италия...първите две свещи на цилиндър - Италия...:calc:
За какво иде на реч...ТС-8в....много здрав...ТС-16 винтила по бърз и еластичен мотор...за какво иде на реч сега.....много конфекция при другите марки, ама още не е минала гаранцията и проблем:noooo:.....стига сте обсъждали нещо доказано....ако някой е карал от нова такава кола....нека да се изкаже.... кога се е сблъскал с проблемите.....всичко друго са празни приказки....всеки със своя кенеф, ама не знае колко хора са се изходили преди него ......в него:)))
:popesmiley:

dimitar_vd62
24-05-2013, 20:14
Нали трябва да върви бирата, пък лично аз не се оплаквам.

fred
24-05-2013, 20:16
Мда, прав си

spe4elist
24-05-2013, 22:19
Абе, май ще се окаже, че не е толкова лош мотора, дори - въобще не е лош, а всъщност - си е доста добър мотор ... Обаче статистиката в този форум се прави от 10-15 годишни кочини, от които 99% тотални кенефи ...

Заменям кен бира за пакетче семки! Оферта? Някой ... ?

dimitar_vd62
25-05-2013, 16:27
Е ко толкуз, 1.8 с малко по-големи бутала.

old alfist
25-05-2013, 17:21
Не е точно така - 2.0 има балансиращ вал със сътветния му ремък.

rossenvn
25-05-2013, 17:42

Не са ли с еднакви бутала /диаметър/? Само хода им е различен.

ecotronic
25-05-2013, 17:59
Не са ли с еднакви бутала /диаметър/? Само хода им е различен.

2.0 сравнен с 1,8 има бутала с 1 mm. по-големи в диаметър и 8,3 mm. по-голям ход. Разликата между 1,6 и 1,8 e само в хода.

code
25-05-2013, 18:06
2.0 сравнен с 1,8 има бутала с 1 mm. по-големи в диаметър и 8,3 mm. по-голям ход. Разликата между 1,6 и 1,8 e само в хода.
Той за това е такъв счупеняк - голям ход и големи обороти:love_umbrella:

Не е точно така - 2.0 има балансиращ вал със сътветния му ремък.
Даже 2.

spe4elist
25-05-2013, 18:16
Той за това е такъв счупеняк - голям ход и големи обороти:love_umbrella:
Чупи се, щото се кара само в лютеницата от мурдери, ако успееш да докараш дизела в лютеницата - и той ще се счупи ... Само че, не можеш да го докараш дотам - големият му въртящ момент не му позволява това ... хихи

Даже 2.

Два балансвала и един двойноназъбен ремък!

dimitar_vd62
25-05-2013, 18:17
Сигурно има доста разлики, номера беше да издразня Спечелиста

А е тва включване чаках

spe4elist
25-05-2013, 18:20
Сигурно има доста разлики, номера беше да издразня Спечелиста

А е тва включване чаках

Само изчакай да си донеса другата бира от хладилника :cheers:

code
25-05-2013, 18:22
На практика с един и същ блок правят 1,6 1,8 и 2,0, няма как при такова голямо "спестяване" някой от двигателите да не е счупеняк и той е май, май 2,0. Ако имаха малко рационална мисъл(чакай от италианец) щяха поне да го ограничат до примерно 6600об. И цялата работа за 5 коня отгоре на 1,8 - пълна порнография.

spe4elist
25-05-2013, 18:25
На практика с един и същ блок правят 1,6 1,8 и 2,0, няма как при такова голямо "спестяване" някой от двигателите да не е счупеняк и той е май, май 2,0.

Ти твойта двойка счупи ли я???

dimitar_vd62
25-05-2013, 18:30
Ако има по-голям ход как ще са еднакви блоковете.На 2.0 блока трябва да е по-висок

code
25-05-2013, 18:31
Ти твойта двойка счупи ли я???

Като си знам мотора не го пънкам :) За какво да му вадя душата и да влизам в клишето? Иначе, като го я взех 2007г всичко по мотора и беше за смяна, нищо не ми се е разминало - бутала, сегменти, лагери на коляновия вал, колянов вал и по-късно 2 разпределителни (тръгнали сначале):love_umbrella::love_umbrella:

Ако има по-голям ход как ще са еднакви блоковете.На 2.0 блока трябва да е по-висок

Не съм ги мерил, честно казано. Дори и да са различни, ставаше въпрос за по-дългия ход на 2,0.

spe4elist
25-05-2013, 18:32

Дали валовете не са различни? :calc:

code
25-05-2013, 18:38

И аз това си помислих, по-малък диаметър - по-къс ход, ама в горна точка сгъстяването трябва да го проиграят с различна глава?!? Или вала да стои по-високо, е.а ли го .. Чак в такива конкретики не съм изпадал. :)

dimitar_vd62
25-05-2013, 18:41

Ако хода е по-голям значи вала е с изместени шийки на биелите - примерно 5мм.Де ще ги денеш тези 5 мм ако блока е същия.

kolev
25-05-2013, 18:42
Чупи се, щото се кара само в лютеницата от мурдери, ако успееш да докараш дизела в лютеницата - и той ще се счупи ... Само че, не можеш да го докараш дотам - големият му въртящ момент не му позволява това ... хихи

Два балансвала и един двойноназъбен ремък!

а при колко оборота на дизела си в лютеницата.... май към 4к и пак се карат от същите мурдери.
това че двигателя има балансиращи валове не е за хвалба. значи не е добре балансиран двигател. :busted_cop:

spe4elist
25-05-2013, 18:43
И аз това си помислих, по-малък диаметър - по-къс ход, ама в горна точка сгъстяването трябва да го проиграят с различна глава?!? Или вала да стои по-високо, е.а ли го .. Чак в такива конкретики не съм изпадал. :)

Аз пък си мислех, че 2.0 е с по-малък диаметър и по-дълъг ход, но ... може и греша ...

code
25-05-2013, 18:44
Аз пък си мислех, че 2.0 е с по-малък диаметър и по-дълъг ход, но ... може и греша ...

Диаметърът който описва биелната шийка имах предвид. Не се изразих правилно. :)

tqnbtb
25-05-2013, 18:47
аз съм много доволен от мотора ..от други неща не съм обаче .. когато я взех беше уж на 230 хил км .. сега е на малко над 300 000 хил км .. за 3 години всяка седмица събота и неделя колата е правила поне по 10-15 старта един след друг.. мотора още е жив кара се само с 10в60 ... не беше палена от 5 месеца... вчера баща ми я запалил от раз ... се едно се е карала до преди 2 дена. Препушва само в оборотите над 6700 до 7000 след това изчиства..(не знам на какво се дължи).. не съм доволен от съеденителя 3 валео смених за 70 000 км .. и не ме кефи поведението на колата в завой ..

dimitar_vd62
25-05-2013, 18:47
Абе някой специалист нема ли да каже какви са разликите в коляно мотовилковия механизъм на 1.8 и 2.0.Ъ?

Щото аз мисля че 1.6 и 1.8 може да минат само с разлика в диаметъра на буталата мо на 2.0 трябва да има и по-голям ход.Само предполагам и боб фърлям.

spe4elist
25-05-2013, 18:48
а при колко оборота на дизела си в лютеницата.... май към 4к и пак се карат от същите мурдери.
По принцип - дизелите не ме интересуват, но си мисля че са малко над 6000 rpm :calc:

това че двигателя има балансиращи валове не е за хвалба. значи не е добре балансиран двигател. :busted_cop:
Балансваловете си имат своето значение, но ме мързи да обяснявам, има изписана много литература по въпроса. Приятно четене!

code
25-05-2013, 18:49
Ако хода е по-голям значи вала е с изместени шийки на биелите - примерно 5мм.Де ще ги денеш тези 5 мм ако блока е същия.

5мм какво са що да не ги събереш. Ама като увеличаваш хода трябва и да слиза вала надолу?!? Иначе ще се нацепи буталото в клапаните. :new_Eyecrazy:

rossenvn
25-05-2013, 18:53
По принцип - дизелите не ме интересуват, но си мисля че са малко над 6000 rpm :calc:

Цъ, дизелите са на 5200, поне 1.9, 105 коня - проверявано няколко пъти даже :prescription:

spe4elist
25-05-2013, 18:56
Цъ, дизелите са на 5200, поне 1.9, 105 коня - проверявано няколко пъти даже :prescription:

Надценил съм ги значи ... Знаех си, че големия въртящ момент е пречка за високите обороти!

kolev
25-05-2013, 19:00
5мм какво са що да не ги събереш. Ама като увеличаваш хода трябва и да слиза вала надолу?!? Иначе ще се нацепи буталото в клапаните. :new_Eyecrazy:

абе що да не си купувам фафли престиж.

dimitar_vd62
25-05-2013, 19:02

Ами ако блоковете са еднакви, а буталото има по-голям ход и мястото на коляновия вал е същото значи че буталото слиза надолу 5 мм и се качва нагоре 5 мм, поради което блока трябва да е по-висок с 5 мм мерено от центъра на основните лагери на коляновия вал.Няма начин да получиш по-голям ход с еднакви блокове.

code
25-05-2013, 19:08
Ами ако блоковете са еднакви, а буталото има по-голям ход и мястото на коляновия вал е същото значи че буталото слиза надолу 5 мм и се качва нагоре 5 мм, поради което блока трябва да е по-висок с 5 мм мерено от центъра на основните лагери на коляновия вал.Няма начин да получиш по-голям ход с еднакви блокове.

Хвърли ме в размисъл :) Правиш 5мм по-къса биела и ти се получават нещата;) Горната точка става същата, долната се мести с 10мм. Теоретично.
пп По-къса биела, по-голям диаметър на въртене на вала - ето ти и по-кофти ъгъл между биелата и вала и оттам необходимостта от баланс валове и изпортени шийки. Ама ги наместих :)

dimitar_vd62
25-05-2013, 19:22
Ами може и така, нали затова казах че фърлям боб.

code
25-05-2013, 19:45
абе що да не си купувам фафли престиж.
http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2007/07/26/362920_reklamata_na_vafli_spoko_zagubi_bitkata_v_s uda/
Хората ги осъдиха за реклама, въздействаща върху психиката на децата.
Но естествено сме в Бг и простака не можеш да го спреш, та новата им реклама е с АЛАРМА НА СОТ накрая. Сега всеки път си мисля, че ми пищи СОТ-а. :laser:
http://vbox7.com/play:5be5a55427
Та проявявам гражданска позиция и не ги ям. :)

dimitar_vd62
25-05-2013, 20:09
Отде са взе тази фафла, обикновено го обръщаме на пиене и жени

ecotronic
25-05-2013, 20:37
Ходът на буталото зависи само от това на какво разстояние отстоят осите на биелните и на основните шийки.
1,6 1,8 и 2.0 са с различни ходове, следователно и с различни валове.
Блоковете може и да се еднакви, просто се ползват биели с различна дължина.

old alfist
25-05-2013, 20:47
Хвърли ме в размисъл :) Правиш 5мм по-къса биела и ти се получават нещата;) Горната точка става същата, долната се мести с 10мм. Теоретично.
пп По-къса биела, по-голям диаметър на въртене на вала - ето ти и по-кофти ъгъл между биелата и вала и оттам необходимостта от баланс валове и изпортени шийки. Ама ги наместих :)
Не ми звучи автентично тази история с дисбаланса - измисли нещо по-интересно.

ecotronic
25-05-2013, 20:55
Необходимостта от баланс валове не се налага заради лошото конструиране на двигателя а заради принципа на действие на редовия 4 цилиндров двигател и свързаното с този принцип на работа неизбежно възникване на асиметрични инерционни сили по вертикалата.
Тези вибрации са толкова по-силни, колкото е по-голяма кубатурата на двигателя.

Подробно обяснение тук (http://en.wikipedia.org/wiki/Balance_shaft).

code
25-05-2013, 21:06
,
Не ми звучи автентично тази история с дисбаланса - измисли нещо по-интересно.

Пиша колкото да не заспя, та интересни работи няма да ти мисля специално на тебе :spell: Ако причината е в обема обяснете защо? А не папагалската. Защо на 2,0 има а на 1,8 няма? При разлика 5 коня кое го дебалансира толкова? Обема, ама другия път.

ecotronic
25-05-2013, 21:28
,

Пиша колкото да не заспя, та интересни работи няма да ти мисля специално на тебе :spell: Ако причината е в обема обяснете защо? А не папагалската. Защо на 2,0 има а на 1,8 няма? При разлика 5 коня кое го дебалансира толкова? Обема, ама другия път.

При редовия двигател движението на качващите се и слизащите биели не е еднакво относно центъра на въртене на вала, за разлика от това при боксера примерно:

http://www.autozine.org/technical_school/engine/smooth_2ndforce.jpg

http://www.autozine.org/technical_school/engine/smooth_boxer.jpg

Обърни внимание на означените разстояния "a"

Тази несиметрия при редовия двигател води до появата на вибрации с честота двойна на тази на въртенето на вала.
Затова и баланс валовете се въртят с двойно по-голяма скорост от КВ.

rossenvn
25-05-2013, 21:35
Надценил съм ги значи ... Знаех си, че големия въртящ момент е пречка за високите обороти!

Хихихи, колко си прав, то затова и 2.0 е родилка - въртящия момент на 2.0 е по-голям от на 1,8 и затва мрази високите обороти :whip: Обикновено дългоходните мотори имат по-нисички обороти, а не се изхвърлят като да не казвам какво. И после що били нефелни... Даже в статията на екотроник от викито си го пише - дългоходните си им требе баланс вал - това е умрело още от чертожната дъска ;)

The problem increases with larger engine displacements, since one way to achieve a larger displacement is with a longer piston stroke, increasing the difference in acceleration or by utilizing a larger bore thereby increasing the mass of the pistons.

code
25-05-2013, 21:40
Т.е. проблемът на 2,0TS с вибрациите е в прекалено големия ход на буталото, а не в обема на мотора. Ако бяха направили мотора сначале, а не да правят от един блок 3 мотора, съотношението диаметър на буталото и ход щеше да е примерно 1:1 като на 1,8 и нямаше да му трябват баланси. Това са си мои разсъждения разбира се.:)

rossenvn
25-05-2013, 21:43
Т.е. проблемът на 2,0TS с вибрациите е в прекалено големия ход на буталото, а не в обема на мотора. Ако бяха направили мотора сначале, а не да правят от един блок 3 мотора, съотношението диаметър на буталото и ход щеше да е примерно 1:1 като на 1,8 и нямаше да му трябват баланси. Това са си мои разсъждения разбира се.:)

Икономията е майка на мизерията... най-накрая го разнищихме ;)

ecotronic
25-05-2013, 21:45
Очевидно няма ясна граница затова кога да се слагат баланс валове. Така го е решил производителят.
А както много колеги са споделяли вече, ползата от баланс валовете е спорен въпрос.

Sunny
25-05-2013, 21:47
Ама някой говорят колкото да не заспят ...
А защо тогава 8v няма балансиращи валове ?
Като цяло монтьорите си ви го казаха - 16v (фиатския T.S. ) си е пълна порнография независимо 1,6 1.8 или 2.0 ;)

code
25-05-2013, 21:50
Очевидно няма ясна граница затова кога да се слагат баланс валове. Така го е решил производителят.
А както много колеги са споделяли вече, ползата от баланс валовете е спорен въпрос.

На моята и хвърлих ремъка в кофата и карах без него 50 000км. По-точно не карах аз, а друг. Аз нямаше да го издържа. Беше трагедия откъм вибрации, сега като сложих пак нов с ролка - все едно съм сменил мотора.:shutup: Повече няма да го махна. Някой беше споменал, че на 166 след 2000г се слага друг вал, там може вибрациите да са по-малки, ама едва ли.

kolev
26-05-2013, 08:25
Икономията е майка на мизерията... най-накрая го разнищихме ;)
има и други интересни въпроси. например как така вариатора на 8в тс не се скапва като на 16в тс.

lordliness
26-05-2013, 09:45
Преди малко гледах как запалиха руски дизелов двигател на едно тракторче, стоял е на открито и не е бил пален последните шест години. Запали от раз, не знам на колко години е поне на 30 - 40 сигурно

ecotronic
26-05-2013, 13:19
има и други интересни въпроси. например как така вариатора на 8в тс не се скапва като на 16в тс.

Вероятно защото се товари по-малко, задвижвайки двойно по-малък брой клапани.

Bobi_33
26-05-2013, 15:25
Вероятно защото се товари по-малко, задвижвайки двойно по-малък брой клапани.

Че какво общо има броя на клапаните? Нищо. Просто вариаторът на Фиат е калпаво замислен и изработен. Това е разликата.

То ако беше до броя на клапаните, Фиатсия петак, който е със същия вариатор и дизайн на главата, трябваше да е най-тракащият мотор в автомобилостроенето, ма не е. Въпреки, че върти 10 клапана, а не 4 или 8.

Всъщност истината при петака е, че гърбиците на вала са през 72градуса, а не през 90 и обратната тила дийстваща на вариатора, при затваряне на клапан е за по-кратко време и е по-малка.

ecotronic
26-05-2013, 16:26
Че какво общо има броя на клапаните? Нищо. .............

Как така нищо?
При 8V двигателят разпределителният вал, задвижващ смукателните клапани изпитва значително по-малки усилия на усукване, задвижвайки по един клапан на цилиндър, сравнено с 2 при 16V двигателя.
Т.е и вариаторът при него се товари значително по-малко.

kolev
26-05-2013, 16:39
да бе, ама силата зависи от твърдостта на пружините на клапаните която пък е точно пресметната. целия механизъм трябва да е сметнат да издържа натоварванията.
има серийни автомобили с 4 цилиндрови редови двигатели с 16клапана и вариатори на които прекъсвача е на 9к оборота и изобщо не се притесняват да се развъртат до там и да работят продължително в тия обороти.

ecotronic
26-05-2013, 16:46
да бе, ама силата зависи от твърдостта на пружините на клапаните която пък е точно пресметната. целия механизъм трябва да е сметнат да издържа натоварванията.
има серийни автомобили с 4 цилиндрови редови двигатели с 16клапана и вариатори на които прекъсвача е на 9к оборота и изобщо не се притесняват да се развъртат до там и да работят продължително в тия обороти.

Едва ли при 16V двигателите пружините са два пъти по-слаби от тези при 8V.
Не твърдя, че двойно по-големият брой клапани е основната причина за бързото скапване на вариатора, а че броят на клапаните е съществен фактор, който не може да бъде пренебрегнат току така.

Bobi_33
26-05-2013, 16:54
Как така нищо?
При 8V двигателят разпределителният вал, задвижващ смукателните клапани изпитва значително по-малки усилия на усукване, задвижвайки по един клапан на цилиндър, сравнено с 2 при 16V двигателя.
Т.е и вариаторът при него се товари значително по-малко.

Пак ще го кажа: смъртта на вариатора идва не при отварянето на клапаните, а при тяхното затваряне, когато пружините на клапаните действат обратна посока на въртенето. Дадох примера за 10-те клапана на петака, кажи там дали е от значение броя на клапаните, при условие, че вариатор на петак съм чул да трака само на една Капа, а са ми минали през ръцете доста петаци.

Просто Фиат не могат и не зная как да правят вариатори за променливо газоразпределение, защото нямат традиции в това. Алфа Роме първи вграждат серийно променливото газоразпределение още в началото на 80-те в старите НОРД мотори, а по-късно и в 8V TS.

ecotronic
26-05-2013, 17:23
Пак ще го кажа: смъртта на вариатора идва не при отварянето на клапаните, а при тяхното затваряне, когато пружините на клапаните действат обратна посока на въртенето. ....

Тази теза е интересна.
Но това за действието на пружините и обратната посока на въртене не го разбрах.
Би ли обяснил малко по-подробно?
И по-конкретно каква е разликата по отношение на начина по който се затварят клапаните при V8 и при V16 двигателите.

Bobi_33
26-05-2013, 17:38
Тази теза е интересна.
Но това за действието на пружините и обратната посока на въртене не го разбрах.
Би ли обяснил малко по-подробно?
И по-конкретно каква е разликата по отношение на начина по който се затварят клапаните при V8 и при V16 двигателите.

Ами да кажем, че гърбицата на вала, когато натиска пружината на клапана, във вариатора шлиците иматапрежение в едната посока, но когато върхът на гърбицата премине пружината се опитва да върне гърбицата назад, а тогава във вариатора се упражнява обратно усилие. Дефакто при тракащ вариатор, имаш реално луфт във шлиците и тракането идва от въпросният луфт, защото имаш усили напред във вариатора и усилие назад за кратко. След като вариатора измести вала след определени обороти, той се пълни с масло пад налягане, и шумът изчезва.

Иначе разлика в отварянето и затварянето между 8V и 16V няма. Просто вариаторът на старият ТС е различен вътре, ангренажните калела са по-малки, защото мотора е с 2 вериги и т.н.

ecotronic
26-05-2013, 18:10
Ами да кажем, че гърбицата на вала, когато натиска пружината на клапана, във вариатора шлиците иматапрежение в едната посока, но когато върхът на гърбицата премине пружината се опитва да върне гърбицата назад, а тогава във вариатора се упражнява обратно усилие. Дефакто при тракащ вариатор, имаш реално луфт във шлиците и тракането идва от въпросният луфт, защото имаш усили напред във вариатора и усилие назад за кратко. След като вариатора измести вала след определени обороти, той се пълни с масло пад налягане, и шумът изчезва.

Иначе разлика в отварянето и затварянето между 8V и 16V няма. Просто вариаторът на старият ТС е различен вътре, ангренажните калела са по-малки, защото мотора е с 2 вериги и т.н.

Ясно. Изводът е че просто вариаторът за 16V двигателя не е конструиран/сметнат както трябва и поради това трябва да се сменя по-често отколкото би трябвало от гледната точка на потребителите.

Sunny
26-05-2013, 18:38
За осемте свещи се изясни , за вариатора се изясни .
Сега следва ?
Дебитомерите при 8v и 16v ?
И там няма място за сравнение :surrender:

Mury
26-05-2013, 18:55
За осемте свещи се изясни , за вариатора се изясни .
Сега следва ?
Дебитомерите при 8v и 16v ?
И там няма място за сравнение :surrender:

Има има,дебитомера на 16 в ТС Евро 1 е вечен и доста прецизен.Дебитомера на 8в ТС е много стара концепция,която сама по себе си не се е доказала в годините,просто не е имало друга :spiteful::spiteful::spiteful::spiteful: Цените въобще няма да ги коментираме.

П.С.Дебитомера на Евро 2 е най-скапания,сменява се най-често и е сравнително скъп,като се има предвид дължината на живота му. :spiteful::spiteful::spiteful:

Bobi_33
26-05-2013, 19:06
Мдааа, а дебитомера на 8V TS е един вид рестрикция, заради клапата вътре. Докато работи и здрав е ОК, но замине ли, нов струва над 1000 лв. Това му е най-големият недостатък - цената.