Известие

Collapse
No announcement yet.

Техники на спиране

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Ей ви тук как Сена кара сток кола с официални обувки. Има и камера в краката му. Не забелязвам да спира на съединител, а виждам само heal-and-toe.

http://www.youtube.com/watch?v=8By2AEsGAhU
    Last edited by vladev; d.m.y г., 18:12.
    Subaru Legacy 3.0R
    Ex: Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 140+bhp
    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Furious 155 Покажи съобщение
      не ме взимай на подбив, защото съм сериозен и това че на теб не ти изглежда нормално не означава че не е така.
      В състезателни условия не е изобщо проблем за спирачките, даже както ти казваш си подават газ и си сменят предавки надолу, но там се търсят вече съвсем други ефекти. Ние говорим за физиката на нещата и тя е неизменна.
      а кой е казал ,че аз съм несериозен ?!? давам ти примери от практиката...ти си държиш на някаква измислена теория ,и не ми даваш реални обяснения защо да повярвам на нея....

Споменах състезатели и състезателни коли,защото там се изтисква максимума

Сложи един майстор на спорта в едно ЕВО и в твоята кола да речем-и ти гарантирам ,че ще борави по един и същ начин с педалите !!
      146 Turbo

Comment

Ще го дам така - няма как при спиране, като добавиш и двигателят, който тогава работи като механична помпа, да не товари допълнително спирачките, тъй като енергията натрупана във въртящите се компоненти се донаслагва към спирачното усилие. Ако отделиш тези компоненти от натоварването в спирачната система, то тя ще спира само масата моято е колата и всичко в колата, без да се добавя механичната енергия на въртящите се компоненти на мотора и скоростите!
        Да има двигателна спирачка, но тя не важи с със знак минус при интензивно спиране, а е с плюс. Не е голям при състезателна кола, но го има.

Даването на газ, води до пристрастяване!
        Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
        Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

А компресията на двигателя къде остава?
          145 1.6 Boxer - Alfetta GT - Sprint Veloce 16v - Lada 1500S - GTV 3.0 24v

www.ClassicCar-bg.com

Comment

Първоначално публикувано от Speeder Покажи съобщение
            А компресията на двигателя къде остава?
            Изтича по спирачните маркучи директно върху сп.апарати,ама със знак "-"
            146 Turbo

Comment

Аз се отказвам, не се прави диференциацията от Калояново и стокова кола, намеси се пример с Сена и Сузука, двете неща са коренно различни, всеки да спира както намери за добре, отплеснахме се от темата за Тракдея......
              П.П - поне е добре да се знае защо точно се практикува heel-and-toe техниката, и дали тва се прави във връзка със спирането или във връзка с нещо СЛЕД спирането......щото все пак освен че е важно как ще се влезе в завоя, важно е и как ще се излезе.....
              http://en.wikipedia.org/wiki/Heel-and-toe
              Преведете си го, интересно е.....
              П.П.П - впредвид че на 2.5 потенциометъра на газта ми е на 2 педи от волана, мислех да си направя нещо от сорта с лостче зад волана, но реших че ел дросела е твърде скапана работа откъм респонс, а и не е нужно да се задълбавам чак толкова.....
              Last edited by ФЕРАРИСТ; d.m.y г., 18:34.
              "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
              F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Темата е интересна, трябва да се отдели и да продължаваме
                AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                sigpic

Comment

и аз съм на това мнение-за нова тема сме си

ФЕРАРИСТ не се отказвай толкова бързо Това за СЕНА и Сузука,не са оправдания. просто човека е ПРО и е знаел какво прави

ето друго клипче,нито драйвера е Сена нито колата е някаква сериозна (пак Хонда обаче )

http://www.youtube.com/watch?v=G41qs6rXLUc
                  146 Turbo

Comment

Новата тема е готова, а ето и една стара подобна.
                    1991 ALFA 33 S 16V QV Permanent 4
                    и делта

Comment

Една добра и една лоша новина от мен:
                      Добрата е, че наистина ще е интересно да се направи една нова тема и то не само ограничена върху спирането, ами може да се нарече "Техники за каране при различни ситуации". Ще може да се коментира и спиране и подаване на газ и завиване, при спортно каране, при спускане, при изкачване, на сняг, на мокро, за коли със задно, предно или 4х4... Едно време /ама преди бая време/ имаше готино филмче "Втората възможност" - винаги се кафех като започва - разцепваха един Ягуар в една скала на пътя...
                      Лошата новина е, че от това, което прочетох ВСИЧКИ грешите Много ли е еретично допускането, че на скорост или на свободна, резултата може да не е само "по-голямо" или "по-малко", а и "равен"??? Дали спирачките не са така оразмерени, че като се изправите здраво върху тях да блокират гумите, барабар с усилието от масата на колата, услилието от двигателя през трансмисията, неколко кубика силикон или бетон, със или без още 3-4 човека в колата и тъщата в багажника? Кой ви каза /некой ректор ще да е/, че спирачките са хилави, та требе да им добавяме/махаме двигател, за да спрем ПО-БЪРЗО!!!/не казвам по-плавно, пестеливо и т.н./ Никой ли не си е гасил двигателя като се изправи на спирачките в движение??? Ако някой иска да спори - при две условия - 1. ще отговарям само в друга тема, за да не засираме тази 2. ако не ме мързи /най-важно!/
                      И по темата - еваларка на организаторите! Изкарах си екстра, тествах си колицата - адски съм доволен от нея! Напънете се да ги правим тия неща през уикенд например... бъзикам се, нека е когато решите - винаги целите супер готини и удобни дати през годината

Comment

Според мен също при екстремни спирания допълнително се натоварват спирачките ако е на скорост автомобила, защото трябва да преодоляват и инерционните сили създадени от въртеливото движение на валове и колелета по силовата система на автомобила/двигател, скоростна кутия и предавателни механизми/, защото трябва да ги преодолявя за кратко време.
                        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Furious 155 Покажи съобщение
                          Ще го дам така - няма как при спиране, като добавиш и двигателят, който тогава работи като механична помпа, да не товари допълнително спирачките, тъй като енергията натрупана във въртящите се компоненти се донаслагва към спирачното усилие. Ако отделиш тези компоненти от натоварването в спирачната система, то тя ще спира само масата моято е колата и всичко в колата, без да се добавя механичната енергия на въртящите се компоненти на мотора и скоростите!
                          Да има двигателна спирачка, но тя не важи с със знак минус при интензивно спиране, а е с плюс. Не е голям при състезателна кола, но го има.
                          Продължаваш да говориш глупости, спри най-добре
                          Айде сега да почнем малко по отдалече като отговори на един въпрос
                          Движиш се с 100км/ч на 4-та! Кога колата ще спре по бързо? Когато пуснеш на свободна със 100км/ч или пуснеш газста и останеш на скорост?
                          156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Живко, точно този пример не се връзва със темата.
                            AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                            Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщение
                              Продължаваш да говориш глупости, спри най-добре
                              Айде сега да почнем малко по отдалече като отговори на един въпрос
                              Движиш се с 100км/ч на 4-та! Кога колата ще спре по бързо? Когато пуснеш на свободна със 100км/ч или пуснеш газста и останеш на скорост?
                              Не знам кога си карал шофьорски курсове за взимане на книжка, но едно време имаше елемент скоростна отсечка към етапа полигон и още тогава се коментираха на времето тези неща.
                              Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                              Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                              Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от abart_ Покажи съобщение
                                и аз съм на това мнение-за нова тема сме си

ФЕРАРИСТ не се отказвай толкова бързо Това за СЕНА и Сузука,не са оправдания. просто човека е ПРО и е знаел какво прави

ето друго клипче,нито драйвера е Сена нито колата е някаква сериозна (пак Хонда обаче )

http://www.youtube.com/watch?v=G41qs6rXLUc
                                техниката в клипа има съвсем друга идея - не спирането, а именно удара върху съединителя и трансмисията и евентуална загуба на сцепление.

---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 19:39 ----------

Първоначално публикувано от stelt Покажи съобщение
                                Живко, точно този пример не се връзва със темата.
                                не той точно този пример свързва с темата, тъй като не приемат че инерциалните сили в двигателя намаляват по-бавно, отколкото скоростта на колата при спиране и точно оттам инерциалните сили се добавят към съпротивителната сила на колата, която се противопостава по посока на силата на спиране.
                                Затова и примера не е подходящ...
                                Last edited by Furious 155; d.m.y г., 19:44.

Даването на газ, води до пристрастяване!
                                Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                                Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Working...
                                X