Известие

Collapse
No announcement yet.

Къде ми е суджука?

Collapse
X
 
  • Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Клевър е само етикет, интересното е кой я е произвел за Била.
    Щото под етикета се крият доста известни фирми в различните стоки.
    Welcome to the real world

    Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

    Comment


    • #32
      Това е така.Но тогава не обърнах внимание.Бързо може да се направи скравка.Стига ми да не взимам повече от нея.
      В тоя ред на мисли,едни сандвичи "трепач" ,(Пловдив,бул.Източен,майните го знаят) едва не ме отровиха онзи ден.Не ме питайте каква нощ прекарах...
      '99 156 1.9 JTD SP3

      Comment


      • #33
        Първоначално публикувано от Alfoso Покажи съобщение
        В тоя ред на мисли,едни сандвичи "трепач" ,(Пловдив,бул.Източен,майните го знаят) едва не ме отровиха онзи ден.Не ме питайте каква нощ прекарах...
        За себе си съм решил, че е по-добре да потрая ако съм наистина гладен вместо да правя компромис с трепачи, ала*ини и тем подобни.Просто никога не знаеш какво ще прихванеш...
        "Вятър замита стъпките ни - първо страстите, после времето ни поглъща."

        Alfa Romeo 145 1.3 '95

        Comment


        • #34
          Има и хубави луканки, с добър вкус, тези на Маджаров примерно, КФМ и други разбира се.Трябва да се гони качественото за колбаси.Лошото, в някои консерванти, а такива без тия неща май няма.Например на КФМ има някои модели, в които няма почти консерванти, но задължително се мъдри тоя - Е250, който е гаден и се води от по опасните.В интерес на истината го има и в оригинални италиански, испански и немски колбаси....
          Та затова требе по умерено да се ручат такива неща и да се заместват с месо, прясно и приготвено по някакъв начин.Имах някъде една много добра и проста рецепта за пъстърма, става си отлично, е има малко играчка, но не е никак сложно.
          Last edited by fred; d.m.y г., 20:51.
          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
          Нагоре по стълбата, която води надолу
          sigpic

          Comment


          • #35
            Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
            Има и хубави луканки, с добър вкус, тези на Маджаров примерно, КФМ и други разбира се.Трябва да се гони качественото за колбаси.Лошото, в някои консерванти, а такива без тия неща май няма.Например на КФМ има някои модели, в които няма почти консерванти, но задължително се мъдри тоя - Е250, който е гаден и се води от по опасните.В интерес на истината го има и в оригинални италиански, испански и немски колбаси....
            Та затова требе по умерено да се ручат такива неща и да се заместват с месо, прясно и приготвено по някакъв начин.Имах някъде една много добра и проста рецепта за пъстърма, става си отлично, е има малко играчка, но не е никак сложно.
            Давай рецептата за пъстърматааа
            145 1.6 ТС '97 ех.
            145 1.9 JTD '00
            307 CC 2.0 '04

            Comment


            • #36
              ей сега ще взема да я потърся.., така:

              Телешка пъстърма!!

              Телешко месо се взима, нещо по качествено, от типа на бон филе, може и шол и прочее, с възможно най-малко жили и тлъстини.
              Месото се изчиства ако има такива.
              -Нарязва се на филии, по дебели от нормална пържола
              -нарежда се в съд /най добре е дървен, ма ако няма може и друг/ -ред месо, ред сол, най отгоре се завършва със солта.Добре е да солта да покрие плътно месото отвсякъде, може и да се попритисне с нещо отгоре
              -така подреденото в съда месо стои със солта три дни на хладно, може и четири, като пробвате ще откриете спрямо вкуса си примерно.
              -след трите дена се изтърсва от солта и се слага в кофичка или друг по голям съд със студена вода за около 2-3 часа, като се натиска с нещо отгоре, примерно дървена дъска с чист камък или нещо от сорта
              -след това се вади, подсушава се леко и още влажно се натрива с подправки по вкус-чубрица, червен пипер и т.н.
              -след тая процедура се суши обвито с марля и след като се изсуши е готово за ручане /пак на хладно естествено/.Като го обвиете в марля го сложите в хладилник това ускорява сушенето, защото хладилника изсушава продуктите. Суши се според вкуса и търпението, общо взето докато придобие харктерната си твърдост.Обвитото в марля месо може отделно и да е разделено с хартия, ако е повече.Идеята е да няма допир на месото с това над него или под него или с порцелана, метала или какъвто и да е съда, виж пак казвам че дървото е добро, някаква дъска примрено. Най добре е да бъда на някаква плоскокост да го разстеле на един ред, за да може "да диша" отвсякъде
              Като всяка рецепта с времето идва и майсторлъка и най-отлични резултати, успех!
              Last edited by fred; d.m.y г., 09:01.
              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
              Нагоре по стълбата, която води надолу
              sigpic

              Comment


              • #37
                аз пък го суша в специален кафез( рамка с много финна мрежа или може и тензух отвсякаде ) на тераста да не го нападнат мухи или пилци и става идеално
                Ако съдбата ти обърне гръб-изчакай я да се наведе.....
                Звукът може да бъде
                описан само така: представи си смесица от бръмченето на Nascar-Chevys и пакистанска свиня-майка

                Comment


                • #38
                  Ами да, става и така, а сега е хладно, няма разни насекоми
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

                  Comment


                  • #39
                    Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
                    МАДЖАРОВ!!! енд ъф стори!
                    Щеше да е end of story, ако на етикета всичко свършваше до списъка с месния състав. Само че след него има няколко пъти по-дълъг списък с консерванти и оцветители...
                    Не че не се прежалвам чат-пат с техни продукти - в кварталния магазин зареждат такива и понякога зорът е по-голям от претенциите

                    п.п. Доскоро се кълнях в Тандем, не на послдно място защото съм посещавал техни ферми и завод. Обаче след като видях, че дори в пушеното филе има гадости, просто вдигнах ръце. Останали са съвсем малко фирми, които наистина пушат месата на дърва, а не ги киснат в саламури с дъх на пушек (последната техника ми отговори на въпроса как, мамка му, успяват да наврат консервант в цяла, несмляна мръвка. И защо са толкова влажни "пушените" бутове и филета понякога).
                    Last edited by bass; d.m.y г., 09:53.

                    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
                    Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

                    Comment


                    • #40
                      Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                      И Е250
                      Тая консерва е забранена в много страни да се ползва за запазване на храни,имам чувството че тея талянски и немски колбаси са строго предназначени за нашия пазар,където що хванеш има E250 или някое от производните E251,E252.

                      Иначе за пастърмата,и аз си правя домашна,само дето рецептата която ползвам е 21 дни в сол,от малък баба ми така я правеше и смея да твърдя че тея Елени и Пастърмици из магазините са гола водя пред домашната.
                      Alfa Romeo 147 1,9 JTD 8v 115 cv + STEINHOF SPORT

                      Comment


                      • #41
                        истината обикаля в Стара Планина на 4 крака и се вижда доста добре на моменти през оптиката на карабината!
                        Всичко донесено оттам е НАТЮРЕЛ и всякакви кайми и суджуци стават божествени!
                        Да ми е жив и здрав старшия, че ако не е той никога нямаше да вкуся такива продукти!


                        Даването на газ, води до пристрастяване!
                        Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                        Volvo V50 2.0D by RuBig

                        Comment


                        • #42
                          Първоначално публикувано от AR147 Покажи съобщение
                          Тая консерва е забранена в много страни да се ползва за запазване на храни,имам чувството че тея талянски и немски колбаси са строго предназначени за нашия пазар,където що хванеш има E250 или някое от производните E251,E252.

                          Иначе за пастърмата,и аз си правя домашна,само дето рецептата която ползвам е 21 дни в сол,от малък баба ми така я правеше и смея да твърдя че тея Елени и Пастърмици из магазините са гола водя пред домашната.
                          Ами не знам-за 250 наистина в някои държави е забранен, но няма обща забрана за ЕС.Не може да се правят салами за определени държави в ЕС.Вносителя само слага етикет на български език, но както и да е.
                          Наистина домашното е по добро.Това, за 21 е добро, особено ако правиш по-голямо количество, за да може да изтрае дълго време.А по "моята" рецепта е да си го направиш бързо и да го излапаш, но си е много добра.Разбира се, че ако си го прави човек редовно, може да си избира вече периода и да си го прави както му уйдисва.
                          Важното е да е вкусно и наздраве
                          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                          Нагоре по стълбата, която води надолу
                          sigpic

                          Comment


                          • #43
                            бихте ли споделили един БЯЛ списък на продукти, от които да хапваме
                            като за градски чеда, които нямат много варианти
                            като в Белия списък да са само наистина пушени, сушени и с минимум консерванти продукти, може и магазини, в които да ги намерим или ако ще да са крайпътни баби, но проверени

                            Например:
                            кайма от Фантастико, смляна на място от прясно месо
                            краве масло на Верея
                            сирене Бри от пита на кг в Карфур - трайност много малка
                            Кашкавал Витоша на Маджаров - съдържа само краве мляко, закваска и сол

                            ще направим 1 актуализиращ се списък
                            Ако парите ти стигат, значи нямаш въображение.
                            AR 156, 1.6 TSpark 2000г на метан - R.I.P.

                            Comment


                            • #44
                              От гледна точка кайма, само една има в белия ми списък - супермаркета, в който имат месар на щат (и в някои 345 го има това, не само Фантастико), взимаш си едно кило свински гулаш и казваш на каката зад хладилника да го метне в мелничката. Останалото е само лъскави опаковки. Разликата в кюфтетата, правени с такава и готова опакована кайма, е значителна...
                              Ако някой има в района си такова нещо в супермаркета, това е решението.

                              Иначе, що се отнася до опакованите:
                              - само Сами-М и най-вече Тандем са ми харесали, и пак не е ясно кво има в каймите им, защото усещам разлика сравнение със смляното пред очите ми месо
                              - кренвирши Сачи и Тандем, наденици Тандем, но всичкото само Стара планина
                              - телешки колбас Тандем, червената опаковка
                              - сушените мезета на Орехите
                              - краве масло купувам само от немското - българско не ща и да чувам - не му помня името, но има една бяла крава на опаковката, самата опаковка е със златист цвят, около 3 лв е цената на голямото
                              - сирена - Маджаров, Милктрейд Търговище, Елена
                              - кашкавали - Маджаров, Милктрейд, Родопея, Елена
                              - френски сирена Бри или Камембер - каквото и да купите като марка, ако е в срок на годност, ще е хубаво - това все пак е френско и там качествения контрол е зверски, не е като у нас (Президент е доста по-скъпо, а няма разлика в качеството, лично аз затова предпочитам Paysant Breton - по-меко на вкус или Coeur de Lion - по-ароматично)
                              - млека - кисело Елена или Сердика Добрич - имат най-истински вкус и доста бързо хващат мухъл, т.е. не са наблъскани с консерванти и сухо мляко като Верея и Данон...

                              Това дотук са изпробвани неща, които не само че на вкус съм ги оценил, а и организма на човек като майка ми ги е приел - тя е с чувствителен черен дроб, след каран хепатит преди много години, и а хапне нещо, което не е читаво - веднага й става лошо и вдига кръвно. Допреди да излязат Стара планина кренвиршите, този продукт го беше задраскала, нямаше случай в който да не й прилошее от 1/3 кренвирш...
                              Ще допълвам още. Ако още някой има също какво да сподели - наистина ще е полезно.
                              Две черни перли...

                              Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

                              Comment


                              • #45
                                За млечните..

                                Бяло саламурено сирене (по ред на предпочитание):

                                Съединение


                                Също и на Маджаров - краве и овче в кутии със саламура (не намирам снимка)

                                Овче сирене от мандрата в Старо село (посещава се на място регулярно, продават и "насипно").


                                Кисело и прясно мляко Хармоника (и тези съм ги "одитирал" лично в Мало Бучино, а млякото идва пак от троянско село )


                                Те се случиха все "Био", но не е целенасочено. Просто тези, за разлика от разни измислени етикетни биовци, наистина правят нещата да са хем истински, хем по мой вкус. Щото има разни еко-зомбита, които заради едното "био" плюят на вкус, вид и прочее. Много им се дразня на разни такива градски позьори, които не знаят от коя страна се дои пръча...

                                Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
                                Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

                                Comment

                                Working...
                                X