Известие

Collapse
No announcement yet.

Ег(б)ати и тъпата държава сме.....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
    Много примитивно мислене, също като един съвременен гербер. Няма да се учудя ако и им симпатизираш.
    Викаш не е редно да се кланяш на палача само щото храни по-добре от попа.
    Понякога обаче изглежда напредничаво
    Я кажи Тръмп от кои е?
    Last edited by 546; d.m.y г., 03:30.

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
      Голямата част от подръжниците на БСП се ръководят от няколко основни мотива при избора си:

1 - Спомням си, че някога живеех добре а сега живея зле и поради това ще подкрепям тези, които се афишират, като наследници на БКП.

2 - Това, че човек е така устроен, че да забравя лошото и да помни хубавото, не го вземам на предвид.

3 - Това, че някогашния ми "хубав живот" нямаше реална перспектива и всъщност стигна докъдето реално стигна, също не го отчитам.

4 - Това, че тези които се афишират, като наследниците на БКП са всъщност най-върлите експлоататори на човешки труд, също ми убягва.

5 - Не съм много наясно, какво точно е БСП, но подкрепяйки ги, ще съм против тези, които обуславят сегашния ми живот.

6 - Обект съм на амнезия по отношение на периодите през които БСП е управлявала, пък също не съм бил цъфнал и вързал. Не помня нито виденовата зима, нито управлението на Орешарски.

Това за по-възрастните хора.

БСП си имат и млади подръжници. Хора, които никога не са вкусвали от идиотизма на комунизма, слава Богу, но пък са чули от бащи и дядовци, че тогава било рай.

PS:

Рацер, спри да говориш за домашна ракия и кисело зеле, че ще се удавя
      С амо няколко обикновенни сравнения.
      Нямаше просяци, нямаше наркомани, нямаше каруци в централните градове, хората не се отопляваха масово на твърдо гориво. Селата бяха пълни с млади хора. Хората не са толкова глупави и помнят.

---------- Post added at 02:14 ---------- Previous post was at 02:12 ----------

Първоначално публикувано от 546 Покажи съобщение
      Викаш не е редно да се кланяш на палача само щото храни по-добре от попа.
      Понякога обаче изглежда напредничаво
      Я кажи Тръмп от кои е?
      Тръмп е от отбора на тарикатите.

Comment

• Първоначално публикувано от alfa racer GTA Покажи съобщение
        Вярно е.

Само където не са "тук" от началото на създаването на държавата ни, а са допъплили няколко века по-късно изгонени от държавата в която са били и когато след това в Белите Държави са започнали да ги гонят включително със закони заради антисоциалното и антиобщественото им поведение.

Ако бяха полезни за всичките тези държави и допринасяха за просперитета им, защо да ги гонят, напротив щяха да ги насърчат да останат.Има си причина за това Една камара държави да ги гонят от територията си, някои от тях под страх от смърт при завръщане...

Пък твоите за мен са "завиране на главата в задника" и отказ от напън за производство на логична мисъл.При над 1 милион емигрирали млади българи в Бялата чужбина и продължаващи да емигрират млади българи, които създават деца в чужбина отказваш да видиш реалността и си измисляш твоя "реалност"...

А "Бяла чужбина", защото и Павлинчето е емигрирала там, ама колкото пъти я попитаха "Защо аджеба си емигрирала там бре моме, като толко обичкаш и превъзнасяш Русията?", той ти се сопва, пули и ерчи като Гола тояга и отказва да даде смислен отговор.Роден в България, храни го САЩ и живее в САЩ, а се кланя на чуждата държава Русия.
        (А сега отново напиши, че аз съм чуждопоклонника...)

Затова достигнах до логичния извод, че в Запада са му откраднали мозъка и тук списва само Голото му безмозъчно тяло...

И не съм го "нарисувал" аз, той самият се самосъздаде в хилядите си постове назад като анимационен герой ...Повече от това как той сам се е нарисувал, нямам какво да добавя ...

Е тук сега премина всякакви граници на себеласкателство...

И ти и който и да е друг от форума сте твърде малки прашинки, за да имате значение за моят живот и да ви "определям".

В горните постове има само констатация на фактите.Всичко останало е продукт на нечие его...

==============================================

Съжалявам, но от написаното става ясно че някои от вас не са "вътре" в нещата и не им е много ясно как се случват нещата в нашата държава.

Така или иначе или има проблем/и и ги виждаш и назоваваш, ако можеш предлагаш решение или не виждаш и останалите две отпадат от само себе си...

При толкова много емигрирали и продължаващи да емигрират млади хора трябва да сте слепи...

=================================================

Опитът за ласкаене няма да мине .

Просто съм видял и виждам това което не виждате.

И да знаете, застраховките ви се вдигат не заради "алчните роднини и адвокати" на загинали в ПТП, а защото някой трябва да заплати сметката на ЗК "Олимпик" която калинките назначени от ГЕРБ в Комисията за финансов надзор позволиха да направи...

Зная и истинската причина защо в последните няколко години на няколко пъти български превозвачи "отвисват" по няколко седмици, та дори месец на турската граница въпреки "целувките" между ББ и Ердоган, ама за това друг път, когато самите превозвачи и техните "Асоциации" и "браншови камери" се заинтересуват...

И други неща зная и ми тежат.

От опита си в държавата съм разбрал, че ако някой не иска да види истината няма как да види проблема, а още по-малко да го разбере ...

Просто има хора на които им харесва "така" и истината не им "харесва" ...
        Абе Смислов,
        Колко пъти да ти обяснявам че избягах, след като видях какъв е резултата от промените и така наречения преход. Затова и сега млади хора продължават да бягат защото виждат че корупцията и беззаконието продължават да са на власт.
        Защо избягах в САЩ и по-точно във Флорида, ами защото обичам палмите и топлото време. Вземи веднъж завинаги да го проумееш и да престанеш да питаш.

Comment

Тръмп е от отбора на тарикатите.
          Е тук съм неочаквано и за мен напълно съгласен теб.
          Определено е в отбора на тарикатите.Много ми е забавен с визията си за устойчиво развитие на тарикатите чрез намаляване числеността на отбора на бълъците.Хилари пък беше е на обратния полюс -че увеличението на броя на бълъците е начина за постигането на устойчиво развитие на тарикатите.
          Политики да искаш
          Last edited by 546; d.m.y г., 09:18.

Comment

С амо няколко обикновенни сравнения.
            Нямаше просяци, нямаше наркомани, нямаше каруци в централните градове, хората не се отопляваха масово на твърдо гориво. Селата бяха пълни с млади хора. Хората не са толкова глупави и помнят....
            Глупавите хора могат и да помнят. Умните, освен, че помнят и мислят.

Нямаше просяци

Нямаше, защото една работа, която може да се свърши от 1 човек, се вършеше от 10, респективно се получаваше 10 пъти по-ниско заплащане за нея. Докъде води подобна "заетост", всички видяхме.

нямаше наркомани

Имаше, просто бяха много по-малко.

нямаше каруци в централните градове

Освен каруци, имаше вехтошари, млекари, точилари и пр.

хората не се отопляваха масово на твърдо гориво

Да, отопляваха се на ТЕЦ и когато беше по-топло от необходимото, отваряха прозорците. Тове е възможно само при супер икономиките. Преследването на енергийната ефективност беше психично отклонение.

Селата бяха пълни с млади хора

Да, защото един килограм банани, докаран от другия край на света не струваше по-малко от килограм родни ябълки. То и нямаше, де, защото такива стоки се плащаха в долари а долари - йок.
            Last edited by ecotronic; d.m.y г., 10:49.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Аз не съм живял по онова време, но си е имало и предимствата - ток, бензин и нафта безпари ми звучи добре отвсякъде.

Другото е, че всеки е можел да си купи/построи дом.
              Дядо ми, шофьор на автобус, е построил къща на три етажа...Само със спестявания, без заеми. Сега каква къща може да построи един обикновен шофьор/чиновник/полицай/даскал/лекар с 800-1200 лева заплата? Два живота няма да му стигнат да я изплати.
              Това в момента могат да си го позволят само "бизнесмени"(мутри), крадящи политици/кметове и една шепа мениджъри, банкери и софтуеристи в софия с по 5-10 хил лева заплата. Всички други среден клас хора живеят под наем или в наследствени жилища... построени от дядо им през комунизма.

Съвсем не казвам че е било по-хубаво тогава, няма как да знам, просто споделям размишления.
              Last edited by dhtj; d.m.y г., 11:12.
              156 2.0TS

Comment

• Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщение
                Аз не съм живял по онова време, но си е имало и предимствата - ток, бензин и нафта безпари ми звучи добре отвсякъде.

Дядо ми, шофьор на автобус, е построил къща на три етажа...Само със спестявания, без заеми. Сега каква къща може да построи един обикновен шофьор/чиновник/полицай/даскал/лекар с 800-1200 лева заплата? Два живота няма да му стигнат да я изплати.
                Това в момента могат да си го позволят само "бизнесмени"(мутри), крадящи политици/кметове и една шепа мениджъри, банкери и софтуеристи в софия с по 5-10 хил лева заплата. Всички други среден клас хора живеят под наем или в наследствени жилища... построени от дядо им през комунизма.

Съвсем не казвам че е било по-хубаво тогава, няма как да знам, просто споделям размишления.
                Да си построиш къща на село не беше никакъв проблем, особено, ако работиш, като шофьор на ЗИЛ в строителството

Е - ако примерно си лекар, трябваха малко връзчици с Господ за да си купиш материалите. 1 торба цимент (50 кг) сруваше 5 лв. а 5 лв беше една много добра надница за онова време. А, както казах, цимент без връзки - йок.

Демек представи си сега една торба цимент да струва 100 лв и да няма откъде да я купиш. Ама ти строй, де. Нищо не ти пречи.

За да се уредиш със жилище в града, трябваше да имаш направен жилищен влог и той да е насъбрал достатъчно количество лихвоточки. Това ставаше средно за 20 г и поради това, практиката беше, като се роди дете, да му направят въпросния влог, та като се зажени, евентуално да може да придобие жилище.
                Такива филми, каквито ги има сега - днес да решиш да си купиш жилище, утре да ти отпуснат заем и вдруги ден да се нанесеш, не съществуваха.
                Подобно на закупуването на нова кола.

И не забравяй, че преди да се сдобиеш със жилище в София, трябваше да си жител на София. А жител на София се ставаше само, като поработиш няколко годинки в Кремиковци или в строителството. Независимо, каква професия имаш и за какво си се изучил.
                Last edited by ecotronic; d.m.y г., 11:40.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщение
                  Аз не съм живял по онова време, но си е имало и предимствата - ток, бензин и нафта безпари ми звучи добре отвсякъде.

.................................................. ........................................... няма как да знам, просто споделям размишления.
                  Ами Еко започна,аз ще допълня за да знаеш,няма какво толкова да се размишлява
                  нафта 80 ст
                  заплата 300лв
                  дизелова кола -0 лв-няма такава в магазина
                  иначе на старо 5-10 000 за изкърпена бангия дето е на края на живота си,части -няма и в кореком
                  ------------------------------------------------------
                  бензин 1 лв
                  заплата 300 лв
                  бензинова кола-5000
                  ама се чака иначе нова 10 000
                  на старо 1 500-7 000
                  поне половината пари на заем-от приятели,от ДСК ,имаше и взаимноспомагателни каси към предприятията
                  апартаментче 12 000 ,но по схемата с лихвоточките
                  или с договорче ,че ще бачкаш 10 год. в Кремиковци или строителството ,или градски транспорт,но след 3-4 години там
                  иначе 18 000
                  паричките със заем
                  при първия вариант даваха лесно
                  при втория трудно,ама много трудно и не на всеки
                  разходи за храна ,дрехи ,ток, парно, вода ,телефон -около 200 лв на човек....и остават 100 кинта ,ако нямаш деца-кеф ти кола кеф ти апартамент,кеф ти бензин.
                  --------------------------------------------------------
                  Това в града,на село 180 кинта заплата,бонус е-гледаш кокошки,прасе,овце,зарзават и плодове,вариш ракия.
                  Къщите ги дигаха за година с 10 000 с пари на заем или етаж по етаж през 5 години с два заема от по 5 000 и много помощ от приятели.Нормално беше веднъж-дваж в годината да ходиш през уикенда с още 15-20 човека заедно "на плоча".Стопанина се подготвя с материалите и домакинята с още десет кила кайма за кюфтета и кебапчета+ десет щайги бира.В понеделник и вторник всички си пускат болнични и плочата готова.
                  Даже и Тато се чудеше как става номера.
                  Last edited by 546; d.m.y г., 13:15.

Comment

• Много може да се говори и размишлява. Красивите носталгични спомени са хубаво нещо, но доста по-важното е, че ако всичко беше толкова хубаво, както някои си го спомнят, никога нямаше да я има датата 10. 11. 1989 - та а сега западна Европа щеше да се хапе затова, че след края на ВСВ не е била останала в съветската сфера на влияние..

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Нито токът, нито бензинът и нафтата някога са били без пари.
                      С доста по ниски цени - да, но пък и заплатите бяха доста по ниски. Бензинът обаче беше....73 октана, май, ако греша ще ме поправят за точната цифра а дизелът и да е имал подобрители някакви - не му личеше. А, май 76 октана - обикновен и 83 - супер беше бензинът. На пръв поглед - не е кой знае каква разлика със сега, обаче има една подробност - оловен тетраетил. Някъде гледах, че изхвърлянето на оловото от горивото е повишило цената на бензинът доста. Друга част от разликата идва от цената на петролът. За да не вземе Павлинчо да "подскача" - никога не ни е бил евтин в действителност. Плащахме си разликата с друга продукция. Кило ябълки екстра качество за "съюза" - 26 купейки, на вътрешният пазар - 86ст второ качество. Колко стотинки беше екстра качество на вътрешният пазар - никой не знае. В същият момент, на международните пазари - над долар за кило ябълки.
                      Здрасти!
                      И както вече стана въпрос - същото беше полужението и с другите стоки. Планова икономика.
                      Еко обясни на Павлинчо защо имаше млади хора по селата, по същата причина сега на веселяка му се струва, че преди не са се отоплявали на твърдо гориво. Това е и причината миграцията да ни се вижда проблем сега. Когато дълго държиш на сила хората на едно място, след като паднат ограниченията те отиват където е по добре.
                      Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

• Да споменем и, кои бяха най-доходните професии в онова време:

Барман, сервитьор, бензинджия, склададжия, шофьор на ТИР, таксиджия, военен........

респективно - най-нискодоходните:

Лекар, инженер, архитект, учител............

PS:

Бензинът (по октаново число), както го помня аз:

А-86; A-91 и A-96 (супер)

Понеже държавните товарни возила ползваха основно A-86, го индикираха за да не се краде. Даже по едно време - с радиоактивен изотоп, което после отпадна.
                        Чистеше се с бентонит, активен въглен или с витамин C а за наличие на индикатор се проверяваше с 40 градусова гроздова ракия.
                        Туба бензин на черно вървеше по 5 лв.
                        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 13:06.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                          Много може да се говори и размишлява. Красивите носталгични спомени са хубаво нещо, но доста по-важното е, че ако всичко беше толкова хубаво, както някои си го спомнят...
                          Повечето от плачещите за онова време хора свързват спомените с младостта си. От това идва тая носталгия.

От 10 пенсионера в момента, поне от трима ще чуеш подобна история:
                          "75та година бях на 25, пиех по една дамаджана вино, ядях две тенджери кюфтета, щипех булките, копах/бачках по 15 часа на ден и нищо ми нямаше, а сегааа ... доктора не ми дава да пия, спря ми соленото, лютото, пия хапчета за кръвно, сърце и памет и си опикавам обувките... по-хубаво беше по онова време ееех "
                          156 2.0TS

Comment

• Сега много хора се питат, защо аджеба настана такъв упадък след 10 11 89, настанаха мутренски времена, бандитизъм и пр.

Ами много просто - защото дефицитът ражда престъпност.

Първата форма на организирана престъпност се е появила в САЩ заради дефицит на една единствена стока - алкохолът (сухия режим).

По времето на соц - а у нас не бяха много не-дефицитните стоки.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

• В италия какво е липсвало, че италианската мафия е толкова известна?
                              156 2.0TS

Comment

• ред
                                Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                                Много може да се говори и размишлява. Красивите носталгични спомени са хубаво нещо, но доста по-важното е, че ако всичко беше толкова хубаво, както някои си го спомнят, никога нямаше да я има датата 10. 11. 1989 - та а сега западна Европа щеше да се хапе затова, че след края на ВСВ не е била останала в съветската сфера на влияние..
                                Ами на мен не ми беше хубаво.
                                Не че съм цъфнал и вързал сега.
                                Тия дето бяха алчни за власт и от нищо не разбират (освен как да се докопат до властта) пак са на кормилото държавата,аз пак съм на педалите и пак не им се кефя щото за мен са кофти хора,и те така.
                                Last edited by 546; d.m.y г., 13:56.

Comment

Working...
                                X