Колеги, трябва ми помощ. Реших да сменя оригиналните говорители в колата. Оригинално кабелите завършват с буксичка, но за да вържа новите говорители трябва да се махне буксичката. Дотук добре само че на говорителите има + и - , а на обувките на кабелите не пише, а аз нещо не мога да се ориентирам по цвета на кабелите. Във всяка врата са различни. Пробвах с фазомер на 12 еолта, но и на двата кабела светва. Как да разбера кой кабел трябва да е на + на говорителя и кой на -. Благодаря
Известие
Collapse
No announcement yet.
Свързване на говорители
Collapse
X
-
Извинявам се. Алфа 156 2004г. На говорителите не пише нищо, нито на букситеLast edited by bate_Boyko_bate; d.m.y г., 15:05.
Comment
-
P35 - преден ляв
P36 - преден десен
P40 - заден ляв
P41 - заден десен
гледай цветовете и се ориентирай, кое е 1 и 2.
http://clubalfaromeo.com/forum/showp...&postcount=476
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеНе е важно, кое къде ще свържеш, важно е всички да са еднакво.
Аз не съм специалист, но смея да твърдя, че успявам да чуя кога един говорител е свързан на обратно. Баса става един кух и глух...
А полярността на говорителите най-лесно се проверява с батерийка 1.5волта. Ако + и - са свързани правилно мембраната се издува. Ако са свързани на обратно се вдлъбва.
Comment
-
Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщениеСигурен ли си?
Аз не съм специалист, но смея да твърдя, че успявам да чуя кога един говорител е свързан на обратно. Баса става един кух и глух...
А полярността на говорителите най-лесно се проверява с батерийка 1.5волта. Ако + и - са свързани правилно мембраната се издува. Ако са свързани на обратно се вдлъбва.
Ако обаче имаш 2 говорителя, и ги свържеш в различни полярности, ще усетиш разликата и то най-вече като по-слаб бас.
Обяснението е следното:
Напрежението върху говорителя е променливо. Това означава че при положителна полувълна мембраната се движи в едната посока спрямо равновесното си положение а при отрицателна - в противоположната.
Един китарен бас представлява затихващо колебание при което периодично се редуват положителни с отрицателни полувълни с ниска честота - тази на основния тон. Поради това няма и никакво значение накъде тръгва първо мембраната.
Ако обаче свържеш 2 говорителя разнополярно, акустичният сигнал от всеки говорител ще е завъртян на 180 гр фазова разлика спрямо този от другия. Когато се срещнат 2 такива вълни, се взаимно неутрализират, което води до ненормалното намаляване на акустичното колебание, откъдето и възприятието за по-слаб бас.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Взимаш батерия 1.5 в и запояваш проводници към изводите. Вадиш на старите говорители куплунзите. Към изводите на говорителите докосваш за момент проводниците от батерията. Ако мембраната се придвижи напред маркираш извода + , към който подаваш плюс от батерията.
Докосваш проводниците за момент,колкото да трепне мембраната!Alfa Romeo 1.8 TS `98
sigpic
Comment
Comment