Теглото винаги е фактор......
Известие
Collapse
No announcement yet.
Има ли значение теглото за спирачния път
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеЕми той това е казал човека бе. Зависи от коефициента на триене, който се определя от много фактори, сред които "каква е гумата и какво е състоянието на пътната настилка".
Ако не вервате, хванете и поразучете научна и техническа литература по въпроса. Масата не оказва влияние на спирачният път. Оказва влияние на това колко лесно се постига максималното спирачно усилие. Демек ако спирачките на колата не са с натискане и сила, ами с копче Включено/Изключено и имаме свръх мощна серво система, колкото и да натоварите колата, тя все ще си спира за еднакво разстояние.
Иначе ДА, ако си натоварите колата с 1 тон зеле, ще спира по-зле. Как не правите разлика между това, което твърди оплютият колега и това, за което вие говорите?
ще ти направя аналогия на това, което каза
ако тежиш 3.5 тона ама имаш 100 лева ше моеш са напииш кат прасе без проблеми, ама ако имаш 1000 лева пак ши са напииш като прасе без проблеми
единствения проблем в тази теория е, че човек тежащ 3.5 тона не съществува
по същата причина както каза някой от предните постове - Q7-ците не ги правят с картонени изрезки вместо спирачни дискове, ами ги правят с огромни тави едва ли не
колкото по голяма е масата на един обект, който се движи в дадена посока, толкова по-голямо противодействие е нужно за да спре съответното движение - елементарна механика, която ако не се лъжа се учи още в про-гимназиятаsigpic
днес съм в почивка ---
Comment
-
Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщениея пак помисли какво каза ?
ще ти направя аналогия на това, което каза
ако тежиш 3.5 тона ама имаш 100 лева ше моеш са напииш кат прасе без проблеми, ама ако имаш 1000 лева пак ши са напииш като прасе без проблеми
единствения проблем в тази теория е, че човек тежащ 3.5 тона не съществува
по същата причина както каза някой от предните постове - Q7-ците не ги правят с картонени изрезки вместо спирачни дискове, ами ги правят с огромни тави едва ли не
колкото по голяма е масата на един обект, който се движи в дадена посока, толкова по-голямо противодействие е нужно за да спре съответното движение - елементарна механика, която ако не се лъжа се учи още в про-гимназията
Аз за това споря, колегата от Фиат форума, който е повдигнал въпроса да си спори за каквото си иска. Леко ироничните изказвания за прогимназията няма нужда от тях, а аналогията ти не е подходяща въобще.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеДобре де, на мен ми казваш да се замисля, а ти не мислиш като ми опонираш за нещо, което и аз твърдя, че е така. По-горе написах, че масата не влияе върху това колко е спирачния път, ами върху това колко лесно ТИ ще успееш да спреш колата. Тука се спори точно за теоретичната част на въпроса, а не за практическата. Спирачен път се изчислява без маса. Спирачното усилие, за да се постигне максимално къс спирачен път се влияе от масата. Не мога да разбера как никой не се опитва да се замисли за какво иде реч ами отсича директно, че понеже той не можел да си спре колата като е натоварена, начи масата влияе. Ми да влияе, ама казусът е друг.
Аз за това споря, колегата от Фиат форума, който е повдигнал въпроса да си спори за каквото си иска. Леко ироничните изказвания за прогимназията няма нужда от тях, а аналогията ти не е подходяща въобще.
и двете са с едни и същи спирачки, които биват задействани по едно и също време с максимално усилие (еднакво максимално усилие) без да се блокиарт колелата
айде сега ми кажи, коя от двете коли ще спре по-бързо/рано/за по-малко разстояние
в автомобилните спортове хората олекотяват колите именно защото това позволява да се спира по-късно в завой..
дори не виждам за какво спорим вмомента при положение, че на черното казвате бяло а на бялото черноsigpic
днес съм в почивка ---
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеДобре де, на мен ми казваш да се замисля, а ти не мислиш като ми опонираш за нещо, което и аз твърдя, че е така. По-горе написах, че масата не влияе върху това колко е спирачния път, ами върху това колко лесно ТИ ще успееш да спреш колата. Тука се спори точно за теоретичната част на въпроса, а не за практическата. Спирачен път се изчислява без маса. Спирачното усилие, за да се постигне максимално къс спирачен път се влияе от масата. Не мога да разбера как никой не се опитва да се замисли за какво иде реч ами отсича директно, че понеже той не можел да си спре колата като е натоварена, начи масата влияе. Ми да влияе, ама казусът е друг.
Аз за това споря, колегата от Фиат форума, който е повдигнал въпроса да си спори за каквото си иска. Леко ироничните изказвания за прогимназията няма нужда от тях, а аналогията ти не е подходяща въобще.
Comment
-
Първоначално публикувано от Gh0stRider Покажи съобщениеКолега виждам че обесняваш доста смислено и разбираемо.. и до тук почти се убедих че масата няма значение за спирането, а има значение спирачното усилие. Ами ок де .. ама нали казваме че коли с различна маса, но ВСИЧКО друго еднакво, ще спрат еднакво, при ЕДНИ И СЪЩИ условия? Но вие пропускате 1 много малка подробност, и си затваряте очите като казвате че просто за леката кола по лесно се постига максимално спирачно усилие, за по тежката - по-трудно, това значи че за по-леката кола ние прилагаме по малко сила на натиск върху накладките (да кажем примерно 500kN), а при по тежката кола, за да се накара колелото посредством накладката да се забави толкова колкото на по-леката кола, ни трябва доста повече сила, толкова че може да е извън човешките възможности (примерно 800kN). Т.е. ако на по тежката кола ние също приложим 500kN (колкото да предоложим може 1 средностатистически човек), това не е достатъчно силно, и колата спира по бавно, т.е. вие твърдите че ще спрат еднакво при еднакви условия, но не поставяте колата в такива.... а казвате, ако можеше само на по тежката кола да се натисне по-силно педала... да ама това еднакви условия ли са? Не! Т.е. вие доказахте че ако на по-тежката кола, приложим по голямо спирано усилие, тя ще спре еднакво с по леката, която сме приложили по малко спирачно усилие..
Когато колата е 1000кг., при натиск 500kN, тя спира за 100метра.
Когато е 2000кг. не успяваш да приложиш 500kN, защото е по-тежка, но успееш ли, тя пак ще спре за 100 метра. Така си обяснявам аз този доста интересен казус. С радост бих се обявил за глупав, ако някой ми обясни, че греша, защото искам да знам точно как седят нещата.Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от Gh0stRider Покажи съобщениети въпросните примерни 500kN си ги прилагаш винаги, щото толкова си можем, но за по тежката те не стигат за да спрат колелото, по тежката е с по голяма инерция, съответно повече от 500kN ти трябват за да можеш да сътвориш спиране със същата скоростАлфа Ромео 146 1.6TS 1999
Mazda 6 2.3 2005
sigpic
Comment
-
ами именно.. съпротивлява се, но това е друга тема защо е така, ти с твоя собствен крак да не би да имаш различна сила според това в коя кола си седналти винаги с твоя крак прилагаш сила от 500kN и точка.. това е силата която се прилага ! Просто ако на по лека кола с толкова блокираш колелата даже.... на по тежката колкото и да се напъваш може и да не успееш... и точно това идва от масата, но ВИНАГИ прилагаш 500 , просто изпускаш факта че 1вото звено е човешкия крак, след това накладката и т.н.
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеТц, не можеш да ги приложиш, понеже педала ти се съпротивлява като магаре на мост и те не стигат до колелата.
Спирачният път зависи от спирачното ускорение в неговата формула масата не играе. НО това обратно ускорение зависи от силите на триене, а те са F = µ * FN , а пък FN (Normalkraft) зависи силно от масата..... Не е толкова сложно стига да му се чете на човек!
А пък най- малкото Fспирачно=маса х ускорение !Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 11:37.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщениеАз за това споря, колегата от Фиат форума, който е повдигнал въпроса да си спори за каквото си иска.
PS: Само не се карайте като при нас че стана грозна картинка.FIAT Bravo 1.9 JTD
Comment
Comment