Известие

Collapse
No announcement yet.

Поздрави от Лисабон

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Поздрави от Лисабон

Мтака….Вече в БГ, даже в Бс.
    Време е за кратък брифинг.
    Най-после една държава, в която автомобилния парк да не се състои от предимно немски автомобили. Че ми е писнало, където и да отида, по улицата да хвърчат цвагени и други дойче посестрими. За съжаление, дори и в Италия натам вървят нещата или поне вървяха /не съм ходил там от 7-8 години/.
    Та по темата – автопарка е доста разнороден – всичко можеш да видиш. Но ако все пак трябва да направя някаква характеристика, тя е следната:
    - най-популярен е концерна Форд – освен всички модели на марката Форд, могат да се видят и доста Волво, както и Сааб /аз толкова много Сааб в БГ за три години не съм виждал/. Всички улици са изпъстрени с рекламни плакати на Форд, а и шоурумите са доста….Мярка се и някой и друг Ягуар, но честно казано и в БГ не са по-малко.
    - на второ място – френските автомобили и то ПРЕДИМНО марката Ситроен /Пежо, кой знае защо, макар и да са един концерн, не е особено уважавана марка в Португалия – броя им в сравнение със роднината Ситроен е направо незначителен/. На добра популярност се радват и Хонда и Митсубиши /но не и Тойота – те са дори след Нисан/.
    - трето място – ИТАЛИАНСКИТЕ и немските автомобили. От италианските най-много се котира очевидно Алфа /много МиТо, много нещо бе……./, но и Ланча и Фиат се срещат често или поне НЕ ПО-РЯДКО, отколкото можеш да срещнеш цваген. За немските автомобили категорично преобладава концерна БМВ, следван от Мерцедес /почти всички таксита/ и накрая /брях…../ Фолкцваген…….Не че няма Голфове, ама такова чудо като тук /или Австрия и Германия/ просто няма. А накичен Голф е невъзможно да видиш – няма такъв филм, всъщност доста са занемарени и със сигурност не е кола с която местните се гордеят. Нов Пасат е също изключително рядка гледка, за останалите модели да не говорим. Вярно е обаче, че всички полицейски коли са новите Октавии /тоест концерна VW/. Сеат, нищо че се произвежда на 2 крачки /сиреч Испания/ също няма.
    - конкретно за Ланча – най-много Делти преобладаващо 80 и повече процента, включително от новите. За 12 дни обаче, НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДНА Капа или Тезис…..Високия италиански клас не е популярен в Лисабон…….
    - Екзотика са /сиреч почти няма/ корейски марки /макар че всички колички за багаж на летището са накичени с реклами на Киа/. Същото може и да се каже за джиповете /SUV анжък/…..Е нема бе……Таз мода там или закъснява или по-вероятно никога няма да дойде. Спортите автомобили също са малко – зърнах няколко Нисан 350 и единични бройки Брера, Мустанг, МГ, но общо взето това е.
    - От високия клас – преимуществено БМВ. S-класата са доста по-малко, за Фаетон изобщо май не са и чували. Срещат се и не малко Ягуар, Крайслер, Ровър и нещо което определено ми хареса – Ситроен С6. Както вече казах – Тезис – тц……
    - Паркират кажи-рече като нас….Сиреч където сварят, освен ако не е в идеалния център, щото ще отнесат такава глоба, че ще им се замаят главите/. Но иначе, по улиците /които и без това са теснички/ си е направо слалом между паркирани автомобили.
    - Цените по принцип, макар и по-ниски отколкото например в Германия или Обединеното Кралство, са доста височки в сравнение с БГ. ПОХВАЛНО е обаче, че последното не се отнася за такситата – те са направо без пари /визирайки цената на едно питие по кръчмите/. Лисабон е 2 милиона и като територия сигурно колкото София. Една нощ /именно нош/ ни взеха 6.60 евра за разстояние приблизително равно на Лъвов мост – Белите брези. Съмнявам се, че в БГ би излязло по евтино.
    - Дисциплината на пътя е висока – можеш спокойно да пресечеш пешеходна пътека, без да се оглеждаш – всички автомобили спират…..Последното е наистина както в Германия.
    - Системата им на градски транспорт е перфектна /и това като в Германия/ - метрото е опасло цял Лисабон, системата им от скоростни мотриси и автобуси е зашеметителна – можеш за 30-40 минути да стигнеш от Лисабон до Кешкейш, Синтра, Ещорил или Кабо де Рока. Последното е „края на Европа – най-западната точка на континента” – една гигантска скала с фар, кръчмички и стада от щракащи в несвяст японци, където се е..ат ветровете, а долу океана е като врящ казан – а си попаднал в него – няма да се удавиш – преди това някоя вълна, висока колкото парламента ни ще те размаже върху камъните със сигурност. Издадоха ми и документ, че съм бил там….за което разбира се, най-любезно ми прибраха 10 евра….

Мога да пиша до безкрайност, но това е все пак автомобилен форум, така, че се ограничавам до тук. Дано ви е било интересно.
    Пък и е време да ида да си прибера колицата от служебния паркинг на болницата /оставих я там да е под зоркия поглед на линейкаджиите/. Дано не е ставала на ледена висулка.

Very Happy
    [11:03:43] almasy-bg: Забравих нещо.
    Манията на богаташите /или поне така си мисля/ там е ретро автомобилите - една вечер видях един Ситроен ДС, блестящ, все едно е излязъл току-що от конвейра....След няколко дни пак същата гледка - Кадилак Елдорадо, който си е направо антика, обаче можеше да се огледаш в лака му......
    Хареса ми Surprised Razz

Boa tarde amigo. Lisboa é um cidade agradável com belos locais turísticos. As civilizações antigas com о caráter moderno!

Не знам колко време си бил там. Що годе си добил предсатава, но за някои описания на автопарка им не съм съгласен. Ама да не ти дреме. Предполагам си ходил да се кефиш, така че това не е от особено значение. Важното е да си се изкефил

PS.: А до океанариума ходи ли?
    The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Първоначално публикувано от detelazurno Покажи съобщение
      Boa tarde amigo. Lisboa é um cidade agradável com belos locais turísticos. As civilizações antigas com о caráter moderno!

Не знам колко време си бил там. Що годе си добил предсатава, но за някои описания на автопарка им не съм съгласен. Ама да не ти дреме. Предполагам си ходил да се кефиш, така че това не е от особено значение. Важното е да си се изкефил

PS.: А до океанариума ходи ли?
      Eстествено. Ако искаш ще ти изпратя снимки с риба-луна, гоаляма като слон.

Comment

Хехе. Няма нужда. Предостатъчно съм я гледал и снимал
        Само не ми казвай, че си се качил и на глупавия лифт. По-голяма прецаквация за туристите не усяха да измислят

Comment

Хехе. Няма нужда. Предостатъчно съм я гледал и снимал
          Само не ми казвай, че си се качил и на глупавия лифт. По-голяма прецаквация за туристите не усяха да измислят
          Ми качих се.......И аз глупав турист

Comment

Хаха. Не бре, не че си глупав. Просто тоя лифт за какво го направиха въобще така и не разбрах.... Аз когато за първи път отидох там ми казаха за тоя лифт "много е готин, вижда се целия Лисабон отгоре..." Викам си "ще да е високо и дълго явно", а то има няма 2 км и не виждаш кой знае колко по-далече от търговския център.

Comment

Хаха. Не бре, не че си глупав. Просто тоя лифт за какво го направиха въобще така и не разбрах.... Аз когато за първи път отидох там ми казаха за тоя лифт "много е готин, вижда се целия Лисабон отгоре..." Викам си "ще да е високо и дълго явно", а то има няма 2 км и не виждаш кой знае колко по-далече от търговския център.

Аз за разлика от теб съм бел само 12 дни. Но по-прав и не можеш да бъдеш. Освен "Вашко де Гама" /за центъра говоря, не за моста/, "осенариума-а" и още няколко красиви згради нищо интересно. Иначе....Влюбен съм н тоя град, особено "долен" Лисабон. Обикалял съм доста по Европа, определено доста. Има градове в които съм бил 5-6 пъти, като например Виена и вече не ща да стъпя. Но в Лисабон.....ММММММ....Пак искам. И още как. Че и бразилейро доста бе.......

Comment

Опс.....Написал съм Сградис З.......

Comment

Е добър репотртаж, наздраве Чувал съм, че португалците са ценители на естествените и твърди женски гърди, на слука
                  Last edited by fred; d.m.y г., 22:41.
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                    Е добър репотртаж, наздраве Чувал съм, че португалците са ценители на естествените и твърди женски гърди, на слука
                    Португалците може и да са ценители ама португалките нещо не са много качествени както от гледна точка на външност така и от гледна точка на дадености. За цялото това време което живях там единици са тези, които ми допаднаха (ах, касиерката на кабелната и интернета!). Аз ли съм прекалено взискателен не знам, но в родна България по улиците всеки ден успявам да си харесам повече жени отколкото да речем за цяла седмица да речем в Португалия Свежест се виждаше в университета, но само защото там има доста чужденци. Ако искаш избор ходи в Лондон, защото там има представителки от всички националности Но иначе да - натуралните гледки преобладават. Което донякаде определя вкуса им - нямат толкова избор за естествено или изкуствено А с каква охота зглеждат русичко....
                    Last edited by detelazurno; d.m.y г., 23:06.

Comment

E българките са най хубави няма спор, но ако изкочи някоя португалка пък няма лошо: )Все пак полушега, но и полуистина
                      Last edited by fred; d.m.y г., 22:22.
                      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                      Нагоре по стълбата, която води надолу
                      sigpic

Comment

Working...
                      X