Известие

Collapse
No announcement yet.

Да питам за наемател

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Да питам за наемател

Значи ,бях дал на един познат да живее в мой апартамент и плащаше символично по 200лв на месец плюс консумативите естествено. Довесе си разни електроуреди ,а именно пералня ,микровълнова и прахосмукачка,и еда уредба.
    Не сме подписвали никакви договори и така нататък с него(той работеше при един мой близък приятел).
    Всичко беше наред около година ,когато в един момент момчето изчезна като не беше плащал тока и два наема -общо 480 лв .На втория месец след като изчезна момчето разбрахме най-наквая ,че е задържан в Италия и ще го съдят. До тук добре ... викам си ,ще му задържа нещата и, като го пуснат и ми се издължи ,ще му ги върна. Обаче ,за да платя тока му продадох уредбата.Дотук отново всичко е добре ,момчето е вече с двугодишна присъда ,аз си го чакам да се прибере. След 8 месечно мълчание днес ми звъни сестра му и поиска да прибере пералнята и другите негови неща от апартамента.Казах и ,че няма абсолютно никакъв проблем ,да донесе 400лв да ми върне и да си ги взима и без това не ми трябват .Тая пача започна да ме заплашва с....(тук спрях да слушам) и и казах само ,че ако иска да вземе нещо от апартамента ,трябва да ми даде парите ,които брат и ми дължи. В апартамента не може да се влезе ,вратите са блиндирани и двете ..по-лесно ще е да влезе през стената.

П.П. Да допълня ,че всичко съм дал на бифшия му работодател - дрехи компютърни простотии,якета ,килимчета и така нататък ,задържал съм само гореизброените уреди

Въпросът ми е ,по закон може ли да викне полиция и да вземат нещата от апартамента,който е мой ?
    Какво ще ме посъветвате ? Не че съм опрял до тия пари , но за мен въпросът е принципен , а и след заплахите по телефона ,съм силно мотивиран да и направя живота черен. ...
    Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 22:10.

sigpic
    Alfa Romeo 159 EX

При положение че те са негови, само той може да ги обяви за такива, и съответно че уж си му ги откраднал, но бидейки в кауша, той не може да го направи.....сестра му може само на теория да направи това, но е безкрайно неиздържано според мен......трудничко ще викне полиция, щото трудно ще докаже че нещата не са твой, още по малко че са на трето лице, независимо че и е роднина, който пък бил в затвора на майната си......ич да не ти пука по мое мнение.....поднеси и мокър тапет да го духа, и така......
    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Има писано по темата. Не е задължително да имате договор. Също така ти не можеш да му задържаш вещи и да се саморазпореждаш.

Това, че си го оставил 2 месеца и си се проявил като лош наемодател е твой проблем. За тока е малко по-особено след като не си го изгонил, а си го оставил без да е платил наема.

Попринцип даващите под наем си мислят, че са мн силни, но стигне ли се до такива ситуации, другата страна е по-силна.

Опитай се да се разбереш със сестра му. Може и да се направиш на изрод и да му гепиш "имането" и да кажеш, че е било твое. Те не могат да докажат, че е тяхно.

Има и обратен случай де..
      http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=41019
      Last edited by Nikiboy; d.m.y г., 22:25.

Comment

Със сестра му проблем нямаш, освен ако тя не упълномощена от брат си или не заяви, че е живяла също в този апартамент и вещите са нейни. С него обаче имаш проблем от всякъде, продал си му вещ а, други такива си дал на трети човек, самоуправство и обсебване поне на пръв поглед. Това с гепването изобщо не го прави, казвам ти го от опит- подобни жалби често завършват зле за наемодателя.
        Last edited by BLUE1; d.m.y г., 22:26.
        SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Гледай само да не те обвинят в "самоуправство", според мен е трудно, но в тези случаи в момента прилагането на закона е мн жестоко! Няма нищо общо с преди няколко години.

Comment

Всъщност за да има самоуправство трябва да има договор с който да се нарушават някакви права на наемателя, но виж обсебване наистина има.
            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Първо, въпросната сестра трябва да ти представи изрично писмено пълномощно, с описани всички вещи, които иска да вземе.

А за неплатените сметки има един умен начин, ама ще ти го кажа на феста (ти почти си се сетил де). Само си изтрий първия пост .
              Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
              AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
              Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Поразбрах това онова. Само че , не разбирам как може да има обсебване ,след като искащия вещите не е собственик. Аз си го казах в първия пост , чакам да си дойде момчето и ще се разберем . Не някой да ме заплашва с каквото и да било

Ама нещо в крайна сметка ,да разбирам ,че съм прецакан ,така ли ?

П.П. До колегата ,който спомена ,че съм безотговорен наемодател , колега ,аз не съм рентиер.Пуснах го да живее в апартамент 100 квадрата на паметника левски , за 200 лв ,ти това ,го наричаш рентиерство ли ? Направих го само и единствено ,защото момчето е от майната си ,плевенско село някакво,работи тук от 10 години и с работодателя сме много добри приятели...Не ,за да изкарвам пари от него. Апропо с въпросното момче сме добри познати и мисълта ми е ,като си дойде да се разберем като хората да си плати каквото трябва и да е пито платено.Заради заплахите се афектирах и ще се води война с така наречената му сестра.

Отделно от това,как ще ми докаже ,който и да е ,че вещите са тяхни?Документи нещо ,ала бала сериини номера няма по уредите прегредах днес ...

---------- Post added at 22:46 ---------- Previous post was at 22:32 ----------

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                Със сестра му проблем нямаш, освен ако тя не упълномощена от брат си или не заяви, че е живяла също в този апартамент и вещите са нейни. С него обаче имаш проблем от всякъде, продал си му вещ а, други такива си дал на трети човек, самоуправство и обсебване поне на пръв поглед. Това с гепването изобщо не го прави, казвам ти го от опит- подобни жалби често завършват зле за наемодателя.

Ти в този си пост си противоречиш нещо. "със сестра му проблеми нямаш,освен ,ако..." следователно няма самоуправство или обсебване.

Разбрах ,че ще съм прецакан единствено ,ако тя има пълномощно от момчето ,което живееше в апартамента.
                Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 01:50.

sigpic
                Alfa Romeo 159 EX

Comment

принципно в такива неща жените са големи сърми докато някой не ги свие.

от чисто човешка гледна точка, според мен си постъпил правилно, че си я поставил на мястото й.

между другото като нищо въпросната иска да прибере нещата на брат й без неговото знание...

но май си попрецакан като цяло
                  sigpic
                  днес съм в почивка ---

Comment

Най-добре се посъветвай с адвокат за възможните варианти,за да си спокоен и най-вече да ги направете законови нещата

Comment

Истанитата е, че сестрата на намателяти мож да иска каквото и да е само и единствено ако има:
                      1. Пълномощно, с което наемателя я упълномощама да се ръзпорежда със съответното имущество.
                      2. Ако има документи (фактури, гаранционни карти), че съответно имущестество е негово.
                      Във всички други случаи просто нищо не могат да ти направят.
                      Аз лично бих здържал въпросното имущество до мемента, в който не ми се патят разходите. Ако нямате договор за наем е много трудно може да претендира за самоуправство.
                      Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                      Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Не е необходимо собственика на вещите да представи фактури или други документи за да си ги поиска. При всички случай си се разпоредил неправомерно с негови вещи с което не твърдя, че си постъпил неморално.
                        SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Без договор м/у двете лица,няма никаква връзка помежду им тоест наемодателя може да си прави каквото си поиска с апартамента и вещите в него!
                          AR Type 939 2.4 JTDm TI Q-Tronic DPFon
                          AR Type 932 2.4 JTD Distinctive
                          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от PE4E Покажи съобщение
                            Без договор м/у двете лица,няма никаква връзка помежду им тоест наемодателя може да си прави каквото си поиска с апартамента и вещите в него!
                            Точно това имах предвид.
                            Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                            Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                              Не е необходимо собственика на вещите да представи фактури или други документи за да си ги поиска. При всички случай си се разпоредил неправомерно с негови вещи с което не твърдя, че си постъпил неморално.
                              Ами ,то по тази логика може да си поиска и климатиците и дограмата и каквото се сети ! Така ли да го разбирам?
                              sigpic Alfa Romeo 156 2,4 JTD"01 - 140ph "Красавицата Звяр"

Comment

Working...
                              X