Скоростните индекси имат пряка връзка със смесите. Колкото по-висок индекс, толкова по-твърда и издържлива гума, която при каране с високи скорости се изяжда за норматив. Зимните гуми са меки, за да могат да се справят със студения асфалт и снега. Там, и да искат, няма как да ги докарат до индексите Y, W и дори V.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Зимни гуми - скоростен индекс
Collapse
X
-
Да, те и моите зимни гуми са с индекс T (190км/ч) до колкото помня, не мисля, че ще ми се наложи зимата да карам дори близко до тази скорост и не виждам повод за притеснения. У нас има половин магистрала и разни други парчета, по които максималната скорост за момента е 130км/ч, лятото разбирам да караш с колкото прецениш за уместно, но зимата с колко ще бръмчиш - 200?sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от -Bobby- Покажи съобщениеКолкото по-висок индекс, толкова по-твърда и издържлива гума, която при каране с високи скорости се изяжда за норматив.
Comment
-
Това са твои разсъждения... но понеже питаш - стават, никакъв проблем няма. Твърдата смеска на една гума не означава, че е пластмасова и няма сцепление, двете дефиниции са различни неща...Две черни перли...
Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93
Comment
-
Е добре де, казваш, че такава гума се изяжда за норматив, което на мен ми говори, че не става... Което пък е странно, защото под "висок скоростен индекс" аз разбирам гума, която точно за това предназначена - за каране с висока скорост.
Както си го написал ми изглежда, все едно, че тези с високоскоростния индекс ще се изядат по-бързо (от тези с по-нискоскоростен индекс), при каране с висока скорост, което не мисля, че е вярно...Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 15:38.
Comment
-
По принцип, карането на каквито и да било гуми със скорости от 200 нагоре, ги яде много бързо. Причината, ако някой още не се сеща - загряват, оттам разпада на каучука е много по-ускорен. Особено ако каучука е с по-меки смеси (меките сликове за рейсинг пистови серии не се броят, там при тях всичко е коренно различно, от архитектурата, до адските смеси, и пак като цяло, ефекта се вижда и при тях, щом като издържат по-малко от едно състезание каране на макс). Разликата е, че гумите с индекси W и Y, се изяждат по-бавно, поради факта, че просто имат по-твърда, респ. издържлива смеска. Скоростният индекс, всъщност това показва - степен твърдост на смеска и ниво на износване при каране с посочените от индекса скорости.
Ако си гледал и онзи клип на Топ Гиър с Вейрона - кап. Бавен каза, че "при каране с такава скорост (380-400 км/ч), гумите му ще станат на телове след 15 мин, но това не е проблем, защото горивото ще свърши след 12 мин".Last edited by -Bobby-; d.m.y г., 14:33.Две черни перли...
Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93
Comment
Comment