Имам наблюдения върху винопроизводството и то точно на висококачествени вина в неголеми количества (е става въпрос за няклко хиляди декара(2000 ако не се лъжа), но това се водило малък масив
), и трябва дати кажа, че мноого сложно. Мой близък приятел е 2-ро поколение професионален винар в семейството. От тая година новата им винарна близо до Благоевград функционира и трябва да ти кажа, че това си е сериозна наука, ако наистина не искаш да правиш като виното на дедо Пешо. Ше ти трябва добър технолог, какъвто според моя приятел си е голяма рядкост, а и всички работят за големите винарни. Евентуално може като консултант да наемеш някой, но не знам колко ше е удачно, при положение, че процесите във виното се следят почти ежедневно... Да не говорим за необходимото оборудване... Това за професионалното производство. А иначе имам роднина от санданско, който не знам точно колко лозя има, но прави по 7-8 тона хубаво домашно вино, като той твърди, че го прави професионално и се избиват да го купуват "гражданята". И си прави добри пари човека. С 50 декара май това е по-добрия вариант ако наистина държиш да се занимаваш с това. Такива са ми личните наблюдения

Comment