If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Хрумна ми нещо!Да разгледаме само два от цилиндрите.Например 1 и 2.Елемента на забавянето на малките свещи може да се постигне много лесно без излишни датчици и прочие.Просто на едната бобина се свързват големите,а на другата малките.Така компа,само по показанията на импулсния датчик,може да дава всякакво закъснение на малките свещи.Ясно е,че половината импулси,когато буталата са в ДМТ ще е на халост,но те и без това си работят така!Чакам мнения!
CF3 мотор, ред на работа 1-3-4-2
1-ви цилиндър е на ГМТ пали голямата и малката свещ
1-ви цилиндър е на ДМТ пали голямата и малката свещ
и така за всеки един цилиндър.
Тука нещо не разбирам колега защо трябва да пали и в ДМТ 1-ви цилиндър? Да не би да сте се объркали и да сте имали предвид че е в ГМТ такт изпускане на 1 цилиндър? Може би греша, но един четиритактов двигател прави четирите такта за 720 градуса!
Както и да е мисля, че съм наясно как пали още, както видях ел.схемата!
Датчиците за ГМТ и ДМТ са определящи кога да пали.
Според мен, е необходим само един датчик на хол на единият разпределителен вал за да се определи кой цилиндър е в ГМТ за ECU. Доколкото си спомням на 156 е на "изпускателния" тъй като на "смукателния" е вариатора!
Относно инфото за гориво въздущната смес съм я чел от http://paultan.org/archives/2006/09/...ed-test-drive/ а също така и много друга информация за италянските автомобили и системите в тях даже и за такива които не са намерили приложение в Auto Italia Magazine
Значи попитах защото за 10.3 "сгъстен" двигател ми се видя много, ама много... 20.8:1 съотношение да не говорим, че октановото число което дават в книжката е 95... но щом са писали хората, че е така значи е така, няма да го оспорвам.... както и да е! Мога да се съглася на подобна бедна гориво въздушна смес за двигател с директно впръскване и то с някой особнности на горивната камера... айде да не теоретизираме, че съвсем ще се объркат нещата!
Точно това се опитваме да обясним- само, че за 1-ви и 4-ти цилиндър. Това е схемата.
Схемата е ясна отдавана... за мен основният въпрос е:
При свързване CF2 дали ECU управлява по някакъв начин закъснението "офсета" на малката свещ в 1 цилиндър която се пали от бобината на 4 цилиндър- секвенциално палене или ги задейства и двете бобини едновременно-синхронно и в двата цилинъра 1 и 4.
Ако някой знае, прочел е някъде или е изследвал да казва ако ли не ... да не се впускаме във вече обяснени и сигурно за трети път предъвкани работи!
Лека нощ!
Пише, че палят една след друга, за да се осигури по-пълно изгаряне. Но това една след друга- колко, променя ли се във времето? Ако да, от какво зависи?
Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts; Lancia Kappa JTD '98 -
абе това е тъп бош, иска ви се да работи като хондата
на 8в туин спарковете свещите са еднакви и палят едновременно. на 16в има по една ненужна искра на изхвърлянето.
абе това е тъп бош, иска ви се да работи като хондата
на 8в туин спарковете свещите са еднакви и палят едновременно. на 16в има по една ненужна искра на изхвърлянето.
Кво изхвърляне бе колега,тва не е вдигане на щанги
Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
Piaggio Liberty 05" 50cc 2T
Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex
Освен това, според поста излиза, че това важи за всички TS мотори. На мен ми е интересно как е реализирано на практика с 4 бобини, особено при CF3 ?
Колегата spe4elist каза, че в бобината има комутатор за едната свещ който прави закъснението...Не знам дали е така, но познавам човека лично и мисля, че не би казал нещо случайно! Нямам идея обаче дали комутатора се управлява по някакъв начин. Между другото си направих труда да изчисля какъв е офсета за двигателя на HONDA на база на филмчето, ако човек изобщо може да се довeри на подобно нещо. При 4000 оборота и офсет от ~5 градуса се получава нещо от рода на 0.00029s ... което е близо до това което бях съвсем грубо и теоретично изчислил в пост #69... тоест става въпрос за съвсем малки отрязъци от време...
И всъщност си задавам въпроса:
"заслужава ли си печалбата усилията и разходите..."
Както и да е... смятам да не пиша повече в тази тема при положение, че явно не срещаме разбиране в желанието си да научим нещо повече... а единственото което получаваме са иронични забележки...
Всъщност лично аз искрено се забавлявах и мисля, че се запознах с един приятен човек покрай темата. mordohy
Have A Nice Day
o/_______\o
(Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
[]=о===о=[]
Това за комутатора го прочетох, но не нещо не ми се връзва с моите скромни познания по електротехника.
Както и да е... смятам да не пиша повече в тази тема при положение, че явно не срещаме разбиране в желанието си да научим нещо повече... а единственото което получаваме са иронични забележки...
Comment