Известие

Collapse
No announcement yet.

Нещо като казус за мнения и обяснение?!?!?!?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Ето и доказателството:

Закона за българските документи за самоличност, към които съвпада и шофьорската книжка:

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/DCBF5.../0/ZBDS_BG.pdf

Чл. 13.
    (1) На българските граждани се издават следните документи за самоличност:
    1. лична карта;
    2. (доп. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г., доп. - ДВ, бр. 29 от 2003 г., в сила от 02.09.2003 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 111 от 2004 г.) паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт, военна карта за самоличност;
    3. свидетелство за управление на моторно превозно средство.

(2) На българските граждани се издават и следните документи за самоличност, заместващи паспорта:

1. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 31.10.2007 г.) временен паспорт;
    2. граничен пропуск;
    3. временен паспорт за окончателно напускане на Република България.

(3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.) Удостоверяването на
    самоличността на българските граждани може да става с всеки от документите по ал. 1 и2
    Last edited by proper; d.m.y г., 17:41.
    Alfa Romeo Spider 2.0 16V Twin Spark 155hp '00 Lusso

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl
      Това и аз съм го чувал и ето тук идва и парадоксът, че не могат да ти напишат акт без адрес. Просто законите са Аферим в България

Има едни неща наречени радиостанции, по които чичко полицай се обажда и ти научава и майчоното мляко. Те не са по прости от вас Така че ти му говори, че нямаш лична карта и без адрес не може да ти напише акт...
      Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
        Интересува ме как се процедира във следния случай......Роден в България, българин(щото може и да не е), има френски, немски или мозамбишки паспорт и гражданство, както и шоферска книжка от съответната страна.....има и ЛК от БГ......спират го куките - той дава БГ ЛК и чужда книжка - няма българска......направил е нарушение......Какво прави куката????? (варианта с подкуп отпада)
        Пише се акт по данните от книжката, ако не е в БГ адреса се праща в посолството и от там на адреса... Ако имаш адресна регистрация и в БГ ще им излезе в регистъра и ще те търсят за акта тук.
        Това с посолството обикновенно отпада понеже не им се занимава, но зависи колко е е амбициран полицая.

Пролета имах подобен случай и от там се запознах с тези неща, след разговори с адвоката разбира се.

Comment

Първоначално публикувано от proper Покажи съобщение
          Ето и доказателството:

Закона за българските документи за самоличност, към които съвпада и шофьорската книжка:

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/DCBF5.../0/ZBDS_BG.pdf

Чл. 13.
          (1) На българските граждани се издават следните документи за самоличност:
          1. лична карта;
          2. (доп. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г., доп. - ДВ, бр. 29 от 2003 г., в сила от 02.09.2003 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 111 от 2004 г.) паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт, военна карта за самоличност;
          3. свидетелство за управление на моторно превозно средство.

(2) На българските граждани се издават и следните документи за самоличност, заместващи паспорта:

1. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 31.10.2007 г.) временен паспорт;
          2. граничен пропуск;
          3. временен паспорт за окончателно напускане на Република България.

(3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г.) Удостоверяването на
          самоличността на българските граждани може да става с всеки от документите по ал. 1 и2
          Инфото което снесе е много полезно, поне за мен......
          Един последен въпрос - задължен съм да си нося в себе си документ за самоличност - независимо дали кат или обикновенна кука ми го иска - значи ли това че мое да си нося само ШК с мене, а не ЛК - в смисъл че ако катаджията каже че съм длъжен да нося ЛК винаги, предполагам схващаш.......с 2 думи трябва да имам в себе си документ за самоличност(при проверка на КАТ на пътя, без значение ЛК или ШК е....????
          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
            Инфото което снесе е много полезно, поне за мен......
            Един последен въпрос - задължен съм да си нося в себе си документ за самоличност - независимо дали кат или обикновенна кука ми го иска - значи ли това че мое да си нося само ШК с мене, а не ЛК - в смисъл че ако катаджията каже че съм длъжен да нося ЛК винаги, предполагам схващаш.......с 2 думи трябва да имам в себе си документ за самоличност(при проверка на КАТ на пътя, без значение ЛК или ШК е....????
            Длъжен си да носиш ЛК винаги с тебе. Ако нямаш могат да те окошарят за 24 часа

Comment

Първоначално публикувано от ja. Покажи съобщение
              Длъжен си да носиш ЛК винаги с тебе. Ако нямаш могат да те окошарят за 24 часа
              Това не е верно.
              Трябва да носиш винаги в себе си легитимен документ за самоличност...книжката е такъв!
              Да, може да си само с книжка в себе си.

НЕ исках да товаря темата и да пускам и становища на евро органите по същите поводи
              Last edited by proper; d.m.y г., 19:08.

Comment

Отива за 24 часа в районното, ако нямаш НИКАКЪВ документ за самоличност!
                Може да се легитимираш само с шофьорска книжка, както каза Пропер
                sigpic

Comment

и сега в крайна сметка, ние със английските книжки сме си Ок ?!

Мен колкото пъти ме спират, като видят книжката и на момента ме изпращат с пожелания за приятен ден... ?! Може би късмет, ама до сега не са ме спирали за нарушение, и не се е налагало да пишат... Интересното е че един тръгна да се заяжда нещо, колегата му в същото време разглеждаше документите и като видя книжката, намигна на другия и каза да си заминавам?!?!?!?
                  Кво толкова виждат... деазнанм... и на мен ми е интересно кво ше пишат в акта....
                  на ШК ми пише адрес, ама в англия.... нека пишат... аз я ида там пак я не....

другото интересно е, сега ако отида в КАТ и кажа че съм си изгубил книжката, дали ще ми изкарат нова ??
                  http://luchi.bg/ Парапети

Comment

Първоначално публикувано от DiabL0 Покажи съобщение
                    ..другото интересно е, сега ако отида в КАТ и кажа че съм си изгубил книжката, дали ще ми изкарат нова ??
                    Не разбира се!!!

Тя е официален документ на правителството (министерство съответно) на Великобритания и както българските документи, така и техните са си собственост на държавата, не на лицето (пише го в закона нашия и по разпоредбите на EU)
                    Можеш през посолството им тук, но ако не си гражданин на Великобритания, може и с това да имаш проблем.
                    Потърси в нет-а има мега много инфо, казуси и решаването им...
                    Същото е и с българи в чужбина...през посолството, ако си набавят необходимите документи за издаване на книжка (има набор от документи) ...всичко е ок.

П.С. ама това са наистина елементарни неща от обща култура дето се казва.....закон...логика...справка с практиките на съдилищата...
                    Малко съм шокиран от някои тези направо.
                    Трябва да си знаем правата и законите ей!!!!
                    Въпрос на чест е до някъде!

Comment

Не, не...... не ме разбра правилно....

Идеята ми е за БГ книжка !! Съответно дали КАТ имат начин да разберат имам ли аз английска книжка! Ако нямат (а то сигурно нямат) да си изкарам и една БГ като им кажа че съм си я изгубил .... (хиихи)

Comment

Първоначално публикувано от DiabL0 Покажи съобщение
                        Не, не...... не ме разбра правилно....

Идеята ми е за БГ книжка !! Съответно дали КАТ имат начин да разберат имам ли аз английска книжка! Ако нямат (а то сигурно нямат) да си изкарам и една БГ като им кажа че съм си я изгубил .... (хиихи)

ахааа ок. Ако си вадиш БГ книжка, никой няма да проверява за чужда такава....представи си за всеки нов шофер ако се проверява.......

Ако обаче Английската ти е на база БГ книжката и там са ти взели БГ-то.....да КАТ знаят...А и там си подписал един документ при предаването!!!
                        Ако не си имал книжка в БГ....по-скоро няма да имаш проблем след полагане на изпита съответно..

Comment

Първоначално публикувано от proper Покажи съобщение
                          ахааа ок. Ако си вадиш БГ книжка, никой няма да проверява за чужда такава....представи си за всеки нов шофер ако се проверява.......

Ако обаче Английската ти е на база БГ книжката и там са ти взели БГ-то.....да КАТ знаят...А и там си подписал един документ при предаването!!!
                          Ако не си имал книжка в БГ....по-скоро няма да имаш проблем след полагане на изпита съответно..
                          ммм даммм .......
                          в англия ми взема Българската и на базата на нея ми извадиха английска ...
                          Да, там подписах някакво стандартно заявление.... ама... това незнамчи че са уведомили българския кат за цялата галимация...

бее аз имам няколко познати катаджий.... ама все забравям да питам...

Comment

Working...
                          X