Известие

Collapse
No announcement yet.

Системи за сигурност и тяхната реална полза.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Системи за сигурност и тяхната реална полза.

Този ми пост /по-скоро анкета/ е породен от спора ми с приятел на, който му предстои покупка на нов автомобил. Като се замисля автомобилите на любимата марка следват малко или много мнението ми за подобни системи - има ли създадена система, която може да спаси човешки живот, то тя трябва да бъде включена в базовия модел на даден автомобил. Но има автомобили при, които не е така и ми се искаше да споделите мнение до каква степен смятате за полезни и рентабилни подобни системи за сигурност. Става дума за системи като: VDC, ASR, HBA, MSR, CBC, DST, ABS, EBD и техните аналози в конкурентни марки. Реално дори аз не знам значението на някои от тях, а бих желал. А може би поради факта, че не съм единствен подобни екстри биват подценявани.
    "Не искам да съдя, за да не бъда съден, защото съм грешен!"

всички тия системи са от така наречените активни системи за безопасност.Те са спасили много хора,но все пак пасивните системи за безопасност дават облика на един автомобил.Пионери в тая област са Волво и те дават философията на цяла поредица от автомобили.Твърдото купе и меките предница и задница на Алфите е една от филисофиите,заложени от Волво от преди повече от 50 години.
    На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
    Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Или нещо раздела не съм нацелил .. или действително, на много малко хора им е интересна темата за безопасноста, та дали то пасивна или активна
      "Не искам да съдя, за да не бъда съден, защото съм грешен!"

Comment

Повечето от тези имена имат едно предназначение(става въпрос за ESP системата и тракшън контрола).При различните марки е различно името.
        Като цяло мисля че е безмислено да коментираме дали кола снабдена с АБС има по-къс спирачен път от кола без,кола с тр. контрол потегля по-лесно на лед(без тр.може и да не потегли ваобще)
        ето ви и клипче http://vbox7.com/play:18d724a9
        145 1.6 няма я вече

Comment

хубавото на тези системи е че примерно, някой те изтласква от пътя върху банкета и левите гуми са на чакъл а десните на асфалт... тези системи ти помагат да държиш колата изправена и да не се завърташ (на 2 пъти ми спаси живота това)

разпределят ти силата по колелата , които имат нужда, помагат ти със сипрачното усилие така че да не е занася колата или да е по-ефективно то...

и все такива полезни неща
          sigpic
          днес съм в почивка ---

Comment

Полезни са тия системи, защото помагат на корема ти да не се свива, дори при терен с лошо сцепление. Например, на лед, ако гумата приплъзне, оборотите не отиват в лютеницата, както с предната ми 145-ца, а си остават ниски и бързо отново намираш сцепление. При спиране АБС-а също е много прецизен и колата не се завърта лесно. Абе, кефещо е.
            П.С. Не знам само като дърпаш ръчната какво прави ВДЦ-то. Вероятно се шашка яко.
            2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
              Не знам само като дърпаш ръчната какво прави ВДЦ-то. Вероятно се шашка яко.
              Със сигурност от БОШ не са го пробвали това
              sigpic

Comment

как мога да разбера дали имам ВДЦ? И има ли вариант да се изключи напълно...Изключвал съм тракшъна, но мисля че ВДЦ-то си е винаги на лице и не може да се спира?
                Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

ако имаше щеше да имаш и копче за него според мен
                  147 2.0 Selespeed 51%Sofia Driving
                  Stilo 1.6 - ex 75%Sofia Driving
                  156 2.4 JTD - ex

Comment

то по тази логика няма 147/156/Гт с ВДЦ, поне аз не съм виждал да имат бутон за ВДЦ-то ОН и ОФФ
                    Иначе цитирам :
                    ....В “Алфа 147” серийно се вграждат всички системи за активна и пасивна безопасност предлагани от “Фиат ауто” за моделната гама на концерна - ABS, EBD, ASR, MSR и VDC. Серия са и шестте въздушни възглавници - две отпред, две странични и две завеси на страничните стъкла.....

Как да проверя дали ми работи ВДЦ-то?
                    Last edited by digitalundgrd; d.m.y г., 03:20.
                    Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT

Comment

Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщение
                      то по тази логика няма 147/156/Гт с ВДЦ, поне аз не съм виждал да имат бутон за ВДЦ-то ОН и ОФФ
                      Иначе цитирам :
                      ....В “Алфа 147” серийно се вграждат всички системи за активна и пасивна безопасност предлагани от “Фиат ауто” за моделната гама на концерна - ABS, EBD, ASR, MSR и VDC. Серия са и шестте въздушни възглавници - две отпред, две странични и две завеси на страничните стъкла.....

Как да проверя дали ми работи ВДЦ-то?
                      Копче има за ASR и City
                      Ще разбереш дали имаш VDC по следния начин - даваш на контакт и гледаш дали имаш една (!) обиколена със стрелка.
                      Серийно се вграждат при 1.9 JTDm и 2.0 TS
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Dodo 155 Покажи съобщение
                        Копче има за ASR и City
                        Ще разбереш дали имаш VDC по следния начин - даваш на контакт и гледаш дали имаш една (!) обиколена със стрелка.
                        Серийно се вграждат при 1.9 JTDm и 2.0 TS
                        Ако говориш за оранжевата лампа на ! в триъгълник, заобиколена със стрелка - това почва да примигва, когато дадеш рязко газ на лед и гумите приплъзнат, т.е. би трябвало да е за АСР.

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                          Ако говориш за оранжевата лампа на ! в триъгълник, заобиколена със стрелка - това почва да примигва, когато дадеш рязко газ на лед и гумите приплъзнат, т.е. би трябвало да е за АСР.
                          В моята книжка е дадено като VDC.
                          ASR- а е една автомобилна гума.
                          sigpic

Comment

Тц...май АСР е лапичка под формата на "гума, която изхвърля камъчета "

FIAT Coupe 16VT

Comment

Ясно, значи ВДЦ-то се включва на лед. Аз имам и една лампа с кръгче и три-четири прекъснати линийки около нея. Това ли е "гумата"?! Никога не ми е светвала.

Comment

Working...
                              X