От скоро работя и нямам нужния стаж, за да ползвам платен отпуск и като си взимам отпуск е неплатен. Искам да попитам дали ако си взема болничен също ще бъде неплатен?
Известие
Collapse
No announcement yet.
Болнични
Collapse
X
-
зависи какво работиш , при мен за 2 дена болнични получих от НОИ 9.40лв а от завода 92.00лв , 80% ги поема работодателя а 20% НОИ, мисля ,че така беше , но зависи от работодателя дали ше иска да ти ги плати...шото на предната ми работа ми плати за 5 дена 44лв
Comment
-
Първоначално публикувано от MaVrUt Покажи съобщениезависи какво работиш , при мен за 2 дена болнични получих от НОИ 9.40лв а от завода 92.00лв , 80% ги поема работодателя а 20% НОИ, мисля ,че така беше , но зависи от работодателя дали ше иска да ти ги плати...шото на предната ми работа ми плати за 5 дена 44лв
2. НОИ изплаща болничен до 80% от брутното възнаграждение за срока на отсъствието или не повече от 90% от нетната сума.
3. Бонични се изплащат въз основа на възнаграждението за последните 6 месеца.
4. НОИ изплаща болнични около 20 дни след превод на осигуровките.
С няколко думи - ако ви осигуряват на минимална заплата, не си взимайте болничен, защото се прецаквате яко. В случай, че се налага да ползвате болничен, се въоръжете с търпение, защото процедурата е доста тромава и може да отнеме доста време.sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщениеИстината е че нямам 6 месеца стаж и затова питам дали имам правото на платен отпуск. Ако имам това право ще ми платът.
Цитат:
Първоначално публикувано от Dodo 155
1. НОИ изплаща болнични след 6м. натрупан трудов стаж.
2. НОИ изплаща болничен до 80% от брутното възнаграждение за срока на отсъствието или не повече от 90% от нетната сума.
3. Бонични се изплащат въз основа на възнаграждението за последните 6 месеца.
4. НОИ изплаща болнични около 20 дни след превод на осигуровките.
С няколко думи - ако ви осигуряват на минимална заплата, не си взимайте болничен, защото се прецаквате яко. В случай, че се налага да ползвате болничен, се въоръжете с търпение, защото процедурата е доста тромава и може да отнеме доста време.
Е не се прецакваш кой знае колко, защото болничните не се облагат с данък, а процедурата е че ти плащат след 20 дни, нищо тромаво няма.Първоначалния път попълваш една декларация в която посочваш сметката, по която да ти бъде преведена сумата и прикрепяш документ от банката, че това е сметката ти.
А за платен отпуск нямаш право, но мисля че е 8 месеца стажа който трябва да направиш, може и 6 да е станал.
Alfa Romeo 156, 2.0 TS 98 г.Last edited by fred; d.m.y г., 09:14.Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщениеЗначи според вас, ако излеза в болнични, ще ми плащат, може да на е на 100%, но ще получа някакви пари, въпреки че нямам нужния стаж???
можеш да провериш на страницата на НОИ: http://healthinsurance.nssi.bg/repor...htm_15_out.asp , ако си с прекъснати права, няма да ти платят!Last edited by lyuli; d.m.y г., 17:38.Alfa Romeo Crosswagon Q4 ex ones: Alfa Romeo 166TS, Alfa Romeo 147 1.9JTD & 145 1,6 boxer
Comment
-
Първоначално публикувано от MaVrUt Покажи съобщениезависи какво работиш , при мен за 2 дена болнични получих от НОИ 9.40лв а от завода 92.00лв , 80% ги поема работодателя а 20% НОИ, мисля ,че така беше , но зависи от работодателя дали ше иска да ти ги плати...шото на предната ми работа ми плати за 5 дена 44лвLast edited by galinves71; d.m.y г., 21:34.
Comment
Comment