If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
не ме взимай на подбив, защото съм сериозен и това че на теб не ти изглежда нормално не означава че не е така.
В състезателни условия не е изобщо проблем за спирачките, даже както ти казваш си подават газ и си сменят предавки надолу, но там се търсят вече съвсем други ефекти. Ние говорим за физиката на нещата и тя е неизменна.
а кой е казал ,че аз съм несериозен ?!? давам ти примери от практиката...ти си държиш на някаква измислена теория ,и не ми даваш реални обяснения защо да повярвам на нея....
Споменах състезатели и състезателни коли,защото там се изтисква максимума
Сложи един майстор на спорта в едно ЕВО и в твоята кола да речем-и ти гарантирам ,че ще борави по един и същ начин с педалите !!
Ще го дам така - няма как при спиране, като добавиш и двигателят, който тогава работи като механична помпа, да не товари допълнително спирачките, тъй като енергията натрупана във въртящите се компоненти се донаслагва към спирачното усилие. Ако отделиш тези компоненти от натоварването в спирачната система, то тя ще спира само масата моято е колата и всичко в колата, без да се добавя механичната енергия на въртящите се компоненти на мотора и скоростите!
Да има двигателна спирачка, но тя не важи с със знак минус при интензивно спиране, а е с плюс. Не е голям при състезателна кола, но го има.
Даването на газ, води до пристрастяване! Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
Volvo V50 2.0D by RuBig
Аз се отказвам, не се прави диференциацията от Калояново и стокова кола, намеси се пример с Сена и Сузука, двете неща са коренно различни, всеки да спира както намери за добре, отплеснахме се от темата за Тракдея......
П.П - поне е добре да се знае защо точно се практикува heel-and-toe техниката, и дали тва се прави във връзка със спирането или във връзка с нещо СЛЕД спирането......щото все пак освен че е важно как ще се влезе в завоя, важно е и как ще се излезе..... http://en.wikipedia.org/wiki/Heel-and-toe
Преведете си го, интересно е.....
П.П.П - впредвид че на 2.5 потенциометъра на газта ми е на 2 педи от волана, мислех да си направя нещо от сорта с лостче зад волана, но реших че ел дросела е твърде скапана работа откъм респонс, а и не е нужно да се задълбавам чак толкова.....
Темата е интересна, трябва да се отдели и да продължаваме
AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
sigpic
Една добра и една лоша новина от мен:
Добрата е, че наистина ще е интересно да се направи една нова тема и то не само ограничена върху спирането, ами може да се нарече "Техники за каране при различни ситуации". Ще може да се коментира и спиране и подаване на газ и завиване, при спортно каране, при спускане, при изкачване, на сняг, на мокро, за коли със задно, предно или 4х4... Едно време /ама преди бая време/ имаше готино филмче "Втората възможност" - винаги се кафех като започва - разцепваха един Ягуар в една скала на пътя...
Лошата новина е, че от това, което прочетох ВСИЧКИ грешите Много ли е еретично допускането, че на скорост или на свободна, резултата може да не е само "по-голямо" или "по-малко", а и "равен"??? Дали спирачките не са така оразмерени, че като се изправите здраво върху тях да блокират гумите, барабар с усилието от масата на колата, услилието от двигателя през трансмисията, неколко кубика силикон или бетон, със или без още 3-4 човека в колата и тъщата в багажника? Кой ви каза /некой ректор ще да е/, че спирачките са хилави, та требе да им добавяме/махаме двигател, за да спрем ПО-БЪРЗО!!!/не казвам по-плавно, пестеливо и т.н./ Никой ли не си е гасил двигателя като се изправи на спирачките в движение??? Ако някой иска да спори - при две условия - 1. ще отговарям само в друга тема, за да не засираме тази 2. ако не ме мързи /най-важно!/
И по темата - еваларка на организаторите! Изкарах си екстра, тествах си колицата - адски съм доволен от нея! Напънете се да ги правим тия неща през уикенд например... бъзикам се, нека е когато решите - винаги целите супер готини и удобни дати през годината
Според мен също при екстремни спирания допълнително се натоварват спирачките ако е на скорост автомобила, защото трябва да преодоляват и инерционните сили създадени от въртеливото движение на валове и колелета по силовата система на автомобила/двигател, скоростна кутия и предавателни механизми/, защото трябва да ги преодолявя за кратко време.
Ще го дам така - няма как при спиране, като добавиш и двигателят, който тогава работи като механична помпа, да не товари допълнително спирачките, тъй като енергията натрупана във въртящите се компоненти се донаслагва към спирачното усилие. Ако отделиш тези компоненти от натоварването в спирачната система, то тя ще спира само масата моято е колата и всичко в колата, без да се добавя механичната енергия на въртящите се компоненти на мотора и скоростите!
Да има двигателна спирачка, но тя не важи с със знак минус при интензивно спиране, а е с плюс. Не е голям при състезателна кола, но го има.
Продължаваш да говориш глупости, спри най-добре
Айде сега да почнем малко по отдалече като отговори на един въпрос
Движиш се с 100км/ч на 4-та! Кога колата ще спре по бързо? Когато пуснеш на свободна със 100км/ч или пуснеш газста и останеш на скорост?
AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
sigpic
Продължаваш да говориш глупости, спри най-добре
Айде сега да почнем малко по отдалече като отговори на един въпрос
Движиш се с 100км/ч на 4-та! Кога колата ще спре по бързо? Когато пуснеш на свободна със 100км/ч или пуснеш газста и останеш на скорост?
Не знам кога си карал шофьорски курсове за взимане на книжка, но едно време имаше елемент скоростна отсечка към етапа полигон и още тогава се коментираха на времето тези неща.
не той точно този пример свързва с темата, тъй като не приемат че инерциалните сили в двигателя намаляват по-бавно, отколкото скоростта на колата при спиране и точно оттам инерциалните сили се добавят към съпротивителната сила на колата, която се противопостава по посока на силата на спиране.
Затова и примера не е подходящ...
Comment