Известие

Collapse
No announcement yet.

ай по предишната тема за провинцията

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от slav40 Покажи съобщение
    Мисля ,че беше малко грубо ... Лека ,но нищо не се е загубило ... я виж ...

Доста беше грубо според мен
    Това значи ,че има някакъв вид избирателна цензура . Ако ще се затрива темата ,да се беше затрила преди петия и пост .Сега кво ,дискутираме ние нещо ,казваме си мнението и на някой не му изнася и понеже има права ,дай да трием .... ми тогава ще останат темите ,на които само админите се радват .... а ние ,останалото простолюдие дай да не пишем ли ,кво ???

Верно спирам да пиша ... поувлякох се

прав си ,както и да се караме ,други ни се смеят и ни гледат сеира
    Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 00:23.

sigpic
    Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение
      ...
      Това значи ,че има някакъв вид избирателна цензура . Ако ще се затрива темата ,да се беше затрила преди петия и пост .Сега кво ,дискутираме ние нещо ,казваме си мнението и на някой не му изнася и понеже има права ,дай да трием ....

точно пруф-есорът не е от тия.
      предположението му, че на сутринта темата може би ще е за коша (по моему), се базира на вероятността от разгорещения ви спор да се родят леко или не съвсем леко нецензурни (например) думички, фрази, изрази или словоизлияния

какво пък - във ваши ръце е възможността да го опровергаете
      Grande Amore: Alfa Romeo 159 1.9 JTD
      My Red Love
      AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Е да ама аз още се моткам и не съм си легнал
        И проблема е че темата си е съвсем нормална до пост N18
        И после става............... с някои култови фрази които съм цитирал.
        Е този път си лягам
        Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
        ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

аз не ги обвинявам бе ,ти не ме четеш май май. Просто казвам да си стоят откъдето са ...а това ,че имат правото да идват да живеят у софия не е тяхна вина ,а на Желю Жерев
          преди 89 ще видите софия ,ама през крив макарон ,саме ще е небесен блян тя
          комунизма няма да се върне
          sigpicALFA ROMEO 156 1.8TS ex
          ALFA ROMEO 2.0JTS ex
          ALFA ROMEO Crosswagon Q4
          Продавам Алфи на части!

Comment

Добре де, аз вече 2 дена следя темите, че ми беше интересно да видя Варна спада ли всъщност към провинциалните градчета или не и още не съм получил отговор
            На тези, които има 'особено' мнение за 'селяните', дошли в столичния им град, бих казал да огледат добре 'кореняците' около тях. Аз понастоящем имам за съседи няколко екземпляра бясни селяндури, които са дошли в града ни преди 40 години, купили са апартамент на иззета от рода ми земя, на която можех да съм наследник, вместо да имам някави идеални части, но нито се бия в гърдите, нито им го натяквам . Формално погледнато, по давност тези хорица трябваше вече да са ошлайфани граждани, но на практика далеч не е така. Та в този ред на мисли, нека 'кореняците' кажат колко време свъщност е необходимо да мине, за да може един селянин-пришълец да скъса с корена си и да се нараче гордо гражданин, че да може най-после спокойно да бъде приет като равен от по-старите кореняци? Дали въобще има нещо общо 'селяндурщината' (аз също правя разликата м/у 'селянин' и 'селяндур') с манталитета, възпитанието и поведението - все неща, които не зависят толкова много от населеното място, от което идваш, а най-вече от средата, в която си израсъл?
            Несериозно и тесногръдо е да се говори така за хората, които по една или друга причина не са се родили наследници на имот в София. Ами кореняците лондончани би трябвало така да реват, че чат тук да ги чуем

П.С. Професоре, бъди по-снизходителен утре като решаваш да триеш или заключваш, че доста време ми отне да го напиша тоя пост
            _______
            146 JTD - ex
            Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

аз не ги обвинявам бе ,ти не ме четеш май май. Просто казвам да си стоят откъдето са ...а това ,че имат правото да идват да живеят у софия не е тяхна вина ,а на Желю Жерев
              преди 89 ще видите софия ,ама през крив макарон ,саме ще е небесен блян тя
              а когато тръгна на село в петък само коли с с;са регистраци и на мене ми писна ама не рева
              sigpicALFA ROMEO 156 1.8TS ex
              ALFA ROMEO 2.0JTS ex
              ALFA ROMEO Crosswagon Q4
              Продавам Алфи на части!

Comment

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
                Добре де, аз вече 2 дена следя темите, че ми беше интересно да видя Варна спада ли всъщност към провинциалните градчета или не и още не съм получил отговор
                На тези, които има 'особено' мнение за 'селяните', дошли в столичния им град, бих казал да огледат добре 'кореняците' около тях. Аз понастоящем имам за съседи няколко екземпляра бясни селяндури, които са дошли в града ни преди 40 години, купили са апартамент на иззета от рода ми земя, на която можех да съм наследник, вместо да имам някави идеални части, но нито се бия в гърдите, нито им го натяквам . Формално погледнато, по давност тези хорица трябваше вече да са ошлайфани граждани, но на практика далеч не е така. Та в този ред на мисли, нека 'кореняците' кажат колко време свъщност е необходимо да мине, за да може един селянин-пришълец да скъса с корена си и да се нараче гордо гражданин, че да може най-после спокойно да бъде приет като равен от по-старите кореняци? Дали въобще има нещо общо 'селяндурщината' (аз също правя разликата м/у 'селянин' и 'селяндур') с манталитета, възпитанието и поведението - все неща, които не зависят толкова много от населеното място, от което идваш, а най-вече от средата, в която си израсъл?
                Несериозно и тесногръдо е да се говори така за хората, които по една или друга причина не са се родили наследници на имот в София. Ами кореняците лондончани би трябвало така да реват, че чат тук да ги чуем

П.С. Професоре, бъди по-снизходителен утре като решаваш да триеш или заключваш, че доста време ми отне да го напиша тоя пост
                Начи какво да ти кажа , според мен да се почувства гражданин сред граждатиге ,ще е сълъг и немислим за първодошлия .Неговите пра пра пра пра внуци може да се почувстват така. В нашия блок се е нанесъл в мазетата некъф тип и ,ако не бях вигнал скандал на събранието на входа ,тоя щеше в задния ни двор да засади зеленчуци .Не ,че е лошо ,ама не е за у софия.
                Та кореняк не се става лесно според мен . Трябва пра баба ти и пра дядо ти да са купили къща , да са я имали 100 години и тогава може ти да се наречеш кореняк ...
                Колкото до варна ,не знам ,за мен това е най красивия ,чист ,спретнат и уюутен град в БГ . Ако искам да се махна от сф ,бих станал селянин у варна .... Само че преди година и половина се преебах и си купих апартамент на слънчев бряг ,а не примерно на златните .. и сега го продавам
                Всъщност ,ако има желаещи да свиркат :)

П.П. Колкото до възпитание ,начи имам вила до Правец и ходех там честичко преди , сега вече не ходя ... нямам време . Та когато ходех , бях на 15-16 години ,баща ми купи вилата 1986 година и до 1995 ходехме там . Та там се събирахме с разни от селото момчета ,момичета играехме футбол ,тенис на маса , карахме колела,но това ,което ми направи впечатление беше ,че имаше едно момче и едно момиче ,тамошни си , които бяха адски добре възпитани ,не им липсваха първите седем години, а бе културни ,честни ,възпитани.Ей тия добродетели не идват от местоживеенето ти ,а от възпитанието ти .Според мен ,ако родителите ти така са те възпитали ,независимо какъв си и откъде си ,ще си си дабър човек ,с чест ,мироглед ,гледащ по далече от паницата на гошо и възпитание ,което е достойно за уважение
                Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 01:06.

sigpic
                Alfa Romeo 159 EX

Comment

По стечение на обстоятелствата аз отговарям на критериите за гражданин, дето ги посочи по-горе, и като такъв бих те приветствал с 'добре дошъл', ако решиш да станеш 'селянин' в нашия град...както и всеки друг, който идва с доброто намерение да живее и работи тук, и всичко 'селяндурско' му е чуждо, без значение какво му пише в графа 'месторождение' в личната карта
                  _______
                  146 JTD - ex
                  Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

По стечение на обстоятелствата аз отговарям на критериите за гражданин, дето ги посочи по-горе, и като такъв бих те приветствал с 'добре дошъл', ако решиш да станеш 'селянин' в нашия град...както и всеки друг, който идва с доброто намерение да живее и работи тук, и всичко 'селяндурско' му е чуждо, без значение какво му пише в графа 'месторождение' в личната карта
                    С удоволствие бих станал селянин при теб ,но има някои константи ,които не мога да преборя ... работа--за да дойда ,трябва отворим заложни къщи във Варна. Направим ли го идвам на секундата .Другата променлива е да си продам апартамента на слънчев бряг ... А обичам варна много ,защото имам доста познати от Добрич , приятелки от Варна ,чистия град ,културата , добронамереността,..
                    а бе преди години тръгвам от мерно море хотела ,да търся един никому незнаен нет клуб ,щото имах слеща там ...(сега не помня вече къде беше точно) и некъф тип ,ни ме знае,ни ме познава го питам и ми вика ,ела бе ще те закарам ..... е това у софия е невъзможно да стане

sigpic
                    Alfa Romeo 159 EX

Comment

..., и като такъв бих те приветствал с 'добре дошъл', ...
                      отче, великодушието е присъщо на великите
                      с което не искам да обидя никого, а само да кажа, че на теб за пореден път свалям шапка.
                      My Red Love
                      AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Някой ще попита ли Гугъл, какво означава думата селянин? За провинция всички знаем. Какъв е извода от това, всеки да живее и работи там, където иска.
                        1. Където и да влезнеш на диалект те питат "ко жилаети?".
                        2. Като дойдат в София са готови да работят за 100 лв., което съответно рефлектира и върху софиянци, раб. заплата стана обидно ниска.
                        3.Цените са безбожно високи, все пак има 1 мил. потенциални клиенти.
                        4. Информация за всички:СОФИЯНЦИТЕ С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ СВЪШИХА!!!!!! НЕ СИ ПРАВЕТЕ ТРУДА ДА ПРОВЕРЯВАТЕ.
                        sigpic145 1,4 BOXER

Comment

работната заплата е обидно ниска за некадърните навсякъде.
                          така че, предлагам на кореняци, вместо да мрънкат, да докажат, че стават за нещо и заслужават прилична заплата

впрочем, те - ставащите, не мрънкат
                          My Red Love
                          AR 145 1.4 TS - ex

Comment

Първоначално публикувано от nikolova05 Покажи съобщение
                            Някой ще попита ли Гугъл, какво означава думата селянин? За провинция всички знаем. Какъв е извода от това, всеки да живее и работи там, където иска.
                            2. Като дойдат в София са готови да работят за 100 лв., което съответно рефлектира и върху софиянци, раб. заплата стана обидно ниска.
                            4. Информация за всички:СОФИЯНЦИТЕ С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ СВЪШИХА!!!!!! НЕ СИ ПРАВЕТЕ ТРУДА ДА ПРОВЕРЯВАТЕ.
                            Наи на края някои които мисли трезво
                            WEST SIDE

Comment

Първоначално публикувано от nikolova05 Покажи съобщение
                              БРАВО
                              West Side

Comment

"Живеейки в забързания модерен свят, едва ли често си даваме сметка, че София преди около 100 години е изглеждала съвсем различно - много бедна, мръсна и кална.
                                След Освобождението на България от турско робство територията на София е едва 3 квадратни километра, в края на Първата световна война е 8,5 кв. км, а през 1934 г. е вече 42 кв. км. Постепенно с присъединяването на околните села Подуяне, Слатина, Драгалевци, Красно село, Обеля, Надежда, Орландовци, Малашевци, площта на града е нараснала на 57 квадратни километра.
                                В годината на Освобождението в София е имало двайсет ориенталски махали, улиците са били без имена и номера и за ориентация за местоживеенето си жителите казвали от коя махала са. Всички те носели турски имена, само една се наричала Калояновата махала. Тя се намирала около днешната улица "Цар Калоян" в абсолютния център на днешна София, но била кръстена не на царя, а на севастократор Калоян, който някога управлявал Бояна.
                                Населението на града през 1878 г. било около 16 хиляди души, обитаващи 3000 кирпичени или дървени къщи. В София по това време има и няколко черкви, десетки джамии, бани и училища. По-забележителни са църквата "Света Неделя", Бююк джамия, Черната джамия и други. В центъра на града се намирали трите големи пазара - Житни пазар, Конски пазар и Говежди пазар. Тъй като основният етнически състав на столицата бил от българи, турци и евреи, е имало и три гробища- съответно български, турски и еврейски. Махалите също са били разделени по етнос. В Калояновата махала са живеели предимно българи. Еврейските махали са били около Халите (там сега се намира Синагогата), а турските махали са били около днешните улици "Раковски" и "Граф Игнатиев". Циганската махала е била след Шарения мост ("Лъвов мост").
                                Имената на махалите са идвали от някаква забележителност в нея. Така например Баш чешме махала се е казвала така, защото хората са отивали там да си наливат хубава вода от голяма чешма. В махала Жежки бунар пък имало горещ минерален извор, където жените са перели черги и върху който по-късно е построена Централната баня. Кафене баши махала е била прочута с голямо кафене с фонтанче пред него.
                                След Освобождението градът, общо взето, е бил затворен между днешните булеварди "Левски", "Патриарх Евтимий", "Ботев" и "Сливница". По онова време всички чужденци, които са посещавали новата столица на свободна България, споделяли мнението, че тя е просто едно "голямо село"."

ДЕМОГРАФСКО РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ

Според сведения от църковни списъци до Освободителната война през 1877-1878 г. в София е имало 1022 християнски къщи с 1150 семейства. Ако се приеме предложената от нашия изтъкнат географ проф. А. Иширков средна численост на едно тогавашно семейство 5 души, излиза, че българите християни в София са били към 6000 души. Първото преброяване на населението в Княжество България е извършено на 31. 12. 1880 г. Според него, София е наброявала 20 501 жители, от които само родените в града са били 11 395, а останалите 9106 са дошли отвън. Или от Освобождението до първото преброяване София като столица вече е нараснала значително. Въпреки това, тя не е била най-големият град в страната.

По данни от същото преброяване (през 1880 г.) най-голям град в Княжеството е бил Русе с 26 163 жители, следван от Варна и Шумен, които също са били по-големи градове от София. Ако се вземе предвид и тогавашната Източна Румелия, най-голям град според извършеното на 31. 12. 18 84 г. преброяване е бил Пловдив с население от 33 442 жители. Посочените сравнения показват, макар и условно, значението и мястото на водещите градове, които са имали най-големи административни, стопански и социални функции до Освобождението. Следващото преброяване е извършено след Съединението, на 31. 12. 1887 г. Въпреки близо десетгодишното свободно развитие, София е имала с около 2000 души по-малко население от Пловдив, който тогава е наброявал 33 032 жители. Нейното изпреварващо развитие е през следващите години, когато тя се свързва чрез жп линия с Европа и Турция. По данни от третото преброяване (към 31. 12. 1892 г.) София заема вече решително първо място с 46 593 жители пред следващия по големина Пловдив с 36033 жители. Това първо място се утвърждава все повече до наши дни и има всички основания да се запази и през XXI в.

С горните два цитата искам да подчертая , че населението на България е почти на 100% от селски произход, което изобщо не лошо. Но да си селяндур вече е друга работа- това е състояние на духа а не място на раждане.
                                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Working...
                                X