Известие

Collapse
No announcement yet.

местни данъци и такси

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Crazy_Element Покажи съобщение
    Така е колега, прав си в голяма степен, немога аз да искам нещо от тая държава а да не давам, говоря конкретно за данък на колата. Но просто се гледах на кражби и прочие и как да им имам доверие ми кажи? Също е смешно изчислението на данъка, колегата по горе каза, трябва да се гледа стойноста на колата, неможеш ти да караш кола за 5 хилки а да плащаш данък, същия какъвто плащат баровците с коли за по 100 000. Та затова тук коментарите от рода ам що си купи 2.0 са излишни. Няма дерт да се плати 100 лева данък, но просто 310 лева си е чист обир.
    Първоначално публикувано от thecleaner Покажи съобщение
    Според мене екологията е на първо място в определянето на размера на данъка. Не може да караш кола с Евро 4 и да плащаш 300лв. , а бай Пешо с мохера на 30 години които освен че е опасен за движението, бълва и секви отрови и да плаща 30лв. данък. Трябва да се актуализират нещата. И най-важното темата пак отида на майка си в .....
    Със сигурност схемата по която се определят таксите може да се подобри или поне да се оптимизира малко. Ама това не ни освобождава от такси. Пък и няма да я променим, ако не плащаме. Аз лично, понеже не се имам за компетентен по въпроса, очаквам да институциите да се заемат и да я направят досатъчно добра. Ако не успеят, ги уволнявам на следващите избори, след като съм им плащал заплата до сега и готово. Пък който може да я подбри, да отива да работи за правителството или за данъчните - аз съм ЗА Или ако има някаква група хора, които са стигнали до някакви конкретни идеи за подобряване да ги предложат на държавата и общините или поне да предизвикат някаква дискусия или някаква друга форма на така наречения "обществен натиск"

Сега това с цените на колите е много относително. На старо, един модел кола с един двигател, може да е 2000 може и да е 5000, зависи от конкретната кола и конкретната сделка - пазара е свободен. Освен това за 5000 може да си купиш 7-годишна кола с 1.2 двигател, или 27-годишна спортна таратайка с 3.5 литров... не може и на двете данъка да е еднакъв, щото си платил 5 хиляди и за двете Има един каталог с някакви средни оценки на колите, "шваке" май се казваше, ама все пак не всички коли, оценени на 5000 лв. примерно, са на еднакви години, с еднакви двиагетли, еднаква мощност, с еднаква евро категория и т.н.

EDIT: Сетих се и друг пример. Хубаво, 2.0 ТС, на 10 години да кажем 5000 лв. на старо. Ама алфите са евтини, като остареят. Немска каляска на 10 години, със 2 литра мотор, и мощност от около 150 коня, в същата евро категория, ще се продава на старо за 7 или 8 хиляди, щото е "немско". И купувача на тая кола, трябва ли да плаща по-висок данък
    Last edited by Sm0k; d.m.y г., 01:29.
    Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
    Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Плащам си всичките данъци и тнт на "държавата" като по-горе разписалите се порядъчни хора. Аз хубаво плащам ама резултат не виждам. Някой даде пример с ресторанта, неплащането и оплакванията. Ами дами и господа - не е така. Започвам една хипотетична история. Купувам си пица на парче от място Х всеки ден. Друго място, където да се продава пица няма. С всеки ден пицата става все по-гадна, започвам да получавам гадене, рядко щастие и тнт. Следователно аз плащам, но не само, че не получавам нищо, но нещата отиват на по-зле и на всичко отгоре аз трябва да се консултирам с лекар и да взимам лекарства и тнт....(направете аналогия с плащането на пътен данък, състоянието на пътната мрежа и последвалите щети по МПС-тата ни) В крайна сметка аз за к'ъв к** да продължавам да плащам данъци на тия измекяри?
      Компромис между науката и религията: Човек е произлязъл от маймуната, която Бог е създал по свой образ и подобие.

Alfa Romeo 146 ti (само с чип и филтър )
      Fiat Brava JTD

Comment

Първоначално публикувано от Mony Покажи съобщение
        В крайна сметка аз за к'ъв к** да продължавам да плащам данъци на тия измекяри?
        Е хубаво... ако искте плащайте, ако искате недейте - то така е във всички демократични страни - данъците се плащат по желание . Задължителните данъци са за феодалните общества и робите (както и за англичаните и германците и още няколко такива странни народа, ама при тях сигурно е някаква традиция останала от миналото и скоро ще я премахнат). Ние сме европейци, модерни хора, и плащаме когато ни падне. Даже понеже сме много прогресивни можем да оптимизираме разходите на правителството и общините за администрация - можем да разпуснем всички данъчни и да сложим на тяхно място една касичка с табелка "волни пожертвования", като в църквите...
        Last edited by Sm0k; d.m.y г., 02:32.
        Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
        Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

Колега не си ме разбрал правилно. Аз просто казвам, че търпението ми се изчерпва. Искам да карам по хубави пътища, като си оставам колата пред блока вечерно време да не си свалям радара, гпс-а и касетофона(ЦЕЛИЯ не само панела, защото доста познати около нас са оставали без касетофон, на който няма панел). Искам да виждам, че наистина полицията се бори с престъпноста. Искам да видя всичките тези данъци, които наливам в държавата да се ползват за последната, а не да отиват в нечий джоб. Искам да живея в една нормална страна! И тогава пак ще си плащам данъка, но с усмивка на лицето и ще знам защо!
          Компромис между науката и религията: Човек е произлязъл от маймуната, която Бог е създал по свой образ и подобие.

Alfa Romeo 146 ti (само с чип и филтър )
          Fiat Brava JTD

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
            С други думи не си искал да ги скриеш, ама не си искал и да ги платиш. Резултата е все там - парите в държавата/общината ги няма.

Вижте сега, пътищата наистина са страшно лоши. И аз всеки ден се оплаквам от състоянието им. И знаете ли каква е разликата между мен и и другия вид оплакващи се? Разликата е, че аз имам основание да се оплаквам. Защото си плащам редовно всички данъци и такси, работодателя ми ме осигурява на пълната ми заплата (на което държа) и гласувам редовно. И като не е направен пътя, за който съм платил с парите си, ми е виновна държавата/общината. А на тия, които не плащат, не им е виновна тя. Сами са си виновни. Те да плюят по държавата е все едно да ядеш и пиеш в ресторант, да не си платиш сметката и после да се оплачеш от сервитьора или от храната.
            Сега колко плащаш за да си изкараш колата не важно в случая. Важно е искаш ли да я изкараш или не. Защото не е задължително да я изкараш - личен избор е. Ако искаш - плащаш. Това е така във всички държави

П.С. Предварително да кажа, за да няма обидени от поста, че това не е персонална нападка към никого - просто това ми е принципното виждане за спазването и неспазването на правилата.
            Колега - съгласен съм че всичко трябва да се плаща което е по закон. От нещата които си изброил се различавам от теб само по това че не ми е рег. колата все още....само мога да вметна, че дори всички да си регистрираме колите пътищата няма да ги оправят. Занимавам се със строителство и знам колко струва 1км магистрала или първокласен път...проблема тука е, че парите отпуснати за направата и ремонта на част от пътищата са потънали дълбоко...както ще потъне и част от следващите предвидени за това, има необявени търгове за строителство на инфраструктура които ВЕЧЕ СА СПЕЧЕЛЕНИ та...това е главния проблем.....иначе пак казвам 100% се присъединявам към мнението ти
            Огнян Стойнев - Сватбен фотограф

Comment

колега, имаше една далавера че може да оспорваш задълженията по-стари от 2 години и тях да не ги платиш съвсем законно. питай някой правист най-добре.
              точка

Comment

Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
                С други думи не си искал да ги скриеш, ама не си искал и да ги платиш. Резултата е все там - парите в държавата/общината ги няма.

Вижте сега, пътищата наистина са страшно лоши. И аз всеки ден се оплаквам от състоянието им. И знаете ли каква е разликата между мен и и другия вид оплакващи се? Разликата е, че аз имам основание да се оплаквам. Защото си плащам редовно всички данъци и такси, работодателя ми ме осигурява на пълната ми заплата (на което държа) и гласувам редовно. И като не е направен пътя, за който съм платил с парите си, ми е виновна държавата/общината. А на тия, които не плащат, не им е виновна тя. Сами са си виновни. Те да плюят по държавата е все едно да ядеш и пиеш в ресторант, да не си платиш сметката и после да се оплачеш от сервитьора или от храната.
                Сега колко плащаш за да си изкараш колата не важно в случая. Важно е искаш ли да я изкараш или не. Защото не е задължително да я изкараш - личен избор е. Ако искаш - плащаш. Това е така във всички държави

П.С. Предварително да кажа, за да няма обидени от поста, че това не е персонална нападка към никого - просто това ми е принципното виждане за спазването и неспазването на правилата.
                Точно така си е, напълно те подкрепям...Аз си плащам всичко на 2.4 ЖТД в Нова Загора е 167 лв данъка+200 гражданска+незнам си още какво и отват 500 лв. на година...Това ще рече че единия от месеците в годината работиш за таксите по колата си и ако недай си боже пък и тя реши нещо да и стане и може и да се окаже и че 3-4 месеци все за нея работиш...Но какво да се прави Алфа Ромео
                156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Мале мале - от 2 год. карам моита а още не съм я регистрирал в данъчното - като се има в предвид, че съм 200 кс. не ми се мисли колко ще ме накарат да платя с глоби и т.н.
                  sigpic
                  GTV 2.0 V6 Turbo Facelift
                  Lulin Group Ltd.

Comment

Първоначално публикувано от Alfredo Покажи съобщение
                    Мале мале - от 2 год. карам моита а още не съм я регистрирал в данъчното - като се има в предвид, че съм 200 кс. не ми се мисли колко ще ме накарат да платя с глоби и т.н.
                    Много лошо...
                    Аз знам че до 2 месеца след покупката на автомобила той трябва да бъде регистриран в данъчна служба!
                    156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщение
                      Много лошо...
                      Аз знам че до 2 месеца след покупката на автомобила той трябва да бъде регистриран в данъчна служба!
                      3 месеца ми казаха от КАТ ама ми досвидя да платя и не го направих...

Имам едно приятелче което се занимава със застраховки и ми каза да не я регистрирам и че ако реша да я продавам той ще ми оправи работите дето трябват дам с бележката от данъчното, затова и не съм я регистрирал до момента

Дано да не ми идва и на мен такава бележка, че лошо - мн.лошо ...
                      sigpic
                      Lulin Group Ltd.

Comment

Повечето хора са тарикати, или поне се пробват да бъдат такива!
                        Всеки е тарикат и гледа как да прецака другия, който е от другата страна и иска нещо.
                        Независимо дали става въпрос за държавата, хората, институциите и т.н.
                        Нали хубаво ви е да си карате колата.
                        Хубаво ви е да се возите. Да не ходите пеша, ама всяко нещо си има цена.
                        Защо плащате за бензин?
                        Защо заплащате за застраховка в по-добрия случай "ГО" и в по-неблагоприятния + каско?
                        Защо ще си купувате кола и ще говорите глупости, че и само за едно изкарване на месец отново трябва да плащате данък.
                        Ами трябва да се плаща. Ако не сте си направили сметката по разходите за един автомобил, ами просто не го купувайте!
                        Добре, че направиха и застраховката ГО както се казва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, че като знам ако не е задължителна, то ще е като данъка. Винаги ще има тарикати, които се мъчат да лъжат и после някой друг страда заради техния "тарикатлък".
                        Всички разходи трябва да ги направят "задължителни", за да няма на къде да се мърда.
                        И чакам слънчевия ден, който ще предявят искове за данъците в общината, дори и за бивш/продаден/ автомобил, който отново не е бил регистриран заедно и с всичките полагаеми лихви по вземането за периода.
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

3 месеца ми казаха от КАТ ама ми досвидя да платя и не го направих...

Имам едно приятелче което се занимава със застраховки и ми каза да не я регистрирам и че ако реша да я продавам той ще ми оправи работите дето трябват дам с бележката от данъчното, затова и не съм я регистрирал до момента

Дано да не ми идва и на мен такава бележка, че лошо - мн.лошо ...
                          Е преди 2 год. може да е било 3 месеца, но от 2009 е 2 месеца вече 2 коли регистрирахме тая година и знаем...
                          Иначе при тебе с тия 200 коня работата ще е сериозна ако ти пратят писмо ама едва ли...Защото има хиляди като теб
                          156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Първоначално публикувано от thecleaner Покажи съобщение
                            Според мене екологията е на първо място в определянето на размера на данъка. Не може да караш кола с Евро 4 и да плащаш 300лв. , а бай Пешо с мохера на 30 години които освен че е опасен за движението, бълва и секви отрови и да плаща 30лв. данък. Трябва да се актуализират нещата. И най-важното темата пак отида на майка си в .....
                            Това НЕ Е ЕКО ТАКСА и не трябва да се определя според това колко замърсяваш. Данъка се налага според чергата ти- колкото по- богат си, толкова повече данък. И е правилно да е % от стойността на колата според мен. А дори да си говориме за замърсяване- погледни една статистика за замърсяването на въздуха и ще останеш доста учуден спямо колите на фона на другите неща. Няма да ти издавам, какво казва статистиката, за да не ти разваля удоволствието да спориш
                            Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
                              Повечето хора са тарикати, или поне се пробват да бъдат такива!
                              Всеки е тарикат и гледа как да прецака другия, който е от другата страна и иска нещо.
                              Независимо дали става въпрос за държавата, хората, институциите и т.н.
                              Нали хубаво ви е да си карате колата.
                              Хубаво ви е да се возите. Да не ходите пеша, ама всяко нещо си има цена.
                              Защо плащате за бензин?
                              Защо заплащате за застраховка в по-добрия случай "ГО" и в по-неблагоприятния + каско?
                              Защо ще си купувате кола и ще говорите глупости, че и само за едно изкарване на месец отново трябва да плащате данък.
                              Ами трябва да се плаща. Ако не сте си направили сметката по разходите за един автомобил, ами просто не го купувайте!
                              Добре, че направиха и застраховката ГО както се казва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, че като знам ако не е задължителна, то ще е като данъка. Винаги ще има тарикати, които се мъчат да лъжат и после някой друг страда заради техния "тарикатлък".
                              Всички разходи трябва да ги направят "задължителни", за да няма на къде да се мърда.
                              И чакам слънчевия ден, който ще предявят искове за данъците в общината, дори и за бивш/продаден/ автомобил, който отново не е бил регистриран заедно и с всичките полагаеми лихви по вземането за периода.
                              Пич това дали аз ще си платя данъка или не няма да поправи нещата както си мислиш ти - дори всички които не плащат да започнат да го правят няма да се оправят нещата - пара има просто не отива по предназначение ...
                              Естествено, че всеки ще е "тарикат" ако може...
                              Защо да си плащам данъка като може и да не го плащам ??
                              А и да го платя да знам че все едно не съм го плащал ?
                              Взимайки си колата съм бил наясно с разхода на гориво както и с цените на резервните части - есвтествено и с данъците, не е въпроса дали ще имаме пари да си плащаме данъците а това че АЗ не искам да го платя, освен ако не ме принудят !
                              sigpic
                              Lulin Group Ltd.

Comment

Пич това дали аз ще си платя данъка или не няма да поправи нещата както си мислиш ти - дори всички които не плащат да започнат да го правят няма да се оправят нещата - пара има просто не отива по предназначение ...
                                Естествено, че всеки ще е "тарикат" ако може...
                                Защо да си плащам данъка като може и да не го плащам ??
                                А и да го платя да знам че все едно не съм го плащал ?
                                Взимайки си колата съм бил наясно с разхода на гориво както и с цените на резервните части - есвтествено и с данъците, не е въпроса дали ще имаме пари да си плащаме данъците а това че АЗ не искам да го платя, освен ако не ме принудят !
                                Данъчно престъпление... На това ли ще научиш децата си? След това и те като тебе няма да го плащат и така. А ако станат политици един ден ще имат същото мислене като сегашните. Разберете- ние сме изгубени, нашите деца почти са изгубени. Ако променим нещо сега- резултатът ще се усети след 2 поколения.

Аз това не мога да разбера- имате пари за гмсчета, парцалки и да гъзареете по кафетата, а нямате пари (оо всъщност нямате желание не пари ) да си платите данъка. А как тогава имате желание да давате по 3 лв за кока кола в гъзарското заведение- това не е ли обир
                                Lexus IS200

Comment

Working...
                                X