Известие

Collapse
No announcement yet.

Значението на думата "провинция"

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Значението на думата "провинция"

Може ли да си нахвърляте мислите, че ми е интересно за вас какво означава това "провинция" Как го тълкувате ми е интересно?

Всичко извън София

Comment

Това си и мислех, че ще прочета.

"Провинция e дума с латински произход, означаваща територията на дадена страна, намираща се извън големите градове"

Comment

.

"Провинция e дума с латински произход, означаваща територията на дадена страна, намираща се извън големите градове. Понятието възниква в древната Римска империя, където под провинция са се разбирали обширни територии (които отговарят приблизително на съвременни държави) на държавата, управлявани от местни управители и притежаващи главни градове (в съвременния смисъл за римските административни единици по-подходящо е понятието колония или щат ).

С думата провинция в съвременния български език се означават и федералните единици (Länder) на Германия и провинциите на Канада, Китай, както и административните единици на държави с романско културно наследство. За останалите държави за назоваване на подобни структури се употребяват местните понятия - съюзни републики (Русия, Чехословакия, Югославия), щати (САЩ) и др. Провинциите обикновено имат органи на самоуправление - парламент, правителство, собствени полицейски сили, могат да формират собствена данъчна, имиграционна и образователна политика, както и да участват чрез свои териториални представители (обикновено сенатори) във висшите органи на властта на федерацията."
        мен ми е интересно от тук нататък какво ще се напише по въпроса.

Comment

Ърнест Хемингуей е казал: "Всичко,което не е около морето е провинция" .........
          Last edited by Pebles; d.m.y г., 16:07.

ALFA 145 1.6 ТS `97
          & ALFA 156 1.8 TS '99

Comment

Провинция е всичко извън големите градове както казахте, но в нашия случай всичко извън столицата. и преди да ме нападнете ще се обоснова - София се е превърнал в държавен, икономически, социалнен, културен и демографски център на България. Това е в следствие на непонятните за мен желания на 80% от младите хора в тази страна да идват и да не си тръгват от тук. по този начин разликата между София и следващите й по големина градове като Пловдив и Варна е драстична в отношение на урбанизация и манталитет. аз лично не мога да си представя защо някой ще иска да идва да живее тук при все че семействотъо и приятелите ти са на друго място, тук е мръсно, задръстено, грозно и пренаселено. Според мен с тази неконтролируема популация към столицата се обезкървява страната ни и се пречи на икономиката, защото не може да развиваш бизнес на друго място, потради простата причина че няма кой да ти работи защото всички са в софия....та така...аз лично мисля че София е най-гадния град в България и не става за живеене грам. Според мен Велико Търново е най-хубавия град.
            няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Първоначално публикувано от Pebles Покажи съобщение
              Ърнест Хемингуей е казал: "Всичко,което не е около морето е провинция" .........
              Просто е обичал мн.морето
              0888515205

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщение
                Всичко извън София
                Типичното изказване на човек "СОФИЯНЕЦ"...Само да те информирам : при освобождението София е била 30 хилядно градче населено с турци, евреи и цигани.Всички които живеят сега постоянно в София са дошли от околните градчета.Ако не вярваш питай чичо google.

Незнам каква е тая война София-Провинция......културата и възпитанието ти не зависят от това къде живееш.....

ALFA 145 1.6 ТS `97
                & ALFA 156 1.8 TS '99

Comment

Мене ако питате, в България всичко е провинция.
                  33 16v/MR2 SW20/S3 8L

Comment

Първоначално публикувано от Pebles Покажи съобщение
                    Типичното изказване на човек "СОФИЯНЕЦ"...Само да те информирам : при освобождението София е била 30 хилядно градче населено с турци, евреи и цигани.Всички които живеят сега постоянно в София са дошли от околните градчета.Ако не вярваш питай чичо google.

Незнам каква е тая война София-Провинция......културата и възпитанието ти не зависят от това къде живееш.....

То преди освобождението и Пловдив не е бил многохиляден град... Ама дай да не си говориме за по-миналия век, защото нещата, мисля, от тогава бая са мръднали

С думата провинция в България специално, се дефинира всичко, което е извън пределите на столицата. А това какво са имали предвид древните като са го казали не е толкова важно. Както и джип е марка високопроходими автомобили, но в бг джип значи само едно и всички знаем какво е С една дума- значението на думите 1-во че се променя и 2-ро че не е еднакво за всяко място по земята.

А война няма.. Тя е само в главата на хората, които не са от София. Ти да си видяла в София, като минеш по центъра да те гледат лошо местните дупета? Докато ако минеш със софийска кола в някой по малък град те гледат, като изкопаемо.
                    Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 17:05.
                    Lexus IS200

Comment

Провинцията е хубаво нещо.
                      Има вкусни плодове и зеленчуци, мирише само на естествени аромати.
                      Млякото е истинско.
                      Има къщи. Покривите са с керемиди.
                      Пред вас можеш да си паркираш 3 до 4 коли.
                      Можеш да караш с отворен прозорец даже.
                      Няма кал. Като ходиш на дискотека можеш да се прибереш пеша.
                      Като се прибереш от работа пък можеш да излезеш я на улицата , я да видиш какво прави съседа през оградата.
                      Децата се събират и играят навън.

Ей тва е провинцията за мен.
                      Много хубави неща и едно лошо...
                      145 1.6 Boxer - Alfetta GT - Sprint Veloce 16v - Lada 1500S - GTV 3.0 24v

www.ClassicCar-bg.com

Comment

ТОГАВА НЕКА НЯКОИ СЕ ОПИТА ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ВСИЧКИ СЕ НАТИСКАТ ДА ДОИДАТ ВЪВ СОФИЯ
                        WEST SIDE

Comment

по принцип знам че всичко извън варна е провинция, като наи голямата е софия ! все пак 50% от хората са от селата, както и вие си го признавате, така че софия е голямото село ! не искам да засягам никои, тва си е истината !

Comment

Първоначално публикувано от piticar Покажи съобщение
                            ТОГАВА НЕКА НЯКОИ СЕ ОПИТА ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ВСИЧКИ СЕ НАТИСКАТ ДА ДОИДАТ ВЪВ СОФИЯ
                            145 1.6 Boxer - Alfetta GT - Sprint Veloce 16v - Lada 1500S - GTV 3.0 24v

www.ClassicCar-bg.com

Comment

Първоначално публикувано от life style Покажи съобщение
                              по принцип знам че всичко извън варна е провинция, като наи голямата е софия ! все пак 50% от хората са от селата, както и вие си го признавате, така че софия е голямото село ! не искам да засягам никои, тва си е истината !
                              ДА МНОГО СИ ПРАВ ,НО ПРЕДИ 15ГОДИНИ НЕ БЕШЕ ТАКА
                              WEST SIDE

Comment

Working...
                              X