Известие

Collapse
No announcement yet.

Питане за зимни гуми ...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от Sm0k Покажи съобщение
    ...Но, в края на краищата всеки знае за себе си какви гуми са най-подходящи за него
    Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
    Пак повтарям: за всеки влак си има пътници. И понеже някои не се сещат за какво говоря: престанете да налагате своята истина на всички останали. Ако аз съм стигнал до някакъв извод относно това с какви гуми да карам и да речем този избор е най-добрият за мен, това не значи, че той е най-добрият и за всички останали.
    Абсолютно си прав, че всеки може да си прецени за себе си, но това не значи, че е валидно за останалите. Но все пак им има истини които са лични (като преценката кои гуми са по-подходящи за теб) и такива които са неоспорими - например може да се измери количествено, в метри, коя гума спира по-добре. Което не значи, че това е твоята гума, всеки държи на различни неща. На някой може да не му пука за спирането, а да иска да е тиха, друг да се износва бавно, така, че прав си, всеки влак си има пътници. Все пак ние нищо не налагаме на никого, просто обсъждаме вариантите и разликите между тях, а от там нататък всеки сам си решава. Далеч съм от мисълта да казвам на някого "ей с тия гуми ше караш пич, щото така съм решил аз"

П.С. За варианта с рацера - такива варианти не заслужават обсъждане, ако ще и със сликове да е излязъл на пътя
    Last edited by Sm0k; d.m.y г., 12:36.
    Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
    Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
      Вариант 2: кадърен шофер, но кара с 20 - на 2-рия ден свиква с новите гуми и вече инстинктивно пази съответната дистанция - при хубавата марка гуми по-малка, при евтината - по-голяма. Марката на гумите пак остава без значение.

И така, варианти безброй. Пак повтарям: за всеки влак си има пътници. И понеже някои не се сещат за какво говоря: престанете да налагате своята истина на всички останали. Ако аз съм стигнал до някакъв извод относно това с какви гуми да карам и да речем този избор е най-добрият за мен, това не значи, че той е най-добрият и за всички останали.
      Аз не мога да разбера защо всеки решава, че му се налага нещо и почва да защитава и да се обижда. Ти си изказваш мнението, аз своете и водим дискусия.

Та за т.2, марката на гумите остава без значение до момента, в който някой не му изкача от пряката без предимство. Това е рискът, който всеки трябва да прецени за себе си, както ти казваш.
      Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
      Mazda 6 2.3 2005
      sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
        Аз не мога да разбера защо всеки решава, че му се налага нещо...
        Защото темата е пълна с постове от сорта "абе истината е ...", "абе най-добре ...", което дори да не е опит за налагане е прекалено обобщаване, от което никой няма полза. Освен това за 11 страници тема трябваше да има някакво развитие, например "за такива и такива шофери - това и това е подходящо, за другите - еди кое си" и т.н.

Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
        ...и почва да защитава и да се обижда. Ти си изказваш мнението, аз своете и водим дискусия.
        Нито се обиждам, нито се защитавам, нито имам нужда от това. Просто участвам в дискусията. Опитах се да изложа по-подробно позицията си.

Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
        ...Та за т.2, марката на гумите остава без значение до момента, в който някой не му изкача от пряката без предимство...
        На това вече отговорих, но ще перифразирам: ако шофьорът не е способен да реагира адекватно в такава ситуация, и самолетни гуми няма да го спасят. Ако пък е способен, ще се справи и с не толкова добри гуми.

А може да се каже и така: хубавата гума не може да компенсира некадърността на шофьора, докато обратното е възможно - кадърността на шофьора може да компенсира посредствената, та дори и калпавата гума.

Така че марката на гумите остава без значение дори и след момента, в който Бай Ганьо изскача от пряката без предимство.
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD
        Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

кадърността на шофьора може да компенсира посредствената, та дори и калпавата гума.
          Дай и аз да се перифразирам пак, защото говориш вярни и логични неща, но изпускаш един единствен момент:
          Как по-точно ще компенсираш 1 метър допълнителен спирачен път при една и съща скорост, едно и също време за реакция и едни и същи атмосферни условия, и една и съща ситуация на пътя(караш с 50км/ч и ти изкача някой от пряката)?

П.П. Отговор: С лошите гуми ще карам с 40км/ч, за да компенсирам, не се приема за коректен.
          Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
          Mazda 6 2.3 2005
          sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
            ...Как по-точно ще компенсираш 1 метър допълнителен спирачен път при една и съща скорост, едно и също време за реакция и едни и същи атмосферни условия, и една и съща ситуация на пътя(караш с 50км/ч и ти изкача някой от пряката)?

П.П. Отговор: С лошите гуми ще карам с 40км/ч, за да компенсирам, не се приема за коректен.
            Какво значи "не се приема за коректен"? Отговорът е точно в този смисъл, макар и не буквално. Давам за пример себе си:

Всяка година карам около 5-6 месеца със зимни гуми и 6-7 месеца с летни. Като сложа зимните през ноември на първото спиране усещам разликата и започвам да се нагаждам. Не, не гледам километража или нещо подобно, просто човек си усеща колата и свиква с промяната, а оттам нататък всичко си идва на мястото - дистанция, скорост и т.н.

Има и друг момент, но той не е за тази тема. ВИНАГИ очаквам някой кретен да изскочи от пряката. Нещо повече, кретенът/ката излиза от пряка на бул. България примерно и не свива веднага в дясната лента, а пресича и трите и застава напряко на булеварда така, че да не можеш от никъде да го заобиколиш. След малко вижда, че идваш към него и вместо да се изнесе бързо, изпада в паника и още няколко секунди стои там, запречил булеварда. И всичко това се случва, само защото кретенът/ката иска 8-9 светофара по-надолу да завива наляво

Мисълта ми е, че това са реалностите и човек трябва да се съобразява с тях. На фона на всичко останало, с което щем не щем се съобразяваме, съобразяването с поведението на колата според гумите си става навик и даже не го и мислиш, а си идва от самосебе си.
            Alfa Romeo 166 2.4 JTD
            Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Какво значи "не се приема за коректен"? Отговорът е точно в този смисъл, макар и не буквално. Давам за пример себе си:

Всяка година карам около 5-6 месеца със зимни гуми и 6-7 месеца с летни. Като сложа зимните през ноември на първото спиране усещам разликата и започвам да се нагаждам. Не, не гледам километража или нещо подобно, просто човек си усеща колата и свиква с промяната, а оттам нататък всичко си идва на мястото - дистанция, скорост и т.н....
              В края на краищата се оказва, че в тоя спор всеки е прав. Което звучи малко като противоречие, но е възможно, защтото май всъщност не спорим, а говорим за съвсем различни неща
              Last edited by Sm0k; d.m.y г., 00:17.
              Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015
              Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997 [Ex]

Comment

• Новото си е ново!По-добре да дам повече пари и да си знам че няма да имам проблеми поне 2- 3 сезена.Втора ръка....- недейте! Но всеки си има мниние

Comment

• Хайде и аз да дам мнение: най-добре нова зимна гума в зависомост от възможностите на купувача. Но при всички положения, по-добре зимни втора ръка, от колкото летни. На сухо всички тестове дават приемливи резултати, но като падне снегът и трябва да се прибираш по-добре да си със стари зимни гуми от колкото някакви летни гуми
                  Last edited by soldier; d.m.y г., 17:51.

Comment

• Колеги дали този Дот не е една заблуда.
                    Нямах финансова възможност и си купих гуми на старо дот 03(немога още да изкажа мнение защото не съм ги сложил).
                    Навсякъде се пише и се говори че гумата старее ,втвардява се и прочие,но дали това не е само един рекламен трик за да си копуваме по нови гуми.

Имам приятел Гумаджия при които ще ги сменям и миналия уикенд реших да мина да му покажа гумите които съм взел и да чуя неговото мнение.
                    Та той ми каза така ,всичко след 2000 година е добре.
                    Този дот не го гледай,защото всички вече само него гледат ,вече като минат 2 3 години откакто е произведена гумата ,никой не я иска затова се налага пренабиване на дота и една гума произведена например 2005 изведнъж става на 2007 примерно.

Надявам се че не съм згрешил като съм взел гума 2003 за 25 лева вместо същата 2007 за 250,това ще го разберем тази зима.
                    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 8v 115 cv + STEINHOF SPORT

Comment

• Ами ДОТ-а въобще не е заблуда. Карал съм всякакви гуми, и новото си е ново. И при зимните и при летните положението е еднакво. Хубави гуми първата година са перфектни, втората са ОК, третата стават и от тук натам положението не е розово нищо общо нямат с нова гума.Евтините марки изкарват добре един сезон и после са колкото да се каже че имаш гуми. Лошото е че освен ДОТ-а при гуми втора употреба не се знае как и къде са карани, ако се вземе зимна гума дори ДОТ 08 но е карана и при топло време то тя се е скапала вече макар и да има много грайфер. Та това че нямало значение е измислица на гумаджиите защото немогат да си продават вкоравилите се стари гуми. И за мен е по добре ако човек няма възможност да купува летни зимни, да купи едни нови хубави всесезонни гуми с които да е малко по внимателен и да няма грижи.

Comment

• Поради интересната тема, да си кажа и аз мнението, ще си купя 4 нови зимни гуми, не защото ми се дават толкова пари, а защото така съм решил и до сега само нови гуми купувам, ще ме питате за близо 10г. каране и само 3 коли(и 3 ги имам, само 2 се карат сега), колко ли пъти съм купувал нови гуми, е само 2, така, моят избор е лесен, въпроса е някой карал Debica Frigo 2 195/65 R15 91T да си каже обективното мнение, защото цена от 84лв./ бр., просто си плачат за взимане.
                        sigpic
                        ex Аlfa Romeo 156 2.0 16V TWIN SPARK mod '99 замина...
                        0889 636 093

Comment

• Аз ще ти пиша и тук
                          Та може би ще се потретя в темата, но ще синтезирам :

Гумите са добри за тези пари...Представляват старата шарка на Гууд иър ултрагрип ( ако не се лъжа ултрагрип 5).

Плюсове :

+ Цената
                          + Мн добре "копаят" пресен и неутъпкан сняг (не са ме предавали нито в градските неизринати улици, нито на магистрала, нито по планински пътища)
                          + Возят "мекичко"

Минуси :

- Има какво да се желае от поведението им само на "мокро" и "сухо", без сняг...
                          - Малко шумни ми идват поне на мен
                          - Не стават за агресивен тип шофиране или поне на мен така ми се струва...
                          Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                          Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

• Фулда, Континентал, Дънлоп или Гудиър? Искам мнения на хора, които: 1. Имат впечатления от поне две от марките и 2. Имаме подобен, т.е. умерено агресивен стил на шофиране.
                            Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                            AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                            Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

• Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщение
                              Аз ще ти пиша и тук
                              ...
                              Това беше последния пирон за мен, мисля, че ще имаме сделка тези дни за новите ми зимни гуми.
                              sigpic
                              ex Аlfa Romeo 156 2.0 16V TWIN SPARK mod '99 замина...
                              0889 636 093

Comment

• Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
                                Фулда, Континентал, Дънлоп или Гудиър? Искам мнения на хора, които: 1. Имат впечатления от поне две от марките и 2. Имаме подобен, т.е. умерено агресивен стил на шофиране.
                                Карал съм Фулда Кристал Супремо и Конти Викинг Контакт - и 2-та модела са много добри. Фулдата съм я карал отдавна, та може вече да е изостанала малко в сравнение с Конти. Пак бих взел някоя от тези 2-те марки, защото се съмнявам, че другите 2 са толкова по-добри, че да си струва разликата в цената.
                                Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                                Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Working...
                                X