Известие

Collapse
No announcement yet.

Трудово-правен казус, помагайте спешно!!!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Трудово-правен казус, помагайте спешно!!!

Здравейте,по долу ще ви цитирам точка от трудовия ми договор, която регламентира прекратяването на трудовите взаимоотношения. Работодателя твърди,че дължа 60 дневно предизвестие за напускане,и по време на изпитателния срок(или просто се пробва да ме откаже). Както се вижда от въпросната точка (цитирана по-долу) това не е така.Но пък не знам дали няма някаква законна уловка.Фирмата е чужда и няма да се поколебае,ни най малко да си търси правата в съда.

Искам да напусна спешно без предизвестие, защото си намерих по добра работа,моля знаещите да помогнат,или насочат къде да получа компетентно становище- инспекция по труда...или?

това е и въпросната точка

"Настоящия трудов договор започва с 6 (шест) месечен първоначален изпитателен срок, сключен в полза на Работодателя, през време на който Работодателят има право да прекрати договора писмено без предизвестие в рамките на този изпитателен срок. След изтичане на изпитателния период, трудовият договор ще се счита сключен за неопределено време. В този случай всяка една от страните може да иска прекратяването му, като отправи писмено 60 (шестдесет) дневно предизвестие."

Благодаря на всички предварително!
    156 1.8ts PROGRESSION 98.....EX
    TOLEDO 2.3 VR5 00" PURE SOUND+LPG

Колега, аз дококолто разбирам от написаното, срока на предизвестие е 60 дни, когато е безсрочен.
    А доколкото знам, когато си на изпитателен срок, договора може да бъде прекратен по всяко време, без предизвестие. Аз лично направих точно така преди 4-5 месеца - прекратих си договора без предизвестие, точно по същата причина, поради която и ти искаш да прекратиш твоя. Казах на работодателя, че искам договора ми да бъде прекратен и на следващия ден ми го прекратиха.
    Колкото до 60 дневното предизвестие - каквото и да пише в договора, доколкото ми е известно на мен по закон срока на предизвестието е 30 дни. Имаше обаче и някаква тока от закона - май беше за прекратяване по взаимно съгласие, не съм сигурен, и там срока е една седмица.
    Нека ако има по-запознати от мен да обяснят по-подробно и ако греша някъде да ме поправят.
    Надявам се да съм ти бил полезен и успех.
    Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm 210hp
    Lancia Kappa 2.4JTD 136hp
    Mercedes E250TD Avantgarde 150hp
    Alfa Romeo 156 1.8TS 144hp - ex

Comment

Трудов договор със срок за изпитване
      Чл. 70. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
      (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
      (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
      (4) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3, бр. 25 от 2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
      (5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.
      Прекратяване на договора със срок за изпитване
      Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
      (2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.
      поне по мое мнение, това което пише в твоя конкретно параграф, означава че СЛЕД като договора стане безсрочен, важи това предизвестие

за другото се прилага КТ - цитата го виждаш
      '04 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm Q2 150cv heavily tunned
      '02 Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 150cv, remapped by Bobo
      '99 Alfa Romeo 145 1.6 TS 120cv - ex

Comment

Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие

НО, моят договор е сключен в полза на работодателя и аз съм другата страна и не пише тя има ли право да го прекр. без предизв., но пък пише както виждаш в тоя71чл. , че този в чиято чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. Та си мамата джейс
        Не че ми се спори по нощите ма така пише в тая точка, дали пък точно тва не е уловката

Както и да е благодарско и надвама ви от сърце че се отзовахте толко късно

Comment

бе аз питах после и правно грамотен човек, и ми каза, че така както е описано, уговорено в полза на работодателя, само тях освобождава от предизвестието

а за теб важи всички, все едно договора е безсрочен, т.е. 60 дни предизвестие

по КТ максималното предизвестие е дори 90 дни, тия сичките промени ги направиха "левите" комуняги, ега пукнат.... леви ....

Comment

дали е съвсем сигурен или да отида при адвокат че ми е много важно

Comment

та отиваш на варианта, да търсиш вратичките

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без
              предизвестие
              (Загл. доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
              Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
              1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
              2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
              3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
              4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
              5. постъпва за отбиване на редовната си военна служба. Когато повиканият бъде отложен или освободен от редовна военна служба, трудовият му договор по негово искане се смята за непрекратен, ако в 1-месечен срок от отлагането или освобождаването му, но не по-късно от 3 месеца от напускането на работата се яви, за да я заеме отново;
              6. продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
              7. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
              8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
              9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г.) постъпва на държавна служба.
              мисля че ал.6 е добър избор, НБУ и прочие университети не съм чул да са върнали някой

Comment

Колега vaskoni, не можеш ли просто да обясниш на работодателя какъв е случая и всичко да стане мирно и тихо? Аз направих така, срещнах разбиране и всичко беше ОК!
                Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm 210hp
                Lancia Kappa 2.4JTD 136hp
                Mercedes E250TD Avantgarde 150hp
                Alfa Romeo 156 1.8TS 144hp - ex

Comment

имаш предвид да запиша редовно и да прежаля 1 семестър, а в алинея 3 под нормативен акт какво имат
                  предвид. Може би труд.кодекс и законите внего ли понеже като се замисля аз работя без обедна почивка
                  а тя по закон е регламентирана т.е. трябва да я има може
                  и да ми послужи.

ПС при какъв адвокат или консулт трябва да отида
                  то се е видело че нема бегане от тея гадове

Comment

Първоначално публикувано от nblagoev Покажи съобщение
                    Колега vaskoni, не можеш ли просто да обясниш на работодателя какъв е случая и всичко да стане мирно и тихо? Аз направих така, срещнах разбиране и всичко беше ОК!
                    на база предишен опит no way колега освен да пробвам и да съм първия ма едва ли а кото не ме пуснат и изпусна работата после ще ми намерят цаката скоропостижно и от два стола та на чепа

Comment

Първоначално публикувано от vaskoni Покажи съобщение
                      имаш предвид да запиша редовно и да прежаля 1 семестър, а в алинея 3 под нормативен акт какво имат
                      предвид. Може би труд.кодекс и законите внего ли понеже като се замисля аз работя без обедна почивка
                      а тя по закон е регламентирана т.е. трябва да я има може
                      и да ми послужи.

ПС при какъв адвокат или консулт трябва да отида
                      то се е видело че нема бегане от тея гадове
                      според мен прежали една семстриална такса, виж там къде е най малко като пари... и само му представи служебна бележка от канцеларията на съответния университет
                      и му тегли едни путки майни докато му пламнат ушите

Comment

Май си прав но първо ще опитам с молби,ако не минавам
                        на твоя вариант, който не го знаех и си е "катапулт"

Благодаря ти за съвета

Comment

Първоначално публикувано от vaskoni Покажи съобщение
                          Май си прав но първо ще опитам с молби,ако не минавам
                          на твоя вариант, който не го знаех и си е "катапулт"

Благодаря ти за съвета
                          колега нещо и от мен.значи ако си в срок на изпитание то този срок се дава за това ,ако искаш да напуснеш или работодатела иска да прекрати с теб това става без предварителни уговорки.ако си на постоянен договор срока за предизвестие е 1месец за 60дена не съм чувал работя във фирма с традиции във спазването на държавни изисквания.но,по споразумение със работодателя можеш и веднага да напуснеш.или ако имаш отпуск да го ползваш и в същото време да започнеш в другата фирма също с огуворка с новия работодател.а в най-лошия случай напускаш самоволно (дисциплинарно уволнение)и губиш право на последна заплата.мисля че по-горе са ти цитирали извадки от кодекса на труда така че....

Comment

Разбери се с работодателя, защото е по добре да се разделите с добри отношения отколкото да не можете да се гледате.
                            А и при положение, че си решил да напускаш, няма кой да те спре.
                            "BEAUTY IS NOT ENOUGH!"
                            Alfa Romeo 145 1.4 T.S 97 - EX
                            Opel Astra J GTC

Comment

30 дневния срок важи при постоянния договор, ако не е уговорен друг срок.За матерялно отговорни лица, тоя срок може да бъде и тримесечен.
                              В конкретният случай наистина излиза, че след като договорът ти стане безсрочен, то срокът на предизвестието става 60 дни, а ако не е писано изрично в чия полза е сключен срочният договор!!!!, то значи се приема, че е в полза и на двете страни, в този случай може да се развали без предизвестие, виж горе извадката на Вальо.
                              Last edited by fred; d.m.y г., 10:41.
                              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                              Нагоре по стълбата, която води надолу
                              sigpic

Comment

Working...
                              X