Известие

Collapse
No announcement yet.

Някой стар винар? А може и нов де :)

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Имам наблюдения върху винопроизводството и то точно на висококачествени вина в неголеми количества (е става въпрос за няклко хиляди декара(2000 ако не се лъжа), но това се водило малък масив ), и трябва дати кажа, че мноого сложно. Мой близък приятел е 2-ро поколение професионален винар в семейството. От тая година новата им винарна близо до Благоевград функционира и трябва да ти кажа, че това си е сериозна наука, ако наистина не искаш да правиш като виното на дедо Пешо. Ше ти трябва добър технолог, какъвто според моя приятел си е голяма рядкост, а и всички работят за големите винарни. Евентуално може като консултант да наемеш някой, но не знам колко ше е удачно, при положение, че процесите във виното се следят почти ежедневно... Да не говорим за необходимото оборудване... Това за професионалното производство. А иначе имам роднина от санданско, който не знам точно колко лозя има, но прави по 7-8 тона хубаво домашно вино, като той твърди, че го прави професионално и се избиват да го купуват "гражданята". И си прави добри пари човека. С 50 декара май това е по-добрия вариант ако наистина държиш да се занимаваш с това. Такива са ми личните наблюдения
    166, 2.4 JTD'00

Comment

Първоначално публикувано от Kuku
      От както се помня обикалям из лозето, което и в момента си е напълно живо и действащо, ражда грозде, даже имам и вино в нас
      Района е южен - с.Пиперица намиращо се на самата граница с Гърция.
      Проблема е, че лозята не се гледат от едни и същи хора, т.е. тези между 30 и 50 декара са разпределени между 7 човека и кой го гледа, кой го дал под аренда, кой нито едното от двете.... за това мисля, дали няма да е по-добре да се изкорени и да се започне от нулата, или пък да се присаждат сортове
      Мисълта ми е да направя малка винарна за лимитирани висококачествени серии вино, а е ясно, че с памид няма как да стане
      Ще станем комшии горе-долу.Нашите лозя са в Капатово Навярно ще садиш минетчийски сортове-Каберне,Совиньон блан и други.Батка,аз мелнишкото не си го давам за минет-сорт.Чърчил не е бил бидала и е знаел какво да пие.Някой мислят,че мелнишкото имало танин.Според мен на тия в главите има не само танин,а и много шлюпки от семки и лайна
      Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

Първоначално публикувано от Chimev
        Имам наблюдения върху винопроизводството и то точно на висококачествени вина в неголеми количества (е става въпрос за няклко хиляди декара(2000 ако не се лъжа), но това се водило малък масив ), и трябва дати кажа, че мноого сложно. Мой близък приятел е 2-ро поколение професионален винар в семейството. От тая година новата им винарна близо до Благоевград функционира и трябва да ти кажа, че това си е сериозна наука, ако наистина не искаш да правиш като виното на дедо Пешо. Ше ти трябва добър технолог, какъвто според моя приятел си е голяма рядкост, а и всички работят за големите винарни. Евентуално може като консултант да наемеш някой, но не знам колко ше е удачно, при положение, че процесите във виното се следят почти ежедневно... Да не говорим за необходимото оборудване... Това за професионалното производство. А иначе имам роднина от санданско, който не знам точно колко лозя има, но прави по 7-8 тона хубаво домашно вино, като той твърди, че го прави професионално и се избиват да го купуват "гражданята". И си прави добри пари човека. С 50 декара май това е по-добрия вариант ако наистина държиш да се занимаваш с това. Такива са ми личните наблюдения
        За Бошкилови ли говориш?А относно виното,предпочитам от виното на дедо Пешо,отколкото трето вино с изкуствени аромати,оцветители и винена киселина.Това на пазара под 10-15лв шишето е хиляда процента ментак!!!
        Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

А за да постигна два-три пъти над тази цена, какво трябва да се случи?!
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Crusader
            Предлагам ти да заложиш на местни сортове, всички произвеждат Каберне и Мерло и вината от тях не са лоши, но имат съществен недостатък - всички ги произвеждат, както се сещаш пазара е наситен, от друга страна ако търсиш вкуса на българина - заложи на местни сортове...Гъмза, Сторгозия, обаче българина не обича да плаща скъпо за добри вина, тъй че помисли за десертни сортове, толкова на юг би трябвало без проблеми да виреят Болгар, Мискет Хамбургски, Димят, Кардинал...
            Обаче за мен истинското мългарско вино е Мавруд...заложи на него

Без претенцията да съм специалист, ето някои сортове които виреят у нас:Алиготе, Болгар, Брестовица, Букет, Гъмза, Димят, Дружба, Италия, Каберне Совиньон, Кардинал, Кондарев 6, Любимец, Мавруд, Мерло, Мечта, Мискет врачански, Мискет Кайлъшки, Мискет Отонел, Мискет Плевенски, Мискет Хамбургски, Мискет червен, Наслада, Палиери, Памид, Плевен, Ризлинг, Ризлинг Италиански, Ркацители, Рубин, Русалка, Русалка 3, Сензо, Совиньон, Сторгозия, Супер ран болгар, Тамянка, Хибрид Безсеменен VІ-4, Шардоне, Шевка, Широка мелнишка лоза, Юни блан, подложки – Шасла х Берландиери 41 Б
            Широка Мелнишка расте и узрява само в точно обособен район,аз имам,както и Наслада,Сторгозия,Мелник-82,Мерло и някоя лозичка от Созе и Палиери.Нека Йонко от Търново сподели ца качествата на мелнишкото от подвиде"виното на дедо Пешо"
            Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

За Medi Valley говоря, но те още не са на пазара и вероятно не ги знаете. При Смочево им са винарната и масивите. Част са от сериозен холдинг хората
              166, 2.4 JTD'00

Comment

А за да постигна два-три пъти над тази цена, какво трябва да се случи?!
                Трябва да си направиш етикети, на които да присъстват вълшебните думички La Rioja или Napa примерно и цар киро да ти стане мениджър
                166, 2.4 JTD'00

Comment

Тоест е невъзможно да продам една бутилка вино за 30лв., без значение от сорта и качеството?
                  sigpic

Comment

Тоест е невъзможно да продам една бутилка вино за 30лв., без значение от сорта и качеството?
                    Поне аз със такова впечатление съм останал от дългите винарски разговори. Утвърдено сравнително добро вино се търгува около 7-15 лв. - доставна цена за заведения
                    166, 2.4 JTD'00

Comment

Трудно, добави и надценката на продавачите и отиваш на 60-70, познай колко хора ще си купят това вино, истината е че тук не е USA и стандарта на живот е нисък.
                      Вируса е прав за мелнишкото, онзи ден познати се върнаха от там и донесоха точно такова "ала бай Пешо" вярно че дори отбраните Каберне Совиньон, Сензо и Мерло не могат да съперничат по вкусови качества на това домашно винце, ще допълня че не съм пияч, просто обичам с хубавата паржола чаша добро вино.

П.П. Друг сорт който дава уникално по вкусови качества вино е Мискет О`тонел - разкошно бяло вино, а ракията е с неповторим аромат, обаче българите не обичат бели вина ...е с малки изключения де
                      Идеята ти е страхотна колега. Успех!
                      Mitsubishi Outlander
                      Mitsubishi Space Star
                      Daihatsu Terios

Comment

Трудно, добави и надценката на продавачите и отиваш на 60-70, познай колко хора ще си купят това вино, истината е че тук не е USA и стандарта на живот е нисък.
                        Вируса е прав за мелнишкото, онзи ден познати се върнаха от там и донесоха точно такова "ала бай Пешо" вярно че дори отбраните Каберне Совиньон, Сензо и Мерло не могат да съперничат по вкусови качества на това домашно винце, ще допълня че не съм пияч, просто обичам с хубавата паржола чаша добро вино.

П.П. Друг сорт който дава уникално по вкусови качества вино е Мискет О`тонел - разкошно бяло вино, а ракията е с неповторим аромат, обаче българите не обичат бели вина ...е с малки изключения де
                        Идеята ти е страхотна колега. Успех!
                        От сорта Наслада може да се произведе бяло трапезно вино с качествата на мискет отонел.Но за разлика от него гроздето е идеално и за пресна консумация като десерт.Поддръжник съм на идеята да се произвеждат и култивират български сортове.
                        Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

За виното не знам. Ама като го докараш да запечатване се обади, да измислим нещо за капачки. Или държиш 100% на корк?
                          Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                          ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                          Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox
                            За виното не знам. Ама като го докараш да запечатване се обади, да измислим нещо за капачки. Или държиш 100% на корк?
                            Обезателно тъмни бутилки и корк
                            Аlfa 164 Super 2.5TD

Comment

Опитвам се да бъда полезен, а той си решава. Корка си отива вече. Има уплътнители гарантиращи 30 години и повече престой. За бутилки От 30/50лв е повече от достатъчен. Ама стига вече спам. Нека ги засади първо лозичките.
                              Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                              ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                              Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

... Друг сорт който дава уникално по вкусови качества вино е Мискет О`тонел - разкошно бяло вино, а ракията е с неповторим аромат...
                                Така е , само имато е друго. Може и да се прави от някакъв сорт Мискет , но виното е Мускат...
                                http://www.bulgarianwines.org/pages.php ... ins&lng=bg
                                166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

Working...
                                X