Известие

Collapse
No announcement yet.

"Гениална"задача по математика за олимпиада в 4-ти клас

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• "Гениална"задача по математика за олимпиада в 4-ти клас

Искам да споделя с вас на каква задача от олимпиада по математика за 4-ти клас се натъкнах.Причината да имам такова желание да ви занимавам е, че меко казано се втресох и ми е интересно какво е мнението ви по въпроса.
    Ето я и самата "задача":
    Олимпиада по математика, 4 клас, 2-ри кръг:

Задача2. Ангел хванал толкова риби, колкото и синът му, а Рангел хванал 3 пъти повече риби, отколкото синът му. Колко риби е хванал Рангел ако всички хванати риби са 25.

За решение 7т.

Ще си позволя и да направя малко коментар, тъй като не мога да се сдържа, но първо искам да ви покажа какво решение предлагат въпросните "академични мозъци"
    http://belfo.photo-forum.net/ribi.jpg
    .....след малко ще коментирам какво е мнението ми по въпросната "задача"
    Last edited by milenamr; d.m.y г., 02:01.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
    Втора национална среща на 155

Според мен задачата си отговаря на ниво 4ти клас, 2кръг Олимпиада по математика.
    Решението е доста по-кратко от представеното в линка, който си дала, но там е систематизирано много добре

Comment

А ето го и моя коментар, за който предварително се извинявам ,че е доста обемен, но се постарах да съм възможно най-кратка.

Далеч съм от мисълта, че подобна задача е трудна, в случай че беше формулирана и обоснована правилно.

А след като в конкретния случай няма никаква яснота, то не степента на трудност в задачата е интересна, според мен.

Отдавна съм силно възмутена от глупостите и безумиците, които се пишат в "ОДОБРЕНИТЕ" учебници от МОН.

Написах го в кавички,защото тези които ги одобряват сигурно са карали докторантура по хал-хаберие и слабоумие, иначе едва ли биха се справили толкова "добре".

От както съм учителка по информатика и математика и съм се натъквала на всякакви небивалици, но подобно нещо признавам си не бях срещала и не съм и подозирала, че е възмоно подобна неграмотност и бездарност да бъде допусната до национална олимпиада по математика(не е толкова от значение и за кой клас е).

Има доста за приказване по тази тема, но в случая искам да акцентирам на няколко основни моменти, касаещи съществено настоящия въпрос.

Независимо дали става въпрос за задача по математика, физика, биология, история и т.н, щом е написана на български език,то трябва задължително да бъдат спазени и правилата на езика-както граматически, така и смислови.Недопустимо е в условието на дадена задача(въпрос)да има двусмислие и недомислие.

А в конкретния случай, за задача по математика, са нарушени два от основните принципи на математиката, като наука.

Единият е, че една задача(независимо с каква степен на трудност е), трябва да има задължително ясно условие-тоест да бъде еднозначно определено какво е дадено и също така еднозначно изяснено, какво се търси.В конкретната "задача" , подобно нещо няма.

Тоест категорично не е спазен един от основните принципи в математиката, тогава за каква задача по математика говорим.

Това евентуално би могло да е задача по философия,или незнам , не съм специалист в другите области, но категорично подобна безумица си е направо гавра с децата, много много жалко за тях,защото с подобни подигравки може само да се объркат или отчаят.

А това ли е целта на училището се чудя?Вместо да се помага на учениците да понаучат нещо, като им се предлага по лесно достъпен и усвоим начин, така че да го разберат и запомнят, при което знанията да се превърнат в умения, с подобни извращения ефекта със сигурност ще е обратен.

И понеже математиката е точна наука, бих искала да добавя,че в тази "задача" е нарушен още един основен принцип в математиката.

А той гласи,че една задача може да бъде решена по безброй много начини, но винаги има един единствен резултат(според определените данни-предварително зададени условия).

А това е и т.нар. свойство Определеност на алгоритмите, което гласи,че при едни и същи данни, се получава един и същ резултат.Не може при едни и същи данни, да се получава различен резултат.

А в тая идиотска"задача" какво излиза, че като се помъчим да я решим и видим, че нещо май няма да стане, дай да си нагласим условието така, както нас ни устройва.

Е немислимо е това, не и по математика.Това е пълен абсурд, възмутена съм и се чудя кои са тези "гении", които така хладнокръвно и безотговорно си позволяват да се гаврят с младите и чевръсти мозъчета на децата и от още от ранните класове.
      Last edited by milenamr; d.m.y г., 02:02.

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
      Втора национална среща на 155

Comment

Задача2. Ангел хванал толкова риби, колкото и синът му, а Рангел хванал 3 пъти повече риби, отколкото синът му. Колко риби е хванал Рангел ако всички хванати риби са 25.

Права си че не е много ясно условието, защото може да се тълкува веднъж така:
        Рангел е хванал 3 пъти повече риби, отколкото синът на Ангел и тук решението е елементарно - задача за 2ри-3ти клас.
        Може Ангел да им син различен от Рангел и Рангел също да има син тогава имаме 2х+4у=25, което очевидно няма решение защото лява страна е кратна 2, а дясна не.
        И третия случай Рангел да е син на Ангел тук имаме 7х=25, което няма цяло решение
        Четвърти случай: Ангел да е син на Рангел 5х=25 =>х=5 има решение.

Така погледнато си права, че задачата е безумна. Опитали се са да измислят задача с няколко случая, но нещо не им се е отдала тази работа

Comment

Съгласен съм с milenamr. Все пак става въпрос за математика, а не генетика или там каквато наука се занимава с родствените връзки.
          http://hopenhagen.org/

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщение
            син тогава имаме 2х+4у=25, което очевидно няма решение защото лява страна е кратна 2, а дясна не.
            в момента съм с температура и въобще не ми е до мислене, но защо 4....не е ли 3у.

а иначе условието на задачата е малоуmно написано ама какво да се прави.или се вкарваш по дълги е неведоми пътища да търсиш обяснение, или се примиряваш, че има и ^^^^^^
            Last edited by sen7; d.m.y г., 23:16.
            мене ме нема, в целата схема........

Comment

Първоначално публикувано от sen7 Покажи съобщение
              в момента съм с температура и въобще не ми е до мислене, но защо 4....не е ли 3у.

а иначе условието на задачата е малоуmно написано ама какво да се прави.или се вкарваш по дълги е неведоми пътища да търсиш обяснение, или се примиряваш, че има и ^^^^^^
              4 е, защото синът му рибите са у, а неговите 3у, което общо е 4у. Надявам се ме разбра, но на същата логика имаме и 2х

Comment

Условието както и да е, но в решението няма никаква математика. Ами ако рибите бяха не 25 а 250, тогава колко таблички трябваше да попълнят децата, за да стигнат до отговора?! Задачата е интересна иначе, но не е за олимпиада по математика.
                2014: Deutschland über alles

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                  Условието както и да е, но в решението няма никаква математика. Ами ако рибите бяха не 25 а 250, тогава колко таблички трябваше да попълнят децата, за да стигнат до отговора?! Задачата е интересна иначе, но не е за олимпиада по математика.
                  Ми то за това са 25, а не 250, а с 250 има доста решения. Иначе задачата е подобна на тази, но в пъти по лесна:
                  Шерлок Холмс и д-р Уотсън се срещнали след години раздяла.От разговора станало ясно,че д-р Уотсън е семеен и има трима сина.На въпроса за възрастта им докторът отговорил:
                  -Произведението от годините им е 36,а сумата е равна на номера на къщата,която е срещу нас.
                  -Това не е достатъчно да определя възрастта им-казал Холмс.-Необходима е допълнителна информация.
                  -Е,добре.Ще ти помогна.Най-големият ми син има сини очи.
                  -Сега вече всичко е наред.-казал Холмс.
                  На колко години са синовете на д-р Уотсън?

Comment

Първоначално публикувано от soldier_vl Покажи съобщение
                    Ми то за това са 25, а не 250, а с 250 има доста решения. Иначе задачата е подобна на тази, но в пъти по лесна:
                    Шерлок Холмс и д-р Уотсън се срещнали след години раздяла.От разговора станало ясно,че д-р Уотсън е семеен и има трима сина.На въпроса за възрастта им докторът отговорил:
                    -Произведението от годините им е 36,а сумата е равна на номера на къщата,която е срещу нас.
                    -Това не е достатъчно да определя възрастта им-казал Холмс.-Необходима е допълнителна информация.
                    -Е,добре.Ще ти помогна.Най-големият ми син има сини очи.
                    -Сега вече всичко е наред.-казал Холмс.
                    На колко години са синовете на д-р Уотсън?
                    Това са логически задачи. Не може да се дават подобни неща на олимпиада по математика.
                    А, за годините може да каже само Холмс, защото той вижда номера на отсрещната къща. Ние имаме няколко комбинации.
                    2014: Deutschland über alles

Comment

Рангел - 15 риби
                      Fiat Punto 1.9 JTD
                      Alfa Romeo 156 2.4 JTD
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                        Това са логически задачи. Не може да се дават подобни неща на олимпиада по математика.
                        А, за годините може да каже само Холмс, защото той вижда номера на отсрещната къща. Ние имаме няколко комбинации.
                        Не си прав

Comment

Задачата е елементарна единия е хванал х риби, сина му също х, а Рангел ли там къф беше 3х - общо 5х=25, х=5. Посоченото решение е принципно грешно и няма нищо общо с математиката, направо са си бабешки сметки. Ако беше малко по-сложна задачата ще го сметнат друг път с тия таблички. Абсолютен смях - не мога да повярвам.
                          п.с. От 4-ти до 8-ми клас съм обиколил всички възможни олимпиади по математика, ама такива простотии не си спомням да е имало
                          п.с. Миленка, сега разбрах болката ти, синът има двама бащи няма такава малоумщина - бащата е Ангел, а в решението става Рангел. После що били (п)объркани децата . .
                          Last edited by code; d.m.y г., 08:47.
                          sigpic
                          156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
                          "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Въпроса беше за небивалия идиотизъм, царуващ през последните години в нашето образование. То не бяха смени на системи, то не бяха смени на учебници заради политически пристрастия, то не бе едно чудо ... И в крайна сметка се стига до случаи като този ...
                            Детето отива на олимпиада по МАТЕМАТИКА за 4-ти клас - не по логика за 12-ти ... Срещал съм из форуми описани стотици такива малоумия из учебници и тестове, и не мисля че е нормално. А вие ?
                            155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                            Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

От прочетеното условие и аз сътворих уравнението
                              2х+4у=25.
                              Което няма пряко решение. Но пък с проба грешка, лесно се намира, че х=у=5. И честно казано и аз не бих могъл да дам решение на задачата, но съм сигурен че Рангел е хванал 15 риби.

Предвид това, че задачата е от олимпиада предполагам, освен математика е вмъкната и малко логика.

Comment

Working...
                              X