Известие

Collapse
No announcement yet.

64 л бензин в 63-литров резервоар?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• 64 л бензин в 63-литров резервоар?

Е, снощи и на мен ми се случи тази "хубавина". Което е по-изненадващо за мен, случи се на бензиностанция, на която от години зареждам, не знам колко десетки пъти съм пълнил газ, доста пълни резервоари с бензин също, винаги съм бил доволен от качеството и никога не ми се е случвало такова чудо.
    Вярно, че колата я покарах на резерва доста и явно съм бил на изпарения вече, като заредих снощи до горе.

И все пак, 63.91 литра в резервоар, който според упътването на Алфата е 63 литра, ми се стори невероятно. Понеже при изключване на пистолета показваше толкова, без допълване буквално до капачката, поисках моментално замерване, управителката беше отзивчива, блокираха колонката, въпреки че имаше доста коли, и 40 мин се занимаваха с мен. Нямаше остри реплики, всичко беше културно, говорихме си съвсем нормално... и накрая, според металната туба-мензура, която извадиха, и която имаше някаква пломба от метрологията, се оказа, че колонката и точно същия маркуч изплю 20 литра с точност. Друг е въпроса дали и доколко е точна тубата, ама да речем, че от метрологията са я тарирали правилно.

Та, съставихме протокол, платих си горивото, но си зададох въпрос, тъй като знам за такъв случай - аджеба, след като от Алфа Ромео са написали 63 литра, наистина ли са толкова? Защото определено знам за случай, при който уж според книжката резервоара е Х литра, ама се оказва, че при свалянето и замерването му, е маааалко повечко като обем. Отделно има и тръба до него, която събира някакви определени грамове... някой сблъсквал ли се е с такъв проблем досега или да си подпукам контактите и онези да ги скъсам от анонимни проверки, при положение, че половината фирма зарежда от години гориво при тях и ни един изревал няма, дори напротив - доста са доволни от качеството на горивото...

В крайна сметка не съм за някакви 5 лв примерно, които съм дал отгоре, защото разликата е такава, че човек да се замисли за рамките на допустимата грешка, която е възможно да има при обема на резервоара. Все пак, има разлика между това в 63-л резервоар да влязат 63,91 л и примерно в 40-литрова газова бутилка, да ти заредят 42 литра, или в 70-литров резервоар, да ти заредят 76 литра (последните 2 примера са с коли на мои приятели на други бензиностанции преди време).
    Две черни перли...

Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

Тези 0.93 литра са процент и нещо от 63. Напълно приемлив толеранс в Алфра Ромео не работят с космически технологии та да са точни до милилитър

Честно казано по-съм склонен да мисля че има нещо нередно в бензиностанцията, но едно такова единично отклонение с процент и нещо не е повод за притеснения.
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Боби резервоара е 63л, но тръбата към него мисля че поне литър може да поеме.....ся не знам дали са я сметнали и нея, логично не би трябвало......
      "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
      F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

имаше скоро тема по въпроса; доколкото аз разбрах от нея, колонките имат някакъв толеранс за грешка, който е различен за ниски и високи обороти на зареждащия пистолет;
        за това, какво пише на табелката на колата няма смисъл да говорим - всичко там е закръглено, което е нормално; на моятя кола на щеката на маслото между деленията "мин" и "макс" пише "1 л." което какво значи - на 4.5 литра имаме литър толеранс, ти искаш на резервоар 60+ лтра да ти е измерено до милимунда точно...
        това за газа и бутилките е дискутирано 100 пъти в 100 различни авто форума и там значение има консистенция, температура, състав на газа според сезона... абе JFGI;

онова за 70 литров резервоар в който са наляти 76 литра е вече по-сериозно, но сигурно и за там има обяснение, различно от "лъжат ни на бензиностанцията"... не че и това не е правдоподобно де...

накратко: аз лично за 900 грама разлика в сравнение с 63 литра не бих пуснал тема (не го приемай в смисъл на заяждане, просто казвам, че за мен е съвсем нормално)
        част от тия 900 грама може са се изпарили докато е седяла капачката отворена за да сипеш останалите 63 литра, а останалото да се е напълнило в кошницата на бензиновата помпа ако ти е бил съвсем ама съвсем празен и сух резервоара (което надявам се знаеш колко е полезно за потопяемите бензинови помпи)

Comment

И моя е 63 литра,а спокойно си събира 65/66.Така че няма място за притеснение!
          Audi A6 3.0 TDI
          Infiniti FX35

Comment

Темата я пуснах точно заради мненията, които пуснахте, за което благодаря. И аз знам, че вероятно причините са тези, които цитирате, но исках да съм сигурен. Така или иначе, това все пак не е бензиностанция, закътана в някоя провинция, говорим за Лукойл Б26 на Червено знаме в София (срещу сервиза на Румен Дунев), отделно имам примерно и данни от колегата, който ми каза, че щом на Яриса му светне лампата, като отиде да зареди, винаги поема 42-3 литра. Аз също имам много зареждания там, затова ми се стори странно точно те да са в издънка.
            А и там сравнително редовно ги посещават за проверки, поради тази причина и бензиностанциите Дунев изчезнаха - ако не знаете историята - в един момент колонките му там на Червено знаме са почнали да отчитат по-малко сипано гориво, което доста късно е било хванато при тариране на колонките, заради което се е оказал много вътре, с много хиляди левове, и единствения вариант, който са му предложили, за да излезе максимално леко от ситуацията, е била да обяви дружеството си в несъстоятелност и да закрие горивния си бизнес. Затова и двете колонки на Семинарията също изчезнаха. Един приятел се чудеше как така разхода на бегачката му с дуневия А98 е паднал с 3-4 литра (от 16 на 12-13/100), но после като научихме историята, доста се забавлявахме как всъщност в колата е влизал доста повече бензин от показаното на колонката...
            Две черни перли...

Comment

Преди се коментираше тая тема и само да вметна лично ти гарантирам че влизат до горе почти 70л
              Прочети от тук за да ти стане ясно http://clubalfaromeo.com/forum/showt...E%E0%F0=post#6
              Last edited by Jivko7777; d.m.y г., 14:27.
              156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Благодаря! И браво за експеримента, това дори по-пълно отговаря на въпроса ми.
                Last edited by -Bobby-; d.m.y г., 14:36.
                Две черни перли...

Comment

Първоначално публикувано от -Bobby- Покажи съобщение
                  Благодаря! И браво за експеримента, това дори по-пълно отговаря на въпроса ми.
                  Дааа, прочети и надолу темата и ще видиш как и друготе колеги са стигнали до тоя извод, че събира почти 70л

Първоначално публикувано от pinko Покажи съобщение
                  156-цата събира близо 70 литра - това е факт. Веднъж след светване на резервата карах още 90 км - предполагам че е била почти празна.
                  Ама последните 5-6 литра трябва да се наливат мноооого бавно и да се изчаква, заради пяната. Ако пълниш бързо, пяната изключва пистолета на около 63-64 литра. Хем в резервоара винаги има останали поне 1-2 литра.

Това съм го установил на колонка на ЕКО на бул. Вапцаров - а там колонките са точни. Веднъж пълних една чисто нова германска туба 5 литра и колонката отсече точно 5 литра.
                  Първоначално публикувано от Jicata Покажи съобщение
                  Така резереара събира 70л...просто датчика много лъже може да има 12-15 литра и ако колата е някаде по наклон пак ще свети лампата ...аз моита на колонка не сам я карал от както сам я купил....напражих си експеримент,колата изгасна за нафта и я напълних докато не преля побра точно 70л
                  156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Видях, да, и се замислих нещо, след като прочетох, че близо 70 литра поема - дали жабарите нямат малко по-интересно разбиране за описание на обем на резервоара, изписвайки Fuel tank 63 litres, и под него Reserve of 7 litres? Щото простата математика показва, че сумарно това прави 70...
                    Две черни перли...

Comment

Видях, да, и се замислих нещо, след като прочетох, че близо 70 литра поема - дали жабарите нямат малко по-интересно разбиране за описание на обем на резервоара, изписвайки Fuel tank 63 litres, и под него Reserve of 7 litres? Щото простата математика показва, че сумарно това прави 70...
                      Абе странно нещо са италиянците Карай си колата и се радвай, поне сега знаеш че не си прецакан, виж ако някъде ти налеят на 70л вече спокойно може да ги убиваш
                      156 2.4JTD 136+ PS

Comment

По стандарт колонката трябва да даде максимум 100 мл на 20л бензин/дизел . А вместимоста на резервоара е колкото си пише но без тръбата - а тя може да побере 1-2 литра до капачката .

Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщение
                        Преди се коментираше тая тема и само да вметна лично ти гарантирам че влизат до горе почти 70л
                        Прочети от тук за да ти стане ясно http://clubalfaromeo.com/forum/showt...E%E0%F0=post#6
                        Може да събере не е проблем . Но за бензин не е препоръчително , при дизела няма значение .
                        Last edited by Sunny; d.m.y г., 14:48.
                        Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ
                        Българите ще излязат масово на протест, чак когато спрат Замунда
                        Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !

Comment

Цъ, не е това отговора...
                          Има тръби и сие, обем за разширяване, кандилкане, изпарения и вентилация.
                          Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

63 литра общо - 7 литра резерва са включени.
                            Идеята да има описана резерва е по-скоро да знаеш колко литра има останали след като светне лампата.....
                            Само че тази лампа и тя работи по италианската логика.
                            Т.е - я камилата , я Хамиларя.
                            Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                            ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
                              63 литра общо - 7 литра резерва са включени.
                              Идеята да има описана резерва е по-скоро да знаеш колко литра има останали след като светне лампата.....
                              Само че тази лампа и тя работи по италианската логика.
                              Т.е - я камилата , я Хамиларя.
                              На един приятел му купиха служебно камионче... в него има един уред дето трябва да върви комплект с тия лампички - уреда показва градусите наклон
                              Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Working...
                              X