Известие

Collapse
No announcement yet.

Дайте съвет за климатик

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
    Най- грубо казано ако ще го ползваш за отопление мощността, която ти трябва е 50-60 W на кубик. Имай предвид, че ако мощността на климатика е дадена 5 кВт за отопление, то тя е постижима при външна температура от 7 градуса (това е стандартното измерване). При -10 градуса мощността му спада на половина, че и повече.

В тази връзка, когато се климатизира по- голяма къща е хубаво да дадете едни 200-300 лв за ОВиК проект, който ще ви даде точните нужни мощности за всяка стая. Във фирмите продаващи климатици не работят проектанти и те го смятат на око, както ти показах по- горе. А и не са длъжни реално да правят сметки те, защото това по презумция не влиза в цената на климатика.
    Не е така приятел. Пада наполовина СОР а не мощността. RAS 285 UDR при 7* е 4.2 киловата оптимално, развърта се максимално до над 7 киловата, при -15* максимума му е 4.8 киловата, така че ако машината е осързмерена правилно отоплението не е никакъв проблем. По принцип с парно отоплението е най-комфортно но е скъпо и липсва екстрата охлаждане. За китайските боклуци на пазара изобщо не ми се говори, те са тотални имитации и напразно хвърляне на пари.
    SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

2 те 12-ки ще се използват в фитнес зала , в която си мисля , че отоплението не е особено важно .
      18-ката е вкъще за хола - около 40 квадрата ... може би 43-44 . Имам си камина ... та климатичето до -4-5 градуса ще се ползва
      145 1.6 ТС '97 ех.
      145 1.9 JTD '00
      307 CC 2.0 '04

Comment

насочи се съм марките Дайкин , Кериер или Тошиба те съветвам верно по-скъпо ще ти излезе , но няма да те оставят при - 20 градуса Дайкин например има система за подгряване на маслото в компресора която подпомага работата му при ниски температури

За евтините климатици до 800 лв. бих казал че са пълни с доста констуктивни дефекти от които в големият студ доста хора си изпатиха последната зима .
        И на последно място не бих ти препоръчал самсунг като марка не защото са калпави ами имат доста модели със стар модел фреон който вече е забранен и за в бъдеще ако ти се наложи дозареждане може да се окаже че няма с какво
        Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I) My love
        sigpic

Comment

Залата ако ти е с площ 90 квадрата и стандартна височина 270 см, кубатурата ти е 243. При нормални условия т.е. ако това е помещение за живеене за охлаждане ще са ти необходими приблизително 12 киловата оптимална мощност. 12000BTU са 3.5 кВт по две стават 7 кВт, горе долу ако не станат някакви зверски жеги биха се справяли, НО казваш, че помещението ти е фитнес зала, добави по още приблизително поне 100 вата топлинна енергия привнесена от всеки трениращ в залата човек, честото отваряне на вратата, нуждата от по-често проветрение и тези две 12 просто ще издъхнат. Моят съвет е не гледай мощността на климатиците в BTU това само ще те обърка, гледай колко е оптимално отдаваната мощ на отопление и охлаждане във киловатове. За хола 18000BTU или 5,3 кВт ще са ти достатъчни за охлаждане, но ще имаш проблем с комфорта. Единичната машина освен, че има по-нисък СОР т.е. по-ниска ефективност ще създава по-голямо въздушно течение и повече шум. Моят съвет е за залата вземи някоя по-мощна колона, ако бюджета ти е ограничен се спри на Мидея 48 тя е около 15 кВт на охлаждане и цената е около 1990 лева или търси два японеца втора ръка с обозначение 7 в модела което ще ти даде пак около 14-15 киловата. Само, че мидейката има СОР 1.8 и където ефективността ще иде по дяволите и си е боклуче, а японските ще са с СОР около 2.5, но пък с такава мощност по трудно се намират. И пак ти казвам климатик не се купува така, без да се обиждат другите ама на 90% от постовете са общи приказки и полу истини.
          Last edited by BLUE1; d.m.y г., 19:16.
          SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Аз си взех,вземете си и вие.http://www.bulclima.com/klimatici-i-...eral/asha12lgc
            Казана дума,хвърлен камък.Мълчанието е злато.

Comment

Не ви знам киловатите и мощностите, но вчера дъщеря ми каза да ги изключим тези климатици за да може да разберем, че е лято - да може така да се постоплим.
              Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
              Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
              Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                Не е така приятел. Пада наполовина СОР а не мощността. RAS 285 UDR при 7* е 4.2 киловата оптимално, развърта се максимално до над 7 киловата, при -15* максимума му е 4.8 киловата, така че ако машината е осързмерена правилно отоплението не е никакъв проблем. По принцип с парно отоплението е най-комфортно но е скъпо и липсва екстрата охлаждане. За китайските боклуци на пазара изобщо не ми се говори, те са тотални имитации и напразно хвърляне на пари.
                Да вадя ли сервизна и техническа информация? 100% при -15 мощността пада. За COP-a си прав също, но продължавам да твърдя, че не може да си постигне максималната мощност при минусови температури.
                Lexus IS200

Comment

Така е но, нали не оразмеряваш машината по максималната и мощност а по оптималната. Между другото това е подъл трик на някой търговци, като посочват максимума на машината при 7 градуса и я препоръчват за огромни помещения, а при -15 тя достига едва оптимала си при максимално натоварване на компресора. Качествените климатици при -15 * достигат при максимално натоварване малко над оптимума си , което гарантира качествено отопление в голям студ но за сметка на намаляващият СОР. Те това искам да кажа.
                  Last edited by BLUE1; d.m.y г., 02:12.
                  SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Добре ... а от къде да купя японски климатици , като навсякъде продават китайчета ... бюджета не мисля да го ограничавам ... особено за залата , защото от там идва хляба .
                    145 1.6 ТС '97 ех.
                    145 1.9 JTD '00
                    307 CC 2.0 '04

Comment

Първоначално публикувано от Ramsezsh Покажи съобщение
                      За дванайските опитай с това. http://www.technopolis.bg/b2c/catalo...detailScenario=
                      Кято гледам цената направо си заслужава, още повече че в момента върви и с безплатен монтаж.
                      А за 18ката http://www.technopolis.bg/b2c/catalo...detailScenario=

един мой колега миналата седмица си взе горепосочената 12-ка и да ви кажа съвсем монтажа не е безплатен ... първо го монтираха ТехноКлима - от Пловдив, второ разстоянието м/у двете тела ако е повече от 3 метра те карат да доплащаш ... за 1.7м отгоре тръби им даде 51 лв ... трето искаха 30 лв демонтаж на старото тяло вътрешно .. та той си го свали сам .. четвърто използваха старите Г-профили на външното както и старите тръбни пътища и дупки .. ебахти и мърлячите ... освен това в нашия офис всички климатици бяха Хайер - общо 6 на брой и нон стоп проблеми .. зимата не можем да се стоплим с тях .. и от скоро почнахме да ги подменяме един по един .. Тодоре аз имам Панасоник дето 5 години не ме е "притеснявал", освен за профилактика и Хитачи малайзийско, което също 3 години и половина вече работи безотказно .. според мен ако ти е само за охлаждане вземай какъвто и да е .. но ако мислиш и сериозно да се отопляваш помисли си и бих казал да се ориентираш към моделите над 1000 лв .. все пак парите се избиват от сметките за ток, пък и зимата няма да те е яд и да пускаш други отоплителни уреди ..
                      Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 210 кавала ... и малко отгоре
                      Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW .. бързият влак
                      Renault Clio DCi 2018 .. без коментар .. да е щастлива жената

Comment

Има представители на Митсубиши, Дайкин, Тошиба и т.н. марки много, те предлагат чисто японски машини, както и производни по-нисък клас модели от Малайзия, Тайван и т.н. Въпрос на бюджет, послушай също така съветите на колегата BLUE1, защото съдейки по коментите ми е колега топлотехник и ти е обяснил обстойно.
                        Arena Coast Customs

Comment

Гледам сега в на термо клима сайта разни шукарии ... Тошибите ми допадат ... а имат и някакви хипер инвертори . За колоните Мидеа нещо ... не има вярвам много
                          Забравих да спомена , че имам и трифазен ток ... дали има някакви стабилни машини на трифазен ?
                          П.П.
                          Нещо за касетъчните климатици ?
                          MIDEA MFJ-24ARN1 ... 2 такива дали могат да свършат работа ? Дори и да не греят особено много зимата , все пак е фитнес ... хората тичат и им е топло
                          Last edited by tokata_pz_flex; d.m.y г., 17:09.
                          145 1.6 ТС '97 ех.
                          145 1.9 JTD '00
                          307 CC 2.0 '04

Comment

касетите са доста по-добър вариант за вътрешни тела Дайкин имат един вариант който се казва 360 градуса което значи че не духа в 4-те посоки а и между тях така няма начин човек да се окаже между потоците горещ или студен въздух и да се чуства по дискомфортно . http://mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=6&type=0

Друг вариант който можеш да скриеш под окаченият таван е таванна касета или напорна такава тя се поставя във вентилацията може да обхухва повече от една точки .
                            Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD CF3 115CV {06.01г.} Progression / Limited edition (I) My love
                            sigpic

Comment

Аз ползвам Фуджицу - енопски
                              никакви дертове зиме и лете ...
                              Ама е по-скъпичък
                              AR 155 2.0 16V Never Forget You
                              AR 166 2.4 JTD

Comment

Като гледам накъде върви темата, още малко и ще му предложите на колегата да си монтира чилър с фенкойли.
                                Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                                Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                                Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                                sigpic

Comment

Working...
                                X