Известие

Collapse
No announcement yet.

Болнични

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Болнични

От скоро работя и нямам нужния стаж, за да ползвам платен отпуск и като си взимам отпуск е неплатен. Искам да попитам дали ако си взема болничен също ще бъде неплатен?

Според мен неплатени болнични няма.
    166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

зависи от кога се осигуряваш, ако нямаш 6 месеа, няма да ти го платят. болничните се изплащат от НОИ, а не от работодателя.
      Alfa Romeo Crosswagon Q4 ex ones: Alfa Romeo 166TS, Alfa Romeo 147 1.9JTD & 145 1,6 boxer

Comment

зависи какво работиш , при мен за 2 дена болнични получих от НОИ 9.40лв а от завода 92.00лв , 80% ги поема работодателя а 20% НОИ, мисля ,че така беше , но зависи от работодателя дали ше иска да ти ги плати...шото на предната ми работа ми плати за 5 дена 44лв
        Алфа 164 2.0Т.С. 95г. - на части !

Comment

Истината е че нямам 6 месеца стаж и затова питам дали имам правото на платен отпуск. Ако имам това право, ще ми платят.
          Last edited by soldier; d.m.y г., 21:18.

Comment

Първоначално публикувано от MaVrUt Покажи съобщение
            зависи какво работиш , при мен за 2 дена болнични получих от НОИ 9.40лв а от завода 92.00лв , 80% ги поема работодателя а 20% НОИ, мисля ,че така беше , но зависи от работодателя дали ше иска да ти ги плати...шото на предната ми работа ми плати за 5 дена 44лв
            1. НОИ изплаща болнични след 6м. натрупан трудов стаж.
            2. НОИ изплаща болничен до 80% от брутното възнаграждение за срока на отсъствието или не повече от 90% от нетната сума.
            3. Бонични се изплащат въз основа на възнаграждението за последните 6 месеца.
            4. НОИ изплаща болнични около 20 дни след превод на осигуровките.

С няколко думи - ако ви осигуряват на минимална заплата, не си взимайте болничен, защото се прецаквате яко. В случай, че се налага да ползвате болничен, се въоръжете с търпение, защото процедурата е доста тромава и може да отнеме доста време.
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщение
              Истината е че нямам 6 месеца стаж и затова питам дали имам правото на платен отпуск. Ако имам това право ще ми платът.
              На платен отпуск нямаш, но мисля че е 8 месеца стажа който трябва да направиш.
              Цитат:
              Първоначално публикувано от Dodo 155
              1. НОИ изплаща болнични след 6м. натрупан трудов стаж.
              2. НОИ изплаща болничен до 80% от брутното възнаграждение за срока на отсъствието или не повече от 90% от нетната сума.
              3. Бонични се изплащат въз основа на възнаграждението за последните 6 месеца.
              4. НОИ изплаща болнични около 20 дни след превод на осигуровките.

С няколко думи - ако ви осигуряват на минимална заплата, не си взимайте болничен, защото се прецаквате яко. В случай, че се налага да ползвате болничен, се въоръжете с търпение, защото процедурата е доста тромава и може да отнеме доста време.

Е не се прецакваш кой знае колко, защото болничните не се облагат с данък, а процедурата е че ти плащат след 20 дни, нищо тромаво няма.Първоначалния път попълваш една декларация в която посочваш сметката, по която да ти бъде преведена сумата и прикрепяш документ от банката, че това е сметката ти.

А за платен отпуск нямаш право, но мисля че е 8 месеца стажа който трябва да направиш, може и 6 да е станал.
              Last edited by fred; d.m.y г., 09:14.
              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
              Нагоре по стълбата, която води надолу
              sigpic

Comment

Значи според вас, ако излеза в болнични, ще ми плащат, може да на е на 100%, но ще получа някакви пари, въпреки че нямам нужния стаж???

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщение
                  Значи според вас, ако излеза в болнични, ще ми плащат, може да на е на 100%, но ще получа някакви пари, въпреки че нямам нужния стаж???
                  само ако си се самоосигурявал последните 6 месеца.
                  можеш да провериш на страницата на НОИ: http://healthinsurance.nssi.bg/repor...htm_15_out.asp , ако си с прекъснати права, няма да ти платят!
                  Last edited by lyuli; d.m.y г., 17:38.
                  Alfa Romeo Crosswagon Q4 ex ones: Alfa Romeo 166TS, Alfa Romeo 147 1.9JTD & 145 1,6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от MaVrUt Покажи съобщение
                    ЗНАЧИ 1ВИЯ ДЕН СЕ ПЛАЩА 100% от предприятието в което работиш 6 месеца назад средния надник.следващите дни са пак 6 месеца назад средно но 80% и то платени от НОИ.а за срока не по-малко от 8м стаж за платен болничен.а тези които са в сивия сектор със сигурност ще са ощитени.а това дето го пишеш че от завода 92лв за 1 ден а от нои 9.40 за 2 дена нещо не е наред.според мен от нои би-трябвало да получиш 143.60лв
                    Last edited by galinves71; d.m.y г., 21:34.

Comment

С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА съм, защото преди да почна работа ме осигуряваха от университета

Comment

Working...
                      X