If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Само за протокола. И от земетресения можеш да се застраховаш.
Ми така и така се заговорихме протоколно, ще ми е интересно да знам как става В рамките на шегата (не го приемай, като някакво заяждане сега), за пожарогасител съм чувал, ама за земетръсогасител не
Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015 Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997[Ex]
Ми така и така се заговорихме протоколно, ще ми е интересно да знам как става В рамките на шегата (не го приемай, като някакво заяждане сега), за пожарогасител съм чувал, ама за земетръсогасител не
не мога да разбера дали се шегуваш или сериозно мислиш , че не можеш да се застраховаш срещу земетресение
не мога да разбера дали се шегуваш или сериозно мислиш , че не можеш да се застраховаш срещу земетресение
Е сигурно можеш, в някоя застрахователна компания
Аз имах предвид технологично как ще осигуриш опрериране на сървърите и комуникационното оборудване, ако просто падне сградата в която са и нямаш резервни на място далеч от земетресението Извинявам се, ако съм използвал неточно думата "застраховам" Както и да е... много задълбахме, пък на човеа пощата му вече е ОК
Alfa Romeo Tipo 940 MY 2014, 1400 Turbo Benzina Multiair 16v, Giulietta Serie 1 Distinctive, MD 11/2015 Alfa Romeo Tipo 930 MY 1997, 1400 Twin Spark 16v, 145 Serie 1 Lusso, MD 04/1997[Ex]
Аз имах предвид технологично как ще осигуриш опрериране на сървърите и комуникационното оборудване, ако просто падне сградата в която са и нямаш резервни на място далеч от земетресението Извинявам се, ако съм използвал неточно думата "застраховам" Както и да е... много задълбахме, пък на човеа пощата му вече е ОК
Просто сградата се прави сеизмично устойчива. Тип бункер с железобетонни стени 30/40см
Под резервираност какво разбираме? Редундантност ли?
И
Добре де, приемам забележката въпреки, че знам какво значи термина, пък и нямам нужда да се правя на спец точно в тоя форум
Мисълта ми беше следната. Под "редундантност" разбираме излишък (въпреки, че термина масово се позлва така в тая област). Излишъка се реализира, като се дублират сървърите и комуникационното оборудване в клъстъри (това вече не се превежда ). Сървърите в клъстър с излишък са поне два и са огледални. Целта е ако единия падне поради хардуерен проблем, останалите да продължат да работят. Понеже потребителя вижда сървърите, като един сървър, разликата след аварията е само в производителността.
Попитах, понеже от тая сутация не можем да направим извод, че хората са минали тънко и не са си осигурили резервираност на системата, понеже дори и устройствата да са били с излишък, обикновено се държат в един колокационен център. Като стане някъв гаф с целия център, пак губят вързка със света дори и да има излишък. А какъвто и да е центъра за колокация, винги има риск от бедствия. Хубаво, съгласен съм, че истинските центрове имат много по-добра противопожарна безопасност и пак не е 100% гаранция. Освен това има и други бедствия, от които няма как да се застраховаш, например земетресения. И за тая цел (против природни бедствия) се държат резервни копия, на място достатъчно отдалечено от работещата система. Пък аз доколкото разбрах дир.бг са имали резервно копие на друго място. Сега това, че резервното копие е било само копие на данните, а не огледална система на работещата може да се отчете, като грешка, ама все пак са успели да възстановят всичко. Не, че държа да ги защитавам сега, никакви не са ми
А разговора започна от там, че пощата им струвала 20 лева на година. При това положение, щом е платена, в някакъв документ (примерно договор), трябва да пише за тия пари, колко е допустимото време на липса на услугата за година и от там нагоре да има някакви компенсации. Пък и щом е документирано, всеки сам си преценява, дали това което се предлага го устройва. Ако не, търсиш друго
Сорри за късното включване.
Ами всеки който е влизал в истински ДЦ знае какво е противопожарното оборудване и как се гаси пожар.
За хората които не знаят с газ, обикновено CO2.
Съдейки по нанесените щети и време за възстановяване според мен дир.бг най- вероятно са имали просто отдалечен бекъп( архив) , нищо повече - което както се вижда не е мого приемливо решение за голяма компания.
За да имаш пълна резервираност имаме различни варианти , но почти всички включват SAN базирани решения. А там цифрите са зловещи.
И говоря за решения с ДЦ отделечени на 20-50-200 км... или колкото си искате. Репликация на данните на ниво сторидж система ( disk array) било тя синхронна - използва се до около 100 км разстояние ( тук винаги данните в 2-та ДЦ са 100 % идентични)
и асинхронна на по големи разстояния от сорта на хиляди километри. ( при този тип репликация отдалечената ( destination) система е няколко записа ( I/О) или секунди "назад" основната (primary , source) система.
И да в отдалеченият ДЦ имаме 100 % резервираност на оборудването ( hot standby)което може да стане основно ( primary ) само за 1 или 5-10 секунди.
В зависимост от типа репликация на данни имаме или нямаме някаква загуба на данни.
Дори и да не е 100% резервиран в отдалеченият ДЦ можем да имаме 1 сървър а в основният 2-нодов клъстър. Прави се
за икономия и в случай че отдалеченият ДЦ стане основен ще имаме известна загуба на производителност.
Всичко е въпрос на пари . Примерно един лиценз за отдалечена репликация за сторидж система ( array ) струва доста повече от 20000 евро, като зависи от класа на системата и обема на данните които се репликират. А такива лицензи трябват 2 на локалната и на отдалечената система. А колко струва примерно една 2 Gbit/s наета линия на 200 км... на месец е по добре да не знаете.
Та като заговорихме за клъстъри има и метро клъстъри ( stretch , географски дистанцирани или друго име ) , при които можем да имаме много нодов клъстър с по няколко нода в различните ДЦ и те да са отдалечени на 100 км примерно.
Темата е много обширна , но едва ли представлява интерес за по-голямата част от четящите тук.
p.s Ще ме извините за чуждиците, но точно за тези неща терминология в Българският език ... малко няма.
Има разработени системи, които се полагат още при полагането на основите. Самата сграда лежи върху тях. Разбира се и те имат някакъв предел на издръжливост, но имат и голяма ефективност. За нагледен пример може да се даде топче, което е поставено в полукълбо. Като го раздрусаш топчето се търкаля вътре, но не излиза от полукълбото. Представи си, че сградата лежи върху това топче. В случая то абсорбира люлеенето на земята. Това е доста грубо обяснение, но реално има и точно такива системи. А тези, които ги слагат на разни небостъргачи рекордьори са далеч по-сложни и по-ефективни. Поразтърси се из нета и ще намериш инфо.
Има варианти много за застраховане. Правиш два дейта центъра в Щатите. Един нейде из пустуща в Тексас, един в Чикаго. После още два в Европа и ейти застраховане от земетръс. Ние сме така и работи. Е не че ни е друсало де
Пожарникарите докато дойдат и дата центъра е заминал. Аз доколкото знам ако е добре снабдена къщичката има автоматично задействащи се прахови пожарогасители.
Гасенето на пожар в смислен дата център е автоматизиран процес. Помещението се затваря херметично и се гаси с газ, отровен е и не е въглероден двуоксид. Няма да пиша какъв е точно щото май беше търговска тайна. Идеята е, че техниката продължава да работи въпреки пожара.
ПП Проверих - не е огромна тайна. С FM200 се гаси.
Сорри за късното включване....
За да имаш пълна резервираност...
Няма проблем за късното включване, когато мненията са смислени
Иначе съм съгласен за всичко, което си казал по въпроса, само че дали тогава пощата на pinko щеше да струва 20 лева на година и дали данните на dir.bg са толкова критични е друг въпрос
Има разработени системи, които се полагат още при полагането на основите...
Това е ОК, стига да строиш сградата специално за целта. Тогава можеш да предвидиш, че помещението трябва да остане цяло при земетресение. Само, че в БГ има доста дата центрове, които просто в последствие са поставени във вече построена сграда. И в тия случай е добре да имаш физически отдалечен бек-ъп. Примера с БТК е доста добър - сградата е строена преди деситилетия и тогава технологиите за които сега си говорим не са били на дневен ред
Гасенето на пожар в смислен дата център е автоматизиран процес...
Съгласен съм, ама защо в случая не е било така...
Накрая един пример за който се сещам Последния колокационен център в който съм влизал, беше на един от големите български доставчици в бранша и минава за един от добре оборудваните (доставчика не го споменавам, за да не се получава сега излишна антиреклатама ). Съдейки по това, което пишеше на някой от шкафовете, вътре имаше машини на прилично сериозни клиенти Обаче служителя, който ни придружаваше вътре трябваше да се свърже с друг служител, извън залата с машините... по GSM, щото явно не се бяха сетили да сложат вътрешни телефони в залата за колокация, пък на 5 етажа под земята GSM обхвата беше маааалко кът За кви земетресения и пожари става дума, при положение, че не беше помислено за нещо просто като вътрешни телефони, не знам, ама обикаляше да търси обхват из цялата зала
Иначе съм съгласен с теорията, ама както каза pr_00f всичко опира до това, колко си склонен да платиш и да дали си заслужава за това, което ще правиш после с оборудването. Аз лично съм на мнение, че по-голямата част от българския бизнес не може да си позволи подобно осигуряване, не осъзнава нуждата от такова, пък в накои случаи не им и трябва
Comment