Известие

Collapse
No announcement yet.

Българинът- специалист по всичко ?:D

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение

Аз лично не се наемам да правя каквото и да било в къщи,за колата пък да не говоримОбаче пък как мрънкам,ако не ми хареса как го е направил някой друг ...Може и да мога...ама няма да пипна!Особено пък ако става дума да спестя 20-30 лева...които автоматично ще дам ,за да си оправя повреденият маникюр

@suscrofa
    темата не я коментирам,просто мнението на Голямата риба ме провокира да създам тази
    е за 20-30лв да но когато става въпрос за стотачки и дори някога за хилядарки тогава се замисляш и почваш.не може на моето пежо да струва смяната на ремък + ремъка 35-40лв а на алфата само смяната 80-100лв,веднага се замисляш отново и си казваш-аджаба кво толкова има че разликата е огромна?
    Last edited by galinves71; d.m.y г., 17:22.

Comment

да ви кажа, това специализиране по всичко е по-скоро по принуда и заради омагьосания кръг на ориенталщината, в който се въртим.
      Пример: Ти си адвокат. Разбираш от търговско право, но никак не разбираш от техника. Да обаче, като си адвокат трябва да ходиш на работа чист и изгладен и за тази цел си купуваш пералня. Да обаче, пералнята в един момент се чупи и нямаш къде да си переш дрехите. Викаш майстор. Майсторът те мотае десетина дена щото "найш колко кат тебе са ми на главата, кат не ти изнася, викай някой друг". Когато все пак благоволява да дойде, поглежда уреда и прави заключение от типа "маркучът за мръсната вода тече щото е обелен лакът на вратичката. Купи си нова за 300 лева и ме викни да ти я сложа!".
      Ти, колкото и да не разбираш от техника, някакси не приемаш обяснението му за логично и деликатно му го намекваш. Отговорът на майстора: "Ми кат толкоз разбираш прави си я сам бе!"
      ти, като интелигентен човек знаеш, че всеки занаят си има тънкости, и си казваш "Ми може пък и да е прав човекът, нали с това си вади хляба" и прежалваш 300-те лева, само и само да можеш да си изпереш дрехите. Майсторът обещава да дойде утре, отменяш си всички ангажименти за да го чакаш. Няма нужда да казвам, че това утре е след около седмица, през която губиш по няколко часа на ден да ходиш до обществена пералня или да се переш на ръка. Когато майсторът идва, изтръгва старата вратичка, слага новата, ти му заплащаш 300 лева за труда и доволен си казваш: "Е, дадох едни 600 лева, но поне ще мога да се пера."
      Да, ама не. Пералнята пак тече.
      Загубил вече две седмици и олекнал с 600 лева, се хващаш, четеш наръчници, питаш комшията със златните ръце или братовчед си дето е техничар и в крайна сметка, след още седмица загубено време, имаш работеща пералня.
      Да, обаче... търчейки до обществената пералня, перейки на ръка и поправяйки накрая пералнята сам, ти си пропуснал новите изменения в Търговския закон, касаещи регистрацията на търговски дружества. И в един прекрасен момент на твой клиент, да кажем архитект, му отказват регистрация, защото не си съобразил документите с новите изменения. И архитектът си казва: "Що му плащах аз на тоя адвокат дето нищо не свърши, не мога ли аз да взема да попрочета и сам да си свърша работа!"

И така до края на света. Е ако приемем, че Калотина е края на света.
      Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
      AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
      Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
        да ви кажа, това специализиране по всичко е по-скоро по принуда и заради омагьосания кръг на ориенталщината, в който се въртим.
        Пример: Ти си адвокат. Разбираш от търговско право, но никак не разбираш от техника. Да обаче, като си адвокат трябва да ходиш на работа чист и изгладен и за тази цел си купуваш пералня. Да обаче, пералнята в един момент се чупи и нямаш къде да си переш дрехите. Викаш майстор. Майсторът те мотае десетина дена щото "найш колко кат тебе са ми на главата, кат не ти изнася, викай някой друг". Когато все пак благоволява да дойде, поглежда уреда и прави заключение от типа "маркучът за мръсната вода тече щото е обелен лакът на вратичката. Купи си нова за 300 лева и ме викни да ти я сложа!".
        Ти, колкото и да не разбираш от техника, някакси не приемаш обяснението му за логично и деликатно му го намекваш. Отговорът на майстора: "Ми кат толкоз разбираш прави си я сам бе!"
        ти, като интелигентен човек знаеш, че всеки занаят си има тънкости, и си казваш "Ми може пък и да е прав човекът, нали с това си вади хляба" и прежалваш 300-те лева, само и само да можеш да си изпереш дрехите. Майсторът обещава да дойде утре, отменяш си всички ангажименти за да го чакаш. Няма нужда да казвам, че това утре е след около седмица, през която губиш по няколко часа на ден да ходиш до обществена пералня или да се переш на ръка. Когато майсторът идва, изтръгва старата вратичка, слага новата, ти му заплащаш 300 лева за труда и доволен си казваш: "Е, дадох едни 600 лева, но поне ще мога да се пера."
        Да, ама не. Пералнята пак тече.
        Загубил вече две седмици и олекнал с 600 лева, се хващаш, четеш наръчници, питаш комшията със златните ръце или братовчед си дето е техничар и в крайна сметка, след още седмица загубено време, имаш работеща пералня.
        Да, обаче... търчейки до обществената пералня, перейки на ръка и поправяйки накрая пералнята сам, ти си пропуснал новите изменения в Търговския закон, касаещи регистрацията на търговски дружества. И в един прекрасен момент на твой клиент, да кажем архитект, му отказват регистрация, защото не си съобразил документите с новите изменения. И архитектът си казва: "Що му плащах аз на тоя адвокат дето нищо не свърши, не мога ли аз да взема да попрочета и сам да си свърша работа!"

И така до края на света. Е ако приемем, че Калотина е края на света.
        проблема е в това, че после адвоката тегли една майна и толкова

пак повтарям това е типична черта на българина, все някой друг му е виновен и никога не вижда дори и грам вина в себе си

Comment

Първоначално публикувано от galinves71 Покажи съобщение
          е за 20-30лв да но когато става въпрос за стотачки и дори някога за хилядарки тогава се замисляш и почваш.
          И като се замисля какво ....?Ще започна да си лепя теракот в къщи ли(примерно)?

Това е в сферата на научната фантастика Отделен е въпроса с времето,което трявба да се отдели за подобен род начинания

Първоначално публикувано от galinves71 Покажи съобщение
          не може на моето пежо да струва смяната на ремък + ремъка 35-40лв а на алфата само смяната 80-100лв,веднага се замисляш отново и си казваш-аджаба кво толкова има че разликата е огромна?
          Е,аз за тия работи съм мислила,преди да поискам такава кола.Преценила съм,че мога да я поддържам без да се лишавам от други неща
          “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
          ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

а на някои хора им е сладко да гледат какво са направили с 2те си ръце вкъщи и доволно да се почесват по тумбака и заради хубавото мезе покрай ракийката, която са изпили в почивките с брата/девера/баджанака/бащата/тъста/братчеда...

вкъщи имаме 1 не много угледно шкафче в банята, щото беше първото, ама в магазина като казаха че тия купешките изкарват по 2-3 години и се сменя с ново и ти иде да ревеш над 3-цифрената сума
            е да ама на нас ни сруваше много малка 2-цифрена сума и големия кеф да е с цвета, който искаме, функционалността, размера, и да не казвам че надживява без все още никакви промени много купешки боклуци
            и си е нашето, седиш си на тоалетната, съзерцаваш, цъкаш с език и се кефиш
            второто в кухнята е още по-чудесно, има си малко забележки, обаче кухнята е толкова изкилифенчена, че за поръчково по нашите размери не ми се мисли какви глави ще режат
            Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
            AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

Comment

Първоначално публикувано от mim Покажи съобщение
              а на някои хора им е сладко да гледат какво са направили с 2те си ръце вкъщи и доволно да се почесват по тумбака и заради хубавото мезе покрай ракийката, която са изпили в почивките с брата/девера/баджанака/бащата/тъста/братчеда...

вкъщи имаме 1 не много угледно шкафче в банята, щото беше първото, ама в магазина като казаха че тия купешките изкарват по 2-3 години и се сменя с ново и ти иде да ревеш над 3-цифрената сума
              е да ама на нас ни сруваше много малка 2-цифрена сума и големия кеф да е с цвета, който искаме, функционалността, размера, и да не казвам че надживява без все още никакви промени много купешки боклуци
              второто в кухнята е още по-чудесно, има си малко забележки, обаче кухнята е толкова изкилифенчена, че за поръчково по нашите размери не ми се мисли какви глави ще режат
              ей тва си е истината по дяволите
              sigpic
              днес съм в почивка ---

Comment

а на някои хора им е сладко да гледат какво са направили с 2те си ръце вкъщи и доволно да се почесват по тумбака и заради хубавото мезе покрай ракийката, която са изпили в почивките с брата/девера/баджанака/бащата/тъста/братчеда... ...............
                Сигурно е така,щом го казваш
                “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
                ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
                  Сигурно е така,щом го казваш
                  тъй е тъй е в това е целия чар на това да си правиш нещо сам , мани спестяванията - в повечето случаи накрая излизаш със същите разходи, важното е, че е било забавно и си го сътворил сам
                  sigpic
                  днес съм в почивка ---

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
                    тъй е тъй е в това е целия чар на това да си правиш нещо сам , мани спестяванията - в повечето случаи накрая излизаш със същите разходи, важното е, че е било забавно и си го сътворил сам
                    А бе верно, ама много се псувам като счупим нещо
                    По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                    https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

И Леонардо да Винчи е знаел от всичко по малко и вижте сега как всички го смятат за иноватор и гений
                      The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Аз пък съм стигнал до следния извод...:
                        Принципно изниква някаква ситуация било ремонт, било проблем по колата итн...Понеже мен много ме мързи предпочитам да си дам парите на майстори и да чакам резултати, НО понеже в много от случаите след като съм си дал парите(никога не се пазаря) в замяна не съм получил удоволетворение. Я нещо ше е издрано, нацапно, напаснато на криво, ще е оправено 1, а друго ще е счупено итн...Как човек да не вземе поне елементарните неща да си ги прави сам и да си спести "х" лева, ценно време и много нерви? Говоря за прости неща, не за Основен ремонт на двигателя напримерно или сам да си лея бетонни плочи да си правя кооперациика...
                        Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                        Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

като забъбри за шкавче в банята.август месец правих козметика на старата баня,нови плочки,мивка,тоалетна,абе всичко ново но в старото помещение.не исках да къртя старите плочки от стената щот бяха залепени яко и се чупеха на люспи при опит да ги махна и се отказах.видни майстори -самозванци,които като влязат да работят на клиент не ходят 2ри път що ще ядат тояга,ми казаха-вземай лепило за плочка в/у плочка и си ти.аз не се доверявам много докато не се уверя сам но просто нямах избор и ги послушах за съжаление.банята ктана като по списание ноо...1ден жената ми вика-нещо пика стената като се опра на нея.малее,като отидох кво да видя,тя цялата се клати като че ли са лепени в/у гипскартон.полудях.аз си знаех че като се доверя така става но...добре че е с окачен таван ,разглобих го ,има около 15см от горния край на плочките до тавана.с 1 шптула леко бръкнах зад тях и цялата стена като пано се отлепи.забърках лепило по моя рецепта която мислех първоначално да направя но що ли не го сторих,излях м/у стената и плочките от кместа ,притиснах с приспособления от стена към стена и стана бетон направо.а шкафчето струваше 300лв без мивката.купих си готови чамови плоскости,хидравлични пантички,дръжки и го направих аз.стана за около 60лв.а онези бяха от някакъв пресован материал дето още в магазина бяха изметнати пък изложени на влага незнам кво щеше да стане.
                          Last edited by galinves71; d.m.y г., 14:33.

Comment

Working...
                          X