Известие

Collapse
No announcement yet.

Кое е "по-икономичното" към момента: дизел или газ?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Така... Я да направя една проста сметка:

За простота да предположим, че средностатистическият шофьор прави по 10 000 км на година.

Ако е бензинова кола може да сложим комбиниран разход от 9 на сто, за дизел - 7, за газ 11.

При бензина това дава 900х2.30 = 2070 лв за гориво,
    за дизела - 700х2.30 = 1610 лв,
    за газта - 1100х1.20 = 1320 лв
    (цените и на трите са леко занижени, но това няма значение - съотношението им е важно)

Следователно за да "избиеш" газова за 1500 лв трябва две години да караш (това е само да излезеш на нула). И това - на цената, че колата е като куц кон.

Нещо не виждам смисъла на газта - едва ли много от вас имат колите си от повече от 2 години. Това да сложиш ТИ газ си е чиста набутвация, според мен. И сега даже, пишейки това, се замислям - това да сложиш газ/метан на Алфа си е грехота.

(М/у другото, американските негри имат същия навик - купуват си огромни джипове с 17-20 литрови двигатели и ги карат с буквално 2 литра в резервоара).
    Subaru Legacy 3.0R
    Ex: Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 140+bhp
    sigpic

Comment

Метан, ама боксер на метан не става, в ниските обороти е леж, зор се паркира даже като се пробваш в ниски обороти. Ако някой има впечатления от инжекцион да казва. Иначе:
      Градско 13 лв = 130 км.
      Извънградско 13 лв = 200 км.

Ако щеш това с колата от подписа ми, бензина излиза тръ пъти най малко по скъп, ама не караш 150 кила в багажника и колата не взима трудно решение при изпреварване.
      145 1.7 16V Boxer

Comment

Първоначално публикувано от toki4a Покажи съобщение
        газта естествено !!! аз не сам сипвал от италфеста още, и сам минал около 3000клм. от тогава леле ако бех с дизел незнам
        Ако си минал 3000 км без зареждане, значи аз на моята трябва да сипвам в резервоара само при смяна на маслото бе!
        Земи си оправи клавиатурата, че нещо ти запецва нулата явно
        _______
        146 JTD - ex
        Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Дизел на метан ?!
          Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 210 кавала ... и малко отгоре
          Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW .. бързият влак
          Renault Clio DCi 2018 .. без коментар .. да е щастлива жената

Comment

Първоначално публикувано от DiStefano Покажи съобщение
            Дизел на метан ?!

става но да не забравяме че е много скъпа инсталацията много преработка и все пак съотношението на гориво е 30%дизел-70%метан
            Алфа 156 2.4 JTD 136 катъра-бивша
            Алфа 145 1,9 JTD - настояща

Comment

Vladev сметките ти са неточни, ако колата на бензин има комбиниран разход на бензин 9/100 л. то на газ пак е толкова или най-много с 1 литър отгоре, изобщо не е куц кон и забравяш, че от Италия доста алфи си идват с вграден ГИ, каквато е и моята. Карал съм и на газ и на бензин, разликата във вървежа е минимален, но разликата в цената за 100 километра е доста осезаема.
              SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Сред мои познати се е зародила идеята да си слагат ВОДОРОД. Даже едно приятелче вчера трябва да си е взел мерцедеса. Споделете и тази идея. Говорят за сваляне на разхода с 40 - 50 %. Малко невероятно ми изглежда.

Поздрави
                алфа ромео 166 2.0 ТС 1998 г.
                алфа ромео 166 2.0 ТС 2003 г.

Comment

С инжекцион колата ще върви но и ще гори, никакви 9 няма да гори...карам едно мерцедесче ц220, и едно ванче под 11-12 не ми дават...
                  Ако изминаваш средно 10к км, което е нормално за бг, да си караш колата за удоволстеив само...
                  дизел 2.45х7х10к=1715лв
                  газ 1.30х12х10к=1560лв
                  Газовият инжекцион е 1200лв, (вс др е компромис)
                  Газовото ще се избие парите за 7.5 години с този пробег.
                  Ако караш по 20к км, ще избиеш газовото за близо 4 години.
                  sigpic
                  Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

@badmadafaka,малко сериозна информация по твоя въпрос. Боксер 1.6 с обикновена газова уредба lovato. При актуалните цени на газта зареждам за 30лева(толкова ми събира бутилката) и минавам около 160км.натоварено градско в пиковите часове. Да не забравяме и бензина. На три зареждания с газ слагам и 20лв. бензин. Когато е много студено и повече. На дълъг път разхода е между 8.5 и 11 литра газ на 100км според "настъпването". И още нещо важно,поддържаш две горивни системи. Значи двойни проблеми.
                    sigpic33201
                    930 Quattroporte

Comment

Не виждам смисъл от такива подробни сметки като това е смятано и си е като законно отношение. Прекалено много конкретизирате спора и изпадате в ненужни детайли.
                      Разликата в пари между бензина и пропан бутана е една трета. При вложени 2100 лв. за бензин за даден пробег, същите вложени за пропан бутан ще бъдат 1400лв. или ще се появи един остатък от 700лв. в полза на пропана.
                      Няма никакъв спор и относно стойноста а системата защото тя е "допълнителна" и във всеки момент може да продължи живота си на следващата кола. Това е все едно да смяташ кога ще ти се възвърне стойноста на гумите примерно.
                      Фенове на дизела и бензина винаги си е имало, а газта е просто една алтернатива за бензиновите агрегати.
                      Конкретно на въпроса мисля, че в момента газта печели като себестойност за гориво за определени километри.
                      0887 26 38 78 - "Robygas"- Роби
                      Автогаз сервиз-
                      http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=71727

Comment

Аз бих подсетил да добавите и фактора "монтаж на АГУ", който в определени случаи има ужасна тежест - вместо 11/100, колата ви може да гори 15-20 ... Не е рядко срещан некадърния монтаж.
                        Иначе газта определено е евтин и добър вариант - при добре монтирана уредба разхода е малко по-висок отколкото на бензин примерно, но с тия цени си струва. За метана не знам какво да кажа - скъпа уредба, никакъв почти вървеж, и ония 200-250кг в багажника ...
                        155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                        Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Първоначално публикувано от BaiJedi Покажи съобщение
                          @badmadafaka,малко сериозна информация по твоя въпрос. Боксер 1.6 с обикновена газова уредба lovato. При актуалните цени на газта зареждам за 30лева(толкова ми събира бутилката) и минавам около 160км.натоварено градско в пиковите часове. Да не забравяме и бензина. На три зареждания с газ слагам и 20лв. бензин. Когато е много студено и повече. На дълъг път разхода е между 8.5 и 11 литра газ на 100км според "настъпването". И още нещо важно,поддържаш две горивни системи. Значи двойни проблеми.
                          Ей на тоя отговор давам 6+

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
                          Vladev сметките ти са неточни, ако колата на бензин има комбиниран разход на бензин 9/100 л. то на газ пак е толкова или най-много с 1 литър отгоре, изобщо не е куц кон и забравяш, че от Италия доста алфи си идват с вграден ГИ, каквато е и моята. Карал съм и на газ и на бензин, разликата във вървежа е минимален, но разликата в цената за 100 километра е доста осезаема.
                          Колегааааа, дори и да ти гори 9л. бензин = 9л. газ, то към газта май трябва да се прибави и мин. 2-3л. бензин, зимата на газов инжекцион даже и повече........ и тогава на къде вървят сметките......
                          Да не говорим, че с това каране дето ще постигнеш 9л. газ то на дизел може и под 5л. да паднеш..........
                          sigpic
                          Защо ти е манекенка, след като си имаш АЛФА 156
                          156 JTD-110-EX, /147 JTD.EX, /156 JTD 115 EX
                          147 JTDm 140-Малката манекенка
                          GT- JTDm 150

Comment

Незнам но ако имате пари за нова газова на дали ще ви бърка да си карате на бензин чесно казано до сега с моята на газ невиждам смисъл от газова поставяне на газова и няколко пъти я закачам да я настроят по добре да си бях карал на бензин да не говорим че заради газовата се скапа мотора да и аз имах вина но е факт!
                            И почти винаги се случва да я понастъпиш и резултата е малко труден особенно когато се налага да се изнесеш по бързо и пак се качва разхода много относително алфа на газ е куцо! извинете зз . , -
                            LUXURY FUNEBRI CARS
                            Има нещо в Алфа Ромео, купчина красиво подредени железа и пластмаса,а между тях душа.Необяснимо е!

Comment

Може да си оправите сметките като сложите и началната цена на автомобила. Защото е смешно да казваш казовата се избива за 5 години, гледайките икономията само от гориво. Дизеловите автомобили имат по-висока начална стойност.
                              Разбира се има и много други фактори.
                              Както го писах и по-рано, зависи колко караш. Аз с моите 10-15хил на година няма много смисъл да минавам на газ. Но пък баща ми с по 30-40хиляди на година мисля си избива газовата почти веднага.
                              Гледайки за средностатистическия българин като че ли няма смисъл, но ако колегата не слиза от колата и ако не е милионер - газ е отговорът.

Comment

Ако не караш много газта се обезсмисля, за газов инжекцион говоря. Цената на газта също не е много ниска и при такова положение ще ти трябва доста време да си избиеш вложените пари за газификацията.

На капата съм с ГИ, но вече отдавна си избих инвестицията, докато на Делтата ако е газифицираме сега, предвид цената и малкия пробег, който се навърта ще са нужни към 6 години само да се излезне напред...

Всичко зависи как ще се движат цените на горивата за в бъдеще... защото на бензина и дизела тенденцията е май все нагоре и въпроса е дали няма да надуват необосновано успоредно с тях и газта...
                                Alfa Romeo 166 2.4JTD /// Lancia Delta 2.0 16V GT

ex Mercedes-Benz W124; ex Lancia Kappa

Comment

Working...
                                X