Известие

Collapse
No announcement yet.

Бавно ли ви загряват 1.9 JTDm моторите?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Бавно ли ви загряват 1.9 JTDm моторите?

Колеги,

Карам 156 с въпросният мултиджет двигател и ми се струва, че спрямо предишния ми дизел (дедра 1.9) загрява до нормална работна температура в пъти по бавно.

Трябват му поне 15 мин на празен ход да премине 50 градуса или 3 км каране.
    Проверих дали е термостат, но мъркуча от радиатора до термостата става топъл чак когато градусите минат 70.

Някой има ли подобни на моите наблюдения?

Ако наистина толкова бавно загряват, някой правил ли си е подобрение от сорта на поставяне на подгревни свещи на антифриза някъде на малкия кръг на охладителната система?

п.с. Гледах темата "Данни за термостата - Алфа 156" (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=9365), но за съжаление линк-а в нея вече не е валиден.

Има писано доста във Фиат и Ланча форумите.
    Тук също има тема, но не ми се търсят линкове

http://clubalfaromeo.com/forum/showt...t=13774&page=5

Остана само да монтирам управлението.
    Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
    ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Хм, точно като за твоя проект (http://clubalfaromeo.com/forum/showp...3&postcount=73) си мислих и аз.
      Моля те, да споделиш за него (или източника от където го правиш)? Управлението какво представлява?

Comment

Пруфи да вземеш да оправиш линка, а.

Уравлението е едно реле, един датчик, два компаратора, няколко ценера и шепа транзистора.
        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Варианти за управление много.

Има възможност колата сама да може да управлява работата на подгрева.
          Но при Либрата има различни ЕКУ-та на климатроника в зависимост от това дали има инсталиран подгрев / халогени и прочие дивотии.
          Моето еку не поддържа управление на подгрева.

Може да се направи с таймер реле, със термо датчик или комбинирано решение с двете.

Може и да се направи изцяло ръчно - за момента ми писна и се спрях на този вариант.

Ето ти линк към Ланча форума :
          http://www.lancia-bg.com/forum/viewt...t=9492&start=0

Още в първото мнение има линк към темата във Фиат форума.

п.с Търте - да беше казал кой линк искаш да оправя, че си загубих времето само
          Ще го погледнем
          Last edited by pr_00f; d.m.y г., 09:52.
          Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
          ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

А как мога да разбера ЕКУ то ми дали поддържа тая дивотийка?
            Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Не знам на Алфите как е реализирано управлението.
              Предполагам че с малко ровене в епер ще се види.
              На либрата има 6-7 вида еку-та листнати с различни описания.

Линка е оправен

http://turtey.clubalfaromeo.com/docs/termos.pdf
              Last edited by pr_00f; d.m.y г., 10:09.

Comment

Зимата дизел-комънрейл на място не загрява. Трябва да се кара.

Даването на газ, води до пристрастяване!
                Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Ами за пример , онзи ден като монтирахме подгрева при температура на въздуха около 15 градуса, ми трябваха около 23 минути работа на място за да отвори термостата. Като съм я държал на 2000 оборота докато ме забоял крака, след това имаше и много форсиране и 10-на минути работа на празен ход.
                  УЖАС....

Comment

до работата ми са към 10 км. като е студено избягвам да ходя с колата защото докът почне да духа топло почти съм стигнал. второто което е ако не карам с 180 може и да не загрее до 90 градуса. ако карам с 90 км не стига и 60 градуса дори. термостата е нов.
                    1.9JTD 105+

Comment

абе няма ли да стане най-лесно с едно термо реле за бойлер боцнато в антифриза и нагласено на 60 градуса. да управлява едно 70А реле като + за управлението се взима от горивната помпа, за да се включва системата само когато колата е запалена и водната помпа работи . във веригата на термо релето да има един ключ чрез който да се пуска системата само зимния сезон . силовата верига на 70А релето да е вързана към постоянен + през бушон и да се изведе индикация на таблото на мястото на индикацията за свещите на нафтата с 2цветен светодиод и кеф ти подгревни свещи от фиат,рено,фв или каквото и да е.
                      точка

Comment

Message deleted by the author
                        Last edited by jv; d.m.y г., 23:19.

Comment

Мойта си загрява идеално,1-2 км сега и духа топло вече.Парното на 159-ката е много готино,и на авторежим,като отлепи стрелката на температурата от 50 гр.,веднага почва да духа топло само и за 4-5 минути е стоплило купето,зимата е почти същото,с разлика от 4-5 мин във времето
                          Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                          Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                          Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Абе... нещо не е наред тази работа.
                            И аз не се оплаквам от парното, но проблема е че самата кола не загрява.

Тези дни като довърша системата ще направя лог за температурата със и без подгрев.

Иначе ето един тест от миналата година и при какви условия е правен.

Обещаните резултати от 11 минути работа на място.
                            В гаража беше по термометъра на климата +3, по показания на борд-комп +7. И за 2-те си мисля че показват точно.
                            Може би просто напълно загрелият двигател не е успял да изстине за 9 часа в подземният гараж ???

Теста е правен при следните условия.
                            Паля и не пипвам изобщо педала на газта.
                            Парното в колата е сложено на 22 градуса, затворена клапа за външен въздух , духа в краката и към шофьора. ( централно) при затворени врати.
                            Резултата от теста в приложеният файл.
                            Интересно за мен е че ЕГР отвори чак след като бутнах педала на газта след 11 минута.
                            Отчитането е на 1 секунда.

p.s Нагревателя го монтирах на маркуча който отвежда топла вода към радиатора ( входящият)
                            Attached Files
                            Last edited by pr_00f; d.m.y г., 14:29.

Comment

Първоначално публикувано от Furious 155 Покажи съобщение
                              Зимата дизел-комънрейл на място не загрява. Трябва да се кара.
                              зимата на място комънрейла си загрява нормално
                              Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 210 кавала ... и малко отгоре
                              Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW .. бързият влак
                              Renault Clio DCi 2018 .. без коментар .. да е щастлива жената

Comment

Working...
                              X