If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ми що си взе Алфа? Ако ще сменяш на 2500об по-добре си вземи дизел, тия обороти твин спарка не може да ги различи от празния ход
Те за тва туинспарковете ги нямат за нищо тия съединители,кат тръгваш от 2500 рпм(бе недейте се излага бе колеги ко им е на туинспарковете,мноо са си убави)що требе да ти къса главата на старта не може ли по-късно,имайте повечко търпение,ще бъдете възнаградени и след 4000 рпм
Тогава това няма ли да означава че компа дава различен аванс на цилиндрите аз си мисля че трябва да се изясни колко е закъснето при подаване на искрата на различните свещи.
В случая не ни интересува 4-ти, понеже той не е в работен такт.
И да питам още- щом високоволтовите изводи на бобината са 2, защо ще запалят и 2-те свещи, вързани на нея?
Аз няма да пиша повече, че се обърках. Изобщо не е така както писах някъде из темите. След като видях снимките в пърия пост на темата и помислих. Нещо логиката ми се губи.
Сега гледах картинките- какво пречи на 16 клапанов туин спарк да работи само на големите свещи? Те са по средата- т.е. на идеалната позиция...
Нищо не пречи Въпроса е кво му помага ... Давайте добре вървите сега ако вкарате работните тактове дето ги споменахте ше стане малко по сложно но пък може да се сетите
Само имам предложение ако говорите за работни тактове някой да ги онагледи че иначе ше стане пак мазало
Логично е едната свещ да запали преди другата- ако луфта м/у електродите е по-малък. Защо после и втората ще запали?
Значи, днес извън форума възникна дискусия какво става при наличие на индукционна бобина с два високоволтови извода (една първична намотка, една вторична на чиито краища има изходи). Това, което предполагах, явно е грешно. Както знаете, такива бобини обикновено се свързват към първи и четвърти, респективно втори и трети цилиндър. И когато единият е в края на такта „сгъстяване”, другия е в края на такта „изпускане”. Това, което е важно е, че при този тип бобини започва разряд (искра) първо в цилиндъра в който се извършва тактът изпускане (пробивното напрежение е само 2-3 киловолта), защото там налягането е ниско, но поради високата енергия натрупана в такъв тип бобина, следствие от големия ток в първичната намотка, паралелно с протичащият паразитен разряд в четвърти цилиндър протича процес на нарастване на напрежението и известно време след това (говорим за микросекунди, не за милисекунди) започва разряд и в първи цилиндър, който е в края на такт „сгъстяване”, налягането в него е доста високо и съответно пробивното напрежение е около 5-8, понякога и повече киловолта. Първата, паразитна искра е с по-ниска енергия (енергията на разряда е пропорционална на пробивното напрежение) и естествено не играе никаква роля за процесите в ДВГ.
Това, което искам да кажа, и в което не бях сигурен допреди няколко часа е, че ако имаме бобина с два високоволтови извода, които са свързани към един цилиндър (примерно първи) ще протече разряд и в двете свещи. В идеалният случай едновременно, в реалният първо ще пробие свещта с по-ниско съпротивление между електродите, а след това другата. С известни компромиси може да кажем да кажем, че такъв Туин Спарк пали едновременно…
Написаното важи само за индукционни бобини с ниско съпротивление на първичната намотка (респ. тока си достига 7-9 А), голям, да не кажа огромен коефициента на трансформация и не висока индуктивност. И естествено, два високоволтови извода от вторичната и намотка.
Сега гледах картинките- какво пречи на 16 клапанов туин спарк да работи само на големите свещи? Те са по средата- т.е. на идеалната позиция...
Ми понеже и аз гледам тези картинки и ми става ясно, че Туин Спарк при два клапана на цилиндър има доста логика. Електродите на двете еднакви свещи са горе-долу симетрично разположени в камерата, две огнища, два фронта, по-малко време за пълно изгаряне на гориво-въздушната смес, по-малка вероятност за възникване на детонационно горене…
Дотук добре… Сега хвърлям поглед на главата с 4 клапана на цилиндър – виждам хубава шатровидна горивна камера с централно разположена свещ. Всичко според правилата. И изведнъж, гледам в в ъгъла на камерата забита „неква” малка свещ! За кво, питам аз? И защо в десния, а не в левия край, например? Да не е просто някакъв маркетингов трик наречен „магията на двете свещи”? А що не шибнем 3 свещи на цилиндър – може пък продажбите да се качат, ама пък трябва да намалим клапаните, щото няма да ни остане място за канали за охлаждаща течност и ще вземем да сцепим цилиндровата глава като презряла диня.? Естествено, това са само предположения от моя страна… Ако някой има време и средства, да качи на динамометрична спирачка 16 клапанов, 4 цилиндров туин-спарков двигател и запише външната скоростна характеристика един път с всички свещи и един път само с работещи централни (големите). Дали разликата в номиналната мощност ще е голяма? Оставям ви да поразмишлявате върху този въпрос.
Comment