Известие

Collapse
No announcement yet.

МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО С "ИИ", А НЕ - С "ИЙ"...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
    ....Идиотско е, обаче, да папишеш бУбина, акОмОлатор, идеЙ, случЕй и прочее простотии.
    Да, а също не по-малко идиотско е да се пише "съжЕлявам" и "благУдарИА"

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
    Втора национална среща на 155

Comment

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi...270&f1=details
      Balkan 50
      Цена 300 лв.
      Дата на производство януари 1975 г.
      Тип двигател Бензинов
      Мощност 3 к.с.
      Кубатура [куб.см] 50 куб.см
      Вид двигател 2 тактов
      Вид охлаждане Въздушно
      Скоростна кутия Ръчна
      Категория Ендуро
      Пробег 750 км
      Цвят Светло син
      Допълнителна информация:
      След тежак и далаг ремонт !
      sigpic
      156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
      "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

..
        Ма да не издребняваме. Идиотско е, обаче, да напишеш бУбина, акОмОлатор, идеЙ, случЕй и прочее простотии.

Само да вметна, Простотий е виден римски сенатор, баща на Излагаций.
        Ами и ти си прав, ама до някъде.
        Не може да съдиш хората за това как се изписват технически неща.
        Хайде за акумулатора иди дойди, ама примерно за бобина искам да попиташ примерно 20 жени и ще видиш, че ще имаш сигурно 50-50% варианти на изписване.

Примерно теб да те питат как се изписва думата "глутаронитрил" или "глотаронитрил"
        Може ли веднага да кажеш, аз лично не бих могъл.
        В друг форум веднага биха казали - "А бе ти представяш ли си колко тъпи има и да се замислят как се изписва тази дума".
        A20DTH ЖТД ама не баш
        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
          Примерно теб да те питат как се изписва думата "глутаронитрил" или "глотаронитрил"
          Може ли веднага да кажеш
          Всъщност аз лично мога, но това е съвсем отделен въпрос.

Тук говорим за елементарни неща, които се учат в трети клас в училище.
          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Пада нивото другари ...
            Къкто некой по-горе спомена - модерно е да не ти пукъ, чи си неспособен да испишиш три думи подрет верно ...
            Направо към геройство клони ...
            ....
            Жалко, но това е положението...
            Лошавото е, че ще става все по-лошо ...
            да...
            AR 155 2.0 16V Never Forget You
            AR 166 2.4 JTD

Comment

основно ме дразни безхаберието...

"ееее кво ти пука"

"ееее голяма работа"

"не се взимайте толкова насериозно"

...

айде моля ви се...

хора са умирали за да можем да говорим, четем и пишем на нашия роден език...

едно е да грешиш и да ти стане поне малко от малко неудобно като ти посочат грешката, но да заявиш колко си над нещата, в случая, за мен е равносилно да пикаеш на гробовете на десетките хиляди незнайни опълченци...
              sigpic
              днес съм в почивка ---

Comment

Всъщност аз лично мога, но това е съвсем отделен въпрос.

Тук говорим за елементарни неща, които се учат в трети клас в училище.
                Определено бобина не се учи в трети клас.
                Общо взето правилата се прилагат като имаш база за сравнение и правила на изписване и обратната проверка но някакъв метод.
                Бобина и Бронопол няма как да ги провериш дали се пишат така. Просто го знаеш и това е.
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
                  Определено бобина не се учи в трети клас.
                  Общо взето правилата се прилагат като имаш база за сравнение и правила на изписване и обратната проверка но някакъв метод.
                  Бобина и Бронопол няма как да ги провериш дали се пишат така. Просто го знаеш и това е.
                  Има разбира се. Мога и да ти обясня, ама съвсем ще отплеснем темата.

Comment

Мен лично ме притеснява най-много изговора на говорители от телевизора и радиото ...
                    При тях е НЕПРОСТИМО да споренаването на
                    министъра на финансиите ...
                    Какви финансии бе БНТ ???
                    Лошо ...
                    ..
                    да
                    AR 155 2.0 16V Never Forget You
                    AR 166 2.4 JTD

Comment

Съгласен съм че трябва да се пише правилно, обаче да се правиш на по-голям католик от папата при условие че ти допускаш грешки също не е правилно.
                      Друга голяма опасност за българския език е безразборното навлизане на чуждици. Така например масово се използва мониторинг вместо наблюдение, дентални услуги вместо зъболекарски услуги, алтернатор вместо генератор и т.н. В по-голямата си част това е плод на некомпетентен превод или на криво разбраното старание на някого да изглежда модерен.

---------- Post added at 14:43 ---------- Previous post was at 14:40 ----------

Има разбира се. Мога и да ти обясня, ама съвсем ще отплеснем темата.
                      Да, бобина можеш да я провериш с Бобов дол например. Там се използват много бобини.
                      Last edited by pavlin; d.m.y г., 17:58.

Comment

Я аз да Ва запитам нещУ, т'ва тук автомУбилен форум ли е, или е към катедрата по българска филология? Как очаквате да отговори бай-монтьор на техническите ви въпроси като му се присмивате постоянно на правописните грешки и го поправяте? А за нивото на обучение през последните години е ясно, че е ниско, но според мен "топката" не е в учениците...
                        Last edited by Доко; d.m.y г., 17:55.

Comment

Целенасочено написах в една друга тема дума в мн.ч. с "й" за да се види, че може да се използва в поезията за да се запази ритъма на звученето.
                          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                          sigpic

Comment

Бай монтрьор е ходил на училище поне до 8и клас, и съответно е длъжен да може да пише правилно. Или поне да не прави елементарни грешки.

Павлине - земи престани, алтернатор и генератор и двете не са български думи и за капак означават различни неща. Видно е, че си неграмотен, не го доказвай постоянно.

За бобината - в течение ли сте как е спирала на турски?
                            Last edited by търтей; d.m.y г., 18:34.

Comment

колкото и да сте изумени от факта има правила за проверка на правописа на дадена дума...

но там вече се изисикват по-сериозни знания по предмета езикознание

павлин - отново не ми четеш постовете внимателно.

говорим за много специфичен случЕй ф който , язно съ вижда за кфа липса на каквату и да билъ културя - била то писмена и т.н. си гуворими
                              Last edited by Stoyan Georgiev; d.m.y г., 18:55.
                              sigpic
                              днес съм в почивка ---

Comment

Бай монтрьор е ходил на училище поне до 8и клас, и съответно е длъжен да може да пише правилно. Или поне да не прави елементарни грешки.

Павлине - земи престани, алтернатор и генератор и двете не са български думи и за капак означават различни неща. Видно е, че си неграмотен, не го доказвай постоянно.

За бобината - в течение ли сте как е спирала на турски?
                                Колега, първо не се казва земи, ами вземи. Второ, след Павлин, би трябвало да поставиш запетая, а не тире. Като толкова знаеш, кажи каква е разликата между алтернатор и генератор и каква е българската дума за генератор.

---------- Post added at 16:29 ---------- Previous post was at 16:26 ----------

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
                                колкото и да сте изумени от факта има правила за проверка на правописа на дадена дума...

но там вече се изисикват по-сериозни знания по предмета езикознание

павлин - отново не ми четеш постовете внимателно.

говорим за много специфичен случЕй ф който , язно съ вижда за кфа липса на каквату и да билъ културя - била то писмена и т.н. си гуворими
                                Въобще не сме изумени от този факт който посочваш и тези правила не важат за всички думи. Ти след като си такъв радетел на книжовното писане, вземи се научи, че изреченията започват с главна буква и завършват с точка.

---------- Post added at 16:33 ---------- Previous post was at 16:29 ----------

Колега Търтей, оценявам загрижеността ти.
                                Благодаря за корекцията, но някои от запетайките ти не са правилни.
                                Last edited by pavlin; d.m.y г., 19:39.

Comment

Working...
                                X